• No results found

2 Ekonomi

2.3 Ekonomisk analys

Sammantaget redovisar kommunstyrelseförvaltningen en relativt stor positiv avvikelse mot budget till och med februari. I huvudsak handlar det om budgeterade kostnader som faller ut först senare under året. För helåret prognostiseras en positiv budgetavvikelse på drygt 500 tkr i förhållande till budget.

Kommundirektör

Inom kommundirektörens ansvar redovisas en positiv budgetavvikelse med 379 tkr för perioden. Det är medel kopplade till utvecklingsmålen som inte är utnyttjade. Bedömningen i dagsläget är att samtliga medel kommer att utnyttjas, varvid prognosen är ett nollresultat vid årets slut.

Avdelningen för verksamhetsstöd

Avdelningen redovisar ett överskott mot budget med 287 tkr till och med februari. Kostnader för räddningstjänst är för perioden 111 tkr lägre än budget men prognosen för helår är att kostnaderna blir i nivå med budget då en reglering av pensionsskulden brukar ske senare under året. Även totalförsvar, verksamhetsbidrag och kommunledningskontoret har positiva budgetavvikelser tom februari, vilket kan förklaras med att vissa kostnader faller ut först senare under året. Avdelningens prognos för helår förväntas bli en budget i balans.

Avdelningen för hållbar utveckling

Avdelningen redovisar ett överskott mot budget med 31 tkr till och med februari. För helåret bedöms resultatet överensstämma med budget. Dock finns en osäkerhet kring den fordran som bokfördes mot Havets Hus i bokslutet 2018, det finns indikationer på att utbetalningen blir lägre än tidigare aviserat vilket kan påverka resultatet för 2019 negativt.

Personalavdelning

Avdelningen redovisar ett överskott mot budget på 143 tkr vilket är beroende dels på

eftersläpning i kostnader för kompetensutveckling och dels lägre personalkostnader för den fackliga verksamheten. Prognosen på helår beräknas bli ett överskott mot budget med 200 tkr till följd av en vakans på personalavdelningen.

Ekonomiavdelning

Avdelningen redovisar ett överskott mot budget på 238 tkr främst beroende på lägre lönekostnader på grund av vakanser. Osäkerhet råder om behovet av konsulthjälp men avdelningens prognos är i dagsläget 300 tkr plus vid årets slut.

Politisk verksamhet och överförmyndare

Verksamheterna visar ett överskott mot budget med 142 tkr för perioden. Det är främst revisionen, valnämnden och överförmyndaren som står för dessa överskott. Det är först senare i vår som kostnaderna för Valnämnden redovisas då EU-valet sker den 26 maj. Övriga delar inom de politiska verksamheterna bedöms i dagsläget redovisa nollresultat. Prognosen för den politiska verksamheten beräknas bli i nivå med budget vid årets slut.

Arbetsmarknadsenheten (AME)

Avdelningen redovisar ett underskott mot budget med 59 tkr som beror på eftersläpningar på intäktssidan som väntas falla ut senare under året. Prognosen vid årets slut beräknas bli ett mindre överskott på 26 tkr.

Tjänsteskrivelse

Sid 1/1

Datum 2019-02-20

Dnr

LKS 2019-000063 Avdelningen för verksamhetsstöd

Christian Martins, 0523-61 31 02 christian.martins@lysekil.se

Behörighet underteckna handlingar inom kommunstyrelsens verksamhetsområde

Sammanfattning

Förteckningen över vilka funktioner inom kommunstyrelsens verksamhetsområde som har behörighet att underteckna vissa typer av handlingar har uppdaterats.

Detta med anledning av att samhällsbyggnadsförvaltningen sedan årsskiftet organisatoriskt sorterar under den nya samhällsbyggnadsnämnden.

Förslag till beslut

Kommunstyrelsen beslutar att fastställa behörighet att underteckna handlingar inom kommunstyrelsens verksamhetsområde enligt bilagan.

Ärendet

Då kommunallagen saknar regler kring begreppet behörig firmatecknare fastställde kommunstyrelsen 2018-01-31 istället dokumentet ”behörighet att underteckna handlingar inom kommunstyrelsens verksamhetsområde”. Förteckningen listar vilka funktioner inom kommunstyrelsens verksamhetsområde som har behörighet underteckna vissa typer av handlingar.

Förvaltningens synpunkter

Då samhällsbyggnadsförvaltningen sedan årsskiftet sorterar under den nya samhällsbyggnadsnämnden föreligger behov för en revidering av behörighet att underteckna handlingar. Förvaltningen har uppdaterat dokumentet utifrån den nya nämndsorganisationen.

Leif Schöndell

Kommundirektör Christian Martins

Administrativ chef Bilaga/bilagor

Behörighet att underteckna handlingar inom kommunstyrelsens verksamhetsområde

Beslutet skickas till

Kommunstyrelseförvaltningen Ekonomiavdelningen

Dnr: LKS 2019-000063

Bilaga 1 Behörighet att underteckna handlingar inom

kommunstyrelsens verksamhetsområde

Köpehandlingar, avtal/kontrakt, fullmakter och andra kvalificerade handlingar som föregåtts av beslut i kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen. Tecknas av förtroendevald med kontrasignation av tjänsteman

Kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Johansson Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Emma Nohrén Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Ronald Rombrant

Kommundirektör Leif Schöndell

Administrativ chef Christian Martins

Ekonomichef Eva-Marie Magnusson

Personalchef Maria Hemlin

Chef för avd. hållbar utveckling Michael Johansson

Avtal/kontrakt, fullmakter och andra handlingar som kan anses utgöra del av den löpande verksamheten

Kommundirektör Leif Schöndell

Administrativ chef Christian Martins

Ekonomichef Eva-Marie Magnusson

Personalchef Maria Hemlin

Chef för avd. hållbar utveckling Michael Johansson

Låne- och borgensförbindelser inom ramen för

kommun-fullmäktiges beslut och enligt gällande delegationsordning, två i förening

Kommundirektör Leif Schöndell

Administrativ chef Christian Martins

Ekonomichef Eva-Marie Magnusson

Dnr: LKS 2019-000063

Likvidkonton såsom plusgiro, bankgiro samt bankkonton för av kommunen förvaltade fonder/stiftelser, tecknas av chef med kontrasignation av ekonom eller ekonomiadministratör

Kommundirektör Leif Schöndell

Administrativ chef Christian Martins

Ekonomichef Eva-Marie Magnusson

Ekonom Jonas Malm

Ekonom Margareta Dyjak

Ekonom Anna Lena Lundh

Ekonom Sofia Öhrblad

Ekonomiadministratör Katarina Andersson Ekonomiadministratör Katarina Josefsson

Indrivning av fordringar, tecknas av chef i förening med assistent

Kommundirektör Leif Schöndell

Administrativ chef Christian Martins

Ekonomichef Eva-Marie Magnusson

Ekonomiadministratör Katarina Andersson Ekonomiadministratör Katarina Josefsson

Leasingavtal för fordon, tecknas av chef i förening med ekonom

Kommundirektör Leif Schöndell

Administrativ chef Christian Martins

Ekonomichef Eva-Marie Magnusson

Personalchef Maria Hemlin

Upphandlare Maria Fredriksson

Chef för adm. enheten, SBF Sture Martinsson

Ekonom Jonas Malm

Ekonom Margareta Dyjak

Ekonom Anna Lena Lundh

Ekonom Sofia Öhrblad

Deklaration för mervärdesskatt

Ekonomiadministratör Katarina Andersson Ekonomiadministratör Katarina Josefsson

Tjänsteskrivelse

Datum Dnr

2019-02-22 LKS 2019-000068

Kommunstyrelsen/Hållbar utveckling Jan-Erik Larsson, 0523 – 61 31 66 jan-erik.larsson@lysekil.se

Projektdirektiv för delprojekt 2 ny översiktsplan

Sammanfattning

I december 2014 beslutade kommunfullmäktige att inte aktualitetsförklara gällande ÖP vilket föranledde att arbete med en ny ÖP påbörjades.

För att tydliggöra och politiskt förankra hur det omfattande arbetet med en ny ÖP ska gå till har ett projektdirektiv tagits fram av en tjänstemannastyrgrupp.

Projektdirektivet godkändes av kommunstyrelsen 2015-06-10.

Detta projektdirektiv är en vidarebearbetning av det tidigare projektdirektivet, som mer detaljerat beskriver hur arbetet med delprojekt 2, att ta fram en

samrådshandling till en ny översiktsplan, ska bedrivas.

Projektbeskrivningen har tidigare godkänts av kommundirektören.

Förslag till beslut

Kommunstyrelsen beslutar att godkänna projektdirektivet.

Ärendet

Plan- och bygglagen (PBL) 3 kap 1§ anger att varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan. En översiktsplan är inte juridiskt bindande men utgör ändå kommunens viktigaste styrinstrument för den långsiktiga utvecklingen och planeringen av den fysiska miljön i kommunen. Översiktsplanen är en

överenskommelse mellan kommun och stat och ska enligt lag vara vägledande för kommunen själv och för andra parter, till exempel vid detaljplanering, men även för flera andra sorters frågor som rör kommunens utveckling.

Delprojekt 2 är en fortsättning i processen att ta fram en ny översiktsplan och har föregåtts av ett programskede där en programhandling antogs för samråd av kommunstyrelsen 2017-11-01.

Förvaltningens utredning

Syftet med delprojekt 2 är att fortsätta processen mot en ny översiktsplan. Arbetet kommer att fortsätta både i dialog med allmänheten och fortsatt arbetet i

arbetsgruppen.

Det övergripande målet för projektet är att: den nya översiktsplanen ska leda till väl underbyggda strategiska beslut som gynnar kommunens och regionens utveckling på lång sikt.

Tjänsteskrivelse

Samrådshandlingen, och på sikt den färdiga översiktsplanen, ska innehålla

strategiska, långsiktiga mål som är så väl förankrade i den politiska organisationen (liksom inom kommunens förvaltning, bland medborgare, företag och

organisationer) att de kan utgöra grunden i den översiktliga planeringen oberoende av förändringar i den politiska inriktningen.

En översiktsplan berör hela kommunen och kräver en bred förankring inom de kommunala verksamheterna. Därför är projektet förvaltningsövergripande och innefattar alla kommunens förvaltningar och kommunala bolag. Externa aktörer och medborgare måste även fortsättningsvis ges tillfällen att vara med och aktivt påverka processen.

Uppdragsgivare (KS)

Kommunstyrelsen är uppdragsgivare och den instans som tar de politiska besluten under processen fram till färdig översiktsplan. Följande beslut är aktuella under projekt:

• Godkänna projektdirektiv för delprojekt 2

• Godkänna samrådshandling samt förslag till MKB inför samråd

• Godkänna samrådsredogörelse och inriktning för fortsatt arbete

• Godkänna utställningshandling samt miljökonsekvensbeskrivning MKB Politisk referensgrupp (PRG)

Kommunstyrelsens och samhällsbyggnadsnämndens presidium utgör politisk referensgrupp i processen. Det är med denna grupp som politiska avstämningar och diskussioner förs kring samrådshandlingens strategiska inriktning. Kopplingen och förhållningssättet mellan visionsarbete och program till översiktsplan ska stämmas av i detta forum.

Tjänstemannastyrgrupp (TSG)

Kommundirektör, förvaltningschef för samhällsbyggnadsförvaltningen samt

avdelningscheferna för plan- och bygg, hållbar utveckling, mark och gata och chefen för miljöenheten i mellersta Bohuslän utgör tjänstemannastyrgrupp. Det är i detta forum som alla förslag och dokument stäms av inför politisk behandling.

Projektledare (PL)

Projektledaren utgörs av utvecklingsstrateg på avdelningen för hållbar utveckling som ansvarar för att leda och samordna arbetet utifrån projektbeskrivning och tidplan. Det är också dennes uppgift att rapportera eventuella avvikelser från dessa.

Projektledaren föredrar ärendet i presidier, kommunstyrelsen, ledningsgruppen och planverkstaden.

Projektarbetsgrupp (PAG)

Projektarbetsgruppen är de som, under ledning av projektledaren, ska medverka till att utforma ett underlag till och innehåll i handlingar. Detta ska ske genom

medverkan på arbetsgruppsmöten, diskussioner, medverkan i

workshops/verkstäder och i enskilda arbetsmöten samt genom inläsning och sammanställning av material (texter, GIS-material, bilder etc).

Tjänsteskrivelse

Representanterna i projektarbetsgruppen ska bidra med expertis inom sina

områden och ansvarar för att förankra arbetet inom den egna verksamheten och se till att arbetsprocessen samt program- och samrådshandlingarna är välkända för så många som möjligt; både inom och utanför den kommunala organisationen.

Nämnder

De politiska nämnderna kommer att utgöra remissinstanser under det fortsatta arbetet med att ta fram en ny översiktsplan. Information till nämnderna kommer att lämnas av projektledaren under projektets gång. Det kommer också att genomföras workshops för politiker under samrådstiden.

Länsstyrelsen (LST)

Länsstyrelsen följer kommunens arbete med framtagande av planer. Som myndighet utgör länsstyrelsen remissinstans och granskar handlingar utifrån aspekterna riksintressen, miljökvalitetsnormer, strandskydd, mellankommunala intressen, hälsa och säkerhet samt risken för olyckor, översvämning eller erosion.

Länsstyrelsen har också en rådgivande roll samt bistår med underlagsmaterial.

Grannkommuner

Kommunerna i norra Bohuslän; Strömstad, Tanum, Munkedal, Sotenäs och Lysekil samverkar i olika sammanhang. Under delprojekt 2 utgör respektive kommuns kommunstyrelse remissinstans. Dessutom kommer kommunstyrelsen i Uddevalla kommun och Orust kommun att utgöra remissinstans.

Regionala instanser

Regional planering har stor betydelse för den kommunala översiktsplaneringen. Ett antal regionala instanser är remissinstanser under ÖP-arbetet.

Tidplanen

Tidplanen för delprojekt 2 sträcker över perioden november 2018 till våren 2020.

Denna tidplan är preliminär och förutsätter att arbetet löper på utan större avbrott och med den omfattning av arbetsinsats som krävs för att följa tidsplanen.

Se bifogad Projektdirektiv ny översiktsplan delprojekt 2 2019-02-20 LKS 2019-068

Leif Schöndell Jan-Erik Larsson

Kommundirektör Utvecklingsstrateg

Bilaga

Projektdirektiv ny översiktsplan delprojekt 2 2019-02-20 Beslutet skickas till

Kommunstyrelseförvaltningen/avd. för Hållbar utveckling

Projektbeskrivning för ny ÖP, delprojekt 2

Projektdirektiv

ny översiktsplan

delprojekt 2;

2019-03-27

LKS 2019-000068

Projektbeskrivning för ny ÖP, delprojekt 2

Godkännande av dokument

Namn Datum

Författad av: Jan-Erik Larsson, Utvecklingsstrateg, HUT 2018-10-04

Granskad av:

Michael Johansson, avdelningschef HUT Anna Wigell, avdelningschef PB

Per Garenius, förvaltningschef SB 2018-10-04

Godkänd av: Leif Schöndell, KD 2019-02-25

Antagen av: Kommunstyrelsen 2019-03-27

Ändringshistorik

Version Datum Version, sida(Sidor) och textändringar

Innehåll

1. Ny översiktsplan, delprojekt 2 ... 3

1.1 Bakgrund ... 3

1.2 Syfte och metod ... 4

1.3 Mål ... 4

1.4 Ändrade förutsättningar ... 4

2. Organisation ... 6

2.1 Ansvarsfördelning och roller ... 6

2.2 Dokumentation och uppföljning ... 10

2.3 Kostnader ... 12

3. Process ... 13

3.1 Metod ... 13

3.2 Aktiviteter ... 14

3.3 Tidplan ... 15

3.4 Kommunikation ... 16

3.5 Alternativ... 16

4. Riskfaktorer och konsekvensanalys ... 17

4.1 Risker ... 17

4.2 Konsekvenser ... 17

Projektbeskrivning för ny ÖP, delprojekt 2

Related documents