• No results found

Empiri och analys ___________________________________________ 25

In document Hur doftar parfymreklamen? (Page 25-48)

I detta kapitel presenteras resultaten från vår bildanalys, vi kopplar även så konkret som möjligt ihop vår bildanalys med teori och bakgrundskapitlen

5.1 Chloé, love

Denotativ nivå:

Vad föreställer bilden?

En kvinna som kommer gående med fart vid en mur. I bakgrunden syns lampor från en stad som uppenbarar sig på långt håll. I bilden finns också en parfymflaska, en logotyp för märket samt beskrivande text.

Hur är bilden uppbyggd?

I förgrunden så ser vi en parfymflaska bakom flaskan finns Chloé’s logga samt namnet på parfymen typograferat. I mellanplanet ser vi en kvinna i 30 årsåldern och i bakgrunden ser man staden och stadens ljus lite suddigt. Bilden innehåller tre

element, och är uppbyggd vertikalt. Texten är uppbyggd efter den optiska

mittpunkten och ögat söker sig automatiskt mot lampornas sken för att sedan färdas till kvinnas ansikte ner mot logotypen för att slutligen hamna på flaskan. Helbild och vinkel rakt framifrån. Bilden är symetrisk

I vilket sammanhang uppträder bilden? / kontext

Livsstilsmagasin i detta fall Elle Sverige nr3 2011

Vem vänder den sig till och vad är avsikten med kommunikationen?

Den vänder sig till parfymanvändare, mogna kvinnor. Avsikten är att sälja parfymen och Chloé’s andra produkter. Man vill skapa en igenkänning.

Vem är det som ligger bakom och har ansvar för bilden?

Chloé ligger bakom parfymen och själva reklamen. Elle ligger bakom själva annonsplatsen.

Vad är det som berättas?

Bilden berättar om en mogen kvinna i 70 talets glamouranda. Hon kommer gående med fart på en gata. Vinden tar tag i hennes hår och kappa. Bilden är tagen på kvällen antagligen i ett varmare klimat då kvinnan har öppna skor och enbart en öppen capé på sig.

Vilka färger används?

Man använder sig av gråskala och guld

Konnotativ nivå:

Vad gör bilden intressant?

Sara tycker att kvinnas rörelse gör bilden intressant. Flaskans färg är också intressant

eftersom den sticker ut från resten av bilden som är svartvit. Den talar om något mer lyxigt, lite dyrare Mogen kvinna, 70-tals inspirerat och hon har säkert mycket pengar för kläderna känns exklusiva. Stadsmiljö, kvällen/natten på vårkanten. Guld på

flaskan gör att den känns exklusive också att det kanske är färgen på hennes kläder också. (Där flaska och kläderna i bilden möts)

Johanna tycker att intresset väcks på grund utav rörelsen i bilden, hade kvinnan

stått still hade det inte bidragit lika mycket. Man fångas också av parfymflaskans storlek samt att korken är avtagen och lite flygande den med. Jag tycker att det bidrar till att det blir rörelse i flaskan också.

Vilka associationer får vi när vi ser på bilden?

Sara tänker på en mogen kvinna som är sjuttiotalsinspirerad och hon tror att hon

antagligen har mycket pengar för att kläderna känns exklusiva. Hon befinner sig i en stadsmiljö på kvällen/natten runt vårkanten. Guldet på flaskan gör att det känns exklusivare precis som färgen på kläderna.

Johanna får karriärsassociationer av bilden, jag associerar den med en

framgångsrik kvinna på sjuttiotalet som är på väg hem från jobbet och hon är lite stressad eftersom hon ska iväg på något cocktailparty.

Vad känner vi? (Vilka känslor förmedlar bilden)

Sara anser att eftersom ljuset är ganska hårt känns det på något sätt som hon är lite jagad, nästan lite paparazzi. Hon känns lite stressad men ändå som att hon är på väg till någon lyxig fest där hon ska träffa sin fästman . Men det är glamour, lyx och flärd.

Bilden för Johanna konnoterar power: ”blir du framgångsrik så kan du se ut som

mig men till dess kan du lukta som mig”

Vad förmedlar bilderna för doft

Sara tycker att bilden förmedlar en doft av mogen, kvinnlig, lyxig. Dov doft i

grunden men kanske med någon ton som också är söt som ligger bakom. Blommigt

dov. Lite tyngre doft som går mer åt ”tant” än ”ungdomlig”. Johanna tycker att bilden

förmedlar doften av klass och glamour. Den är feminin och lite rosig med inslag av sensualitet.

5.1.2 ANALYS

vilka behov uppfyller reklamen

Annonsen uppfyller det högsta steget, självförverkligande. Även om man inte har uppfyllt de andra stegen kan man komma lite högre upp med hjälp av rätt look.

vilka behov skapar reklamen

Annonsen skapar en längtan om självförverkligande. I detta fall kan det vara allt ifrån att man vill få ett bättre jobb så att man får en bättre inkomst och kan konsumera dyrare plagg eller dyrare skönhetsprodukter. Det kan även handla om att man redan har kommit upp till det trappsteget men att man vill spä sin självbild genom att konsumera en mer kvinnlig doft som stämmer överrens med hur man ser sig själv. Även om man inte når själva delen av självförverkligandet så kan parfymen bli en lite bit på vägen då den inte är lika kostsam som de exklusiva klädplaggen av samma märke. Man har ett mål och parfymen blir en bit på vägen.

Vad är det bilden ska uträtta? Ska den vara illustrativ, förklara, skrämma, roa, visa, förändra attityder eller kanske förmedla en känsla?

Bilden är illustrativ och förklarar en livsstil och ett helhetskoncept. Den vill påvisa vart i livet man befinner sig när man använder parfymen. Den förmedlar även en känsla och ger en helhetsbild av elegans och vill visa på vad exklusivitet är.

Är bilden informativ, explikativ, direktiv eller expressiv?

Reklamen för Chloé love, är både explikativ och expressiv. Explikativ då bilden förklarar förhållandet mellan kvinnan på bilden och staden som är i bakgrunden. Hela bilden blir en berättelse då hon kommer med fart och då munnen är särad ser hon ut att vilja berätta något för en, man kan tänka sig att hon vill berätta om sitt

kärleksförhållande med staden. Bilden är även expressiv då teamet bakom parfymen och reklamen har fått iscensätta sin vision med parfymen. Då den beskrivs som väldigt kvinnlig med ros- och pudertoner så känns det naturligt att de har castat en modell som är lite äldre och som utstrålar kvinnlighet och femininet. Valet av fotograf och valet av plats gör även att budskapet förs fram.

Är bilden presentativ, metonymisk, synekdoke eller metaforiska?

Bilden är presentativ då man väldigt tydligt ser parfymflaskan, logotypen samt namnet på parfymen. Vilket faktiskt är ändamålet med reklamen.

Vilken är bildens inre och yttre kontext?

Bildens inre kontext består av parfymflaskan, logotypen och namnet och även modellen då hon är i förgrunden. Den yttre kontexten består av staden och stadens ljus som man skymtar i bakgrunden. Den yttre kontexten blir också att den befinner sig i ett modemagasin.

Hur ser bildkompositionen i bilden ut är den harmonisk, dramatisk, sensuell osv.

Bilden lutar mer åt det dramatiska hållet och för att skapa dramatik har man valt att arbeta med kontrasterna. Även om själva modellen och bakgrunden är i gråskala så har man dragit upp kontrasten i bakgrunden ordentligt då vissa partier nästan är svarta. Eftersom flaskan är i färg skapar det en stor kontrast till resten av bilden. Att man sedan väljer att ha en stående bild som skapar mer dynamik och som är

symetrisk med modellen i bild men eftersom man har placerat flaskan med öppen kork lite asymmetriskt bidrar också den till att spänning bildas och att bilden uppfattas som mer dramatisk.

Vilken roll spelar texten i bilden?

I Chloé’s fall skapar texten spänning, eftersom texten ligger framför den gående modellen och bakom flaskan så känns det nästan som att hon puffar texten framåt och vill få dig som mottagare att köpa parfymen. Hon påvisar att parfymen är hennes framgång.

Vad gör bildens sinnesstämning för att påverka vår uppfattning om doften?

Sinnesstämningen i bilden är dov, elegant och kvinnlig men samtidigt full med hopp. Den får oss att tro att doften är just kvinnlig elegant och exklusiv. Ofta konnoterar man rosdoften till just kvinnliga dofter.

Ändras uppfattningen när man får reda på Toppnot basnot och hjärtnot

Uppfattningen besannas ganska bra när man får reda på att parfymen innehåller apelsinblomma, stänk av rödpeppar, iris, hyacint och heliotrop som avslutas med pudernoter och en gnutta mysk. Dock känns det rent bildmässigt som att parfymen

borde innehålla roskoncentrat av någon form för att förhöja det kvinnliga. Parfymen innehåller ganska starka dofter som harmonierar fint tillsammans och mysken gör att den blir sensuell och får ett djup. Vi tror att bilden får ännu lite mer liv av att veta vad parfymen innehåller.

Hjälper flaskan och namnet till att förmedla doften?

Flaskan hjälper till att förmedla det eleganta och exklusiva i doften då den är i olika nyanser av guld. Innehållets färg stämmer bra överrens men vad man kan tänka sig hur hjärt-, topp- och basnoternas färg ser ut när man har blandat samman dem. Namnet får en att associera till kärlek och tänker man på kärlek så tänker man onekligen på rosor. Det känns på så sätt som vi har nämnt innan att parfymen borde innehålla något spår av rosor. Det behöver inte vara just röda rosor, utan det kan även vara vita eller rosa rosor som man ger i vänskapssyfte, på så sätt kan man även tolka det som en avsändare från kvinnan på bilden till dig som mottagare, hon vill ge dig doften som har gjort så att hon har lyckats.

5.2 Juicy Couture, Peace and Love

Denotativ nivå

Vad föreställer bilden?

En liggande kvinna som omges av fjärilar och blommor. Hon håller i en stor parfymflaska och hennes händer är prydda av smycken. I högra hörnet kan man skymta någon form av textil. Bilden innehåller även en logotyp för märket samt beskrivande text.

Hur är bilden uppbyggd?

Bilden är en närbild som är uppifrån. Kvinnan på bilden kommer in lite snett ifrån vänster. Hon håller i en stor parfymflaska och är omgiven utav fjärilar och blommor. Hon vilar på någon form av textil. I förgrunden ser vi Juicy couture loggan samt namnet. I mellanplanet ser man kvinnan med flaskan och bakgrunden skymtar man någon form av textil.

I vilket sammanhang uppträder bilden? / kontext

Livsstilsmagasin Vogue nr 3 2011

Vem vänder den sig till och vad är avsikten med kommunikationen?

Den vänder sig parfymanvändare i övre tonåren. Avsikten med reklamen är att sälja parfymen. Men även att man ska vilja köpa mer av Juicy couture för att få hela den livsstilen.

Vem är det som ligger bakom och har ansvar för bilden?

Juicy Couture samt Vogue för reklamplatsen i deras tidning.

Vad är det som berättas?

Kvinna som ligger ner och håller i en parfymflaska som är omgiven av fjärliar och blommor.

Vilka färger används?

Bilden är väldigt färgrik och de färger som man lägger märke till mest är gul, rosa,blå ,turkos ,lila.

Konnotativ nivå:

Vad gör bilden intressant?

Det som intresserar Sara är framförallt färgerna och sedan lugnet som kvinnan verkar

ha.

Johanna tycker att färgerna gör bilden intressant och det faktum att flaskan i

princip smälter in gör att man får leta lite. Den är bohemiskt avslappnad och har ett annat uttryck som man inte riktigt är van vid att se i parfymreklamer.

Vilka associationer får vi när vi ser på bilden?

I den här bilden associerar vi båda till hippiekulturen på 60- talet. Bilden känns väldigt bohemisk och vi tänker båda på naturen och ungdomens källa.

Vad känner vi? (Vilka känslor förmedlar bilden)

Sara tycker att bilden förmedlar ett lugn, men hon tycker också att det känns som om

hon döljer på en hemlighet. Hennes öppna mun känns som den precis är på väg att säga något och eftersom ögonen är fästa rakt fram ser det ut som hon tittar på mig, ”jag har något jag vill berätta för dig”.

För Johanna konnoterar bilden naturlighet och frihet. Naturen är i fokus och

speciellt närheten till naturen och lyckan och friheten som man kan känna i naturen.

Vad förmedlar bilderna för doft

Sara tycker att bilden förmedlar en blommig söt doft med alla blommor och

sprakande färger. Tänker på något sätt till färgskalorna på tvättmedel. Ungdomligt förföriskt med en lite glimt till naturen. Mest söt men med ett tyngre inslag av något slag. Det känns som att doften sitter kvar länge.

Johanna tycker att bilden förmedlar en doft av frihet, blommor och sötma.

Romantik med en underton av sensualism och lekfullhet.

5.2.1 Analys

vilka behov uppfyller reklamen

Social gemenskap och status. För den yngre målgruppen kan den även i vissa fall upplevas som självförverkligande, då kvinnan på bilden kan vara en symbol att se upp till.

vilka behov skapar reklamen

Annonsen skapar ett behov av social gemenskap. Modellen representerar en livsstil som för tankarna tillbaka till sent 60 tal och tidigt 70 tal då flower-power stod i fokus. Då kan äldre identifiera sig med sin egen ungdom och komma tillbaka till den med hjälp av parfymen samtidigt som unga kan omfamna livsstilen som Juicy couture försöker att förmedla.

Vad är det bilden ska uträtta? Ska den vara illustrativ, förklara, skrämma, roa, visa, förändra attityder eller kanske förmedla en känsla?

Bilden är illustrativ då den visa flaskan eftersom huvudsyftet är att sälja parfym. sekundärsyftet är att sälja smycken då vi antar att de också är ifrån Juicy Couture då

de även säljer smycken. Bilden förmedlar en känsla av harmoni och lugn samtidigt som den känns mystisk och hemlighetsfull. I Sverige kan man konnotera till skogsrået.

Är bilden informativ, explikativ, direktiv eller expressiv?

Bilden är expressiv, då den har ett tydligt personligt experimentellt uttryck. Den är väldigt poetisk men följer ändå Juicy Coutures ramar och man förstår vem avsändaren är. Den är även direktiv då man väldigt tydligt och direkt ser Juicy Coutures logotyp och namnet på parfymen vilket grundar sig i att man vill nå fram till mottagaren så att den kan genomföra ett eventuellt köp.

Är bilden presentativ, metonymisk, synekdoke eller metaforiska?

Bilden är väldigt presentativ då man direkt och väldigt tydligt ser avsändaren till meddelandet. Bilden är även metonymisk då Juicy Couture använder sig av bildspråket och modellen för att belysa innehållet i flaskan så att mottagaren kan skapa sig en så korrekt bild av parfymen som möjligt.

Vilken är bildens inre och yttre kontext?

Den inre kontexten i bilden består av Juicy Coutures logotyp, namnet på parfymen samt modellen och smyckena som hon bär. Den yttre kontexten består av miljön dvs. fjärilar, blommor och någon form av textil som modellen lutar sig på.

Hur ser bildkompositionen i bilden ut är den harmonisk, dramatisk, sensuell osv.

Bilden är harmonisk detta förstärker man genom att man låter modellen ligga ner och man använder även en färgskala som går i blålila toner och guld som förstärker det harmoniska. Bilden är i stående format och är symetriskt uppbyggd med allt fokus på mitten. Bilden är även väldigt kontrastrik och man blandar stort och smått. Man har även dragit upp kontrasterna i färgerna och ögonen söker sig direkt till modellens isande blå ögon.

Vilken roll spelar texten i bilden?

Texten skapar en igenkänning om man vet vilka Juicy Couture är. Namnet ger även en inblick i hur parfymen kommer att dofta och man skapar sig fantasier därefter. Orden Peace och love känns handskrivna och även det gör att man konnoterar till flower power och det blir personligt.

Vad gör bildens sinnesstämning för att påverka vår uppfattning om doften?

Eftersom färgerna i bilden är klara och färgstarka så känns parfymen frisk och ungdomlig. Det guldiga gör att den känns lite exklusiv. Helhetsintrycket gör att parfymen känns färgsprakande och levande men den har även ett inslag av mystik, något man inte riktigt kan ta på.

Ändras uppfattningen när man får reda på Toppnot basnot och hjärtnot

Vi får uppfattningen av att beskrivningen av parfymen stämmer överrens med bilden. Bilden har det blommiga, fräscha och mystiska. Med toppnoter som, citron, vild hyacint, söta äpplen och svartvinbärsknoppar. Hjärtnoterna kommer från jasmine, magnolia och lindblommor medans basnoterna kommer från irisrot, patchouli blommor och sensuell mysk.

Hjälper flaskan och namnet till att förmedla doften?

Flaskan speglar parfymens och märkets ungdomlighet med det guldiga emblemet på flaskan framsida och de smycken som är placerad runt flaskans hals. Samt att accessoarer runt flaskhalsen förmedlar kvinnors förkärlek till smycken och ger ett mervärde till produkten. Namnet härleder oss till fred och kärlek som får

associationer till flower-power och det naturliga livet där man ska vara rädd om naturen. Därför blir också uppfattningen av doften naturlig blommig och fräsch.

5.3 Marc Jacobs, Daisy eau so fresh

Denotativ nivå:

Vad föreställer bilden?

Bilden föreställer en tjej som är klädd i vit klänning. Hon ligger på en vit häst och håller i en stor parfymflaska. Man ser himlen och skymtar av hästens man samt en sommaräng. Det finns även en text som beskriver doften och var man kan köpa den samt en logotyp för märket.

Hur är bilden uppbyggd?

Förgrunden är uppbyggd så att texten med dess vita bakgrund bildar en sorts ram runt själva bilden. I mellanplanet ser man modellen sittandes på en häst. Bakgrunden består av himmel och en liten bit av äng. Bilden är tagen rakt framifrån och är väldigt dramatiskt beskuren. Bilden är tagen i liggande format.

I vilket sammanhang uppträder bilden? / kontext

Livsstilsmagasin Vogue nr 3 2011

Vem vänder den sig till och vad är avsikten med kommunikationen?

Parfymanvändare, kvinnor och personer som köper Marc Jacobs produkter, yngre målgrupp 17-25 år. Avsikten är att sälja Marc Jacobs som varumärke.

Vem är det som ligger bakom och har ansvar för bilden?

Marc Jacobs har ansvar för reklambilden och Vogue för annonsplatsen

Vad är det som berättas?

Yngre kvinna sittandes på en hästrygg en solig sommardag med en stor parfymflaska i sitt knä. Hon rider barbacka i en vit klänning. Hon är blond, ganska kortklippt och har lite rufsig hår. Hon är barbent och har kortärmat. Man ser bara hästryggen och lite av manen. Resten av hästen är dold.

Vilka färger används?

Färgerna som används är vitt, blått, rosa, gul & gul

Konnotativ nivå:

Vad gör bilden intressant?

Sara tycker att lugnet i bilden gör den intressant, hon ser harmonisk ut med sig själv

och med hästen. Bilden känns somrig och fräsch som gör den behaglig att titta på. Bilden är lugn men i och med det rufsiga håret känns det ändå lite vild, frihetskänsla

Johanna tycker att intresset för bilden väcks pågrund utav hur bilden är beskuren

och utformad. Den känns inte typiskt parfymreklam utan hade lika gärna kunnat vara ett modereportage i en modetidning. Det har nog att göra med att modellen ser så avslappnad ut och hon är inte överstylad.

Vilka associationer får vi när vi ser på bilden?

Sara associerar till en oskuldsfull tjej som på morgonen kände sig lite vild och tog

hästen ut på en morgonskritt.

Johanna associerar bilden med sommarlov när man var yngre, bekymmersfria

dagar då man kan göra lite vad man känner för.

Vad känner vi? (Vilka känslor förmedlar bilden)

Sara känner en frihetskänsla och oskuldsfullhet.

Johanna tycker att bilden konnoterar lycka och en frihet som man hade som barn.

Det finns inga måste och man är lyckligt ovetande om världen runt omkring. Allt handlar om att ta dagen som den kommer.

Vad förmedlar bilderna för doft

Sara tycker att bilden förmedlar en lätt, blommig, fräsch doft med lätta toner som ligger kvar länge. Känns som parfymen blir ett men tjejen. Naturligt fräsch med lite grästoner och äng. Varm och ”mysig” doft. Johanna tycker att bilden förmedlar en blommig och somrig doft med solkysst hud och äng men med lite mörkare busigare undertoner .

5.3.1 Analys

vilka behov uppfyller reklamen

Den uppfyller det sociala behovet samt behovet av status. Parfymen kan ge en ingångar i samtalsämnen och då ge en viss status. Den kan även vara

självförverkligande då Marc Jacobs är ett känt märke där har råd med parfymen men kanske inte kläderna. Genom parfymen känner man sig inkluderad.

Vilka behov skapar reklamen?

Den skapar ett socialt behov av att passa in. Samt ett statusbehov då det finns två

In document Hur doftar parfymreklamen? (Page 25-48)

Related documents