• No results found

En arbetsmarknad för alla

In document Regeringens skrivelse 2002/03:25 (Page 69-72)

7 Ett bättre bemötande

7.2 En arbetsmarknad för alla

Sammanfattning: En utredning om arbetsgivares intresse för att anställa personer med funktionshinder visar att en låg andel arbetsgivare övervägt att anställa en person med funktionshinder som har nedsatt arbetsför-måga. Av dem som anställt sådana personer ansåg cirka en tredjedel att resultatet varit mer positivt än förväntat. De statliga stöd som finns är uppskattade – särskilt stöden till arbetshjälpmedel och anpassning av arbetsplatsen. Information om de statliga stöden och om vart man vänder sig är en faktor som kan öka antalet anställningar av personer som har arbetshandikapp.

Utvecklingen på arbetsmarknaden har de senaste åren varit gynnsam.

Personer som har funktionshinder som inte medför nedsatt arbetsförmåga är sysselsatta i samma omfattning som personer utan funktionshinder.

Det innebär att deras sysselsättningsgrad ökat kraftigt mellan åren 1996 och 2000. Däremot har personer med funktionshinder som innebär ned-satt arbetsförmåga alltjämt svårigheter på arbetsmarknaden.

Regeringens satsningar på rehabilitering och samverkan liksom kom-mande lagstiftning om diskriminering finns med i de fortsatta ansträng-ningarna för att åstadkomma en arbetsmarknad för alla.

Åtgärd och bakgrund i handlingsplanen

Arbetsgivarens syn på hinder och möjligheter för att anställa personer med funktionshinder utreds.

Att kunna delta i arbetslivet och få sin försörjning genom eget arbete har stor betydelse för att människor skall känna sig delaktiga och ha inflytande över sina liv. Målet är att kvinnor och män med funktionshin-der skall ha samma möjligheter att delta i arbetslivet som personer utan funktionshinder. Särskilt viktigt är det att stödja och stimulera unga med funktionshinder att våga ta steget ut på arbetsmarknaden.

Inom arbetsmarknadspolitiken har stora satsningar gjorts för att underlätta för bland annat kvinnor och män med nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionshinder att komma in i arbetslivet. Inom

arbets-Skr. 2002/03:25

70 marknadspolitiken finns olika program som på skilda sätt kan

kompen-sera den nedsatta arbetsförmågan. Exempel på sådana program är stöd till hjälpmedel på arbetsplatsen, förberedelseverksamhet i skolan för Unga Handikappade, stöd till personligt biträde på arbetsplatsen, anställning vid Samhall AB, särskilt stöd vid start av näringsverksamhet och anställ-ning med lönebidrag. Personer som har nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionshinder har naturligtvis också tillgång till alla övriga arbets-marknadspolitiska program om de bedöms öka möjligheten till arbete.

Informationsteknik bedöms också kunna öka samhällets möjligheter att underlätta för personer med funktionshinder att få del av arbetslivet.

Sedan den 1 maj 1999 gäller även en lag (1999:132) om förbud mot diskriminering i arbetslivet av personer med funktionshinder.

Personer med funktionshinder står i högre utsträckning utanför arbets-marknaden än befolkningen i övrigt. Det är mot denna bakgrund angelä-get att få kunskap om hur arbetsgivarna ser på hinder och möjligheter för anställning.

Genomförda åtgärder

Undersökning av arbetsgivares erfarenheter och inställning

Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering har på uppdrag av regeringen genomfört en undersökning bland arbetsgivare för att få kun-skap om arbetsgivares intresse av att anställa personer med funktions-hinder som har nedsatt arbetsförmåga. Rapporten överlämnades till regeringen i juni 2001 (Forskningsrapport 2001:5 – Funktionshindrade personer med nedsatt arbetsförmåga – ett arbetsgivarperspektiv). Under-sökningen baseras på en enkät riktad till 5 000 slumpvis utvalda arbets-givare där drygt hälften har svarat. Svaren har avsett de senaste fem åren.

Undersökningen visar att andelen arbetsgivare som övervägt att anställa en person med funktionshinder som har nedsatt arbetsförmåga är relativt låg – drygt en av tio. Det är framför allt större företag som över-vägt anställning. Vidare dominerar offentliga arbetsgivare jämfört med privata. Av dem som övervägde att anställa valde majoriteten – drygt sju av tio – att anställa den aktuella personen. De arbetsgivare som valde att anställa en person med nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionshin-der motsvarade nio procent av de unfunktionshin-dersökta arbetsgivarna. Det betyfunktionshin-der att cirka 24 000 arbetsgivare, under de fem avsedda åren, anställde minst en person med nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionshinder.

Drygt tre av tio arbetsgivare ansåg att resultatet av genomförd anställ-ning varit bättre än man initialt trott bland annat beroende på att den anställdes arbetskapacitet visat sig vara högre än man räknat med. Endast en av tio arbetsgivare ansåg att arbetsresultatet inte motsvarade förvänt-ningarna medan majoriteten, drygt hälften, ansåg att den anställde mot-svarat förväntningarna.

Merparten av anställningarna har varit bundna till någon form av stat-lig stödåtgärd under någon del av anställningstiden.

Studien visar att det ekonomiska stöd som kan beviljas för hjälpmedel och anpassning av arbetsplatsen värderas högt hos arbets-givare som anställt personer med nedsatt arbetsförmåga. Men även andra statliga stöd som finns uppskattas. Det gäller särskilt lönebidrag. Många

Skr. 2002/03:25

71 har också använt sig av arbetsprövning eller arbetspraktik vid

rekryte-ringsprocessen.

Utredarna anser att det borde finnas en potential att via informations-spridning, om både vilka statliga stöd som finns och vart man skall vända sig när det gäller stöden, öka antalet anställningar av personer med arbetshandikapp.

Utveckling på arbetsmarknaden och fortsatta insatser

Utvecklingen de senaste åren har varit gynnsam. Personer med funk-tionshinder som inte medför nedsatt arbetsförmåga är sysselsatta i samma omfattning som personer utan funktionshinder. Personer som har funk-tionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga har ökat sin sysselsätt-ningsgrad kraftigt mellan åren 1996 och 2000, från 55 procent till 67 pro-cent. Det skall jämföras med befolkningen i övrigt där sysselsättnings-graden ökat från 71 procent till 75 procent. Antalet arbetslösa personer med arbetshandikapp som är anmälda på arbetsförmedlingen har vidare minskat dramatiskt. Första veckan i maj 2000 var 26 600 personer anmälda. Motsvarande siffra för maj 2002 var 13 800.

Trots den positiva utvecklingen har personer med nedsatt arbetsför-måga svårigheter på arbetsmarknaden. Antalet långtidsinskrivna vid arbetsförmedlingarna har minskat totalt för befolkningen men bland per-soner med arbetshandikapp har minskningen varit svag. Omkring en femtedel av deltagarna i aktivitetsgarantin är personer med arbetshandi-kapp. (Aktivitetsgaranti benämns den verksamhet inom arbetsmarknads-politiken som syftar till att via strukturerade insatser på heltid ge arbets-lösa som en längre tid saknat förankring på arbetsmarknaden möjlighet att åter hitta ett jobb.)

Två utredningar – översyn av styrning och inriktning av Samhall AB (dir. 2002:34, beteckning N 2002:04) samt översyn av bland annat löne-bidragen (dir. 2002:22, beteckning N 2002:05) – har inletts i syfte att bland annat effektivisera Samhalls verksamhet samt analysera lönebidra-gets effekter och finansiering. Se vidare under avsnitt 8.1.1.

Regeringens satsningar på rehabilitering och samverkan liksom kom-mande lagstiftning om diskriminering finns med i de fortsatta ansträng-ningarna för att åstadkomma en arbetsmarknad för alla.

Skr. 2002/03:25

72

In document Regeringens skrivelse 2002/03:25 (Page 69-72)