• No results found

Ersättnings- och värderingsregler

N. Småbåt

5. Ersättnings- och värderingsregler

Föremål Ålder i år och ersättning i procent

apparat för text-, ljud- och bildåtergivning (ej dator) armbandsur

kamera, optik, projektor och kikare digital kamera, digital videokamera glasögon

cd- och dvd-skiva, dvd-film, tv-spel och datorspel golfutrustning

cykel, cykel- och skidutrustning

dator, fax och tillbehör till sådan utrustning mobiltelefon och tillbehör till sådan utrustning kläder, skor och stövlar

100 100 75 65 55 45 35 20 %

del menar vi reparation, när så kan ske till en kostnad som understiger kostnaden för utbyte, eller i annat fall utbyte av byggnadsdelen.

I kostnaden för återställande ingår även kostnad för lokali-sering och friläggning (även rivning) av skadad egendom när skadan omfattas och ersätts av försäkringen. Detsamma gäller återläggning efter reparation.

Byggnadsdel

Var och en av de installationer, ytbeklädnader, tillbehör etc.

som är uppräknade i Tabell för åldersavdrag under punkt 5.2.1 nedan. Vid skada på målning, tapetsering och annan vägg-beklädnad eller golvbeläggning räknas målningen etc. i varje utrymme som en byggnadsdel.

Vid återställande ersätts de skadade utrymmenas byggnads-delar och ytskikt. Angränsande oskadade utrymmen (med samma ytskikt som i de skadade) ersätts inte.

Marknadsvärde

Det pris som mest sannolikt kan erhållas vid en försäljning på den allmänna marknaden.

När en byggnad har skadats beräknas ersättningen enligt föl-jande:

1. Byggnaden återställs inom två år

Återställs byggnaden inom två år ersätts skadan med ut-gångs-punkt från vad det kostar att utan dröjsmål och med användande av rationella metoder och material återställa gnaden. Härifrån görs avdrag på grund av vissa berörda byg-gnadsdelars ålder enligt tabell för åldersavdrag under punkt 5.2.1 nedan.

A. Utöver åldersavdrag enligt tabellen kan avdrag göras om du har försummat att sköta och underhålla den del av byggnaden som skadats enligt punkt 4.1.1 och punkt 4.4. Detta gäller även för byggnadsdel som inte anges i tabellen för åldersavdrag.

B. Kostnader för att återställa konstnärlig utsmyckning på byggnaden ersätts med högst 30 000 kronor.

C. Fördyras återställandet på grund av lag eller föreskrift från myndighet om hur en byggnad ska utföras betalar vi även den-na fördyring enligt följande:

Om marknadsvärdet inte kan fastställas enlig föregående stycke bestäms det till vad det kostar att anskaffa ett nytt likvärdigt föremål men med avdrag för ålder, slitage, omoder-nitet, minskad användbarhet och andra omständigheter.

Hänsyn tas inte till personliga känslor för föremålet, så kallat affektionsvärde.

Är marknadsvärdet minst 70 % av nypriset har du rätt att få ett nytt föremål, så kallad nyprisersättning.

Värdet av eget arbete lagrat på datamedia eller nedlagt på fotografier, film, inspelningar, dataprogram, modeller, hemma- gjorda föremål och liknande ersätts inte. Sådana föremål ersätts med kostnaden för råmaterialet.

5.2 skada på byggnad

Moderna Trygghetsförsäkringar har rätt att avgöra om en ska-da ska ersättas kontant eller om den skaska-dade byggnaden ska återställas genom våra åtgärder.

Om vi inte får möjlighet att vidta åtgärder får du ersättning högst motsvarande den kostnad som våra åtgärder skulle ha medfört.

För försäkrad byggnad anges i försäkringsbrevet antingen full-värde eller ett försäkringsbelopp. Vid fullfull-värde gäller ingen be-loppsbegränsning för ersättning utan byggnaden är försäkrad till det värde den faktiskt har. Anges det ett försäkringsbelopp för byggnad är detta belopp det högsta vi kan betala för skada på byggnaden.

Definitioner

Här förklaras vad vi menar med vissa begrepp som används i detta avsnitt:

Återställande

Antingen reparation av den skadade byggnaden eller up-pförande på samma grund av likadan eller närmast mots-varande byggnad för samma ändamål. Vid skada på

byggnads-- extra isolering – ingen beloppsbegränsning - handikappanpassning – ingen beloppsbegränsning - övriga åtgärder – sammanlagt högst 100 000 kronor.

I badrum eller annat våtutrymme som har golvbrunn ersätts endast fördyring av extra isolering och av handikappanpass-ning.

En förutsättning är att du – om vi kräver det – begär dispens och överklagar myndighets beslut. Vi betalar kostnaden i båda fall.

D. Vi betalar inte för den extra kostnad som kan uppkomma vid återställande och reparation på grund av att nya normer eller branschregler gäller vid skadetillfället.

Kan återställande inte slutföras inom två år från skadedagen på grund av hinder som du inte kunnat påverka, räknas tiden från den dag hindret upphörde. Återställandet måste i varje fall slutföras inom fem år.

Elinstallationer

Hushållsmaskiner inklusive spis (avdraget gäller både för reparation och för utbyte) Målning (även utomhus), tapetsering samt annan vägg- och takbeklädnad (ej våtrum) Golvbeläggning (ej våtrum)

- textila

- plast, vinyl, linoleum och laminat - keramiska plattor

- trägolv inklusive parkett

Radio- och TV-antenn inklusive parabol, markiser Våtrumsbeklädnad inklusive tätskikt

- golv-, väggmatta (trådsvetsad) - keramiska plattor, stenplattor

- övrigt material och utförande samt målning i våtrum Takbeläggning

- papp, plast, PVC eller gummiduk - stråtak

- plåt

- övrigt material

2 år 10 %

10 år 5 %

5 år 8 %

2 år

25 år 5 %

2 år 10 %

5 år 8 %

5 år 8 %

5 år 8 %

10 år 5 %

15 år 5 %

5 år 8 %

15 år 5 %

15 år 5 %

10 år 5 %

15 år 5 %

25 år 5 %

2 år 10 %

5 år 8 %

15 %

Köksluckor och bänkskivor - massiva - övriga

Ytterdörrar, portar och fönster inklusive lås och beslag Braskamin, gjutjärnskamin eller liknade av metall

5 % 5 % 10 år

20 år

15 år 15 år

5 % 5 % Skorsten

- stål, plåt - annat material

5 år 8 %

25 år 2 %

antal år utan åldersavdrag

därefter ett avdrag per påbörjat år Byggnadsdel avser både material och arbete (rivning och återställande)

Installationer för värme, vatten, avlopp, sanitet, ventilation samt maskinell utrustning

- värmepumpsanläggning inklusive inbyggd varmvattenberedare, solfångare, vindkraftverk och bergvärmepump

- rörsystem, oljecistern, vattenradiatorer, vattenburen golvvärme, avloppstank inklusive septiktank och sanitetsgods

- övriga installationer och annan maskinell utrustning än hushållsmaskiner t.ex. el-radiatorer, takvärme, el- golvvärme, separat varmvattenberedare, värmepanna inklusive expansionskärl,

fjärrvärmeväxlare - luft/luft-värmepump Tabell för åldersavdrag (Hus Byggnad och Fritidshus

Byggnad)

Åldersavdrag görs på återställandekostnaden för varje bygg-nadsdel eller del därav enligt tabellen bredvid. En byggnads-dels ålder räknas från tidpunkten då den första gången togs i bruk. För övriga byggnadsdelar och installationer som inte finns med i tabellen görs ett åldersavdrag efter beräknad livslängd.

Vid återställande av installation utomhus (t.ex. rörsystem i mark) tillämpas installationens åldersavdrag på hela kostnaden för återställandet, det vill säga inklusive friläggning, rivning och återläggning.

Åldersavdraget begränsas till högst 80% på byggnadsdel eller del av sådan som före skadan var oskadat och funktionsduglig.

Denna begränsning av avdraget gäller dock inte för skada på Hushållsmaskiner, andra elektriska föremål samt installationer (3.3 F i täckningsschemat) där åldersavdraget således kan upp-gå till 100 procent.

Vid ett och samma skadetillfälle är åldersavdraget sammanlagt högst 100 000 kronor.

Åldersavdraget vid utökat skydd är begränsat till sammanlagt 15 000 kronor vid ett och samma tillfälle. Denna begränsning av avdraget gäller dock inte för skada på Hushållsmaskiner, an-dra elektriska föremål samt installationer (3.3 F i täckningss-chemat) där åldersavdraget således kan uppgå till 100 procent.

Ersättningen beräknas enligt följande:

1. Tomtmarken återställs inom två år

Återställs tomtmarken inom två år värderas skadan till vad det kostar att återställa tomten utan dröjsmål och med använ-dande av rationella metoder och material.

Skada på växtlighet värderas till kostnad för nyplantering, för buskar och träd dock endast med kostnaden för plantor som normalt säljs i handelsträdgårdar eller plantskolor i Sverige.

2. Tomtmarken återställs inte inom två år

Om tomtmarken inte återställs inom två år värderas skadan till skillnaden mellan den skadade tomtmarkens marknadsvärde omedelbart före och omedelbart efter skadan.

Om värdeminskningen före skada på staket, terrassmur, trädgårdstrappa, flaggstång, lyktstolpar och brygga översteg 50 % görs avdrag för ålder och slitage

5.4 skada på småbåt

Föremål Ålder i år och ersättning i procent

Motor, drev och delar samt utrustning till dessa

Segel

Elektroniska instru-ment, radio-utrust-ning och tillbehör till dessa

100 % 90 % 80 % 70 % 5 %

100 % 90 % 80 % 70 % 5 %

100 % 90 % 80 % 70 % 5 %

0-3 år 3-4 år 4-5 år 5-6 år

Därefter ett avdrag per påbörjat år Tabell för ersättning och åldersavdrag

Själva småbåten, vind- och kitesurfingbrädan samt övrigt till-behör/utrustning till båten/brädan ersätts med 100 % av nypri-set upp till tre år, därefter med marknadsvärdet.

Minsta ersättning är 20 % av nypriset. Högsta ersättningsbe-lopp är 25 000 kronor.

2. Byggnaden återställs inte inom två år

Återställs inte byggnaden inom två år värderas skadan högst till det belopp som svarar mot skillnaden mellan fastighetens marknadsvärde omedelbart före och omedelbart efter skadan.

3. Övriga värderingsregler A. Särskilt lågt marknadsvärde

Understeg marknadsvärdet på hela byggnaden omedelbart före skadan på grund av ålder och/eller slitage 50 % av marknads-värdet för en ny motsvarande byggnad, värderas skadan högst till skillnaden mellan fastighetens marknadsvärde omedelbart före och omedelbart efter skadan.

B. Reparation i samband med underhåll

Kan reparation utan väsentlig olägenhet ske i samband med pågående eller förestående underhålls- eller ändringsarbete, till- eller ombyggnad värderas skadan till det belopp med vilket kostnaden för sådant arbete ökar.

C. Myndighetsbeslut

Hindras återställande på grund av lag eller föreskrift från myn-dighet och du därför inom fem år anskaffar eller uppför annan byggnad för samma ändamål på annan plats värderas skadan på samma sätt som enligt punkt 5.2.1, dock högst till den fak-tiskt nedlagda kostnaden och lägst till det belopp den skulle ha värderats till enligt punkt 5.2.2. Får hindret till följd att de kvarstående byggnadsdelarna förlorar i värde, gäller försäkring- en också för denna förlust – även om annan byggnad inte an-skaffas eller uppförs. En förutsättning är att du – om vi kräver det – begär dispens och överklagar myndighets beslut. Vi be-talar kostnaden i båda fallen.

5.3 skada på tomtmark

Högsta ersättning vid skada på tomtmark (inklusive staket, flaggstång, terrassmur, brygga m.m.) enligt punkt 3.1.2 är 100 000 kronor, varav högst 30 000 kronor för skada på vatten-brunn.

Utöver högsta ersättningsbeloppet gäller försäkringen för:

- provisorisk reparation som varit nödvändig för att rädda båten ur uppenbart nödläge

- skälig verifierad kostnad för nödvändig bärgning och för förflyttning av båten från haveriplatsen till av Moderna Trygg-hetsförsäkringar godkänd reparationsplats eller annan plats.

5.5 tVist om Värde

Om vi inte kan komma överens om värdet av skada på egendom ska – om vi inte enas om annat – ett utlåtande begäras av en värderingsman som utses av svensk handelskammare.

Värderingsmannen ska tillämpa de regler som finns i dessa villkor. Parterna får lägga fram egen utredning och lämna egna synpunkter.

Av ersättningen till värderingsmannen ska du betala 1 000 kro-nor. Om skadan genom värderingsmannens utlåtande värderas till högre belopp än det som vi erbjudit, betalar dock Moderna Trygghetsförsäkringar hela kostnaden.

6.1 stöld

Är ditt fritidshus föresett med ett av Svenska Stöldskydds-föreningen (SSF) direktanslutet larm reduceras din grundsjälv-risk med högst 1 500 kronor. Detta gäller inte om du har sär-skilda lås- eller larmkrav.

Självrisken är den del av skadekostnaden som du själv får be-tala vid varje skadetillfälle.

Vald självrisk framgår av ditt försäkringsbrev. Vid vissa skador gäller en särskild självrisk som framgår av tabellen nedan. Är den självrisk du har valt högre än den särskilda självrisken i ta-bellen, tillämpas den valda självrisken (denna regel gäller dock inte för rättsskydd).

Om flera skador inträffar vid samma tillfälle och ersättning ska betalas från flera försäkringsformer eller flera av dina privat-försäkringar hos Moderna Trygghetsprivat-försäkringar drar vi bara av en självrisk – den högsta – från det sammanlagda skadebe-loppet. Om flera skador inträffar som även berör en kollektiv hemförsäkring reducerar vi självrisken med grundsjälvrisken som tas ut via den kollektiva hemförsäkringen. Med kollektiv hemförsäkring avser vi den som per automatik ingår i medlem-skapet i ditt fackförbund.

Försäkringen gäller inom den försäkrade fastigheten för bygg-nad som du avser att äga och bebo när den är färdigställd.

Försäkringen gäller även under den tid byggnaden är under uppförande, om- eller tillbyggnad. Då gäller försäkringen med de ändringar och kompletteringar som anges här nedan.

7.1 Vad är försäkrat

- egendom som anges i punkt 3.1.1

- arbetsbodar, verktyg och maskiner som du äger, hyr eller lånar för byggnadsarbetet

- material, byggnadstillbehör och maskinell utrustning avsett att ingå i byggnaden.

Högsta ersättningsbelopp för verktyg och maskiner är 35 000 kronor.

7.2 försäkringen gäller för

Skada på byggnad, material och maskinell utrustning enligt Täckningsschemat punkt 3.3.

A. Brand

B. Läckage när rörsystemen har provats och befunnits felfria C. Stöld och skadegörelse

Verktyg och maskiner samt material, byggnadstillbehör och maskinell utrustning ersätts endast om någon brutit sig in i låst utrymme.

D. Storm, hagel och snötryck E. Översvämning och jordrörelser

F. Installationer när rörsystemen har provats och befunnits fel-fria.

Dessutom gäller försäkringen för I. Ansvar. Se punkt 8.1.2

J. Rättsskydd. Se punkt 9

Related documents