• No results found

EN ÖkAD EFTERFRÅGAN PÅ ENERGi

In document ÅRSREDOVISNING 2009 (Page 35-39)

edan det i mitten av 1800-talet blev möjligt att utvinna olja på ett rationellt sätt, har oljan kommit att inta en central plats i byggandet av det moderna samhället. Användandet av olja och oljeprodukter har sedan dess konti-nuerligt ökat och utgör idag den enskilt största varugruppen i den internationella handeln. Men hur ser det ut om man tittar framåt – kommer behovet av olja som energi bärare att minska i takt med att för-nybara energikällor börjar ta allt större plats? Och hur påverkar det i sådana fall handeln med olja?

Till oljans fördelar hör ett högt energi-innehåll i kombination med goda trans-port- och lagringsmöjligheter samt pris-bilden. Detta har gjort olja till den idag klart ledande globala energiråvaran. Trots att världens beroende av olja under senare år minskat relativt sett, står den fortfarande för en dryg tredjedel av det totala globala energibehovet. Med några få undantag har världens samlade konsumtion av olja ökat för varje år. De senaste 30 åren har kon-sumtionen av olja nästintill tredubblats, från cirka 30 miljoner fat olja per dag till dagens dryga 84 miljoner fat per dag, varav knappt hälften transporteras till sjöss.

Trots ökad användning av förnybar energi behövs oljan En allmän önskan att minska mängden koldioxidrelaterade utsläpp i kombination med ett stigande – och periodvis rekord-högt – oljepris har under senare år medfört ett ökat fokus på andra typer av bränslen och energi källor. Till exempel har använd-ningen av förnyelsebara energikällor, inte minst vindkraft, ökat. För att klara av omställningen mot ett mer hållbart sam-hälle krävs en effektivare och mer intelli-gent användning av energi.

Utvecklingen sker från låga nivåer och tillväxten framöver måste öka kraftigt för att möta den förväntade ökningen i energikonsumtionen. Amerikanska energi-myndigheten uppskattar att världens sam-lade energikonsumtion mellan 2005 och 2030 kommer att öka med 50 procent.

Av denna ökning förväntas oljan stå för 35 procent, den har således inte spelat ut sin roll utan kommer även framöver att utgöra en viktig del i den globala energi-användningen.

s

SAMMANFATTNING Olja

användningen av förnybara energislag ökar stadigt. Trots detta väntas behovet av olja bestå. Under 2009 föll konsumtionen av olja något men väntas öka under 2010 i takt med att världsekonomin återhämtar sig. Behovet av transporter av förädlade oljeprodukter ökar när avståndet mellan fyndighet och slutkonsument blir längre.

120 000

Konsumtion av olja

Genomsnittligt oljepris (Brent Crude) Förväntad efterfrågan

01 02 03 04 05 06

00 07 08 09

Miljoner fat/dag USD/fat

Källa: OPEC Clarkson BP Statistical Review of World Energy 2009

10 15 20 25 30

*

* * * * *

28 CONCORDIA MARITIME | ÅRSREDOVISNING 2009 Marknaden

Ökade transportbehov

Efterfrågan på transporter av olja och för-ädlade oljeprodukter samvarierar i hög utsträckning med den generella efterfrågan av olja. Flera faktorer talar för att efter-frågan kommer öka under kommande år;

• Ökat energibehov till följd av ökat välstånd och växande befolkningar Enligt bedömningar från bland annat FN kommer befolkningen på jorden öka med cirka 35 procent fram till 2050, från dagens 6,8 miljarder invånare till cirka 9,2 miljar-der. Ökningen är, tillsammans med ett allt mer spritt välstånd, en av de främsta anledningarna till att efterfrågan på energi väntas öka kraftigt.

• Långt mellan producent och konsument En stor del av världens samlade oljereserver återfinns långt från slutanvändarna. Nord-amerika, Europa och Euroasien står till-sammans för över hälften av den totala oljekonsumtionen. Samtidigt utgör olje-reserverna här endast cirka 15 procent av de totala fyndigheterna. Några nya större fyndigheter har heller inte upptäckts på

många år men det har aldrig prospekterats så mycket olja som nu.

I takt med att den egna produktionen går ner kommer en allt större del av be -hovet således behöva till godoses genom import, framför allt från Mellan östern som nu står för cirka 60 procent av de totala oljereserverna.

• Utbyggnad av raffinaderikapacitet i Mellanöstern och asien

Till produkttankmarknadens fördel talar även det faktum att utbyggnaden av raffi-naderikapacitet nu pågår på platser långt från slutkonsumenten. En stor del av raffi-neringen hittills har skett i Nordamerika eller Europa. Den kapacitet som nu byggs upp återfinns till stora delar i Mellan östern och Asien – inte minst Indien och Kina.

En konsekvens är att förädlade oljeproduk-ter transporoljeproduk-teras allt längre distanser för att nå slutkonsumenterna i bland annat Nordamerika och Europa. Utöver en allmänt ökad efterfrågan på produkt-tankfartyg medför detta allt hårdare krav på säkerhet.

Global oljekonsumtion och produktion

85 80 75 70 65

02 03 04 05 06 07 01

00 08

Milj fat/dag

Produktion

Konsumtion Källa: BP Statistical Review of World Energy 2009

Genomsnittligt oljepris

100 80 60 40 20

02 03 04 05 06 07 01

00 08 09

USD/fat

Källa: Clarkson

CONCORDIA MARITIME | ÅRSREDOVISNING 2009 29

30 CONCORDIA MARITIME | ÅRSREDOVISNING 2009

35,1% Förnybar energi 10,0%

finanskrisen. Detta påverkade fraktbehovet av olja till sjöss negativt.

Den globala efterfrågan på olja beräknas under 2010 öka med 1,7 procent till 86,1 miljoner fat per dag, största delen beroende på kraftigt ökad import till Kina och Indien. Länderna beräknas öka importen med cirka 12 procent vardera.

Handeln med olja förväntas öka i takt med att världsekonomin återhämtar sig Efterfrågan på sjöbaserade transporter av olja samvarierar i hög grad med den övergri-pande efterfrågan på olja och oljeprodukter.

Denna styrs i sin tur i hög utsträckning av världsekonomins utveckling.

Nedgången i såväl den globala ekonomin som den industriella produktionen var under 2009 den kraftigaste sedan andra världskriget. Nedgången var på flera sätt extrem; den var extremt brant och inbroms-ningen gick extremt snabbt. Från att under flera år ha uppvisat höga tillväxttal gick ekonomin in i en kraftig recession med negativ tillväxt om –1,1 procent. Kraftigast var nedgången i USA (–2,7) och Europa Efterfrågan på olja minskade 2009

men väntas återhämta sig redan 2010 Den kraftiga inbromsningen i världsekono-min och den världsekono-minskade industriella produk-tionen kom i hög grad att påverka handeln med olja under 2009. Efterfrågan på olja minskade under året med 1,6 procent. Att efterfrågan minskar är mycket ovanligt.

Under de senaste 20 åren har det bara hänt vid tre tidigare tillfällen; 1991, 1993 och 2008. Den minskade efterfrågan på olja var den främsta orsaken till att transporter av råolja och oljeprodukter under året föll med 2,6 respektive 3,2 procent.

Minskningen berodde till största delen på minskad import till USA (–8%) och Europa (–7%). Att den totala efterfrågan inte minskade mer beror i princip uteslu-tande på fortsatt relativt hög efterfrågan i Asien. Även till Afrika ökade importen av oljeprodukter något under året, till stor del som en konsekvens av oroligheter i Nigeria.

Därutöver reducerade OPEC-länderna under 2009 produktionen av olja för att hålla uppe oljepriset under den pågående

(–4,2), medan tillväxtländer i Asien, Afrika och Mellanöstern fortsatte uppvisa positiva tillväxttal, om än avsevärt lägre än under de senaste åren. Tillväxten i Kina och Indien var fortsatt imponerande om 8,5 respektive 5,4 procent.

Nedgången var som kraftigast under första halvåret. Omfattande internationella stimulans- och åtgärdspaket bidrog där-efter till att den bromsades upp under våren och sommaren. Under hösten och vintern kom sedan flera tecken på att krisen mest kritiska fas passerats. De mer lång-siktiga konsekvenserna av krisen återstår dock att se.

Under 2010 spår IMF att den globala tillväxten blir cirka 3,1 procent vilket är ungefär densamma som under 2008. För perioden 2011–2014 spår IMF en årlig till-växt om mellan 4,2 och 4,6 procent. Att förutse utvecklingen framöver är givetvis svårt, men flera bedömare, bland annat IMF spår en relativt snabb vändning med en tillbakagång till höga tillväxttal redan mot slutet av 2011.

CONCORDIA MARITIME | ÅRSREDOVISNING 2009 31 Förväntad efterfrågan på energi 2030

Återhämtning i världsekonomin gav stigande oljepris

Under 2009 styrdes priset på olja snarare av världsekonomins utveckling och utsikter än av den faktiska tillgången och efterfrågan.

Trots en kraftigt försämrad världsekonomi i början av året och minskad efterfrågan på olja höll oljepriset en relativt stabil nivå under årets första kvartal. Fram till slutet av mars pendlade priset mellan USd 40–45 per fat. I takt med allt ljusare konjunkturprognoser började sedan pri­

set att stiga under våren. nationella handlings­

program och löften om stöd och bistånd till drab­

bade ekonomier överskuggade den fortsatt minskade efterfrågan på olja.

den 10 juni nådde oljepriset över USd 70 per fat för första gången på åtta månader. I mitten av juni och en bit in i juli gick dock priset ner för att sedan stiga igen under augusti.

den något volatila men svagt stigande pris­

utvecklingen fortsatte under hösten. I början av december föll först priset rejält på grund av höga lager men det kalla vädret i slutet av året ledde till stigande oljepris och vid årsskiftet var det USd 77 per fat. För året som helhet steg oljepriset med cirka 92 procent.

oljEPRisETs

In document ÅRSREDOVISNING 2009 (Page 35-39)

Related documents