• No results found

Ett hållbart samhälle

In document Årsredovisning 2001 (Page 38-41)

S C A ÅR S R E D O V I S N I N G 2 0 0 1

I detta avsnitt ges en kort sammanfattning av SCAs miljö- och sociala arbete. Mer information fi nns i koncernens miljörapport 2001.

Den kan beställas via e-post creabiz@skynet.be eller fax +32 (0)2 347 58 24 eller läsas/beställas på SCAs hemsida:

www.sca.com

givit skäl att kalkylera med annat än begränsade framtida kostnader för koncernen.

Socialt ansvar

SCA fäster stor vikt vid socialt ansvarstagande och vill vara en att-raktiv arbetsgivare på alla marknader där verksamhet bedrivs. Personalpoli-tiken betonar hälsa, säkerhet, utbild-ning och en balans mellan arbete och fritid – förutsättningar för en god arbetsinsats. Koncernen har ansvar för att erbjuda en säker och icke dis-kriminerande arbetsmiljö.Kärnan i de etiska och sociala värden som styr SCA är de anställdas välbefi nnande.

Säkerhet på arbetsplatsen är arbets-givarens ansvar och har högsta priori-tet vid alla SCAs anläggningar. SCA har förvärvat många företag av olika storlek och med olika bakgrund de senaste åren. I fl era fall var antalet olyckor och incidenter på de för-värvade enheterna högre än på de egna enheterna. Där har SCA inrättat sitt säkerhetstänkande tillsammans

med standardiserade säkerhetsproces-ser och en tillförlitlig rapporterings-metod.

Det har visat sig att ett fåtal enhe-ter svarar för en oproportionerligt stor andel olyckor och arbetet för att förbättra arbetsmiljön sätts i första hand in på dessa. Samtliga affärsom-råden bedriver även en omfattande utbildning i säkerhetsfrågor. Det har lett till att antalet olyckor och inciden-ter för SCA-koncernen minskat med 50 procent mellan 1997 och 2001 medan antalet anställda ökat med 24 procent.

Utbildning

Förutom de ordinarie programmen för fortbildning och kompetenshö-jande inom koncernens verksamhets-områden utbildas SCAs anställda i miljöfrågor. SCA Hygiene Products har sedan ett antal år etablerat ett strukturerat utbildningsprogram i mil-jöfrågor. SCA Packaging har bildat ett miljöutbildningsnätverk och cirka 2.000 anställda följer under 2001 och

2002 ett nyutvecklat miljötränings-program. SCA Forest Products utbil-dar de entreprenörer som avverkar virke och försäkrar sig om att avverk-ningen sker i enlighet med miljöcerti-fi eringssystemet FSC.

Samhällskontakter

SCAs affärsområden för en kontinu-erlig och öppen dialog med olika intressegrupper, som universitet och forskningsgrupper, ideella organisatio-ner, kunder, leverantörer, myndigheter och ekonomiska intressenter.

Överläggningar med organisatio-ner som representerar sociala och sektoriella intressen är viktiga allt eftersom SCA expanderar globalt.

SCA för en dialog med organisatio-ner som Världsnaturfonden (WWF), Greenpeace och andra miljöorgani-sationer i frågor gällande biologisk mångfald och skoglig hänsyn. Fors-karkontakter sker på alla utbild-ningsnivåer och SCA stödjer aktivt lokala organisationer i ideell fritids- och kulturverksamhet.

37

Det ligger i allas intresse att skydda och bevara vår miljö. Inom SCA betraktas arbetet med miljöfrågor och sociala frågor inte bara som en självklar och integrerad del i verksamheten utan även som en förutsättning för en lönsam utveckling av koncernen.

38

S C A ÅR S R E D O V I S N I N G 2 0 0 1

Personal

SCA har över 40.000 anställda i ett 40-tal länder över hela världen. Den kulturella mångfald koncernens med-arbetare representerar är av

strategisk betydelse och ska tas tillvara på bästa sätt.

Detta kan bara ske i en utgör ett naturligt inslag. SCA strävar därför efter att kartlägga och undanröja hinder för

utvecklingen av en sådan gemensam värdebaserad kultur. Detta är en viktig uppgift för chefer och ledare på alla nivåer i SCA.

Samtidigt som antalet medarbetare växer utgör andelen kvinnor ännu endast drygt en femtedel av totalen och relativt sett ännu mindre andel på högre befattningar.

SCAs ledning har tillsatt en arbets-grupp med uppgift att arbeta fram förslag till hur arbetet med att skapa ökad jämställdhet ska kunna bedri-vas på ett effektivt och värdeska-pande sätt. Uppdraget är inte köns-begränsat även om arbetsgruppen inledningsvis består av kvinnor av olika nationalitet som representerar olika yrkeskategorier.

Belöningssystem

SCA anser att väl konstruerade pre-stationsbaserade bonussystem bidrar till koncernens värdetillväxt. Från och med 2001 har därför riktlinjer anta-gits som innebär att praktiskt taget alla anställda ska omfattas av system

som innehåller såväl en kort- som långsiktig komponent. De kortsiktiga målen sätts lokalt och ska direkt

kunna påverkas av de berörda individerna och är

inrik-tade på aktiviteter som positivt

påver-kar kassafl ödet.

Den kortsik-tiga komponen-ten kan normalt utfalla med max-imalt 5 procent av årslönen. Den långsiktiga kompo-nenten, som ska knytas till aktie kurs-utvecklingen, är under utveckling och beräknas maximalt kunna ge 2 procent av årslönen.

Lönepolitik

SCAs övergripande lönepolitik grun-dar sig på att megrun-darbetare ska ersät-tas med marknadsmässiga löner och förmåner.

Kortfristiga rörliga delar av ersätt-ningen ska vara prestationsbaserade och utbetalas kontant. Långsiktig rörlig lön ska knytas till SCAs aktiekursut-veckling och kunna utbetalas i form av aktier eller optioner. Mer än 40 procent av de anställda äger aktier i företaget till följd av pågående konvertibelprogram.

Lönepolitiken är en viktig del i SCAs personalpolitik och ska tillsam-mans med andra åtgärder göra att koncernen anses vara en attraktiv arbetsgivare.

För att säkerställa att löner, andra ersättningar och förmåner totalt sett är konkurrenskraftiga och icke dis-kriminerande genomför SCA regel-bundna neutrala analyser i de länder koncernen har verksamhet.

EWC – European works council SCA har den grundläggande inställ-ningen att välinformerade SCA-anställda gör ett bra arbete. I linje med detta träffades hösten 1995 ett avtal med de anställdas representanter om att inrätta ett forum för information och dialog på europanivå för frågor av gränsöverskridande karaktär.

För varje affärsområde inrättades ett europeiskt bolagsråd som regel-bundet träffar respektive affärsområ-des ledning och utser representanter till SCAs centrala företagsråd där koncernövergripande frågor diskute-ras.

Råden utgör ett komplement till redan existerande lokala/nationella strukturer som utgör basen för dia-logen med de anställda. Till SCAs policy hör också att så tidigt som möjligt informera och diskutera med anställda och deras representanter.

Det centrala rådet har tre ordinarie möten per år. Däremellan träffar ett arbetsutskott representanter för före-tagsledningen tre gånger per år. I råden diskuteras allt från SCAs resul-tatutveckling och strategi till säker-hets- och personalfrågor.

I syfte att förbättra och effekti-visera kommunikationen satsar SCA betydande resurser på språkutbildning av ledamöterna som kommer från 14 olika länder. Därigenom underlät-tas kommunikation såväl under som mellan möten med representanter för de anställda och respektive ledning.

Erfarenheten visar att de europeiska företagsråden utgör en viktig kom-munikationskanal med de anställda i koncernen.

Mer personalinformation fi nns i Not 24 sid 62–63.

39

In document Årsredovisning 2001 (Page 38-41)

Related documents