• No results found

6. Resultat och analys

6.3 Musik och låttexter i undervisningen

6.3.1 Elevreflektioner om lektionsupplägget

De intervjuade elevernas upplevelse av musik och låttexter i undervisningen var övervägande positiva. Även om det här kan argumenteras för att elevernas upplevelse förstärktes av att lekt- ionen blev ett avbrott och något annorlunda mot deras andra studier, menar jag att eleverna i stor utsträckning beskrev deras upplevelse. De elever som hade invändningar mot olika aspekter av lektionen, kände jag framförde dessa. Flera av eleverna som var positivt inställda, hade sam- tidigt vissa invändningar mot olika aspekter av lektionen. Bianca var den elev som tydligast uttryckte att hon inte tyckte lektionen var givande, hon var också den enda eleven som identi- fierade sig med musikstilen, och hade hört låten som spelades på lektionen innan. I denna dis- kussion frågade jag Bianca vad det var som hon inte uppskattade:

Bianca: Jag tycker bara inte det var en bra uppgift, vi diskuterade bara, det gillar inte jag, speciellt inte med vänner

Magnus: Skulle det fungera bättre om du inte satt med dina vänner? Bianca: Ja det skulle fungera bättre

Bianca menar här att hon dels inte upplevde uppgiften positivt för att hon inte uppskattade diskussionsdelen av lektionen, en metod som hon tidigare uttryckte att hon inte föredrar. Även omkringliggande faktorer som att jag som lärare lät eleverna forma diskussionsgrupper baserat på deras placering i klassrummet, verkade vara faktorer som påverkade Biancas upplevelse. Senare i vår diskussion menade Bianca trots detta att deras grupp diskuterarat exempelvis be- greppet identitet och dess svårtydighet. När jag ställde mer specifika frågor om låten och dess innehåll berättade Bianca att hon reflekterat över låtens innehåll första gången hon hörde den, men inte i någon större utsträckning under denna lektion. Hon menade också att lektionens innehåll var intressant, men att spela låten och läsa texten under lektionen menade hon var ett tidslöseri. Det går här att spekulera om hennes upplevelse av att ”hennes” musik spelas av lä- raren skapar en känsla av att skolan koloniserar något personligt och privat, eftersom Bianca

var den enda eleven vars musikpreferenser stämde överens med låten som spelades. Benita som går i samma klass som Bianca tycktes dock uppleva lektionen helt annorlunda. När jag frågade vad Benita tyckte om lektionen, beskrev hon den som rolig och givande. När jag frågade henne hur hon upplevde lektionen och hur den var i jämförelse med andra undervisningsmetoder i samhällskunskapsämnet svarade Benita:

Jag tycker lektionen var rolig, jag brukar inte gilla samhällskunskapslektionerna. Jag tycker det var kul för att jag gillar musik väldigt mycket, man tar in informationen på ett annat sätt…//… och det var mycket intressantare eftersom man fick tänka sig in i situationen så fick man jämföra, jag tänkte det här är roligt och då blir det enklare att lära sig…om du bara hade gått igenom begreppet hade man tänkt att det här är inte så kul.

Benitas upplevelse av lektionen tycks vara tätt sammankopplad med hennes personlighet och inlärningspreferenser, att lärandet skall vara lustfyllt. Genomgående i intervjun beskrev Benita att metoder som är elevaktiva, engagerande och nytänkande gör att hon höjer sin motivation samtidigt som hennes intresse för musik verkade spela roll för hennes upplevelse. Anna upp- levde också att integreringen av musik kan hjälpa henne med motivationen och lusten att lära ”på grund av att jag tycker musik är motiverande så tror jag det skulle kunna hjälpa mig ganska mycket med motivationen och lärandet”. Anna som tidigare beskrivit att hennes studiemotivat- ion för studierna är mycket låg, menar att integreringen av musik kan göra att hennes lust och motivation höjs.

Även Bella uttryckte att hon tyckte lektionen var rolig. När jag frågade henne vad hon menade med att det var roligt svarade Bella att ”jag tror det främst det handlade om att det var något annorlunda”. Bella berättade att hon hört låten innan, men att hon nu reflekterade djupare över låttextens innehåll. Dock verkade hennes upplevelse av lektionen påverkas negativt på grund av hennes diskussionsgrupp var omotiverad, och som hon uttryckte, hade svårt att se hur upp- giften kopplade till kursen innehåll eller andra examinationsuppgifter. När jag intervjuade Adam om det var någon del av lektionen som han ansåg mer givande berättade Adam å ena sidan att ”hela lektionen var givande, eftersom det var ett nytt sätt att jobba tror jag man överlag var mer fokuserad, det är klart man hört begreppen innan men nu fick man svart på vitt och kunde jobba med det, kändes det väldigt givande”. Å andra sidan beskrev Adam momenten att para ihop vissa begrepp med texten som ganska svårt och abstrakt ”det var ett väldigt nytt sätt att jobba, jag tror det var många i klassen som upplevde att det var en text som någon skrivit, för en tredje person att gå in och para ihop att detta betyder detta, ja…”. Han nämnde dock att

detta till dels kunde avhjälpas med gruppdiskussionen. För Adam upplevdes metoden som an- norlunda och han uttryckte generellt att metoden var nyskapande och intressant, men uppgiften som var utformad främst för att skapa en dialog mellan eleverna, skapade en känsla av osäkerhet när det inte uppenbart fanns ett tydligt rätt svar.

Även Amanda gjorde en liknande beskrivning: ”Jag tycker det var en väldigt bra tanke…men jag tycker det var svårt att besvara frågorna du hade med… det var väl lite en tolkningsfråga vad vi tyckte var rätt och fel.” Amanda beskriver här att uppgiften var svår, eftersom vilka begrepp som hörde upp med olika fenomen i låttexten i någon mån var en ”tolkningsfråga”. Att de upplevde att det inte fanns något absolut rätt svar uttryckte flera elever kändes både an- norlunda och utmanande. För Amanda blev upplevelsen av att uppgiften hade lösa ramar något som tycktes påverka hennes beskrivning av lektionen som otydligt och mindre givande. Bea- trice beskrev också sin positiva upplevelse av lektionen. I sin beskrivning framhöll Beatrice dock främst att det var strukturen på lektionen som helhet som var givande. Beatrice framhöll dessutom att musiken och låttexten var en motiverande utgångspunkt, i jämförelse med att ”ta fram en litteraturbok vi aldrig har hört talas om”. Även om Beatrice beskrev sig ha en god studiemotivation berättade hon att ”ibland når jag inte min fulla potential för att jag tycker något är tråkigt, om jag känner det är roligt orkar man ge lite mer”, och menade att inslag likt denna metod gjorde undervisningen mer lustfylld. Även Alma upplevde att lektionsupplägget funge- rade bra. Alma nämnde exempelvis att de diskussionsfrågor som användes under lektionen för gruppdiskussioner, fungerade väl för att få att ge en struktur åt elevernas arbete.

Related documents