• No results found

Driftsredovisning

Verksamhet Kostnad Intäkt Netto Nettobudge

t Budgetavvik

else Bokslut 2019 Netto

Socialförvaltningens budgetavvikelse per 31/12 är 25,3 Mnkr (4,7 %), prognos för helåret -21,1 Mnkr. I december bokfördes semesterlöneskulden med 3,0 Mnkr högre kostnader vilket kraftigt försämrade avvikelsen. De senaste åren har skulden varit omkring 0,1 Mnkr.

Ökningen är direkt kopplat till pandemin då färre kunnat ta ut semester inom Vård och omsorg (2,4 Mnkr) samt Funktionsstöd (0,6 Mnkr).

I prognosen fanns även den gemensamma potten, som Socialförvaltningen och Barn och utbildningsförvaltningen har, på 0,5 Mnkr medräknad. Beslut om tilldelning togs dock för sent på året för att budgeten skulle kunna fördelas om.

Året 2020 har präglats starkt av den pågående pandemin och ekonomin för

Socialförvaltningen är inget undantag. Början av året inleddes med en stor osäkerhet

ekonomiskt gällande både om och vilka kostnader som skulle ersättas samt hur hårt de olika verksamhetsområdena skulle drabbas. Prognoserna har mer liknat scenarion och

osäkerheten har varit mycket hög. Nu vet vi lite mer, men än är inte alla beslut säkra för 2020.

Att ersättningarna för merkostnader ges till och med november vet vi, hur mycket av ansökan som beviljas är inte klart och intäkten redovisas med beaktad försiktighet. Det har kommit signaler från Socialstyrelsen om att kvarstående medel av de hittills beslutade 10 Mdkr skulle kunna fördelas även för december månads merkostnader. Inget beslut gällande december har fattats av Regeringen varför den intäkten inte räknas med för 2020 enligt Rådet för

kommunal redovisnings rekommendation.

Förvaltningsledning och administration

Verksamhet Kostnader Intäkter Netto Budget

netto Avvikelse Prognos

Socialnämnd 1,4 0,0 1,4 1,5 0,1 0,0

Avvikelsen för förvaltningsledning och administration per 31/12 är 0,5 Mnkr och prognos 0,5 Mnkr.

Administration. Avvikelse 1,8 Mnkr och prognos 1,8 Mnkr. Det har under året varit en vakant verksamhetschefstjänst samt en övrig budget som inte förbrukats.

Bemanningsenhet. Avvikelse -0,5 Mnkr och prognos -0,4 Mnkr. Delar av året har det varit en överanställning.

E-hälsa och myndighet. Avvikelse -0,9 Mnkr och prognos -0,9 Mnkr. Enheten är sedan 2020 ansvarig för förvaltningens samtliga licenskostnader vilket resulterar i den negativa

avvikelsen. Budgeten för licenser har inte räckt till tidigare år heller med det åskådliggörs när de är samlade på ett ställe.

Funktionsstöd

Verksamhet Kostnader Intäkter Netto Budget

netto Avvikelse Prognos

Administration 7,2 0,1 7,1 7,1 0,0 0,5

Funktionsstöds avvikelse per 31/12 är -0,5 Mnkr och prognos 0,7 Mnkr.

Gruppboende. Avvikelse -0,8 Mnkr och prognos -1,2 Mnkr. Avvikelsen är bättre än föregående år vilket främst beror på att Rönnlidens bemanning setts över och överlag lägre kostnader på nästan alla boenden samt att kostnaderna för sjuklön delvis ersatts av staten. Korttidsboendet

Björkstugan hade inför 2020 en besparing med 3,5 Mnkr som genomfördes med helårseffekt, delvis på grund av att verksamheten stängde en period under våren.

Personlig assistans. Avvikelse 2,1 Mnkr och prognos 3,0 Mnkr. Den positiva avvikelsen beror på att två ärenden gällande privat assistans avslutades i början av året.

Externa placeringar vuxna. Avvikelse -2,5 Mnkr och prognos -1,9 Mnkr. Avvikelsen beror på att det varit i genomsnitt två placeringar utöver budget under året samt att en befintlig placering fått högre dygnspris.

Individ och familj

Verksamhet Kostnader Intäkter Netto Budget

netto Avvikelse Prognos

Administration 4,6 0,2 4,3 4,6 0,3 0,2

Individ och familjs avvikelse per 31/12 är -14,6 Mnkr och prognos -14,0 Mnkr.

HVB vuxna. Avvikelse -3,2 Mnkr och prognos -3,5 Mnkr. Under året är det i snitt två SiS-placeringar medan tidigare år har det varit en. Det har även varit en ökad kostnad för

skyddsplaceringar med 0,3 Mnkr jämfört med föregående år. Trenden med ökade kostnader för HVB-placeringar har pågått sedan slutet av 2019 men under slutet av 2020 har

kostnaderna börjat sjunka igen.

Familjehem. Avvikelse -2,2 Mnkr och prognos -1,7 Mnkr. Den negativa avvikelsen beror på att två konsulentstödda familjehem använts periodvis samt att det har varit ett större behov av familjehem överlag vilket gjort att kostnader för arvode ökat. I prognosen fanns även den gemensamma potten som Socialförvaltningen och Barn och utbildningsförvaltningen har med 0,5 Mnkr medräknad. Beslut togs dock för sent på året för att budgeten skulle kunna fördelas om.

HVB barn. Avvikelse -2,6 Mnkr och prognos -2,4 Mnkr. Kostnaderna har varit något högre än budgeterat hela året och under oktober tillkom tre placeringar som kostat mellan 8 000-1

2000 kr/dygn vilket ledde till den höga avvikelsen.

Ekonomiskt bistånd. Avvikelse -9,1 Mnkr och prognos -8,6 Mnkr. Avvikelsen avser

försörjningsstöd och inte personalgruppen. Försörjningsstödet har under en lägre tid haft en kostnadsutveckling med en uppåtgående trend. Orsaken till de ökande kostnaderna är komplex och det är ingen enskild målgrupp som står för ökningen. Trenden med högre försörjningsstöd pågår i samhället i stort och kan till viss del kopplas till Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan förändrade arbetssätt.

Försörjningsstöd per

31/12 Exkl. intäkt Inkl. intäkt Andel ersatt av intäkt

2020 32,5 29,9 8%

Verksamhet Kostnader Intäkter Netto Budget

netto Avvikelse Prognos

Administration 19,1 2,6 16,4 16,6 0,2 2,0

Dagvård social &

demens 1,4 0,1 1,3 1,4 0,1 0,0

Dagvård rehab 4,5 0,2 4,3 4,2 -0,1 0,0

Korttidsboende 16,9 1,8 15,2 13,3 -1,9 -1,9

Vård och omsorgs avvikelse per 31/12 är -10,7 Mnkr och prognos -8,3 Mnkr.

Sjukvård. Avvikelse -1,1 Mnkr och prognos -1,2 Mnkr. Orsaken till avvikelsen är högre

kostnader för vikarier och ordinarie personal för att täcka frånvaro under sommarmånaderna utan att behöva använda bemanningsföretag.

Särskilt boende och demens. Avvikelse -0,5 Mnkr och prognos 1,2 Mnkr. Avvikelsen är lägre än föregående år trots pandemin. Det beror på att merkostnaderna täcks samt att

sjuklönekostnaderna för april-december helt eller delvis ersatts. December månads

merkostnader (0,3 Mnkr) har inte ersatts och det var under vintern som pandemin slog hårt mot delar av verksamheten.

Hemtjänst. Avvikelse -8,2 Mnkr och prognos -8,7 Mnkr. Antalet beviljade timmar är 5 400 fler jämfört med föregående år och ökningen sker främst i Lindesberg men även Frövi och Norr.

Fellingsbro har haft minskat antal beviljade timmar. Det medför svårigheter i

resursallokeringen och därmed också högre kostnader per hemtjänsttimme. Ökningen av timmar har skett under årets andra halva.

Korttidsboende. Avvikelse -1,9 Mnkr och prognos -1,9 Mnkr. Under året har det varit ett högt tryck med få tomma platser. Flera enskilda har av olika skäl krävt mycket resurser vilket orsakar höga personalkostnader. Det har inte varit några kostnader för medicinsk färdigbehandlade från regionen.

Related documents