• No results found

27 endet och det positiva effekter för yrkenas

att-raktivitet, framtida kompetensförsörjning och jämställdhet.

För att behålla handlingsfriheten och säkra verksamhetens kvalitet och omfattning är det nödvändigt att kommunens ekonomi är stabil, under kontroll och långsiktigt balanserad.

Resurser ska fördelas efter behov, tydliga prioriteringar ska ske så att pengar används till det som ger mest effekt för Botkyrkaborna.

Genom framförhållning, tidiga insatser och förebyggande arbete undviker vi framtida kostnadsökningar, motverkar social utsatthet och värnar vår gemensamma miljö. En väl planerad försörjning med ändamålsenliga lokaler är centralt för en effektiv resurs-användning.

Klimat och miljö

Klimatet är en av de största utmaningarna mänskligheten står inför. Miljö- och klimathot påverkar människors hälsa och välbefinnande.

Tillsammans kan vi bemöta miljö- och klimat-hot genom små och stora åtgärder. Dessa åtgärder vill Mittenmajoriteten möjliggöra och kommer att jobba för genom Botkyrkas mål i klimatstrategin.

Botkyrka är och ska vara en framgångsrik kommun i miljö- och klimatomställningarna, både för den kommunala organisationen sam-tidigt som man möjliggör för Botkyrkabor att vara klimatsmarta. Det handlar både om klimat-hotet, men också om vår gemensamma miljö såsom rent vatten och odlingsbar mark. Det ska vara enkelt att göra en insats.

Botkyrka ska nå hållbarhetsmålen. Botkyrka klimatstrategi ska vara ledande i hela kommu-nens arbete. Botkyrkas organisation ska 2025 vara klimatneutral och Botkyrka som plats ska vara fossilbränslefri 2030. Det ska bli enklare för Botkyrkabor att resa klimatsmart, exempel-vis med kollektivtrafik eller cykel.

Botkyrka ska fortsätta att vara en ledande kommun i klimatomställningarna och vara ett föredöme i att rädda våra naturvärden och skapa giftfria miljöer. Vi vill både minska Botkyrkas klimatpåverkan och ha bra beredskap för de klimatförändringar som kan komma. Vi ska även skapa möjligheter för Botkyrkaborna att vara klimatsmarta.

4:1 Kommunens organisation är resurseffektiv

Mått Utfall loka-ler i lokalbanken vid årets början ska minst 2 om-sättas under året (hyras ut/sägas upp /avvecklas/säljas)

- 2 2 2

4:2 Botkyrkas anställda trivs och mår bra En förutsättning för att Botkyrka ska kunna erbjuda god välfärd och service är att anställda i kommunen mår bra och trivs med sitt arbete.

Kommunens arbetsgivarpolitisk är därför väldigt viktig. Välmående medarbetare som är öppna, modiga, energiska och ansvarstagande är en grundförutsättning för att kommunen ska kunna uppnå de utvecklingsmål som är satta i detta mål- och budgetdokument.

Mått Utfall genom-snittliga nivå på ett hållbart Botkyrka ska öka (%) kvinnor/män nyan-ställda under året i % av antalet an-ställda) minskar

7 10 10 9

28

4:3 Kommunen nyttjar digitaliseringens möjligheter till att ge bättre service till medborgarna och arbeta mer effektivt

Botkyrkabor som är nöjda med möjlig-heterna att själva utföra sina ärenden via Botkyrka.se eller andra digitala

4:4 Kommunen som organisation är klimatneutral år 2025

Kommunens organisation ska vara klimat-neutral till 2025. För att nå målet behöver alla delar av kommunens verksamhet arbeta för att minska sina utsläpp. Botkyrkas klimatstrategi ska vara ledande i hela kommunens arbete.

I målet ingår kommunens indirekta klimatutsläpp det vill säga de utsläpp av växthusgaser som genereras av kommunens egna inköp av varor och tjänster. Utsläppen beräknas utifrån ett livscykelperspektiv.

Mått Utfall

2020 Mål

2021 Mål

2022 Mål 2025 Andel (%) fossila

bränslen (bensin resor i tjänsten minskar

Andel (%) projekt (större

ombyggnation eller

nybyggnation) som uppnår krav enligt

29

Ekonomiska mål för 2022

Det har sedan lång tid tillbaka funnits regler som innebär att kommuner ska hushålla med sina resurser. I kommunallagen uttrycks detta som att kommuner ska ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet och i sådan verksamhet som bedrivs av andra juridiska personer. God ekonomisk hushållning kan be-skrivas som att varje generation ska finansiera den verksamhet som de beslutar om och tar del av. Finansieringen ska inte skjutas på framtiden.

God ekonomisk hushållning

Balanskravet är ett i kommunallagen reglerat minimikrav som innebär att kommunens intäk-ter varje år måste balansera kostnaderna. Blir resultatet negativt måste det balanseras med motsvarande överskott under de närmast föl-jande tre åren.

God ekonomisk hushållning innebär att det ekonomiska resultatet normalt ska vara positivt på en nivå som innebär att förmögenheten inte urholkas av inflation eller av för låg självfinansieringsgrad av investeringar. God ekonomisk hushållning kan därför också innebära olika resultatnivåer i olika kommuner.

En resultatnivå på 2 procent av skatter och statsbidrag brukar användas som ett riktmärke för god ekonomisk hushållning.

Riktlinjerna för god ekonomisk hushållning i Botkyrka kommun innebär att kommunen i ett längre perspektiv bör uppnå följande:

• Ett genomsnittligt balanskravsresultat på minst 2 procent av skatteintäkter och gene-rella statsbidrag.

• En genomsnittlig självfinansieringsgrad av investeringar på minst 50 procent.

Finansiella mål för 2022

Som beskrivits under avsnittet ekonomiska förutsättningar är kommunens budgeterade ekonomiska resultat relativt lågt samtidigt som investeringsbehoven är mycket stora. Resultat och självfinansieringsgrad enligt kommunens långsiktiga riktlinjer för god ekonomisk hus-hållning uppnås därför inte i budgeten för 2022.

Mot denna bakgrund föreslås följande finansiella mål för 2022:

• Kommunens balanskravsresultat 2022 budgeteras till 61 miljoner kronor vilket motsvara 1 procent av skatteintäkter och utjämningsbidrag.

• Med en bedömd upparbetningsgrad på 60 procent av budgeterade investeringar ger budgeterat resultat och avskrivningar en självfinansieringsgrad på cirka 48 procent inom den skattefinansierade verksamheten.

Under året kan självfinansieringsgraden öka med exploateringsintäkter, gatukostnads-ersättningar och försäljning av anläggnings-tillgångar som inte budgeteras.

30