• No results found

Utföraren ansvarar för att tilldelade resurser används på ett resurseffektivt sätt.

8.1 Ersättning

Förvaltningschefen fastställer på vilket sätt utföraren ska ersättas. Under kapitel Ersättningsmodell framgår vilken ersättningsmodell som gäller för olika verksamheter.

Storleken på ersättning fastställs i samband med budgetarbetet.

Ersättningen kan komma att ändras under året vid ändrade ekonomiska förutsättningar. Eventuell oenighet om ersättning avgörs av förvaltningschef.

Utföraren ansvarar för att inom föreskriven tid förse ekonomienheten med underlag för ersättning i de fall sådan efterfrågas. I övrigt hämtas underlag ur verksamhetssystemet av ansvarig

systemförvaltare alternativt statistiker.

9.0 Övrigt

9.1 Utskrivningsklara

Personer som vistats på sjukhus ska kunna återvända hem under förutsättning att personen bedömts vara utskrivningsklar. Vård- och omsorgsförvaltningen har betalningsansvar för utskrivningsklara patienter enligt ”Betalningsansvarslagen” vid alla typer av utskrivningshinder. Biståndskontoret har även ansvar att kalla annan kommunal förvaltning vid behov. Biståndskontoret ska medverka till att hålla kostnaderna så låga som möjligt genom att så snart som det är möjligt genomföra

vårdplanering.

9.2 Skadeståndsansvar

Om utförarens personal orsakar skada på brukaren eller brukarens egendom svarar utföraren för eventuellt skadestånd och ersättning.

9.3 Överlåtelse av delar av denna uppdragsbeskrivning

Hela eller delar av denna uppdragsbeskrivning får inte överlåtas på annan fysisk eller juridisk person utan uppdragsenheten medgivande. Detta gäller även eventuella underleverantörer.

Utföraren ansvarar för köp av externa placeringar när utföraren inte kan verkställa beviljade beslut. I avtal med extern utförare ska kvalitetskrav framgå och kvalitetskrav ska vara jämförbara med

verksamhet i egen regi. Utföraren ansvarar för avtalsuppföljning. Biståndskontoret ansvarar för uppföljning av den enskildes SoL/LSS – beslut.

9.4 Krav på eventuella underleverantörer

Utföraren ansvarar för att eventuella underleverantörer innehar F-skattebevis.

Med underleverantör avses person eller företag som förbinder sig att utföra kraven i en annan parts kontrakt. Med kontrakt avses i detta fall kraven i uppdragsbeskrivningen.

Utföraren ansvarar för att förändringar beträffande utförarens eller underentreprenörens F-skatt meddelas uppdragsfunktionen.

21

9.5 Tvist

Om en part inte uppfyller sin del i Uppdragsbeskrivningen ska frågan lyftas till FLAU (Förvaltningsledningens arbetsutskott). Eventuell tvist hanteras av förvaltningschef.

10.0 Mötesplatser för personer med funktionsnedsättning

Med stöd i socialtjänstlagen ska kommunen verka för att människor som möter betydande svårigheter i sin livsföring får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och att leva som andra4. Kommunen ska även bedriva uppsökande arbete och upplysa om socialtjänstens verksamhet5. Mötesplatser för personer med funktionsnedsättning är en del av vård- och omsorgsförvaltningens förebyggande och hälsofrämjande arbete. Övrigt som inryms i det förebyggande- och hälsofrämjande arbetet inom förvaltningen är Anhörigcentrum, Möterplatser för seniorer, hemtjänstens Träffpunkter och de av kostverksamhetens restauranger som är öppna för allmänheten. Dessa regleras i egna uppdragsbeskrivningar.

Inget biståndsbeslut krävs för att delta i den verksamhet som regleras i denna uppdragsbeskrivning.

Besökaren deltar i verksamhetens aktiviteter utifrån eget önskemål och förmåga.

10.1 Beskrivning av uppdraget

Utföraren ska erbjuda mötesplatser för personer med funktionsnedsättning. Huvudsaklig målgrupp för verksamheten är personer med en psykisk funktionsnedsättning, en

utvecklingstörning/intellektuell funktionsnedsättning eller en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och betydande svårigheter i sin livsföring.

Mötesplatsen ska erbjuda aktiviteter och sociala kontakter till personer som har betydande

svårigheter i sin livsföring och som annars riskerar att bli isolerade. Verksamheten ska också ansvara för uppsökande verksamhet. Personaltiden ska motsvara en heltidsanställning.

Verksamheten ska arbeta för att Eskilstuna kommunens ordinarie fritidsutbud ska bli mer tillgängligt för personer med funktionsnedsättning genom att samarbeta med exempelvis frivilligorganisationer, föreningar och kultur- och fritidsförvaltningen. Syftet med samarbetet är att ge personer med funktionsnedsättning en ökad livskvalité och möjlighet till nya kontakter.

Utföraren ska även erbjuda en specifik mötesplats för personer med funktionsnedsättningar, företrädesvis över 67 år, med huvudsaklig målgrupp de personer som efter avslutad daglig

verksamhet har behov av stöd i fritidsaktiviteter och gemenskap. I målgruppen ingår även personer under 67 år som av hälsoskäl inte orkar delta i den verksamhet som erbjuds i daglig verksamhet och sysselsättningsverksamhet.

Verksamheten ska stödja enskilda personer utan föregående behovsbedömning och utan krav på registrering eller förbestämd närvarotid.

4 5 kap 7§ SoL

5 5 kap 8§ SoL

22

10.2 Målsättning med uppdraget

Målsättning med mötesplatser är att kunna erbjuda aktivitet till de personer med betydande svårigheter i sin livsföring som riskerar isolering, att stödja personer till en större delaktighet i samhället, att arbeta för att underlätta för enskilda personer att ta del av samhällets ordinarie utbud av samhälls-, kultur- och fritidsverksamhet, och samt att genom kontaktskapande och information verka uppsökande.

Mötesplatserna ska arbeta för att, hos målgruppen:

• motverka isolering

• främja ökad känsla av livskvalité

• främja ökad känsla av trygghet

• bidra till ökad delaktighet i samhället

• bidra till normalisering

Mötesplatserna ska arbeta uppsökande, genom att:

• bedriva verksamhet på allmänna arenor

• arbeta motiverande

• informera om socialtjänstens insatser

• förmedla kontakter med biståndshandläggare

11.0 Kvalitets- och verksamhetskrav på utförandet

11.1 Bemötande och arbetssätt

· Verksamheten ska präglas av respekt för varje individs självbestämmande, resurser, behov, önskemål, integritet och förmåga att själv välja hur hon/han vill leva sitt liv.

· Verksamheten ska bedrivas på ett jämlikt och jämställt sätt oberoende av brukarens härkomst, kulturella tillhörighet, språk, religion, funktionstillstånd, kön, sexuell läggning och könsidentitet.

· Besökare ska bemötas på ett välkomnande sätt och främja den enskildes vilja till fortsatt kontakt.

· Personal ska, under tiden besökarna vistas på mötesplatsen, kunna ge visst praktiskt stöd till besökarna med t ex förflyttning. Insatserna skall vara av enkel karaktär.

· Besökare på mötesplatserna ska ges möjlighet att påverka verksamhetens innehåll i så hög grad som möjligt.

· I planering av verksamheten ska personal ha ett inkluderande och uppsökande perspektiv med ett fokus på såväl befintlig besöksgrupp som på tänkbara framtida deltagare.

23

11.2 Lokaler

· Verksamheten ska bedrivas på redan befintliga arenor i samhället, i samverkan med andra aktörer.

· De arenor/mötesplatser där verksamhet genomförs ska vara tillgängliga ur såväl psykiskt som fysiskt hänseende.

· Personal ansvarar för att hålla sig uppdaterad om säkerhetsrutiner på de allmänna

arenor/mötesplatser man använder sig av för sin verksamhet och förmedla informationen till alla besökare.

11.3 Deltagande

· Ingen bedömning av den enskilde besökarens eventuella behov av verksamheten ska göras.

· Den enskilde besökaren ska delta i verksamheten, och de aktiviteter man genomför, efter eget önskemål och förmåga.

· Inget krav på att uppge namn, adress eller andra personliga uppgifter ska ställas på besökaren.

· Besök på mötesplatserna ska vara kostnadsfria för besökaren.

· Det är möjligt att ställa krav på att den enskilde besökaren själv står för kostnaden för egen förtäring och aktiviteter.

11.4 Öppettider

· Mötesplatser ska bedrivas dag- och/eller kvällstid alla vardagar under året.

Under veckor med reducerat antal vardagar får öppettider reduceras i överensstämmelse med helgdagarna.

· Minst tre dagaktiviteter och minst en kvällsaktivitet ska bedrivas per vecka.

· Verksamhet ska vara tillgänglig för besökare minst 20 timmar per vecka.

11.5 Information/kommunikation/dialog

· Information om verksamhetens målsättning och arbetsmetoder, mötesplatser, aktivitetsutbud, öppettider, kontaktpersoner och kontaktuppgifter ska finnas tillgänglig på eskilstuna.se.

Informationen ska uppdateras kontinuerligt.

· Information om mötesplatserna ska aktivt spridas i hela Eskilstuna kommun. Information ska finnas på strategiska platser som vårdcentraler och andra allmänna platser och även genom till exempel sociala medier och reklamskärmar.

· Informationen ska vara anpassad, tydlig och med ett lättförståeligt språk.

· Vid behov ska information kunna ges på andra språk än svenska.

24

· Ansvariga för den öppna verksamheten ska skicka aktuell information om verksamheten till myndighetskontoret, vård- och omsorgsförvaltningen.

· Personalen vid öppna verksamheten ska ha god kunskap om vård- och omsorgsförvaltningens verksamheter och insatser för att kunna ge information till besökare och allmänhet.

· Personal ska ha kunskap om socialtjänstens verksamheter i övriga förvaltningar för att kunna ge viss information/hänvisa för information.

· Personal ska kontinuerligt informera om socialtjänstens verksamheter och insatser.

· Personal ska kontakta/förmedla kontakt med biståndshandläggare vid önskemål från den enskilde.

Personal har ansvar för att stämma av om önskemål om kontakt uppfyllts.

· Personal ska, vid uppmärksammade eventuella behov av stöd och hjälp som kräver biståndsbeslut, genom information och motivation verka för att den enskilde söker kontakt med

biståndshandläggare.

11.6 Samverkan

· Utföraren ska samverka med personal inom vård- och omsorgsförvaltningens andra verksamheter som biståndskontor, hemtjänst, kostverksamhet, anhörigcentrum och särskilda boenden. Syftet är att hitta samverkansformer där verksamheterna utnyttjar varandras kompetenser på ett sätt som kommer verksamheternas målgrupper tillgodo.

Utföraren ska ha ett aktivt samarbete med kommunens kultur- och fritidsförvaltning,

frivilligorganisationer, föreningar och det civila samhället med både individinriktade och generella syften:

• att främja skapandet av enskilda kontakter

• att främja utvecklandet av nya intressen hos den enskilde

• att presentera nya arenor för den enskilde

• att arbeta attitydförändrande

• att arbeta med att påverka alla aktörer i samhället att göra sitt kultur- och fritidsutbud tillgängligt även för personer med funktionsnedsättningar.

11.7 Uppföljning

Utföraren ska

• föra statistik över hur många män respektive kvinnor som deltar i de olika planerade aktiviteterna

• kontinuerligt följa upp besökarens upplevelse av verksamheten.

• genomföra kontroller som ger svar på om aktiviteterna riktar sig och når ut till avsedd målgrupp

• årligen utvärdera om personer med annan språklig tillhörighet deltagit i aktiviteterna; vilka språkgrupper och i vilken omfattning.

25

• Syftet med enkäter och andra former av uppföljning ska tydligt framgå och deltagandet ska vara frivilligt och anonymt.

Resultatet av mätningarna ska utvärderas, delges uppdragsenhet och nämnd för att sedan ligga till grund för fortsatt utveckling utav verksamheten.

11.8 Dokumentation

Ingen dokumentation gällande enskilda personer ska göras av personal/andra besökare utan personens medgivande.

12.0 Antal verksamheter

Utföraren ska tillhandahålla följande verksamheter

Träffpunkt för personer över 67 år inom autismverksamheten

Träffpunkter i samverkan med andra aktörer: Fröet, Palatzet, Underhund, Munktellarenan, Årby bibliotek, Stadsbiblioteket

Samverkansparters kan variera över tid och kan utökas till samarbete med t.ex. olika studieförbund, andra kommunala mötesplatser och andra föreningar och organisationer.

13.0 Ersättningsmodell

Utförare har ersättning med fast anslag.

13.1 Fast anslag

Verksamheten ersätts med fast anslag. Inför budgetåret beslutas storleken på anslaget av Uppdragsenheten och anslaget ska täcka alla kostnader.

13.2 Inhämtning av uppgifter och utbetalning av ersättning

Ersättningen utdelas enligt budget månadsvis.

Related documents