• No results found

3 SKB:S PLATSVAL

6 EKONOMISKA MEDEL FÖR KOMMUNALT OCH REGIONALT ARBETE

Hultsfreds kommun

Länsstyrelsen, regionförbundet och landstinget likaväl som berörda kommuner bör ges resurser att aktivt delta i kärnavfallsproccessen. Berörda parter måste ges ekonomiska förutsättningar att aktivt kunna delta i lokaliseringsarbetet – en grundförutsättning för en demokratisk process där ett säkert slutförvar är den självklara slutprodukten.

Nyköpings kommun

Det maximala anslag på 2 MSEK som SKI hittills kunnat besluta om kommer inte att vara tillräckligt när programmet övergår i platsundersökningar. Berörda kommuner kommer att behöva intensivare kontakter med markägare, närboende och andra berörda i denna fas. Samtidigt kommer kommunernas invånare och grannkommunerna även i fortsättningen att utgöra mycket viktiga målgrupper för kunskapsuppbyggnad och dialog i slutförvarsfrågan. Den rutin som gällt för att söka extra medel från kärnavfallsfonden via regeringen anser Nyköpings kommun inte vara ändamålsenlig för platsundersökningsskedet.

Efter samråd med övriga förstudiekommuner föreslår vi regeringen att öka det maxbelopp som SKI kan tilldela berörd kommun från nuvarande 2 MSEK till 5 MSEK.

Kommunen förutsätter att länsstyrelserna får de ekonomiska resurser som behövs, utöver ordinarie budgetramar, för att aktivt kunna delta i kärnavfallsprocessen och därmed utgöra ett starkt stöd för berörda kommuner.

Oskarshamns kommun

Genom att förstudiekommunerna fått medel ur kärnavfallsfonden har detta demokratiarbete kunnat bedrivas med stor intensitet och hög kvalitet. En förutsättning för att det fortsatta arbetet ska kunna bedrivas med samma höga ambitionsnivå som under förstudien är tillgång till ekonomiska resurser

• för att anpassa och utveckla det kommunala arbetsmetoderna

• för att kunna möta nya frågor och nya grupper i samhället som nu kommer att bli mer direkt berörda.

Det är samtidigt fortsatt viktigt att det breda regionala och kommunala arbetet kan fortsätta. Om Sverige skall lösa slutförvarsfrågan, måste det ske i största möjliga samförstånd och i en process där alla skall kunna komma till tals och där deras frågor tas på allvar.

Det maximala anslag på 2 MSEK som SKI hittills kunnat besluta om kommer inte att vara tillräckligt när programmet övergår i platsundersökningar. Kommunen förutser intensivare kontakter med markägare, närboende och andra berörda i denna fas. Samtidigt kommer kommunens invånare och grannkommunerna även i fortsättningen att utgöra mycket viktiga målgrupper för kunskapsuppbyggnad och dialog i slutförvarsfrågan.

Den rutin som gällt för att söka extra medel från kärnavfallsfonden via regeringen anser inte kommunen vara ändamålsenlig för platsundersökningsskedet.

Efter samråd med övriga förstudiekommuner föreslår vi regeringen att öka det maxbelopp som SKI kan tilldela berörd kommun från nuvarande 2 MSEK till 5 MSEK.

Länsstyrelsen är en viktig part i MKB- och informationsarbetet i kommunen och regionen. Länsstyrelsen i Kalmar län har under förstudien i Oskarshamn spelat en betydelsefull roll som neutral part och regional samordnare. Kommunen ser det som mycket angeläget att länsstyrelsen har resurser att aktivt delta i käravfallsprocessen. Lokaliseringen av ett slutförvar för använt kärnbränsle är en unik process i Sverige och ställer därför speciella krav på inblandade parters möjligheter till aktivt och kompetent deltagande. Länsstyrelsen utgör en av dessa parter som därmed liksom berörda kommuner måste engagera sig långt utöver vad som är förutsatt i den ordinarie verksamheten. Kommunen förutsätter att länsstyrelsen får de ekonomiska resurser som behövs för att aktivt kunna delta i kärnavfallsprocessen och därmed utgöra ett starkt stöd för länets kommuner.

Östhammars kommun

Under förstudieskedet har deltagande kommuner erhållit ca 2 MSEK per år vardera för arbetet med kompetensuppbyggnad, granskning och dialog med SKB, myndigheterna, intresseorganisationerna och invånarna. Östhammars kommun förutsätter att detta demokratiska arbete skall kunna fortsätta även under platsundersökningsskedet särskilt med tanke på den omfattande MKB-processen och att kommunen tillförs nödvändiga resurser härför. Östhammars kommun återkommer med särskild skrivelse avseende resurser.

Tierps kommun

Vi anser att det ekonomiska bidraget till aktiva kommuner alltjämt skall ha sin grund i den planerade och redovisade verksamheten. Vi föreslår däremot att anslaget på 2 MSEK höjs, att en pott för kommunernas extra insatser och länsstyrelsernas arbete avsätts samt att SKI bemyndigas hantera och fördela medlen. Förslaget baseras på våra egna och övriga kommuners erfarenheter av att resurserna är otillräckliga och att beslutsvägarna är för långa när det gäller regeringsbeslut om extra anslag.

SOS-Tierp

SOS-Tierp yrkar att ekonomiska resurser måste säkerställas för oberoende aktörer, nationella miljöorganisationer och opinionsgrupper som verkar för en ökad allsidighet i belysningen av kärnavfallsfrågan.

Älvkarleby kommun

Vi anser att det ekonomiska bidraget till aktiva kommuner alltjämt skall ha sin grund i den planerade och redovisade verksamheten. Vi anser däremot med erfarenhet från det år som gått, att det maximala anslaget på 2 MSEKinte är tillräckligt, framför allt inte när programmet så småningom övergår i platsundersökningar. Vi förutser intensivare och mycket viktiga kontakter med markägare, närboende och andra berörda i denna fas. Samtidigt kommer kommunens invånare och grannkommunerna även i fortsättning att utgöra prioriterade målgrupper för kunskapsuppbyggnad och dialog i slutförvarsfrågan.

Vi ser också att länsstyrelsen får en allt viktigare roll som i platsundersökningsskedet kräver engagemang utöver den ordinarie verksamheten Det är angeläget att länsstyrelsen då har resurser att aktivt delta i kärnavfallsprocessen.

Den rutin som gällt för att söka extra medel från kärnavfallsfonden via regeringen är enligt vår mening inte ändamålsenlig. Den innebär dessutom långa beslutsvägar som, om vi ska leva upp till devisen att engagemanget inte påverkar kommunens ordinarie budget, hindrar vår tidspressade verksamhet.

Efter samråd med övriga förstudiekommuner föreslår vi att regeringen höjer det maxbelopp som SKI kan tilldela respektive kommun från 2 MSEK till 5 MSEK. Vi förutsätter också att länsstyrelsen beviljas de ekonomiska resurser som behövs för att aktivt kunna delta och därmed utgöra ett starkt stöd för kommunerna.

Related documents