• No results found

Erland Lindkvist (s) väljs som suppleant i Oxelö Energi AB från 30 september 2004

______

Beslut till:

Kenneth Rosén Erland Lindkvist Oxelö Energi AB Margareta Rundström

KF § 126 Dnr KS 180/03

Avsägelse från uppdrag som representant i Kulturstrategiberedningen Toni Lappalainen (v) har avsagt sig sitt uppdrag som representant i Kultur-strategiberedningen

Kommunfullmäktiges beslut

Toni Lappalainen (v) beviljas entledigande från uppdraget som representant i Kulturstrategiberedningen 30 september 2004.

______

Beslut till:

Toni Lappalainen

Kulturstrategiberedningen / Conny Zetterlund Margareta Rundström

KF § 127 Dnr KS 91/04 Svar på interpellation om personliga assistenter

Vård- och Omsorgsnämndens ordförande Sören Carlsson (s) besvarar Birgitta Gustafssons (m) interpellation enligt följande:

”Först så vill jag bara hålla med om det Birgitta skriver i sin interpellation.

Personliga assistenter är ett speciellt yrke med speciella krav men därför finns det dessutom arbetsmarknadens svagaste anställningsskydd för just denna grupp arbetstagare – detta enbart för att stärka den funktionshindrades situation.

Nu till dina frågor:

1. Hur rekryteras personliga assistenter och vilka krav ställer man på lämpligheten?

Svar: Rekrytering sker med annonser och via arbetsförmedlingen.

Det är dessutom inte helt ovanligt att den funktionshindrade har någon som man vill ha som assistent.

Det görs sedvanliga intervjuer med inriktning på den funktionshindrade.

Kraven är individuella efter den funktionshindrades situation och önskemål men kan vara körkort, hundvana, matlagningskunnig osv.

2. Får personliga assistenter regelbunden handledning?

Svar: Ja!

1 ggr/månad och dessutom ett personalmöte varje månad där alla deltar Dessutom andra typer av arbetsplatsmöten och vid behov anhörigträffar.

Gruppen har arbetsplats/skyddsombud inom sig.

3. Hur sker uppföljningen av hur arbetet/samarbetet fungerar?

Svar: Uppföljning sker via träffar hemma hos brukaren. Tillsammans med anhörig eller med brukaren ensam. Här går man igenom problem och önskemål!

Besök på kommunkontoret sker också – då sitter assistenten utanför och väntar.

Assistenten deltar endast om brukaren uttryckligen vill det!

Avslutningsvis så tillhör gruppen personliga assistenter de yrkesgrupper som har stort behov av uppvärdering både statusmässigt och lönemässigt – detta för att locka lämpliga sökanden till de tjänster som finns.”

______

KF § 128 Dnr KS 54/04 Frågor

Sören Carlsson (s) besvarar en fråga från Gunnar Söderberg (mp) om bristen på vårdplatser I Oxelösund.

Patrik Renfors (v) ställer en fråga om ekonomin till Kommunstyrelsens ordförande Benita Vikström (s). Frågan kommer att besvaras på nästa sammanträde.

______

KF § 129 Dnr KS 122/04 Interpellation om Kustbostäder

Kommunfullmäktige medger att Patrik Renfors (v) ställer följandeinterpellation till Kustbostäders ordförande Benita Vikström (s):

”I ett citat från Vision 2010 som är tagen av kommunfullmäktige står det inskrivet.

I Oxelösund vill folk bo. Här finns attraktiva havsnära bostäder, ett levande centrum och god infrastruktur till fördel också för pendling, turism och företagsetableringar.

Här ges människor bra förutsättningar att leva integrerat i goda miljöer.

Den senaste tiden har olyckligtvis olika bostadsområden gradvis sålts ut till privata bostadsbolag.

Det har i och för sig kortsiktigt genererat ca 20 miljoner till Kustbostäder. Men på längre sikt förlorar Kustbostäder dessa fastigheters hyresintäkter.

Nu har de som bor i Kustbostäder fått ett brev från hyresgästföreningen som säger att det kommunala företaget Kustbostäder kräver 10,04 % i hyreshöjning i utgångs-bud i förhandlingen. Trots visionen är vår stad fortfarande segregerad och många av kommunens mindre bemedlade bor i innerstaden.

Utgångsbudet för någon som bor i en tvåa i innerstaden innebär att det blir en höjning med ca 350 kronor, d.v.s. man får betala runt 3800 kronor för en tvåa.

En innerstadsfyra får då en höjning med ca 600 kronor och hamnar runt 6500 kronor.

Det kan poängteras att treor och fyror hyrs oftast av barnfamiljer som inte alltid har det så gott ställt.

Vi i Vänsterpartiet anser att bostaden ska vara en social trygghet och att hyran ska ligga inom rimliga ramar så att inte familjerna slås ut i vårt samhälle.

Fråga 1:

Hur motiverar Kustbostäder de skyhöga hyreshöjningarna och anses de rimliga?

Fråga 2:

Varför har Kustbostäder under årens lopp tillåtit att underhållet har blivit lidande eller på vissa håll nästan helt uteblivit?

Patrik Renfors Vänsterpartiet”

______

KF § 130 Dnr KS 128/04 Interpellation om städning efter skogsavverkningar

Kommunfullmäktige medger att Gunnar Söderberg (mp) ställer följande inter-pellation till Miljö- och Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Emil Carlsson (v):

”Under det senaste året har skogsavverkningar skett inom kommunens domäner, bland annat på Femöre och Ålö. Biologiskt sett är det riktigt att diverse ris och annat blir kvar i skogen men frågan är hur mycket. Såväl föreningsliv som fritidshusägare och allmänhet har reagerat på de stora mängder skogsavfall, som lämnats kvar. Till detta kan man lägga att det ofta dröjer lång tid innan de högar av virke och avfall som samlas ihop efter avverkningarna forslas bort och att städningen av

uppläggningsplatserna är bristfällig.

Dessa viktiga frågor borde kunna lösas bättre såväl ur framkomlighetssynpunkt som ur estetisk synvinkel, samtidigt som de biologiska aspekterna beaktas.

Mina frågor är:

- är Du beredd att ombesörja att ytterligare borttagande av ris och bråte sker på Femöre och Ålö?

- kommer Du att säkerställa att en mer tillfredsställande städning sker vid kommande avverkningar, såväl av skogsmarken som av

uppläggningsplatserna?

Oxelösund 2004-09-27 Gunnar Söderberg Miljöpartiet de gröna”

______

Motion om kommunal service för att hitta hus- och hemtjänster till äldre m.fl.

Kommunfullmäktige medger att Agneta Rönn (m) lämnar följande motion:

” Bakgrund

Äldre och vissa andra kan efter utredning av kommunens biståndshandläggare få hjälp i sitt hem av kommunen.

Hjälpbehovet baseras på lagar och regler och är begränsat till det allra nödvändi-gaste. Hänsyn tas också till personalens arbetsmiljö.

Exempelvis får ett äldre par städat högst varannan vecka i maximalt 2 rum, kök och badrum även om bostaden omfattar flera rum. Storstädning, fönstertvätt och andra sysslor som är fysiskt tunga för personalen utförs inte. Hjälp med trädgårdsskötsel och snöskottning ingår inte heller i den kommunala servicen.

Den som har hög inkomst och litet hjälpbehov och som t ex endast bedöms behöva hjälp med städning 2 timmar var fjortonde dag får genom maxtaxans konstruktion betala 262 kronor per timme för den kommunala städningen.

Kommunen kommer sannolikt inte att ha råd med generösare biståndsregler. Max-taxan beslutas av staten. Omtanken om personalens välbefinnande kommer troli-gen också fortsättningsvis att kunna stå i konflikt med de äldres önskemål om vad de vill ha hjälp med.

Förslag

Vi vill därför att kommunen, kanske med hjälp av ONYX, inventerar vilka företag, som är intresserade att sälja hus-och hemtjänster såsom städning, ärenden, träd-gårdsskötsel, snöskottning mm.

Intresserade företag sammanställs på en lista, som delas ut av biståndshandläg-garna. Även andra medborgare, som vill köpa tjänster ska ha tillgång till listan.

Kommunen kontrollerar varje år att företagen har F-skattebevis. I övrigt ska kommunen inte ta något ansvar för företagen i relation till kunderna, vilket tydligt ska framgå i alla informationer.

Förutom att äldre och andra behövande får hjälp att hitta hjälp, får kommunen en chans att uppmuntra befintliga företag och kanske kommer också nya företag att vilja starta inom hemtjänstområdet.

Oxelösund den 29 september 2004 Agneta Rönn (m)”

Kommunfullmäktiges beslut

Motionen överlämnas till Kommunstyrelsen för beredning.

______

KF § 132

Uppvaktning och avtackning

Kommunfullmäktiges ordförande uppvaktar Britta Bergström (s) som fyllt 50 år med ett blomsterarrangemang.

Kommunfullmäktiges ordförande avtackar sedan kommunchef Rolf Adolfsson som slutar sin anställning den 30:e september med ett blomsterarrangemang och önskar honom lycka till på sitt nya jobb som kommunchef i Vetlanda.

Rolf Adolfsson tackar Kommunfullmäktige för ett gott samarbete.

______

Related documents