• No results found

I detta kapitel kommer författarnas egna tankar och resonemang att lyftas fram, framförallt med utgångspunkt i analysen men även egna reflektioner kopplade till nudging i allmänhet. Detta för att bredda läsarens syn på nudging och ytterligare analysera dess framtida risker och möjligheter.

Det finns ett flertal aspekter av nudging som är intressanta att diskutera vidare för att utvidga synen på verktyget. Något som studiens författare reagerade på är att nudging är ett relativt nytt och obeprövat verktyg inom framförallt företag. Detta har lett till att stor del av den forskning som finns att tillgå är skriven av forskare som är intresserade av ämnet och därmed kan anses vara positivister och förespråkare för användandet av nudging. Ju mer uppmärksammat nudging blir kommer desto fler forskare, företag och privatpersoner att bilda sig en uppfattning och komma med motstridiga argument vilket kan ge en större variation av åsikter i framtiden. Bland annat utökad kritik vad gäller transparens, individens fria val samt hur konsumenter kan lita på att företag inte agerar för egennytta. Att motsägande tankar träder fram behöver dock inte vara enbart negativt då det i vissa sammanhang går att hävda att ”all publicitet är bra publicitet”. Med detta menas att ifall den ursprungliga sakfrågan, i detta fall hållbarhet och mer miljömässigt hållbara transportalternativ, ges uppmärksamhet och människor blir mer medvetna så kommer troligtvis förändringar att sättas i rullning. Ju fler personer som undersöker och ifrågasätter det faktum att dagens samhälle bygger på att allting ska vara så enkelt och smidigt som möjligt för konsumenten, utan att beakta de negativa aspekter som tillkommer av detta, desto bättre. Det övergripande målet med nudging är trots allt att få fler personer medvetna om deras beteendemönster och ge dem verktyg till att reflektera samt kunna förändra beteenden. Kopplat till denna diskussion kan även debatten kring miljövänliga transportalternativ tas upp. I detta arbete utesluts alla aspekter kopplade till de olika transportalternativen då det fokuserades på konsumenters inställning till att tillgå mer information i frågan. Däremot kan det vara av intresse och vikt att belysa att det inom transportbranscher pågår ett förändringsarbete med satsningar på bland annat elbilar för att minska utsläppen i atmosfären. En del problem skulle dock kvarstå trots ett skifte till dessa bilar, bland annat kvarstår buller-ljud och vägslitage samt kostnader i form av betalda förare till alla fordon. Vidare pågår det bland annat arbete med samordning av logistikleden inom vissa företag för att undvika tomma lastbilar, nackdelen med detta blir att företag förlorar kontrollen över sin logistikkedja vilket inte alla företag är villiga att göra. Med dessa resonemang vill författarna lyfta fram att det finns alternativa lösningar som kan bidra till mer hållbara alternativ men att nudging, trots detta, kan utgöra en vital roll som ett verktyg att påverka människor i rätt riktning på ett enkelt sätt redan idag. Nudging är ett verktyg som gör det lätt att välja rätt, utan att ta bort alternativ eller begränsa friheten för individer.

Detta för oss vidare in på en diskussion kring vem det egentligen är som har det yttersta ansvaret att agera för en bättre miljö. Är det upp till konsumenten, företaget, myndigheter, statliga organisationer eller är det hela samhället som tillsammans bär ansvaret för att försöka förändra dagens normer? Vad gäller e-handel och transport fann studiens författare

82

inga tillförlitliga svar på vem det är som triggar vem vad gäller leveransaspekter. Vem är det egentligen som ställer krav på exempelvis snabba leveranser, är det verkligen konsumenter som har krävt det från början eller är det företag som pressat varandra i ett försök att differentiera sig på en marknad med stark konkurrens, där det inte är lika enkelt att sticka ut som det en gång var. Detta får oss att fundera över hur långt företag är villiga att gå, utan att ta ett ordentligt ansvar. Idag finns det en kollektiv medvetenhet om att det måste börja konsumeras mer hållbart, frågan är bara vad som krävs för att bryta dagens beteendemönster och starta en förändring.

Det diskuteras ofta om att människor blir mer och mer miljömedvetna och att det är viktigt att tänka på framtida generationer samtidigt som det går att se att det, i jämförelse till denna insikt, sker väldigt lite i faktiska handlingar. Såsom många av de presenterade teorier samt delar av den empiriska insamlingen visade finns det ett attitude behaviour gap. Trots utförliga studier kring rationalitet och beteendeekonomi finns det inget tydligt svar på vad det är som ligger bakom att individer inte agerar efter deras egen kunskap och förnuft. Ur datainsamlingen stod det klart att det finns en stor del människor som påstår sig vara mer miljövänliga än hur de egentligen agerar i verkligheten. Detta gör det än mer tydligt att företag måste hjälpa konsumenten på vägen till att ta bättre beslut genom att presentera mer information och fakta kring den rådande situationen.

Efter att ha observerat hur det ser ut i dagsläget på e-handelsföretags hemsidor visade det sig att trots att en konsument är medveten om miljö och bryr sig om att agera för en förändring i denna riktning så finns det idag en brist på information att tillgå. Flertalet företag erbjuder miljöfrakt men utan att presentera något skäl för konsumenten att välja detta. Det kan även ofta handla om att företag har en miljöfrakt men att ett annat alternativ är det förvalda. Detta anser studiens författare kan uppfattas som något förvirrande då man inte är säker på vad orsaken till förvalet är. Ett resonemang kring detta är att företag troligtvis har ett gynnsamt kontrakt med det företag som är standardalternativet och att det av ekonomiska skäl finns incitament för företaget att presentera transportalternativen på ett visst sätt. Dessa interna drivkrafter är något som denna studie inte går in på, samt att det troligtvis är svårt att få tillgång till den typ av information från företag. Utifrån studiens författares insamlade data och egna kunskap framträder dock uppfattningen om att nudging kan vara ett sätt för företag att både öka sitt kapital och agera hållbart. Detta då optimerade transporter innebär ett minskat behov av lastbilar, chaufförer samt drivmedel. Vidare är det studiens författares uppfattning att ett större ansvar för miljön även kan leda till ett gott rykte bland konsumenter och därmed ett stärkt varumärke.

83

Related documents