• No results found

Ett drog- och brottsförebyggande kansli i Täby

På det drog- och brottsförebyggande kansliet i Täby samarbetar en drogsamordnare och en brottsförebyggare.

I kommunen genomförs kontinuerligt drogvaneundersökningar och trygghetsmätningar. De ligger sedan till grund för hur arbetet ska organiseras.

Täby kommun ligger strax norr om Stockholm och har drygt 60 000 invånare. Medborgarna i kommunen är generellt mer välutbildade och välbärgade än riksgenomsnittet. I kommunen finns det bara ett fåtal områden med hyreslägenheter och där ser befolkningsstruktu-ren något annorlunda ut än i övriga kommunen. Den öppna arbets-lösheten är också mycket låg både i förhållande till länet och riket.

I Täby anmäls det få brott, både jämfört med länet och med riket som helhet. År2002 anmäldes cirka 9 300 brott per 100 000 invånare, jämfört med 18 300 i övriga länet och 13 700 i riket.

Volymmässigt står, liksom i de flesta kommuner, tillgreppsbrotts-ligheten för flest antal anmälningar och av dem är det bilbrotten som dominerar. Baserat på kommunens strukturella förutsättningar är dock den anmälda stöldbrottsligheten lägre än förväntat, medan antalet anmälda våldsbrott är i linje med förväntad nivå (brå, 2002).

D ET LOKALA B ROTTS FÖR E BYGGAN D E RÅD ETS ORGAN I SATION

Det lokala brottsförebyggande rådet i Täby, Trygg i Täby, har fun-nits sedan år 2001 och från att tidigare ha varit ett projekt, har verksamheten permanentats. Rådets föregångare, Föräldrakraft, som främst arbetade för att förebygga brott och droger bland unga i kommunen, bildades redan i början av 1990-talet. Arbetet i Föräldrakraft ledde till att det år1996 startades ett kansli, Täby förebyggande kansli. Kansliet finns fortfarande kvar, men lyder nu under det lokala rådet. På kansliet arbetar en drogförebyggare och en brottsförebyggare på heltid. Det finns också en polis, som arbetar 20 procent, knuten till verksamheten.

Det lokala rådet ansvarar både för drog- och brottsförebyggande

frågor. Rådets styrgrupp och medarbetarna i det förebyggande kans-liet träffas fem gånger per år. I styrgruppen medverkar ordföranden i socialnämnden, närpolischefen, hälsosamordnaren, företrädare för grannsamverkan, företagarföreningen, tekniska kontoret och landstinget.

Verksamheten har hela tiden haft en stark politisk förankring, vilket samordnarna upplever som en förutsättning för det lokala arbetet, eftersom det ger tydliga direktiv på hur arbetet ska genom-föras och vad som ska prioriteras. All verksamhet som initieras av kansliet ska också förankras i styrgruppen. Kansliet förvaltar 140 000 kronor och rådet har 60 000 kronor till förfogande per år.

Projekt och insatser finansieras framför allt av de samarbetspartners som är involverade.

SAMOR D NAR NAS U PPG I FTE R

Samordnaren för det brottsförebyggande arbetet Bo Hammerin och hans kollega Lil Froby anser att deras uppgifter som samordnare främst handlar om att sprida kunskap och nya idéer. De är också kontaktskapande mellan olika förvaltningar inom kommunen. De arbetar själva inte praktiskt med det drog- och brottsförebyggande arbetet utan ska initiera insatser och skapa förutsättningar för att de ska kunna genomföras. Utvärdering och uppföljning av insatser anser de dock är ett problem. De menar att de saknar verktygen och kunskapen. Det finns inte heller någon enhet för forskning och utveckling inom kommunen som de kan få stöd av.

Kansliet är, liksom Brottsförebyggande centrum i Rinkeby, place-rat i ett allaktivitetshus nära Täby centrum. De ser det som en fördel att sitta där det rör sig mycket folk. Trygg i Täby är relativt känt bland invånarna i kommunen, men Bo Hammerin och Lil Froby tycker ändå att det är svårt att nå ut med sitt budskap och berätta om Trygg i Täbys aktiviteter. För att underlätta informations-spridningen finns det en informatör i kommunen som har ansvar för Trygg i Täby. Bland annat har de en egen spalt i kommunens tidning och en webbplats. De har också producerat en broschyr om verksamheten och den har skickats ut till alla hushåll i kommunen.

VE R KSAM H ETE N I D ET LOKALA RÅD ET

Det lokala rådet har som främsta uppgift att initiera och samordna de trygghetsskapande insatserna i kommunen. De konkreta brotts-förebyggande insatserna genomförs sedan i ”arbetsgrupper”. Enligt en trygghetsundersökning som genomfördes år2002 visade det sig att medborgarna främst stördes av inbrott, klotter, skadegörelse och trafik. Det är också de områden som främst prioriteras i det lokala rådet.

Trygghetsundersökningen har beställts från Rikspolisstyrelsen och lett till ett åtgärdsprogram mot brott. Programmet innehåller tio punkter där hälften är olika typer av informationsinsatser. Andra prioriterade områden är grannsamverkan både i villaområden och i flerfamiljshus, medling med konsekvensprogram samt klotterprojekt och nattvandring.

Även om det begås relativt få brott i Täby, jämfört med övriga kommuner i Stockholms län, visade trygghetsundersökningen att Täbyborna generellt är mer oroliga än i övriga landet.

– De är ofta inte oroliga över sin fysiska säkerhet, snarare över den materiella, säger Bo Hammerin som främst arbetar med brotts-förebyggande frågor.

Det är en av anledningarna till att det i kommunen finns en välutvecklad grannsamverkan. Sammanlagt finns det 200 kontakt-personer som tar emot tips och varningar från polisen, för att sedan sprida informationen i sina bostadsområden. Totalt är8 000 hus-håll knutna till verksamheten.

– Vi lyfter fram grannsamverkan mycket i kommunen. Bland annat genom grannsamverkansdagen, berättar Bo Hammerin.

Då anordnas föreläsningar och årets brottsförebyggare koras.

Årets brottsförebyggare kan vara både privatpersoner och förening-ar och pristagförening-aren tilldelas 10 000 kronor för sina insatser. Hittills har grannsamverkan mest förekommit i villaområden, men polisen arbetar också för att få igång verksamhet i flerfamiljshus.

EXE M PE L PÅ AN D RA AKTIVITETE R I TÄBY UNGDOMSARBETE I TÄBY

Organisationen Trygg i Täby främjar ett nära samarbete mellan drog- och brottsförebyggande arbete. Lokala undersökningar anty-der att invånarna i Täby har en liberal syn på alkohol, vilket också visar sig bland ungdomarna. Föräldrakraft är en kommunal förebyg-gande verksamhet där barnomsorgen, skolan, fritidsgårdarna och polisen samverkar för att förebygga missbruk, kriminalitet och våld bland barn och ungdomar. Projektet vänder sig både till föräldrar och till dem som arbetar med barn och ungdomar inom kommunen.

De anordnar bland annat nattvandringar och föräldraföreläsningar för föräldrar inom både för-, grund- och gymnasieskola.

Nattvandringarna anordnas tillsammans med fritidsgårdarnas fältgrupp. Fältgruppen arbetar också med metoden Snabba insatser.

Det innebär att fältgruppen kopplas in när det visat sig finnas pro-blem bland och runt en grupp ungdomar. Propro-blemen får inte vara så stora att det lett till en anmälan hos polis eller socialtjänst. När Fältgruppen ringat in problemen ska det i första hand resultera i en föräldrainsats, oftast ett föräldramöte där problemet lyfts fram och där föräldrar ges möjlighet att skapa kontakt med varandra.

SAMARBETE MED NÄRINGSLIVET

Det finns även ett nära samarbete mellan Trygg i Täby och det lokala näringslivet, exempelvis försäkringsbolag, Rotary, Lions och företa-garföreningen. Bland annat samarbetar man för att ordna feriearbete åt100 ungdomar mellan 14 och 17år. Bakgrunden till projektet är bland annat att det förekom många snatterier i butikerna runt Täby centrum. Företagen fick i uppdrag att tillhandahålla bra praktikplat-ser som sedan finansieras av socialkontoret. Förhoppningen är att arbetet i butikerna ska göra att ungdomarna känner en tillhörighet med det lokala näringslivet och därigenom ha en förebyggande effekt mot bland annat snatterier.

Aktivt arbete med att ta fram