• No results found

Covid-19-pandemin har ska-kat om Europa och världen

i dess grundvalar. Det som började med några isolerade fall växte snabbt till en kris-situation som påverkade alla länder, regioner och personer.

Sedan början av året har när-mare 150 000 människor i EU mist livet på grund av covid-19, och ännu många fler i andra delar av världen.

Och hundratusentals liv har ändå räddats. Om Europeiska unionen och dess medlemsstater inte hade reagerat så snabbt och beslutsamt för att skydda EU-invånarnas liv och försörjning hade tragedin blivit mycket större. Personal i frontlinjen har gjort en hjälteinsats, människor har accepterat stora begränsningar i sina grund-läggande rättigheter och helt nya åtgärder har vidtagits för att hejda virusets spridning.

EU har blivit en symbol för solidaritet i världen .

EU har blivit en symbol för solidaritet i världen.

Sjukhusen har tagit emot och behandlat pa-tienter från andra länder, EU-länderna har gått samman för att köpa in medicinsk utrustning,

mobila sjukvårdsgrupper har sänts ut för att till-godose de mest akuta behoven, över 600 000 strandsatta EU-medborgare har hämtats hem från länder utanför EU och offentliga och pri-vata investeringar – på EU-nivå och nationell nivå – har mobiliserats för att få fram ett vaccin för alla människor världen över. Krisen har visat den europeiska solidariteten när den är som bäst.

Den största delen av åtgärderna inom folkhälsa, mobilitet, turism och ekonomi utformades för att direkt hantera den omedelbara folkhälsokrisen .

Kommissionen har gjort allt som stod i dess makt för att bekämpa pandemin och de ekonomiska effekterna av den. Sedan mars månad har 828 åtgärder antagits, däribland 373 beslut om statligt stöd som har inneburit en livlina för euro-peiska företag. Den största delen av åtgärderna inom folkhälsa, mobilitet, turism och ekonomi ut-formades för att direkt hantera den omedelbara folkhälsokrisen. Under tiden har kommissionen arbetat för att göra våra ekonomier, våra sam-hällen och unionen mer resilienta mot morgon-dagens utmaningar.

Tack vare de globala insatserna i kampen mot coronaviruset, som letts av kommissionen, har utfästelser till ett värde av 15,9 miljarder euro gjorts.

Vår första prioritet var att rädda liv. Vi erbjöd akut bistånd med hjälp av ett stort antal hu-manitära luftbroar, som organiserades av kommissionen. Vi sammanförde EU-länderna för en gemensam upphandling av medicinsk utrustning. Strategiska rescEU-beredskaps-lager och distributionsnav inrättades för att fungera som en gemensam europeisk reserv för viktig medicinsk utrustning. Utrustning, såsom livräddande respiratorer, munskydd och desinfektionsmedel, kanaliserades via det europeiska centrumet för samordning av katastrofberedskap till de medlemsländer som bäst behövde det.

Dessutom köptes ungefär 10 miljoner mun-skydd in via det nyligen inrättade krisstöds-instrumentet för att skydda hälso- och sjukvårdspersonal, och dessa levererades i batcher under sommaren till de länder som begärde det. Vi har sänt sjukvårdsgrupper från hela Europa till sjukhus i Milano och Bergamo i Italien. Vi har gjort det billigare att impor-tera läkemedel genom att undanta dem från tullar. Vi har underlättat för forskare att samla in och dela med sig av data. Vi har gett extra medel till de mest lovande forsknings-projekten. Och genom EU:s civilskyddsme-kanism och dess centrum för samordning av katastrofberedskap har vi organiserat och samordnat närmare 369 flygningar för att hämta hem nästan 82 000 EU-medborg-are och 10 000 andra medborgEU-medborg-are som blivit strandsatta utomlands.

På området folkhälsa lyckades EU med något som inget medlemsland hade klarat på egen hand. Riktlinjer för testmetoder, fri rörlighet för sjukvårdspersonal, medicinska produkter och skyddsutrustning, tillsammans med fri-villiga kontaktspårningsappar, gjorde det möj-ligt att utbyta och sprida bästa praxis. I den europeiska färdplanen för att lätta på coronarestriktionerna angavs gemensam-ma principer och kompletterande åtgärder för att på ett samordnat sätt avsluta nedstäng-ningarna.

I linje med EU:s vaccinstrategi lig-ger kommissionen och vissa medlemsländer i in-tensiva förhandlingar med flera vaccinutvecklare för att ge EU-invånarna tillgång till flera olika

vacciner till rimliga priser. I kommissionens meddelande om EU:s hälsoberedskap i närtid inför covid-19-utbrott beskrivs de viktigaste åtgärder som bör vidtas under de närmaste månaderna.

Kommissionen har lyckats skyddat den inre marknaden. När det bildades långa lastbils-köer vid gränsövergångarna inom EU införde kommissionen systemet med gröna kör-fält för att viktiga varor snabbt skulle kunna transporteras över gränserna, och agerade mot oproportionerliga interna restriktioner som ledde till nya brister.

Hela tiden har EU lämnat så mycket infor-mation som möjligt till allmänheten. EU har utvecklat ett nytt onlineverktyg – Re-open EU – med information om restriktioner för resor, transporter och turism i alla EU-länder.

Re-open EU har använts av många miljoner människor, såväl inom som utanför Europa.

EU har också varit ledande i den globala re-aktionen på krisen. Under pandemin har Ur-sula von der Leyen haft ständig kontakt med G20-ledarna och andra internationella partner.

Tillsammans med Världshälsoorganisatio-nen och många andra samarbetspartner har vi inrättat en ny samarbetsram – ACT-acce-leratorn (Access to Covid-19 Tools) – för att skynda på utvecklingen och spridningen av vaccin, behandlingar och tester.

Tack vare de globala insatserna i kampen mot coronaviruset, som letts av kommissionen, har utfästelser till ett värde av 15,9 miljarder euro gjorts.

Den 4 maj kickstartade Europeiska kommis-sionen en global insamling som fram till slutet av maj hade samlat in 9,8 miljarder euro.

Målet är att ge alla tillgång till coronavirusvac-cin till ett överkomligt pris och till behandling

BEKÄMPA DEN GLOBALA

HÄLSOKRISEN

och tester, och att erbjuda stöd till sjukvårdssystem världen över.

Den 27 juni genomfördes sedan, på initiativ av ord-förande Ursula von der Leyen tillsammans med Glo-bal Citizen, ett evenemang som utgör en milstolpe i fråga om global solidaritet. Global Goal: Unite for our Future var en givarkonferens och konsert med artister, forskare och världsledare med målet att ge allmän tillgång till läkemedel mot coronaviruset.

Det bidrog till att mobilisera ytterligare 6,15 miljar-der euro för att ge allmän tillgång till coronavi-rusvaccin till ett överkomligt pris och till behand-ling och tester, och för att stärka sjukvårdssystemen och stödja den ekonomiska återhämtningen i utsatta länder.

Kommissionen har hittills slutfört samtal med sex läkemedelskoncerner för att säkra doser av ett framtida vaccin för EU:s befolkning.

I våra yttre åtgärder mot coronakrisen har vi all-tid uppträtt som Team Europe. Det betyder att EU-kommissionen, EU:s finansiella institutioner och EU-länderna har arbetat tillsammans för att uppnå gemensamma mål, som beskrivs i det meddelande om EU:s globala svar på covid-19-pandemin som lades fram i början av april. Det är ett team för ett starkare EU i globala frågor.

REPARERA EKONOMIN OCH FÖRBE-REDA FÖR FRAMTIDEN

Det som började som en folkhälsokris förvandla-des till en stor ekonomisk chock. För att förebygga masspermitteringar och stödja korttidsarbete inrät-tade kommissionen ett EU-instrument på 100 mil-jarder euro – det europeiska instrumentet för tillfälligt stöd för att minska risken för arbets-löshet i en krissituation (SURE).

För att ytterligare dämpa de negativa följderna till-lämpade kommissionen, precis som man lovat i de politiska riktlinjerna, den fulla flexibiliteten i EU:s regler om statligt stöd och för första gången någon-sin aktiverades stabilitets- och tillväxtpaktens all-männa undantagsklausul. Investeringsinitiativen mot effekter av coronaviruset – till ett värde av upp till 54 miljarder euro – lanserades på rekordtid för att tillhandahålla likviditet till företag och stöd till sjukvårdssektorn.

Investeringsinitiativen mot effekter av coronaviruset – till ett värde av upp till

54 miljarder euro – lanserades på rekordtid för att tillhandahålla likviditet till företag och

sjukvårdssektorn .

Totalt: 4,2 biljoner euro

575 miljarder euro

Nationella åtgärder som vidtagits inom ramen för flexibilite-ten i EU:s

budget-regler (allmänna

till system för korttidsarbete

mot effekter av coronaviruset med anledning av

pandemin

200 miljarder euro

EIB - Europeiska som godkänts enligt

tillfälliga, flexibla EU-regler för

statligt stöd

Europeiska unionen och medlemsländerna agerade beslutsamt för att stödja arbetstagare och fö-retag. Kommissionen aktiverade stabilitets- och tillväxtpaktens allmänna undantagsklausul för att ge medlemsstaterna största möjliga flexibilitet, så att de kan stödja alla: sina hälso- och sjukvårds-system, personalen och de människor som drabbats så hårt av krisen. Den totala kapacitet som mobili-serats hittills är 4,2 biljoner euro, vilket är mer än 30 % av EU:s bruttonationalprodukt.

Krisens omfattning har varit sådan att trots snabba och beslutsamma offentliga insatser kommer EU:s ekonomi att gå in i en recession i år. De åtgärder som krävdes för att begränsa spridningen av viru-set dämpade den sociala och ekonomiska aktivite-ten och i vissa fall stannade den fullständigt upp.

Under 2020 förväntas EU:s ekonomi gå ner med 8,3

%. Alla EU-länder har drabbats olika hårt och det riskerar att skapa skillnader mellan ekonomierna.

Samtidigt kommer alla att känna av krisens effek-ter.

Arbetslösheten förväntas stiga till 9 % i EU under 2020, och drabba kvinnor, ungdomar, lågkvalifice-rade arbetstagare och personer med tidsbegränsad anställning oproportionerligt hårt. Fattigdom, social utestängning och ojämlikhet kommer sannolikt att öka, vilket understryker vikten av en inkluderande och rättvis återhämtning för alla. Ekonomin för-väntas åter ta fart med positiv tillväxt under 2021, men prognosen är osäker och beror i hög grad på hur folkhälsosituationen utvecklas. EU tar inga risker – återhämtningsplanen som kommissionen föreslagit är unik i både utformning och ambitioner.

EU tar inga risker –

återhämtningsplanen som

kommissionen föreslagit är unik i både utformning och ambitioner .

Kommissionens återhämtningsplan för EU kom-mer att reparera skadorna och säkra framtiden för nästa generation. På Europeiska rådets möte i juli enades EU:s ledare – utifrån kommissionens förslag – om ett stort återhämtningspaket. Det består av EU:s långtidsbudget till ett värde av 1 074 miljarder euro, som Europeiska rådet har enats om och Europaparlamentet godkänt, plus ytterligare 750 miljarder euro inom ramen för åter-hämtningsinstrumentet NextGenerationEU. Detta ska hjälpa medlemsländerna att snabbt få igång återhämtningen, underlätta offentliga och privata investeringar som är särskilt inriktade på den gröna och den digitala omställningen samt bidra till att ta vara på erfarenheterna av krisen.

Kommissionen kommer att låna 750 miljar-der euro på finansmarknaden och distribuera medel till medlemsländer som bidrag och lån via EU:s budget. Enligt en simuleringsmodell beräknas de mobiliserade investeringarna öka EU:s reala BNP med ungefär 1,75 % under 2021 och 2022, och med 2,25 % fram till 2024. Denna investeringsvåg kommer att skapa upp till 2 miljoner arbetstillfällen fram till 2022. Faciliteten för återhämtning och resiliens har 672,5 miljarder euro och kommer ge-nom bidrag och lån att stödja viktiga investeringar och reformer i medlemsländerna.

Med ett förnyat funktionssätt kommer unionen att återupptäcka sitt egentliga uppdrag. Vi har gett EU:s budget en helt unik kapacitet. Vi har en-ats om att utnyttja kommissionens mycket starka kreditbetyg för att skaffa fram medel som ska an-vändas av alla EU-länder, inbegripet dem som har störst behov och begränsad utgiftskapacitet. På så sätt kan EU blåsa nytt liv i grundarnas ursprung-sidé, att välståndet i varje enskilt EU-land beror på välståndet i alla andra EU-länder. Vår samman-hållning är vår styrka .

Den förstärkta budgeten för 2021–2027 kommer att driva på den gröna och den digitala omställ-ningen och skapa en rättvisare och mer resilient ekonomi. Mer än hälften av ekonomin kommer att investeras i att modernisera EU:s ekonomi, för att anpassa den till vårt mål om klimatneutralitet 2050 och för den digitala tidsåldern.

Välståndet i varje enskilt EU-land beror helt på välståndet i alla andra EU-länder . Vår sammanhållning är vår styrka .

Dessutom har kommissionen justerat sitt arbets-program för 2020 som en reaktion på krisen.

Samtidigt som kommissionen fokuserar på initiativ som ger omedelbara och verkningsfulla reaktioner mot krisen, förverkligar den också sina strategiska prioriteringar.

TOTAL BUDGET 2021–2027

TOTALT

1 824,3 miljarder euro

1 074,3 miljarder euro

Den fleråriga budgetramen EU:s sjuårsbudget

750 miljarder euro

NextGenerationEU

Återhämtningspaketet för covid-19 med satsningar under de första åren 750 miljarder euro

390 miljarder euro i bidrag 360 miljarder euro i lån

Kapital som anskaffas på finansmarknaden

Related documents