• No results found

Grön skatteväxling

Sverige har både resurser och kunskap att tackla miljöutmaningarna. Ännu mer resurser kan möjliggöra kraftfulla åtgärder genom en grön skatteväxling. Om inte fler kraftfulla åtgärder sätts in nu kommer flera av miljömålen vara omöjliga att uppnå.

En rättvis grön skatteväxling kan minska utsläppen och öka jämlikheten. Sverige har förhållandevis lågt skattetryck på miljöskadlig verksamhet i förhållande till de skatter som tas ut. Vi vill höja skatten på sådant som är dåligt för miljön. Genom att växla höjda miljöskatter mot skattesänkningar som främst riktas mot låg- och

medelinkomsttagare främjar vi en rättvis grön omställning.

Med termen skatteväxling menar man vanligtvis att en ökad intäkt från miljöskatter används till sänkning av skatt på arbete, eller andra snedvridande skatter i ekonomin. En grundtanke med skatteväxlingen är att den inte bara kan ge en miljövinst utan också andra samhällsvinster som ökad jämlikhet eller nya jobb.

Enligt punkt fem i Januariavtalet ska en kraftfull grön skatteväxling genomföras med höjda miljöskatter som växlas mot sänkt skatt på jobb och företagande. Målet är att den ska omsluta minst 15 miljarder kronor under nuvarande mandatperiod. Ett fortsatt arbete med den gröna skatteväxlingen behöver både fokusera på vad som bör beskattas hårdare och var skattelättnaderna ska ske, så att det gynnar social hållbarhet, gröna jobb och grönt företagande. I det fortsatta arbetet med grön skatteväxling bör ett ökat fokus läggas på en mängd olika åtgärder som syftar till att bland annat avskaffa klimatskadliga subventioner, stärka cirkulär ekonomi, avgifta kretsloppen, skapa incitament för mer resurssnåla kretslopp, hushålla med mark och vatten och ge effektivare

energianvändning och transporter.

Förorenaren ska betala

Principen att förorenaren ska betala, ”Polluter pays principle”, är en helt grundläggande princip som har sitt ursprung i en FN-deklaration principen är central i miljöbalken (MB). Den finns även med bland de allmänna hänsynsreglerna i kap 2 i MB.

Det finns många exempel på att principen satts ur spel och inte genomförs

konsekvent. Bland annat är subventioner av fossil energi ett exempel på detta. Det finns också exempel på företag och organisationer som inte gärna betalar för gamla

miljösynder. Ett exempel på det är Försvarsmakten som inte vill ta kostnaderna för sanering och ersättning av rening av PFAS som spridits i Försvarets verksamhet historiskt. Om inte ens statens egna organisationer föregår med gott exempel kan det vara svårt att få andra aktörer att leva upp till lagar och regler.

Det är viktigt att vi har ett effektivt miljö- och klimatarbete. Därför måste myndigheterna få i uppdrag att utföra flera tidiga och breda samhällsekonomiska konsekvensanalyser. Det bör genomföras en översyn av subventioner för att fasa ut dem, eller förändra dem så att den negativa miljöpåverkan minskas. Nya subventioners utformning måste granskas ur ett miljöperspektiv före de införs.

Stärk myndigheternas och det statliga bolagens hållbarhetsarbete

Miljöpartiet har i regeringen tagit flera initiativ för en mer hållbar upphandling, både med avseende på klimatmål, som djurvälfärd och olika miljöhänsyn. Detta arbete måste fortsatt stärkas och våra myndigheter måste ges de bästa förutsättningar att vara

föregångare i hållbar upphandling. Staten ska gå före och vara en förebild för andra aktörer i samhället, när det gäller klimat, miljö och djurvälfärd.

Offentlig upphandling är ett effektivt instrument för att främja god konkurrens och sund användning av skattemedel och måste användas mer effektivt för att miljömålen ska nås. Det finns en stor potential att genom offentlig upphandling bidra till minskade utsläpp. Men det finns också anledning att driva innovation och driva fram nya

produkter till marknaden. Innovationsupphandlingar behöver utnyttjas i större grad, men behöver ofta delfinansieras med olika stödformer, till exempel Klimatklivet.

Upphandlingsmyndigheten har en viktig roll i klimatarbetet.

Upphandlingsmyndigheten borde samverka med kommuner och regioner i syftet att utveckla nya upphandlingsriktlinjer inom fler områden som bidra till att nå klimatmål och att de upphandlingsinsatser som ger störst klimatnytta för pengarna kan prioriteras.

Upphandling på transportinfrastrukturområdet och för bostadsbyggande är särskilt viktigt då upphandlingarna både ger upphov till stora utsläpp i samband med anläggning men även vid drift. Offentlig upphandling behöver inriktas mer på att efterfrågan på mer miljö- och klimatanpassade material ökar och att strategierna för cirkulär ekonomi blir en modell för upphandlingsarbetet.

Statliga bolag måste styras i en miljömässigt hållbar riktning. De bolag som står för 99 procent av de statliga bolagens klimatpåverkan är Vattenfall, LKAB, SAS, PostNord och Sveaskog. I den senaste ägarpolicyn beslutade regeringen att bolagen ska vara föredömen inom sin bransch¬ och arbeta för att uppnå miljökvalitetsmålen och Parisavtalet. Miljöpartiet anser att regeringen bör utveckla och intensifiera ägarstyrningen så att skrivningarna om hållbarhet får genomslag.

Avveckla fossila subventioner

Om Sverige ska nå upp till åtagandena i Parisavtalet måste vi ta stora steg för att minska vårt fossilberoende. Miljöpartiet ser att en viktig del i detta är att fasa ut de subventioner av fossilanvändning som idag finns genom skattenedsättningar, avdrag och särskilda undantag. Vissa branscher kommer behöva kompenseras för de ökade kostnader som uppstår när fossila subventioner tas bort. Ett sådant stöd bör dock istället stimulera till en snabbare omställning till fossilfrihet.

I regeringsställning har Miljöpartiet drivit igenom flera viktiga steg för att fasa ut fossila subventioner. Till exempel infördes en skatt på flygresor för att kompensera för att flygets bränsle inte är beskattat, systemet för tjänstebilar ändrades så att de smutsiga bilarna nu beskattas hårdare, ett bränslebyte inleddes som innebär att allt mindre av den bensin och diesel som säljs i Sverige är fossil, och viktiga förändringar av EU:s

utsläppshandelssystem drevs igenom, vilket har lett till ett högre pris på utsläppsrätter. Arbetet måste fortsätta med siktet på att alla fossila subventioner avvecklas.

Rättvist reseavdrag

Miljöpartiets mål är att få slut på subventionerna till bilpendling i storstadsregionerna. Dagens system för reseavdrag leder till höga utsläpp och det gynnar höginkomsttagande bilåkare. Dessutom leder systemet till att ersättningar om miljardbelopp betalas ut felaktigt. Det är viktigt att den nya utformningen av reseavdraget leder till en överföring från bil till kollektivtrafik och ett totalt lägre transportarbete. Miljöpartiet vill att

reseavdragen ska göras avståndsbaserade och oberoende av färdmedel för att underlätta för dem som bor på landsbygden. De som samåker ska gynnas. Personer som bor i glesbygd utan tillgång till kollektivtrafik ska inte missgynnas. Reseavdraget ska vara utformat på ett rättvist sätt.

Fasa ut skatteundantag i industrin

Omställningen till fossilfrihet är givetvis en avgörande klimatfråga, men det är också en fråga om svenska företags konkurrenskraft på en framtida världsmarknad där högre krav ställs på hållbarhet. De företag som inte ställer om kommer så småningom få svårt att klara sig. Miljöpartiet vill att svenska företag ska vara framtidens marknadsledare. Om det ska bli verklighet kan vi inte fördröja omställningen genom att politiker skyddar verksamheter som behöver fossila subventioner för att klara sig. Framtidens

framgångsrika företag är inte de som låser in sig i fossilberoende utan de som tar ansvar för att minska sin klimatpåverkan.

SLUTORD

Återhämtningen från Corona-krisen ska vara grön. Ekonomin måste återhämta sig, tusentals jobb skapas genom investeringar i ett modernt, medmänskligt och grönt samhälle. Vi måste möta klimatkrisen och på allvar bevara den biologiska mångfalden. Sverige ska utvecklas till ett ännu bättre välfärdssamhälle.

Vi behöver satsa på framtidens moderna transportlösningar med en mångfald av nya tåg, spårvagnar, höghastighetståg, cyklar, elcyklar samt bussar och bilar som kör på förnybart.

Sverige ska bygga om och bygga klokt. Rusta upp bostadsområden och inte bara prata om utan också på allvar göra landsbygderna blomstrande, där företagande, gröna

näringar och besöksnäring utvecklas i takt med att ett starkare bevarande av svensk natur.

Friska och starka ekosystem som klarar att leverera de ekosystemtjänster vår

överlevnad är beroende av ska säkras. Frisk luft att andas, mat på bordet, myllrande rika odlingsjordar, rent vatten att släcka törsten med.

Vi vill göra återvinning till en affärsmodell och alltid betrakta avfall som resurs. Vi vill säkra ett hälsosamt arbetsliv för alla. Du ska kunna utvecklas på jobbet, men också ha tid att leva.

Vi låser in samhällsekonomin inom planetens gränser.

Det här är en unik chans. Att skapa ett solidariskt, medmänskligt och hållbart samhälle - det är vårt bästa vaccin mot nästa kris.

Sedan Miljöpartiet kom in i regeringen har satsningarna på miljö- och klimatarbete mer än trefaldigats. Historiska reformer har genomförts, en klimatlag har beslutats i bred enighet, den första klimathandlingsplan har tagits fram, skyddet av naturmiljön har stärkts, utsläppen har minskat och sanering av gamla miljögiftskandaler skyndas på. minska utsläppen och ställa om våra samhällen har genomförts. Resultatet av dessa reformer är att Sverige på många sätt har ledartröjan i omställningen globalt. Världens blickar är riktade mot oss.

Varje gång vi vunnit framgång är det fortfarande mycket mer som behöver göras. En bred och kraftfull satsning på klimatet och miljön rustar Sverige för den nya verklighet där oljan inte längre ska vara ekonomins minsta byggsten och där ett förändrat klimat tvingar oss att hantera nya väderextremer. Det är viktigt att vi i framtiden inte kör in i gamla fossila hjulspår, utan att vi bygger upp ett robust, klimatsmart och hållbart samhälle, med tro på framtiden.

Maria Gardfjell (MP)

Janine Alm Ericson (MP) Annika Hirvonen Falk (MP)

Emma Berginger (MP) Elisabeth Falkhaven (MP)

Emma Hult (MP) Rebecka Le Moine (MP)

Amanda Palmstierna (MP) Karolina Skog (MP)

Related documents