• No results found

6.1 Ersättningssystemet

6.1.1 Allmänt

Ersättningssystemet består av två delar: dels beskrivningssystemet, som beskriver patientens kontakt med vården, dels ersättningsmodellen som omfattar Beställarens ersättningar till Vårdgivaren. Ersättningsmodellen innehåller enbart ersättningar för vård som omfattas av Avtalet. Ersättning enligt detta förfrågningsunderlag inkluderar eventuell momskompensation med 6 %.

6.2 Ersättningsmodellen

6.2.1 Produktionsrelaterade ersättningar

Beställaren ersätter Vårdgivaren enligt nedan för utförda prestationer gällande patienter folkbokförda i Stockholms län som rapporteras enligt Beställarens krav och anvisningar enligt Avtalet. Ersättning för andra patienter, se ”Ersättningar för vård av personer ej folkbokförda i Stockholms län” (punkt 6.2.4).

Om SLL beslutar om ändrade patientavgifter ska övriga ersättningar från Beställaren till Vårdgivaren justeras på sådant sätt att Vårdgivarens totala ersättning enligt detta Avtal inte förändras till följd av förändringen av patient-avgifterna. Beställaren fastställer hur denna justering av ersättningarna ska ske.

6.2.1.1 Graviditetsövervakning

Tjänst Ersättning per

besök Barnmorskebesök av gravid kvinna (individuellt eller i grupp enligt

basprogrammet dock ej föräldrautbildning) 212 kr

Barnmorskebesök för efterkontroll av kvinnan inom 16 veckor efter

förlossning 350 kr

Läkarbesök av gravid kvinna 774 kr

Läkarbesök för efterkontroll av kvinna inom 16 veckor efter

förlossning 774 kr

Extra ersättning om tolk närvarar3 vid barnmorskebesök 424 kr

Extra ersättning om tolk närvarar vid läkarbesök 848 kr

Telefonkontakt* (med läkare eller barnmorska) 85 kr

3Extra ersättning om tolk (språk eller teckentolk) närvarar utbetalas endast om tolktjänst som Stockholms läns landsting har avtal med används. Ersättningen utbetalas även om inte tolken närvarar fysiskt, utan tolkar via exempelvis telefon eller Webbkamera. Om tolk uteblir äger Vårdgivaren rätt till ersättning, se

Vårdgivarguiden.

*Ersättning för telefonkontakt gäller endast gravida kvinnor som är inskrivna på mottagningen.

Med kvalificerad hälso- och sjukvård i samband med telefonkontakt avses att hälso- och sjukvårdspersonalen gjort en medicinsk bedömning och fattat beslut om behandling, ändring av pågående behandling eller ytterligare utredning. En förutsättning är att barnmorskan eller läkaren behöver ha specifika aktuella medicinska uppgifter om kvinnan, att det medicinska rådet är specifikt utformat för kvinnan samt att rådet journalförs. Telefonkontakten ersätter på så sätt ett besök. Hit räknas också kontakter som är nödvändiga för att inhämta uppgifter från patienten för medicinska utlåtanden, t ex läkarutlåtanden om hälsotillstånd, men inte kontakter som bara innebär delgivande av utlåtandet.

6.2.1.2 Familjeplanering

Beställaren betalar Vårdgivaren en ersättning för besök för rådgivning/stöd för familjeplanering i enlighet med Uppdraget och gällande riktlinjer för

preventivmedelsrådgivning.

Tjänst Ersättning per

besök

Barnmorskebesök 350 kr

Läkarbesök 774 kr

Utförd smittspårning 350 kr

Extra ersättning om tolk närvarar vid barnmorskebesök 424 kr

Extra ersättning om tolk vid läkarbesök 848 kr

Akutpreventivmedel till kvinnor upp t o m 25 år, endast de preparat

som anges på Vårdgivarguiden ersätts Faktisk kostnad

Spiraler, endast de spiraler som anges på Vårdgivarguiden ersätts Faktisk kostnad

6.2.1.3 Organiserad screening av cervixcancer

Beställaren ersätter Vårdgivaren med en besöksersättning för cellprovtagning som utförs enligt riktlinjerna för den organiserade screeningen av cervixcancer.

Tjänst Ersättning per

besök Cellprovtagning enligt den organiserade screeningen av cervixcancer 169 kr

Extra ersättning om tolk närvarar vid barnmorskebesök 424 kr

6.2.2 Uppdragsrelaterad ersättning

Uppdragsrelaterad ersättning utgår endast för uppdraget graviditetsövervakning och gäller endast för folkbokförda kvinnor inom Stockholms län.

Beställaren betalar Vårdgivaren en ersättning per inskriven gravid kvinna, så kallad MVC-peng. Ersättningen är indelad i tre perioder (A-C) utifrån vilket skede i graviditeten kvinnan befinner sig i.

MVC-peng Ersättning per

period Period A, Första journalförda inskrivningsbesök till och med vecka 19 av

graviditeten 1 273 kr

Period B, vecka 20 till och med vecka 30 av graviditeten 1 114 kr

Period C, vecka 31 av graviditeten till och med vecka 16 efter förlossningen 2 419 kr

Ersättningen utbetalas per påbörjad graviditetsperiod under vilken kvinnan gjort minst ett individuellt besök hos Vårdgivaren. Ersättningen betalas ut till den vårdgivare som kvinnan gjort sitt första individuella besök hos under respektive period.

Ersättning för period A utbetalas först då kvinnan skrivits in hos Vårdgivaren i samband med ett individuellt, journalfört inskrivningsbesök enligt mödrahälsovårdens

basprogram. Ersättning för period B och C utbetalas först då kvinnan gjort ett ersättningsgrundande besök hos Vårdgivaren under respektive period.

Väljer kvinnan en annan mödravårdscentral under perioden utgår ingen MVC-peng för efterföljande perioder till den barnmorskemottagning som kvinnan lämnar. Om kvinnan väljer en annan barnmorskemottagning under en pågående period utgår ingen MVC-peng för den perioden till den nya mottagningen. Avbryts graviditeten under någon av perioderna A och B utgår ingen ersättning för efterföljande period/er.

6.2.3 Målrelaterad ersättning 6.2.3.1 Allmänt

Målrelaterad ersättning beräknas av Beställaren utifrån de underlag Vårdgivaren rapporterat in. Beställaren äger rätt att kvitta vite mot ersättning till Vårdgivaren för utförda tjänster vid kommande utbetalningar.

6.2.3.1.1 Utbetalning

Vårdgivaren ska uppnå den nivå för målrelaterad ersättnings om anges i ”Specifik uppdragsbeskrivning och uppföljning” (se punkt 5.5.2). Om Vårdgivaren överträffar denna nivå kan Vårdgivaren få bonus, men om nivån inte uppnås kan ett vite uttas.

Om inte annat anges beräknas målrelaterad ersättning per kalenderår.

Beställaren beräknar bonusersättningar respektive viten. Vårdgivaren ska fakturera Beställaren för bonusersättningen. Faktureringen av bonus ska ske senast den 30 juni efterföljande år.

Beställaren fakturerar Vårdgivaren för vite senast den 30 juni efterföljande år.

6.2.3.1.2 Målrelaterad ersättning

Underlag för beräkning av den målrelaterade ersättningen uppgår till 2 procent av den totala ersättningen som betalats ut under kalenderåret enligt punkt 6.2.3.1 och 6.2.3.1 ovan (exklusive spiraler och akutpreventivmedel).

Eventuell bonusersättning utbetalas och eventuellt vite faktureras med den procentsats som anges i ”Specifik uppdragsbeskrivning och uppföljning” (se punkt 5.5.2).

6.2.3.2 Vite för processer och aktiviteter 6.2.3.2.1 Vite för bristande inrapportering

Om Vårdgivaren inte rapporterar till Beställaren enligt bilagan Informationsförsörjning i Avtalet kan Beställaren innehålla fem procent av på varje faktura fakturerat belopp från och med den månad rapporteringen uteblir fram till dess att rapporteringen sker.

Beställaren återbetalar då 80 procent av det innehållna beloppet.

Om Vårdgivaren inte inom angiven tid rapporterar samtliga uppgifter enligt Beställarens anvisningar i ”Rapportering” (del 7) erhåller Vårdgivaren inte rätt att fakturera eventuell bonusersättning.

6.2.3.2.2 Miljö

Om miljöcertifikat enligt ISO-standard 14001, EMAS eller motsvarande saknas den sista dagen i den period som uppföljningen avser ska Vårdgivaren erlägga vite motsvarande 0,5 procent av den årliga ersättning som Beställaren betalat ut till Vårdgivaren för detta Avtal. Vårdgivare med ersättning understigande 15 miljoner kronor per år kan som alternativ vara miljödiplomerade av Beställaren. Vite faktureras årligen.

6.2.3.2.3 Andra viten

Om verksamheten utförs till en volym eller kvalitet som understiger Avtalets krav äger Beställaren rätt att från Vårdgivaren återkräva en i förhållande till avvikelsen

proportionerlig del av ersättningen.

6.2.4 Ersättningar för vård av personer ej folkbokförda i Stockholms län 6.2.4.1 Vård till asylsökande med flera

Ersättning för vård av asylsökande och tillståndslösa med flera faktureras Beställaren i särskild ordning, se Vårdgivarguiden. I gruppen asylsökande med flera ingår även förvarstagna som vistas i Migrationsverkets förvar, de som beviljats tillfälligt skydd och deras anhöriga samt ytterligare grupper som regeringen beslutar om.

6.2.4.2 Utomlänspatienter och patienter från andra länder

För utomlänspatienter ersätts Vårdgivaren enligt Riksavtalet, se Vårdgivarguiden.

För patienter från andra länder varierar betalningsansvaret beroende på bland annat bosättningsland. Regler för patientavgifter och ersättningsnivåer för dessa

patientkategorier framgår av avgiftshandboken och turisthandboken, se Vårdgivarguiden. Vårdgivaren ska fakturera patientens hemlandsting eller Försäkringskassan direkt.

Beställaren ersätter Vårdgivaren för samtliga besök i enlighet med avgiftshandboken.

Ett avdrag ska dock göras med 100 kronor per besök för Beställarens kostnader för medicinsk service.

6.3 Patientavgifter

6.3.1 Betalning av patientavgifter

Vårdgivaren ska av patienter som behandlas enligt detta Avtal ta ut patientavgift med de belopp som SLL beslutat. Uppgift om patientavgifterna finns tillgängliga i SLL:s

avgiftshandbok, se Vårdgivarguiden.

Patientavgifter ska kunna betalas kontant, med betalkort eller mot faktura.

Beställaren ersätter inte Vårdgivaren för uteblivna patientavgifter. De patientavgifter Vårdgivaren får från patienterna är en del av Beställarens ersättning till Vårdgivaren.

6.3.2 Patientavgifter för hjälpmedel

Vårdgivaren ska debitera patienter för hjälpmedel enligt av Beställaren fastställda avgifter, se Vårdgivarguiden. De patientavgifter patienter betalar för hjälpmedel tillfaller i sin helhet Beställaren.

6.4 Kostnadsansvar

6.4.1 Vårdgivarens kostnadsansvar

Vårdgivaren ansvarar för samtliga kostnader som är förenade med Åtagandet, med de preciseringar och undantag som anges nedan.

6.4.2 Medicinsk service

Beställaren svarar för kostnader för medicinska serviceutredningar som utförs enligt detta Uppdrag. Vårdgivaren svarar för stickkostnaden inklusive provtagningsmaterial i samband med provtagning som utförs på den egna mottagningen.

6.4.3 Lokaler, utrustning och försörjningstjänster inklusive informationsförsörjning

Vårdgivaren svarar för samtliga kostnader som är relaterade till de lokaler, den utrustning, de försörjningstjänster och den informationsförsörjning som behövs för Uppdragets utförande.

6.4.4 Hjälpmedel

Behandlingshjälpmedel bekostas av Vårdgivaren, för undantag se Hjälpmedelsguiden via Vårdgivarguiden.

Beställaren bekostar övriga hjälpmedel som förskrivs till brukaren enligt SLL:s anvisningar och regler, se Vårdgivarguiden.

6.4.5 Tolkar

Beställaren svarar för kostnaderna för språktolk och tolk för döva, dövblinda och hörselskadade vid patientkontakt när tolktjänst som har avtal med SLL anlitas. Om annan tolktjänst används svarar Vårdgivaren för kostnaden.

6.4.6 Sjukresor

SLL svarar för kostnaderna för sjukresor om leverantör som SLL har avtal med anlitas.

6.5 Utbildningsåtaganden

HSF ersätter Vårdgivaren för utbildningsplatser denne tillhandahåller vård- och medicinstuderande med av SLL fastställd ersättning, se Vårdgivarguiden.

6.6 Fakturering

6.6.1 Utformning av faktura Om Vårdfaktura används:

Från den registrering av vårdhändelser som Vårdgivaren gör till Beställarens databaser sammanställer Beställaren ett faktureringsunderlag. Vårdgivaren ska kontrollera och godkänna detta underlag, varefter utbetalning sker.

Om Vårdfaktura ännu inte används:

Faktura ska utformas enligt Beställarens anvisningar och innehålla den information som Beställaren anger, se Vårdgivarguiden.

Beställaren betalar endast för utförd vård som registrerats till Beställarens databaser enligt Beställarens anvisningar samt för uppdragsrelaterade ersättningar och särskilda ersättningar enligt detta Avtal.

På fakturan samlas samtliga poster som ska faktureras enligt detta Avtal. Undantag från detta är ersättning för vård av asylsökande med flera och tillståndslösa som faktureras enligt särskilda rutiner, se Vårdgivarguiden.

För de faktiska kostnader som Beställaren enligt detta Avtal ska ersätta Vårdgivaren kan rutinerna komma att ändras. Om Fakturor från andra leverantörer inte kommer att godkännas framöver kommer Beställaren att informera Vårdgivaren om det.

6.6.2 Faktureringsperiod

Fakturering sker månadsvis i efterskott.

Ersättningar som utgår med årsbelopp faktureras månadsvis i efterskott med en tolftedel av årsbeloppet.

6.6.3 Faktureringsadress

Faktura ska sändas till den adress Beställaren anger.

6.6.4 Kompensation för moms

Alla angivna ersättningar enligt detta Avtal är inklusive momskompensation.

Vårdgivaren kan därför vid fakturering inte göra något ytterligare tillägg.

6.6.5 Invändningar mot faktura

Invändningar mot fakturan ska ske skriftligen senast tre månader efter mottagandet för att beaktas. Reglering av felaktigt fakturerat belopp ska ske inom 30 dagar efter det att parterna enats om att korrigering ska ske.

Beställaren har rätt att begära rättelse av felaktigt fakturerat belopp även efter denna tremånadersperiod.

6.7 Betalningsvillkor

Betalning sker mot faktura på första tillgängliga bankdag 20 kalenderdagar efter fakturadatum. Om fakturans faktiska ankomstdatum är mer än fem kalenderdagar efter fakturadatum äger Beställaren rätt att förlänga tiden för betalning med motsvarande antal dagar.

Vårdgivaren har inte rätt att ta ut faktureringsavgift, andra avgifter eller pristillägg som inte framgår av detta Avtal.

Rätten till ersättning har förfallit om kravet inte har fakturerats – eller om

vårdhändelsen inte rapporterats korrekt till Beställarens databaser – inom tre månader efter det att det som är ersättningsberättigat utförts. Detta förhållande påverkas inte av Avtalets stycke om parts rätt att vid senare tillfälle påtala rättighet.

6.7.1 Dröjsmål

Betalningsmottagande part äger vid försenad betalning rätt att ta ut dröjsmålsränta enligt gällande räntelag.

Related documents