• No results found

Ekonomisk analys

In document KALLELSE Socialnämnden (Page 109-113)

Analys av avvikelse för perioden

Socialförvaltningen uppvisar för perioden en positiv budgetavvikelse om +13,0 mkr.

Nedan presenteras resultatet per verksamhet.

Vård och omsorg

Periodens resultat för hela verksamheten vård och omsorg är + 3,4 mkr, och sjuklönekostnaden uppgår till 3.9 mkr.

Den positiva avvikelsen inom Särskilt boende härleds till minskade kostnader centralt på grund av en delvis vakant tjänst. Bemanningsnyckeln är något högre från juni månad vilket härleds till planerad ökad grundbemanning inför sommaren samt ökat behov på Åkerbohemmet.

Socialnämnd Uppföljning juli

5

underskott vilket härleds till minskat antal timmar med svårigheter att ställa om

resurserna. Hög sjukfrånvaro relaterat till pandemin är ytterligare en bidragande faktor.

Det positiva resultatet inom Hälso-och sjukvårdsenheten härleds till att kostnaden för hjälpmedel ligger något lägre än budgeterad nivå. Kostnaderna för hjälpmedel ökade dock under maj och juni på grund av ökat inköp inför sommaren samt inköp av elrullstolar. Resultatet härleds även till de intäkter som verksamheten fått för utförd vaccinering mot Covid-19. Underskottet för sjuksköterskor natt härleds till

övertidskostnad relaterat till svårighet med rekrytering av semestervikarier.

Bemanningsenhetens utfall härleds till vakant administrativ tjänst samt minskade utgifter för Ob-tillägg då administrativ personal numera endast arbetar vardagar.

Omsorgen om funktionsnedsatta och Individ och familjeomsorg

Avvikelsen för perioden är +4,0 mkr, och sjuklönekostnaden uppgår till 0,8.mkr

Överskottet inom Omsorgen om funktionsnedsatta har ökat sedan föregående uppföljning men några enheter visar fortfarande underskott. Det beror dels på att

avlösarservice/ledsagarservice och kontaktpersoner som nu efter budgetflytt för

stödfamiljer och familjehem till myndighetsavdelningen visat sig inte ha rätt budget för året baserat på antal beviljade timmar/tillfällen i biståndsbeslut.

Runstens korttidsboende har en avvikelse som i stort sett helt beror på en medarbetare som arbetar 50% utöver ordinarie bemanning from 1 januari. En

arbetsförmågebedömning har gjorts på arbetsplatsen men en bedömning inväntas nu även från Försäkringskassan på inrådan av HR-avdelningen.

Ranstad gruppbostad har försämrat sin negativa avvikelse sedan föregående rapportering.

Den totala sjukfrånvaron är mycket hög på enheten vilket inneburit att många

timanställda vikarier har arbetat i verksamheten samt att fyllnads och övertidsersättning som inte är budgeterad har betalats ut till ordinarie personal.

Den positiva avvikelsen inom individ och familjeomsorgen härleds till att enheten inför 2021 fått en utökad budget för placeringar, men verksamheten har i dagsläget färre externa placeringar än budgeterat och därav utnyttjas inte hela budgeten. En annan anledning är att stöd och insatser tidigare haft en vakant tjänst men som nu tillsätts under augusti månad.

Socialnämnd

kommun@borgholm.se ● 0485 – 88 000 ● 

Uppföljning juli Borgholms kommun 

6

Integrationshandledare som under året kommer att agera som lokal projektledare för projektet FSLA. Antalet ansökningar om försörjningsstöd ökade under årets första tre månader för att sedan minska igen. Arbetsförmedlingens ersättningar för

bidragsanställningar har inte ökat i takt med lönekostnaden vilket påverkar resultatet negativt.

Analys av årsprognos

Förvaltningen visar ett positivt resultat för perioden. Detta bidrar till att vi just nu ser en prognos för helåret om 8,4 mkr. Prognosen baseras på dessa antaganden:

Centralt

Prognosen visar på att kostnader gällande heltid som norm och delade turer belastar resultatet längre fram under året. Vi beräknar att kostnaderna kommer vara lägre än budgeterat och därför visar centralt på en positiv avvikelse för året.

Vård och omsorg

Prognosen baseras på månadens utfall samt föregående års resultat för

verksamhetsområdet. Osäkerhetsfaktorer är om försäkringskassan fortsättningsvis betalar ut sjuklönekostnader samt om kommunen kan fortsätta eftersöka medel för kostnader som rör pandemin. Ytterligare en osäkerhetsfaktor är omsorgstagare från andra kommuner kan komma att öka. Hjälpmedelsbudgetens prognos är baserad utifrån nuvarande periods siffror och visar ett överskott i slutet av året. Utrymmet för tvätt/rengöring av hjälpmedel behöver renoveras för att öka den hygieniska standarden samt förbättra den fysiska miljön vilket kommer medföra en kostnad.

Omsorgen om funktionsnedsatta

Prognosticerat underskott är lägre än vid rapportering efter maj månad vilket härleds till att flera enheter förbättrat sitt resultat under sommaren. Prognosen baseras på att Ranstad gruppbostad, Runstens korttidsboende och Daglig verksamhet med största sannolikhet kommer göra ett underskott på grund av högre personalkostnader än vad som är budgeterat. Budget för avlösarservice/ledsagarservice och kontaktpersoner har mindre timmar budgeterat än antal beviljade timmar/tillfällen i biståndsbeslut och därför är prognosen att dessa enheter kommer visa underskott på helåret.

Socialnämnd Uppföljning juli

7

hämta in underskottet.

Underskottet hjälps upp av att flera verksamheter visar överskott i prognosen, bland annat flera av gruppbostäderna i Borgholm och träffpunktsverksamhet som varit stängd under året och först efter sommaren kommer öppnas igen samt att budget avsatt för lägervistelse inte förväntas nyttjas i år på grund av pandemin.

Individ och familjeomsorgen

Prognosen baseras på en utökad budet för placeringar jämfört med 2020, samt på att förändringsarbetet på hemmaplan ska ha haft en gynnsam utveckling. Under de första månaderna av 2021 hade verksamheten ett lågt inflöde av anmälningar bland både barn, unga och vuxna. Under mars ökade inflödet av ärenden och under månaderna framåt har de inkomna ärendena till verksamheten fortsatt att öka. Mottagningsgruppen inom barn och familj utesluter inte att det finns en koppling mellan ökade antalet inkomna

orosanmälningar och pandemin. Fortsätter antalet anmälningar att ligga på en hög nivå alternativt öka än mer är osäkerhetsfaktorn stor avseende prognosen. Den vakanta tjänsten inom stöd och insatser tillsätts i augusti vilket betyder att enheten inte fortsätter generera överskott.

Arbetsmarknadsenheten

Prognosen baseras på utfallet. Försörjningsstöd visar för perioden en positiv avvikelse men med en viss osäkerhet för hur mycket pandemin kan komma att påverka utfallet resterande del av året. Utökning av antalet handläggare har skett med en heltidstjänst vilket påverkar prognosen.

Socialnämnd

kommun@borgholm.se ● 0485 – 88 000 ● 

Uppföljning juli Borgholms kommun 

8

jan-jul jan-jul jan-jul avvikelse Total

70 Centralt 37 425 21 713 17 135 4 579 500

71 Bemanningsenhet 1 853 1 083 992 91 150

72 Hälso- och

sjukvård 27 684 16 001 15 535 466 550

73 Särskilt boende 91 973 53 712 51 976 1 736 2 300

74 Ordinärt boende 75 281 42 475 41 390 1 085 1 050

75 Omsorgen om

funktionsneds. 58 882 34 044 33 276 768 -350

76 Individ- och

familjeomsorg 26 114 15 245 12 038 3 207 3 200

77 Arbetsmarknadse

nheten 12 558 6 993 6 438 555 450

79 Projekt 0 0 -509 509 500

Summa 331 769 191 266 178 269 12 997 8 350

In document KALLELSE Socialnämnden (Page 109-113)