• No results found

Etik och moral

In document Drogtester i urin (Page 30-40)

Hur lär sig personalen använda testerna?

5.3 Etik och moral

Studien väckte en del etiska frågeställningar med relation till färdigheter inom tolkning och hantering av snabbtesterna. Med tanke på att, i de fall personalen inte besitter den kunskap som är nödvändig för att kunna tolka resultaten av drogtester på rätt sätt, kan det medföra allvarliga konsekvenser för patienten.

26 Att man får göra drogtester inom LARO-verksamheten är naturligt, eftersom det handlar om rehabilitering från ett drogmissbruk. Det är användningen av drogtester i annan verksamhet som väcker den största debatten (32),(33),(40),(59).

Exempelvis så är det tillåtet att göra drogtester på en arbetsplats, men synnerliga skäl måste finnas (60). En avvägning måste göras med tanke på arbetsgivarens intresse mot arbetstagarens integritets rätt. Slumpvisa drogtester i skolan är också något som görs. Skolinspektionen anser att drogtester av elever endast får ske när det finns synnerlig själ och med samtycke från eleven eller vårdnadshavaren (1), men det finns

förslag om att elever ska ingår kontrakt med skolan som möjliggör drogtestning vid misstanke (61). Undersökningar visar att det finns stöd bland föräldrar för ett aktivt och offensivt arbete mot narkotika, inkluderad drogtestning bland ungdomar (62).

Oavsett skäl för provtagningen kan den upplevas som integritetskränkande (63). Det kan exempelvis vara svårt för en minderårig person att förstå vad det innebär med ett slumpmässigt drogtest. I efterhand kan det komma att kännas kränkande för den personen att dennes förmyndare tog ett beslut som personen senare i livet känner var felaktigt. En person på en arbetsplats som blir utsatt för ett slumpmässigt drogtest, kan känna sig kränkt då misstankar bland kollegor uppstår. Det kan handla om misstankar om att det inte är ett slumpmässigt test som görs. Personen som själv utsätts för testen kan även komma att känna att det finns en tanke bakom varför just den personen blev utsatt. En patient som ingår i ett drogavvänjningsprogram kan komma att bli utkastad från programmet i det fall testresultat feltolkas. Feltolkningen kan t.ex. vara en felaktig bedömning av att tester inte förhåller sig till de gränsvärden som gäller för att få behålla sin plats i programmet. De personer som kastas ut ur programmet hamnar utanför vårdens kontroll vilket kan komma att leda till ökad dödlighet orsakat av drogmissbruk. När även stor riks för typ-1-fel vid hantering av drogtester (alltså falskt-positiva resultat) förekommer kan man inte längre säkerhetsställa att personens integritet inte kränks. Mycket viktigt är detta att tänka på vid falskt positiva testresultat och att ha

kunskap om vad som kan utlösa falskt-positiva resultat (64). Även om immunanalyser har hög sensitivitet för förekomst av droger och drogmetaboliter, varierar den beroende på vilken analys som görs och beroende av ämnet för detektion (65).

Det är därför viktigt att så pass god kunskap finns, att man i en situation där osäkerhet råder, om svaret på ett snabbtest är rätt, inte nöjer sig med screening-resultatet, utan alltid går vidare och gör en verifiering av testet innan några slutsatser tas (66). En omfattande medicinering historia inklusive recept, receptfria, och växtbaserade läkemedel bör även inhämtas från patienten innan bedömning. Den medicinska

anamnesen är viktig i syfte av att förutse falskt positiva resultat samt för att urskilja

mellan läkemedel som används för lagliga medicinska ändamål och missbruksdroger (65).

Min undersökning visar dock att detta inte alltid görs in klinisk praxis. Grunden till att en person inte ska behöva riskera en kränkning eller ännu värre en felaktig kränkning är just att testerna tillförlitlighet måste vara hög. Tillförlitlighet och förekomsten av typ-fel vid snabbtester hör ihop med hur de hanteras och tolkas av personal och om positiva resultat alltid verifieras. Det är därför viktigt av etiska skäl att ha välutbildad personalen och att se över rutinerna hur snabbtesterna används och hur testresultaten tolkas för att försäkra sig om att provhanteringen sker med största möjliga säkerhet (67).

6. Slutsats

Studien visar på att bristande kunskap finns hos personalen på LARO-mottagningarna. Personalen saknar kunskap i hantering och tolkning av drogtesterna. Okunskap råder även i hur den totala testprocessen fungerar. Studien visar även att det finns brister i organisationen när det gäller standardisering av utbildning av personal.

27 resultat inte ska uppstå behöver personal som hanterar testerna få en gedigen utbildning i hur testerna hanteras, vilka begränsningar dessa har och hur resultaten ska tolkas. Det kan gälla kunskap om korsreaktivitet, om detektionsfönster för påvisbarhet eller angående vilka gränsvärden som finns för de olika substanser som testas för. Då LARO-verksamheten expanderar och tillbudet på snabbtester för droger ökar, behövs det en kontinuerlig och förbättrad utbildning för personal för att kunna behålla god kvalité i den delen av verksamheten.

Legitimiteten för att kunna genomföra drogkontroller har kommat av samhällets syn på narkotikan och åtgärder krävs för att stoppa ökande antal narkotikarelaterade dödfall men denna legitimitet grundas även på tillförlitlig praxis i samband med drogtestning. Vidare bör drogtester endast göras vid stark misstanke om intag av narkotikaklassat preparat för att skydda personers integritet. Beslutsprocesser bör aldrig enbart bygga på resultat från snabbtester. Detta innebär att alla positiva resultat från snabbtester bör/skall verifieras med en godkänd/ackrediterad kromatografisk metod.

Men om personalen är kunnig och kan hantera snabbtesterna och tolka resultaten på rätt sätt och vet om testernas begränsningar, så kan snabbtesterna ge värdefullt stöd i många kliniska situationer. Man kan exempelvis fånga upp personer i behov av rehabilitering i ett tidigare skede i processen. Kromatografiska metoder är ofta kostsamma i jämförelse med snabbtester och tar längre tid. Därför bör framtida studier undersöka vilka ekonomiska aspekter som finns kring användning av snabbtester i urin. Intressant vore även att analysera och utvärdera vilken klinisk nytta dessa snabbtester egentligen gör. Utvecklingen av LARO-verksamheten kommer också i fortsättningen att följas och kartläggas av Socialstyrelsen och andra institutioner, bland annat av skäl som har diskuterats i det föreliggande arbete.

28

7. Tackord

Tack till min handledare Jörn Schneede som kritiskt och konstruktivt granskat mitt arbete. Tack till de personer vid LARO-mötena som tog sig tid att svara på enkäten och som bidragit till resultatet i detta arbete. Tack även till min familj som stöttat mig.

8. Referenser

29 http://www.can.se/sv/Drogfakta/Fragor-och-Svar/Narkotika/#4

2. Drug Testing in a Drug Court Environment: Common Issues To Address - 181103.pdf [Internet]. [cited 2014 Mar 8]. Available from:

https://www.ncjrs.gov/pdffiles1/ojp/181103.pdf

3. Helander A, Ohlson M, Beck O, Hansson T, Kugelberg FC, Kronstrand R. [Creatinine concentration in urine should be measured in drug testing. Guidelines for decision limits and interpretation are necessary--at any rate for legal rights].

Läkartidningen. 2011;108:1311–4.

4. Missbruksanalyser i urin - Missbruksanalyser i urin.pdf [Internet]. [cited 2014 Jan 27]. Available from:

http://www.kliniskkemi.se/upload/SU/omrade_medot/labmed/klinisk_kemi/remisse r/Missbruksanalyser%20i%20urin.pdf

5. Microsoft PowerPoint - Drogtestnytt 110418 slutlig.ppt - Drogtestnytt April 11.pdf [Internet]. [cited 2014 Jan 30]. Available from:

http://www.karolinska.se/upload/Karolinska%20Universitetslaboratoriet/Farmakolog i/Drogtestnytt%20April%2011.pdf

6. Microsoft Word - forgiftningar_2010.doc - forgiftningar_2010.pdf [Internet]. [cited 2014 Mar 10]. Available from:

http://www.janusinfo.se/Global/Akut_internmedicin/forgiftningar_2010.pdf 7. swedac.se - Fakta om Swedac [Internet]. [cited 2014 Jan 27]. Available from: http://www.swedac.se/sv/Om-Swedac/Fakta-Om-Swedac/

8. Ackreditering - Wikipedia [Internet]. [cited 2014 Feb 4]. Available from: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ackreditering

9. Kartläggning av läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende - 2012-11-5.pdf [Internet]. [cited 2014 Jan 27]. Available from:

http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18875/2012-11-5.pdf 10. LARO - Capio Maria [Internet]. [cited 2014 Jan 30]. Available from:

http://www.capiomaria.se/Vart-utbud/LARO/

11. FULLTEXT01.pdf [Internet]. [cited 2014 Feb 4]. Available from: http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:276546/FULLTEXT01.pdf

12. FASS Allmänhet - Startsida [Internet]. [cited 2014 Jan 30]. Available from: http://www.fass.se/LIF/startpage;jsessionid=R8bjJ5w9yxEGsmPKBQ8syQDJaYwbfG ezpvucozxGJ_fY-e8XrFMF!1251492550?0

13. Laboratorieservice - nal von minden - [Internet]. [cited 2014 Jan 27]. Available from: http://www.nal-vonminden.com/se/laboratorieservice/cat/urinanalyse-drogen-alkohol-etg.html

14. Urine Test [Internet]. [cited 2014 Jan 30]. Available from:

http://www.sanfordhealth.org/healthinformation/healthwise/topic/hw6580 15. Laboratorieanalys för droger [Internet]. [cited 2014 Jan 27]. Available from: http://www.narkotikatest.se/shop/cms-laboratorieanalys-droger.html

16. Blodprov: Kreatinin - 1177 Vårdguiden - sjukdomar, undersökningar, hitta vård, e-tjänster [Internet]. [cited 2014 Jan 27]. Available from:

http://www.1177.se/Dalarna/Fakta-och-rad/Undersokningar/Kreatinin/

17. Inledning - Rapport_Utsondring_cannabis.pdf [Internet]. [cited 2014 Jan 30]. Available from:

http://www.kriminalvarden.se/upload/Informationsmaterial/Rapport_Utsondring_ca nnabis.pdf

18. Missbrukslaboratoriet - Klinisk farmakologi - Karolinska Universitetssjukhuset [Internet]. [cited 2014 Jan 30]. Available from: http://www.karolinska.se/Karolinska-Universitetslaboratoriet/Kliniker/Klinisk-farmakologi/Missbrukslaboratoriet/

19. Information om drogtester- och drogtestning [Internet]. [cited 2014 Jan 30]. Available from: http://www.ferle.se/drogtester.html

20. Gränsvärden – Alere Toxicology Scandinavia [Internet]. [cited 2014 Jan 30]. Available from: http://www.aleretoxicology.se/produkter/information/gransvarden/ 21. Microsoft Word - 1svPOPmanual.doc -

abc-MULTI8-1svPOPmanual.pdf [Internet]. [cited 2014 Jan 27]. Available from: http://www.anl.se/img/pdf_filer/abc-MULTI8-1svPOPmanual.pdf

30 30]. Available from: http://www.craigmedical.com/drugtests.htm

23. Rapid, immunochemical process for measuring thiopurine methyltransferase - Biologix Diagnostics, LLC [Internet]. [cited 2014 Jan 30]. Available from:

http://www.freepatentsonline.com/6946258.html

24. - Missbruksanalyser.pdf [Internet]. [cited 2014 Jan 27]. Available from: http://dexion.org/wp-content/uploads/illustration/Missbruksanalyser.pdf

25. BenzodiazepineMetabolism_InfoSheet_800101.pdf [Internet]. [cited 2014 Mar 10]. Available from:

http://www.aleretoxicology.com/dloads/infosheets/BenzodiazepineMetabolism_InfoS heet_800101.pdf

26. DROGTESTNYTT Sprider kunsk - Drogtestnytt 2013 dec.pdf [Internet]. [cited 2014 Jan 30]. Available from:

http://www.karolinska.se/upload/Karolinska%20Universitetslaboratoriet/Farmakolog i/Drogtestnytt%202013%20dec.pdf

27. Gas chromatography–mass spectrometry - Wikipedia, the free encyclopedia [Internet]. [cited 2014 Jan 30]. Available from:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gas_chromatography%E2%80%93mass_spectrometry 28. Gaskromatografi - Wikipedia [Internet]. [cited 2014 Jan 27]. Available from: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gaskromatografi

29. therese hansson1.pdf [Internet]. [cited 2014 Jan 30]. Available from: http://equalis.se/media/47484/therese%20hansson1.pdf

30. Drug analysis for control purposes... [Pharmacol Toxicol. 1994 Apr-May] - PubMed - NCBI [Internet]. [cited 2014 Mar 10]. Available from:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8090687

31. BUZZED: THE STRAIGHT FACTS ABOUT THE MOST USED AND ABUSED DRUGS FROM ALCOHOL TO ECSTASY, 3RD ED [Internet]. [cited 2014 Feb 28]. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2773604/ 32. Interpretation of urine drug testing in pain patients. [Pain Med. 2012] - PubMed - NCBI [Internet]. [cited 2014 Feb 28]. Available from:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22494459

33. A critical assessment of opioid treatment adher... [Postgrad Med. 2011] - PubMed - NCBI [Internet]. [cited 2014 Feb 28]. Available from:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22104461

34. Droger | Nämndemansgården [Internet]. [cited 2014 Mar 10]. Available from: http://www.namndemansgarden.se/kunskapsbank/droger

35. FULLTEXT01.pdf [Internet]. [cited 2014 Feb 28]. Available from: http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:587024/FULLTEXT01.pdf

36. LCLT48(03).book(LCLT_A_474546.fm) - publicfile.php [Internet]. [cited 2014 Feb 28]. Available from:

http://www.eapcct.org/publicfile.php?folder=congress&file=Abstracts_Bordeauxs.pdf 37. Using molecular similarity to highlight the ch... [BMC Emerg Med. 2009] - PubMed - NCBI [Internet]. [cited 2014 Feb 28]. Available from:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19400959

38. [Drugs of abuse testing safer and sa... [Lakartidningen. 2011 Oct 9-15] - PubMed - NCBI [Internet]. [cited 2014 Feb 28]. Available from:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22242246

39. Detection times of pregabalin in urine after... [Ther Drug Monit. 2013] - PubMed - NCBI [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23318283

40. 11199_NDCI_Fact Sheet_v6 - Urine_Drug_Concentrations.pdf [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from:

http://www.ndci.org/sites/default/files/ndci/Urine_Drug_Concentrations.pdf 41. European Drug Testing Service AB [Internet]. [cited 2014 Mar 11]. Available from: http://www.edts.se/faq.html

42. Drug-of-abuse testing at the point of care. [Clin Lab Med. 2009] - PubMed - NCBI [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19840683

31 PubMed - NCBI [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22939301

44. node.pdf [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from:

https://umu.pingpong.net/courseId/4244/node.do?id=4082249&ts=1377876214658& u=491329003

45. Toxicologic Testing for Opiates: Understanding Positive and False-Negative Test Results [Internet]. [cited 2014 Mar 8]. Available from:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3505132/

46. Formulating a web-based educational needs assessme... [Nurse Res. 2009] - PubMed - NCBI [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19241907

47. Skattningsskalornas statistik [Internet]. [cited 2014 Jan 30]. Available from: http://infovoice.se/fou/bok/10000044.shtml

48. EnktFrelsningOH.pdf [Internet]. [cited 2014 Mar 8]. Available from:

http://www.ibl.liu.se/student/lararprogrammet/auo-pa/filarkiv-pa3/1.214383/EnktFrelsningOH.pdf

49. Validitet och reliabilitet [Internet]. [cited 2014 Mar 8]. Available from: http://infovoice.se/fou/bok/10000035.shtml

50. Frågeformulärsmetod - vad bör jag tänka på när jag skapar frågeformulär? [Internet]. [cited 2014 Mar 8]. Available from:

http://www.enalyzer.se/artiklar/fraageformulaersmetod-vad-boer-jag-taenka-paa.aspx 51. Microsoft Word - Reja.doc - reja.pdf [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from: http://www.stat-d.si/mz/mz19/reja.pdf

52. Kapitel 8. Värdering och syntes av studier utförda med kvalitativ analysmetodik ur Utvärdering av metoder i hälso- och sjukvården – En handbok -

SBUsHandbok_Kapitel08.pdf [Internet]. [cited 2014 Mar 8]. Available from: http://www.sbu.se/upload/ebm/metodbok/SBUsHandbok_Kapitel08.pdf 53. Ordlista till metodguiden för socialt arbete [Internet]. [cited 2014 Mar 8]. Available from:

http://www.socialstyrelsen.se/evidensbaseradpraktik/metodguide/ordlista 54. pda25649.pdf [Internet]. [cited 2014 Jan 30]. Available from: http://ltarkiv.lakartidningen.se/2002/temp/pda25649.pdf

55. Increasing response rates to postal questionnaires: systematic review | BMJ [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from:

http://www.bmj.com/content/324/7347/1183

56. Metodfel - Wikipedia [Internet]. [cited 2014 Feb 3]. Available from: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bias_(metodfel)

57. Geografiska skillnader i psykisk hälsa – samband med socioekonomisk position | Andersson | Socialmedicinsk tidskrift [Internet]. [cited 2014 Mar 8]. Available from: http://socialmedicinsktidskrift.se/index.php/smt/article/view/149

58. Avloppsanalys visar spår av knark - Söderhamn C - www.helahalsingland.se [Internet]. [cited 2014 Mar 8]. Available from:

http://helahalsingland.se/soderhamn/soderhamnc/1.6618614-avloppsanalys-visar-spar-av-knark

59. Geografiska skillnader i läkemedelsanvändning förbryllar | Läkemedelsvärlden [Internet]. [cited 2014 Mar 8]. Available from:

http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/geografiska-skillnader-i-l%C3%A4kemedelsanv%C3%A4ndning-f%C3%B6rbryllar-2922

60. Buzzed: The Straight Facts About the Most Used and Abused Drugs from Alcohol to Ecstasy (Third Edition) (Buzzed: The Straight Facts about the Most Used & Abused Drugs): Cynthia Kuhn, Scott Swartzwelder, Wilkie Wilson: 9780393329858: Amazon.com: Books [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from:

http://www.amazon.com/Buzzed-Straight-Alcohol-Ecstasy-Edition/dp/0393329852 61. Drug Testing in the Workplace: The Challenge to Employment Relations and Employment Law - The Kenneth M. Piper Lecture - viewcontent.cgi [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from:

http://scholarship.kentlaw.iit.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2651&context=cklawrev iew

32 62. Motion 2013/14:Ub392 Drogtester i skolan - riksdagen.se [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Drogtester-i-skolan_H102Ub392/?text=true

63. Att arbeta offensivt mot narkotika - FULLTEXT01.pdf [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from:

http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:136215/FULLTEXT01.pdf

64. download [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from:

http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1768904&fileOId =1768970

65. Phencyclidine false positive induced by lamotrigine (Lamictal®) on a rapid urine toxicology screen [Internet]. [cited 2014 Mar 8]. Available from:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3047872/

66. Drug Information Group [Internet]. [cited 2014 Mar 10]. Available from: http://dig.pharm.uic.edu/faq/2011/Feb/faq1.aspx

67. Commonly prescribed medications and p... [Am J Health Syst Pharm. 2010] - PubMed - NCBI [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20689123

68. False-positive methadone urine drug screen i... [Acta Clin Croat. 2012] - PubMed - NCBI [Internet]. [cited 2014 Mar 2]. Available from:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23115954

Appendix 1

33

Narkotika Cut-off (ng/ml) Detektionstid i urin*

Amfetamin 300/500/1000 2-4 dygn

Amfetamin 1000 2-4 dygn

Opiater 300 2-4 dygn

Opiater 2000 2 dygn

Benzodiazepin 300 2-10 dygn

Benzodiazepin 300 Oxazepam & Diazepam upp till 4 veckor.

Kokain 300 2-3 dygn

Metamfetamin/Ecstasy 500 1-2 dygn

Metamfetamin/Ecstasy 1000 1-2 dygn

Cannabis (THC) 50 1-4 dygn vid enstaka tillfällen.

Cannabis (THC) 200 1-3 dygn vid enstaka tillfällen.

Cannabis (THC) 300 1-2 dygn vid enstaka tillfällen.

Cannabis (THC) 50 7-10 dygn vid sporadiskt missbruk.

Cannabis (THC) 200 2-4 dygn vid sporadiskt missbruk.

Cannabis (THC) 300 2-3 dygn vid sporadiskt missbruk.

Cannabis (THC) 50 4-8 veckor vid dagligt missbruk.

Cannabis (THC) 200 12-16 dygn vid dagligt missbruk.

Cannabis (THC) 300 6-9 dygn vid dagligt missbruk.

Spice (syntetisk THC) 50 1-2 dygn

Metadon 300 7-14 dygn Buprenorphine/Subutex 10 2-3 dygn Dextropropoxyfen 500 3-5 dygn Oxykodon 300 3 dygn Barbiturater 300 7-14 dygn PCP (angeldust) 25 3-8 dygn Tramadol 100 3 dygn Ketamin 1000 3 dygn Fentanyl 10 1-3 dygn Metylfenidat 300 1-4 dygn

Detektionstiden (spårtiden) talar om hur länge man kan spåra drogen i urin. Tiden kan variera från person till person beroende på flera faktorer; ålder, intagets mängd, eventuell utspädning av urinen, leverfunktion m.m.

* Alla detektionstider är relativa, då det är individuellt hur snabbt kroppen utsöndrar ämnena. För Cannabis kan detektionstiden variera kraftigt, beroende på omfattningen

av personens missbruk. Observera att gränsvärdet på en snabbtest kan variera + -

25% från angivet värde enligt internationell standard. Hämtad från ferle.se den 2013-12-12.

Appendix 2

34 Ardinex
 Ger positivt utslag på opiat-testen 
 Substans: Kodein

Arthrotec
 Kan ge positivt utslag på benzodiazepin-testen
 Substans: Diklofenak

Circadin
 Ger positivt utslag på EDDP-testen 
 Substans: Melatonin Citodon
 Ger positivt utslag på opiat-testen 
 Substans: Kodein

Cocillana-Etylfin
 Ger positivt utslag på opiat-testen 
 Substans: Etylmorfin Dexofen
 Ger positivt utslag på Propoxifen-testen
 Substans: Dextropropoxifen

Diclazepam
 Kan ge positivt utslag på benzo-testen
 Substans: Diclazepam (RC-drogen)

Voltaren Kan ge positivt utslag på benzo-testen
 Substans: Diklofenak Dilaudid-Atropin


Kan ge positivt utslag på opiat-testen 
 Substans: Hydromorfon

Dolcontin
 Ger positivt utslag på opiat-testen 
 Substans: Morfin Durogesic
 Ger positivt utslag på Fentanyltesten
 Substans: Fentanyl Efedrin
 Kan ge positivt utslag på metamfetamin-testen
 Substans: Efedrin Egazil
 Kan ge positivt utslag på met-amfetamintesten
 Substans: Hyoscyamin Kodein
 Ger positivt utslag på opiat-testen 
 Substans: Kodein

Lamotrigin
 Kan ge positivt utslag på spice-testen
 Substanser: Lamotrigin Listan innehåller exempel på läkemedel som ger positivt svar på drogtester i urin. Listan är korrigerad och innehåller de läkemedel som jag anser vara vanligen förekommande på den svenska marknaden idag.

35

Bilaga 1

Enkäten, 2013:

In document Drogtester i urin (Page 30-40)

Related documents