• No results found

Det verkar som flera kommuner idag har tuffare energikrav än vad Boverket har. Av de intervjuer som gjorts tror alla att energipriset kommer att öka och att tuffare krav är bra då det gäller att tänkta långsiktigt för framtiden. Dock kan det medföra ett pro- blem då det hämmar konceptbyggnationen som förväntas spegla framtidens byggpro- duktion, menar några. I dagsläget tvingas byggföretagen projektera om där vissa kommuner ställt tuffare krav än vad byggföretagen anpassar sina projekt efter, vilket leder till att produktionskostnaderna ökar. Kraven från EU anses som tuffa och det blir därför en utmaning för byggföretagen att klara kraven samtidigt som produk- tionskostnaderna ska hållas nere. Där är koncepthus ett bra tillvägagångssätt och av intervjuerna som gjorts verkar det som byggbranschen och kommunerna måste komma överens om lämpliga nivåer som byggföretagen anpassar sina projekt efter. Eventuellt kommer energipriset att öka i framtiden men det behöver inte anses som negativt. Det kanske till och med är nödvändigt med en medveten höjning för att ut- vecklingen ska gå framåt. Det kan leda till att mer pengar går till forskning kring bättre energikällor eller bättre byggmaterial.

Mäklarna som intervjuats verkar arbeta lite olika med att sälja in energieffektiva bostäder till kunderna. Några påpekar att detta är bland de vanligaste frågorna som dyker upp och därför läggs det mycket fokus på energiaspekterna. De säger att det på plats är viktigt att påtala för kunden att entreprenören tänkt till och gjort sitt yttersta för att optimera energianvändningen. Andra mäklare menar att energi inte är den största frågan som de fokuserar på utan den kommer först på tal om kunderna tar upp det. Några mäklare påtalar att det gäller att lyssna på vad kunderna efterfrågar och därefter lägga vikt på det. Sedan kan mäklare i försäljningsläget fokusera på vilken tanke och idé som ligger bakom från entreprenörens sida. Ska ett passivhus säljas är energiaspekten ett av de starkaste argumenten men idagsläget utgör energi ingen betydande del menar vissa och därför läggs det liten vikt på att sälja in detta.

Alla mäklare är dock överens om att det är en stor investering att satsa på ett energief- fektivt boende, att det i längden skapar ett mervärde för kunden eftersom driftkostna- den blir lägre. Det verkar som att kunderna främst bryr sig om att bo energieffektivt

38

om det kan medföra en lägre månadskostnad. Att det har inverkan på miljön i det långa loppet verkar ses som en bonus och det är egentligen bara den ekonomiska fak- torn som har påverkan när kunden ska göra sitt val av bostad. Folk som köper nypro- duktion räknar med att det finns ett energi- och helhetstänk bakom, menar de flesta av mäklarna.

Vissa mäklare är inne på att energiaspekten har stor inverkan när kunderna ska göra sitt val, att medvetenheten har ökat de senaste åren och även fått ett lyft i och med att energideklarationen infördes år 2009. Det finns många kunder som gärna flyttar till en energisnål bostad men energitänket får inte ske på bekostnad av exempelvis trivsel och bekvämlighet. Även dessa mäklare faller tillbaka på att energin måste skapa ett värde för kunden och att det är ekonomin som är avgörande.

Alla som intervjuats är inne på att medvetenheten för energi hos folk kommer öka i takt med att energipriset ökar, att det går hand i hand. Miljöspecialisten som intervju- ades tror att det kommer kännas ekonomiskt om kunderna inte köper energieffektiva bostäder i framtiden och därför kommer intressenterna fokusera ännu mer på energi- användningen. En av mäklarna menar att kunderna värdesätter energisnåla bostäder mer än vad de tror då månadsavgiften indirekt påverkas av hur mycket energi som går åt för bostadsbyggnaden. I framtiden kanske kunderna själva kan påverka månadsav- giften i form av kallhyror. Det kan även bli vanligt med solpaneler för att få ner avgif- terna.

Av de intervjuer som gjorts anser de flesta att det ligger på entreprenörerna att mark- nadsföra energieffektiva bostäder i framtiden, detta kan leda till att medvetenheten och efterfrågan ökar bland kunderna. Det gäller att skapa en större diskussion om att bränslet vi använder oss av kan komma att ta slut, då kommer förhoppningsvis kun- den välja en bostad med låg energianvändning. Många kommuner ställer redan idag tuffare krav än Boverket, det verkar som att de vill profilera sig genom att säga att de bygger energieffektiva hus. Det märks ganska stor skillnad i förvaltningsskedet på byggnader där fokus har legat på energi och intresset för energieffektiva bostäder kommer säkerligen att öka i takt med att energipriset stiger som tidigare nämnts. Det är först när individen med säkerhet kan tjäna pengar på att bo energieffektivt som medvetenheten kommer nå alla intressenter, fastslår en av mäklarna.

39

Mäklarna märker ingen större skillnad på vilka målgrupper som är intresserade av energieffektivare hus. Det verkar som att de yngre är mer medvetna om energipåver- kan i samhället och är därför intresserade av energieffektiva bostäder. De äldre har istället fått kunskap om vad energi kan kosta eftersom de flyttat runt och provat olika boendeformer. Därför blir energieffektiva bostäder intressanta för dem, sett ur ett rent kostnadsperspektiv. En grupp som annars sticker ut är medelåldersmän som är bygg- tekniskt kunniga och kan därför se vilka fördelarna är med att bo energieffektivt. Dock verkar det vara väldigt få privata kunder som tittar långsiktigt på energianvänd- ningen, det är främst fastighetsbolagen som har ett längre synsätt i det avseendet.

Related documents