• No results found

God ekonomisk hushållning

God ekonomisk hushållning innebär att kommunen ska vara rustad med en stabil ekonomi. Det handlar om att styra ekonomin både i ett kortare och i ett längre perspektiv för att kunna möta starka nedgångar och kriser i samhällsekonomin. Om kostnaderna i ett längre perspektiv överstiger intäkterna övervältras dagens kostnadsansvar på kommande generationer. Varje generation ska själv bära kostnaderna för den service som den konsumerar, så att ingen generation ska behöva betala för det som en tidigare generation förbrukat.

Örebro fortsätter att växa snabbt, vilket medför ett fortsatt behov av att bygga ut den kommunala servicen. Investeringsbehoven de närmaste åren ligger på en fortsatt hög nivå. Detta i sin tur innebär ökande investeringsutgifter. Finansieringen av kommande behov kommer att ställa fortsatt stora krav på kommunens planering. För att begränsa behovet av upplåning för finansiering av de ökade investeringsbehoven krävs ett gott resultat vilket ger utrymme för en fortsatt hög grad av själv-finansiering av investeringar.

Enligt kommunallagen ska det i budgeten anges finansiella mål för ekonomin som är av betydelse för god ekonomisk hushållning. Lagen innefattar även krav på att resurserna utnyttjas effektivt.

Därför ska även för verksamheten anges mål och riktlinjer som är av betydelse för god ekonomisk hushållning.

Kommunfullmäktige fastställer årligen i samband med Övergripande strategier med budget vilka finansiella och verksamhetsmässiga mål av betydelse för god ekonomisk hushållning som kommunen har under planperioden.

Bedömning av om kommunen tillämpar god ekonomisk hushållning samordnas, utöver finan-siella mål, med övriga mål och indikatorer för verksamheten och framgår av avsnittet ”Mål och indikatorer” i bilaga 1.

De senaste åren har kommunen erhållit intäkter av engångskaraktär som inneburit resultat över den beslutade resultatbudgeten. Exempel är återbetalning reavinster från tomt- och markförsäljningar. En avkastning inom kapitalförvaltningen över avkastningsmålet samt realisationsvinster har bidragit till bättre resultat de senaste åren. Prognosen för år 2018 visar dock på en något lägre avkastning än tidigare.

Tidigare års goda resultat har möjliggjort att medel har kunnat reserveras i en resultatutjämnings-reserv (RUR) för att utjämna intäkter över en konjunkturcykel. Vid en konstaterad lågkonjunktur kan beslut fattas om att nyttja medel för att utjämna tillfälliga nedgångar när skatteunderlagsut-vecklingen är svag.

Finansiella mål för perioden 2019–2021

Årets resultat ska över tid stärka och värdesäkra kommunens eget kapital. När den löpande driften har finansierats behöver tillräckligt stor andel av skatteintäkter och generella statsbidrag vara kvar för att investeringarna ska kunna självfinansieras.

Självfinansieringsgraden mäter hur stor andel av investeringarna som kan finansieras med årets resultat och avskrivningar. Ett värde som understiger 100 procent innebär att kommunen behöver använda överskottslikviditet eller låna till investeringar och att det långsiktiga handlingsutrymmet minskar.

Soliditet är ett mått på kommunens långsiktiga finansiella handlingsutrymme. Den visar hur stor del av kommunens tillgångar som har finansierats med eget kapital. Ju högre soliditet, desto mindre skuldsättning har kommunen.

Mål för årets resultat

• Över nästkommande treårsperiod ska årets resultat exklusive finansnetto men inklusive utdelning från bolagen uppgå till minst en procent av skatteintäkterna.

Mål för kommunala investeringar

• Självfinansieringsgraden för kommunens investeringar för skattefinansierad verksamhet ska vara lägst 70 procent.

Mål för kommunens soliditet

• Soliditeten inklusive pensionsförpliktelser ska som lägst uppgå till 50 procent.

Internbankens påverkan på balansräkningen är exkluderad i målet.

Skattefinansierad verksamhet, Resultatbudget, mnkr

Nettokostnadernas andel av skatteintäkterna 2019 uppgår till 99 procent. Riktmärket över tid, för att uppnå god ekonomisk hushållning, är att nettokostnadsandelen ej bör överstiga 99 procent.

Den ekonomiska planen för åren 2019–2022 förutsätter att det långsiktigt uppsatta effektiviserings-uppdraget på årliga en procent av nämndernas budgetramar uppfylls.

Ekonomiska resurser 2019

Kommunens intäkter ökar 2019 med 361 miljoner kronor, varav skatteintäkter och generella statsbidrag står för 330 miljoner kronor och är därmed den största delen av ökningen.

Utöver skatteintäkter, utökad utdelning från bolagen samt ökat finansnetto ingår omprövnings- och effekti-viseringsuppdraget i de ökade resurserna.

Totalt inklusive dessa uppgår det utökade tillgängliga utrymmet för nya kostnader till 441 miljoner kronor.

Intäkterna från kommunens finansnetto har under 2018 ökat och bedöms därför till 25 miljoner kronor högre 2019. Utdelningen från de kommunala bolagen via

Örebro Rådhus AB har ökats 2019 med 6 miljoner kronor i jämförelse med år 2018. Det innebär att finansnettot totalt bedöms till 190 miljoner kronor 2019.

Ett fortsatt stort mottagande möjliggör en tillfällig ökning av budgetramen för flyktingsstatsbidrag med 15 miljoner kronor.

Kompensation för volymförändringar

I driftbudgetramen för år 2019 kompenseras Programområde barn och utbildning med 60 miljoner kronor för förväntad volymökning inom förskola, grundskola och gymnasieskola.

Social välfärd kompenseras med 23,7 miljoner kronor för volymökningar inom LSS/funktionshindra-de. Medlen avser att täcka såväl nya gruppboenden som övriga volymökningar.

Medel för volymökningar fördelas också till Social välfärd för ökade kostnader inom socialtjänsten (sex miljoner kronor) samt till Samhällsbyggnad för ökade driftkostnader till följd av investerings-programmet (sju miljoner kronor).

Kompensation för löneöversyn 2018 och 2019 samt indexuppräkningar

I driftbudgetramarna för 2019 är kompensation utlagt för kvarvarande tre månaders kompensation för 2018 års löneöversyn. Detta innebär att kompensation utgick i ÖSB 2018 för 9 månader medan resterande 3 månader kvarstår att kompensera år 2019. Kompensation för nya lönenivåer från 1 april och 1 maj 2019 (Kommunals avtal gäller från 1 maj, övriga 1 april) kommer kompenseras senare då beslut tagits kring Örebro kommuns lönestrategi.

Ytterligare medel för lönepolitiska prioriteringar finns reserverade inom Kommunstyrelsens utrym-me för generella kostnadsökningar. Detta motsvarar full kompensation för nu kända och bedömda löneökningar.

Barn och utbildning har tilldelats sammanlagt 3,3 miljoner kronor för ökade bidrag till fristående enheter som en följd av löneöversynerna.

Kompensation för övriga indexmässiga kostnadsökningar kommer att fördelas ut när underlag finns.

Upprustning och nybyggnation av skolor och äldreboende samt övriga investeringar

I budgeten anslås sammanlagt 40 miljoner kronor för driftkostnadsökningar i och med investe-ringar. Driftskostnadsökningarna uppkommer vid upprustning, utbyggnad samt nybyggnation av skolor, förskolor och vårdboenden men även kostnader för investeringar kopplat till den växande kommunen.

Kompensation för driftskostnadsökningar i samband med investeringar Kommunstyrelsen, Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden samt programnämnderna kompenseras för planerade driftskostnadsökningar för investeringar i och med beslut av budget. Då investeringar inte genomförs i den takt som planerats, tidplaner justeras eller andra oförutsedda hän-delser inträffar, anslås medel i och med beslut av Övergripande strategi och budget men kvarhålls inom ramen för kommungemensamt. När de beslutade investeringarna är genomförda och genererar driftskostnader överflyttas medel till respektive nämnd.

Tabellen nedan visar de ekonomiska driftbudgetramarna för år 2019. En mer detaljerad redovisning av de ekonomiska ramarna finns i bilaga 2.

Driftbudgetramar 2019, mnkr

Related documents