• No results found

Det finns ett tydligt samband när det gäller i vilken utsträckning man har en särskild avdelning för bevakning och analys, i kombination med hur tydligt ansvaret är för analys av den insamlade

informationen (Tabell 10.3). Vi kan konstatera att ju mer företagen instämmer i att man har en särskild avdelning, desto större är sannolikheten för att man uppfattar ansvaret för analys i företaget som tydligare. Det bör dock påpekas att resultatet inte har signifikans enligt Pearson Chi, men eftersom det finns ett relativt starkt samband enligt Cramer´s V anser vi trots allt att man bör ta resultatet i

beaktande.

Företag som instämmer delvis eller helt i påståendet att man har en särskild avdelning, anser även att det är tydligt vem som har ansvaret för analys. Vi anser att dessa företag kan ses som strategiska organisationer. Dessa organisationer använder sig av utformade avdelningar i syfte att undersöka omgivningen135.

Tabell 10.3 En korstabell av påstående 2. ”Vi har en särskild avdelning för omvärldsbevakning och analys” och fråga 5. ”Är det tydligt vem eller vilka som är ansvariga för analysen av den insamlade informationen i ert företag?”

Påstående 2. Totalt

n 112, Pearson Chi 8,113 (df 4), Cramer´s V 0,269

Enligt vår mening behövs det i högsta grad antingen speciella avdelningar inom företagen som ansvarar för bevakning och analys av omvärldsinformation, eller åtminstone en eller flera individer inom olika avdelningar som har det här speciella ansvaret. Utifrån Tabell 10.4 kan vi konstatera att det existerar ett mycket starkt samband när det gäller om företaget har en särskild avdelning, och om man har tydliga riktlinjer eller rutiner för hur omvärldsbevakning ska genomföras. Resultatet visar att en stor andel av de företag som har en särskild avdelning, anser även att de har tydliga riktlinjer för hur omvärldsbevakning ska genomföras. Dessutom kan man se att de företag som inte har en särskild avdelning, anser att de inte heller har klara riktlinjer för hur omvärldsbevakning ska genomföras.

Dessa resultat bekräftar enligt vår mening den föregående tabellen, det vill säga att om man har en

132 Hamrefors 2004:11

133 Hamrefors 2004:13

134 Hamrefors 2004:13

135 Daft & Weick 1984:289-290

särskild avdelning, så blir även ansvaret för analysen tydligare. Olika avdelningar inom ett företag har olika ansvarsområden, till exempel har en marknadsavdelning en fokusering på kunder och

marknadsföring136. Det bästa enligt vår uppfattning är att informationsavdelningen har det

övergripande ansvaret för bevakning och analys av omgivningen. Det här anser vi vara viktigt för att den avdelningen har eller bör ha den bästa kompetensen när det gäller informations- och

kommunikationsfrågor. I vilket fall som helst så är det i varje fall viktigt att en särskild avdelning har ansvaret för att sondera och analysera omvärlden. Våra resultat visar alltså att om man har en särskild avdelning för bevakning och analys av information, skapar det här förhållningssättet en tydligare ansvarsfördelning och klarare riktlinjer för omvärldsbevakning.

Tabell 10.4 En korstabell av påstående 2. ”Vi har en särskild avdelning för omvärldsbevakning och analys” och påstående 3.

”Vi har klara riktlinjer/rutiner för hur omvärldsbevakning ska genomföras”

Påstående 2. Totalt

n 112, Pearson Chi 84,060 (df 12), Cramer´s V 0,433

Man bör dock ta hänsyn till att undersökningen riktar sig mot de 500 största företagen i Sverige, och att det därför av naturliga skäl existerar stora skillnader inom den här gruppen av företag. Med det här menar vi att olika företagsfaktorer såsom omsättning, antal anställda, verksamhetsinriktning, kan ha betydelse för hur mycket resurser man är beredd att lägga på en speciell avdelning för bevakning och analys av information i organisationens omgivning. Det här kan vi till exempel se i Tabell 10.5, som visar det faktum att de företag som har högst omsättning även har egna avdelningar för bevakning och analys av information. Resultatet visar att så pass många som 44 procent av de största företagen, utifrån omsättning, instämmer i påståendet att de har en särskild avdelning för bevakning och analys.

Vi anser dock att även om man inte har en särskild avdelning, kan det även vara så att man har någon som är ansvarig inom till exempel informations- eller marknadsavdelningen inom företaget. Det här får vi tyvärr inte veta genom påståendet, men vi kan ändå se att företagets omsättning har betydelse i sammanhanget.

Tabell 10.5 En korstabell av företagens omsättning och påstående 2. ”Vi har en särskild avdelning för omvärldsbevakning och analys”

Totalt Procent 100 100 100 100

n 112, Pearson Chi 24,192 (df 8), Cramer´s V 0,329

136 Dozier, Grunig & Grunig 1995:199

När det gäller ansvarsfördelningen av företagens omvärldsbevakning ville vi även undersöka om det kunde finnas en tendens till konflikter mellan ledning och olika avdelningar. I Tabell 10.6 kan vi se att majoriteten av företagen inte anser att det uppstår konflikter. Vad kan det här resultatet bero på? Enligt vår mening verkar det som man är helt överens angående vad som ska bevakas. Det kan även vara så att de som besvarat enkäten både sitter i ledningen och är dessutom chefer över olika avdelningar, vilket gör att de inte uppfattar det här som ett problem.

Tabell 10.6 Påstående 6. ”Det uppstår konflikter mellan ledning och olika avdelningar angående vilka omvärldssektorer som ska bevakas”

Påstående 6. Procent

1 Instämmer inte alls 62

2 27

3 8

4 2

5 Instämmer helt 1

Totalt 100

n 112, medelvärde 1,52

11 Analys av frågeställning 4: Använder företagen sig av bevakning och analys

av omvärldsinformation när det gäller beslutsfattande och implementering inom

organisationen?