• No results found

EU:s strategi för Östersjöregionen

4 Agenda 2030 och EU:s regionalpolitik

4.4 EU:s strategi för Östersjöregionen

EU:s Östersjöstrategi antogs under det svenska EU-ordförandeskapet 2009 och

representerar ett helt nytt gränsöverskridande arbetssätt som backas upp av samtliga 27 medlemsstater (EU Strategy for the Baltic Sea Region och Republic of Poland Ministry of Foreign Affairs 2019). Strategin ska vara till hjälp för att prioritera och samlas kring gemensamma insatser. Det finns inga särskilda pengar avsatta till strategin. Däremot har

25 (98)

RAPPORT 2019-09-09 SLUTRAPPORT

FRAMTIDSINRIKTAD NULÄGESANALYS FÖR HÅLLBAR TILLVÄXT I BLEKINGE

repo001.docx 2015-10-05

strategin under tidigare budgeteringsperioder skrivits in i de flesta EU-programmen, till exempel regionalfonds-, socialfonds- och landsbygdsprogrammen.

Syftet med strategin är att möta de gemensamma utmaningar som länderna i Östersjöregionen står inför i dag. Strategin har tre huvudmål:

• Rädda havsmiljön

• Länka samman regionen

• Öka välståndet

Till strategin hör en handlingsplan med ett tjugotal prioritetsområden och ett mindre antal övergripande åtgärdsområden. Genomförandet av Östersjöstrategin och dess framtida roll ses över i samband med EU:s långtidsbudget.

4.5 EU:s regionalpolitik

Europeiska kommissionen presenterade i maj 2018 ett förslag till en ny

sammanhållningspolitik som ersätter den från 2014-2020. EU:s sammanhållningspolitik syftar till att minska regionala skillnader och ojämlikheter inom EU och står för en tredjedel av EU:s totala budgetram. Den genomförs bland annat genom olika struktur- och investeringsfonder. För Blekinge och länets kommuner har primärt Regionalfonden och Socialfonden haft stor betydelse.

I sammanhållningspolitiken presenteras utpekade målsättningar för att dels minska de regionala skillnaderna och ojämlikheterna, men också för att möta av EU utpekade utmaningar. Föregående period 2014-2020 hade sammanlagt elva tematiska mål. I samband med den reviderade sammanhållningspolitiken så föreslår Europeiska kommissionen fem nya mål (Europeiska kommissionen 2018b och 2018c):

• Ett smartare Europa

• Ett grönare, koldioxidsnålare Europa

• Ett mer sammanlänkat Europa

• Ett mer socialt Europa

• Ett Europa närmare medborgarna

Enligt förslaget så kommer den största delen av tillgängliga ERUF-medel att investeras i de två första målen. Förslagsvis så kommer 85 procent av medlen att fokuseras till ett smartare och grönare Europa i de mer utvecklade regionerna där Blekinge ingår.

Europeiska kommissionen beskriver även i förslaget att synergier mellan olika EU-instrument kommer att uppmuntras i den strategiska planeringsprocessen. Det innebär mer konkret att gemensamma mål kommer att fastställas och gemensamma möjligheter till samarbeten i program kommer att etableras. Dessa program är bland annat Horisont Europa, fonden för ett sammanlänkat Europa, det digitala Europa, LIFE samt den gemensamma jordbrukspolitiken där bland annat LEADER-finansieringen för lokalledd utveckling på landsbygden återfinns.

26 (98)

RAPPORT 2019-09-09 SLUTRAPPORT

FRAMTIDSINRIKTAD NULÄGESANALYS FÖR HÅLLBAR TILLVÄXT I BLEKINGE

repo001.docx 2015-10-05

Medel från de Europeiska Struktur- och Investeringsfonderna (ESI) utgör över 60 % av det regionala utvecklingskapitalet i Blekinge. Egna medel utgör cirka 3 % och

konkurrensutsatta och kompensatoriska medel ungefär en tredjedel av resurserna.8 4.5.1 Ett smartare Europa

Det politiska målet ett smartare Europa åsyftar till att möta de utmaningar som regionerna står inför som rör den digitala ekonomin, ökad global konkurrens och ekonomisk

omvandling. I huvudsak rör målet innovation, forskning och stöd till små och medelstora företag (Europeiska kommissionen 2018c). För Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF) och Sammanhållningsfonden innebär det särskilda mål inom följande områden:

(Europeiska kommissionen 2018a):

• Forskning och innovation

• Digitalisering

• Företagande

• Kompetensutveckling

I den nuvarande sammanhållningspolitiken omfattas målet av de tidigare målen att stärka forskning, teknisk utveckling och innovation, stärka de små och medelstora företagens konkurrenskraft, samt att förbättra tillgången till, användandet av och kvaliteten på informations och kommunikationsteknik.

4.5.2 Ett grönare, koldioxidsnålare Europa

Europeiska kommissionen pekar på i förslaget att regionerna behöver ha en ökad beredskap för att övergången till en koldioxidsnål ekonomi och cirkulär ekonomi. Detta ska ske genom en rättvis energiomställning, med både gröna och blå investeringar, med hjälp av den cirkulära ekonomin, klimatanpassning, riskförebyggande och riskhantering (Europeiska kommissionen 2018c). För ERUF och Sammanhållningsfonden innebär det särskilda mål inom följande områden (Europeiska kommissionen 2018a):

• Energieffektivisering

• Förnybar energi

• Smarta energisystem

• Klimatanpassning

• Vattenförvaltning

• Cirkulär ekonomi

• Biologisk mångfald

8 Uppgifter från Region Blekinge.

27 (98)

RAPPORT 2019-09-09 SLUTRAPPORT

FRAMTIDSINRIKTAD NULÄGESANALYS FÖR HÅLLBAR TILLVÄXT I BLEKINGE

repo001.docx 2015-10-05

Dessa mål återfinns under den nuvarande sammanhållningspolitikens mål att stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi, att bevara och beskydda miljön och främja resurseffektivitet.

4.5.3 Ett mer sammanlänkat Europa

Ett av de utpekade målen i Europeiska kommissionens förslag innebär att förbättra mobilitet och regional IKT-konnektivitet och därmed bidra till ett mer sammanlänkat Europa. För ERUF och Sammanhållningsfonden innebär det aktiviteter som bidrar inom följande särskilda mål (Europeiska kommissionen 2018a):

• Bredband

• Väg

• Järnväg och hamnar

• Spårvagn, tunnelbana och annan kollektivtrafik

I den befintliga sammanhållningspolitiken återfinns dessa mål under målsättningarna att främja anpassning till klimatförändringar, riskförebyggande och riskhantering samt främja hållbara transporter och förbättra nätinfrastrukturerna.

4.5.4 Ett mer socialt Europa

Enligt Europeiska kommissionens förslag så är det fjärde målet att bidra till ett mer socialt Europa genom den europeiska pelaren för sociala rättigheter. Pelaren i sig bygger på att ge människor nya och ändamålsenliga rättigheter som bygger på 20 viktiga principer.

Principerna delas in i de tre kategorierna (Europeiska kommissionen 2017b):

1. Lika möjligheter och tillgång till arbetsmarknaden 2. Rättvisa arbetsvillkor

3. Social trygghet och social integration

För ERUF, Sammanhållningsfonden och Europeiska Sociala fonden (ESF) innebär det aktiviteter som bidrar inom följande särskilda mål (Europeiska kommissionen 2018b):

• Arbetsmarknadens funktionalitet

• Infrastruktur för utbildning och livslångt lärande

• Integration av marginaliserade grupper

• Hälso- och sjukvård

Denna målsättning innebär vissa förändringar från den nuvarande

sammanhållningspolitiken. Framförallt så ingår hälsa och folkhälsa i detta målområde på ett sätt som inte funnits tidigare. De tidigare målsättningar som återfinns i detta mål är att främja hållbar och högkvalitativ sysselsättning och stödja arbetskraftens rörlighet, främja social inkludering, bekämpa fattigdom och diskriminering samt investera i utbildning, vidareutbildning och livslångt lärande.

28 (98)

RAPPORT 2019-09-09 SLUTRAPPORT

FRAMTIDSINRIKTAD NULÄGESANALYS FÖR HÅLLBAR TILLVÄXT I BLEKINGE

repo001.docx 2015-10-05

4.5.5 Ett Europa närmare medborgarna

Det sista målet i Europeiska kommissionens förslag är ett Europa närmare medborgarna genom hållbar och integrerad utveckling av stads- landsbygds- och kustområden och lokala initiativ. För ERUF och Sammanhållningsfonden pekas följande aktiviteter ut, att bidra inom följande särskilda mål (Europeiska kommissionen 2018b):

• Hållbar stadsutveckling

• Lokalt ledd utveckling

FRAMTIDSINRIKTAD NULÄGESANALY S FÖR HÅLLBAR TILLVÄ XT I BLEKINGE

repo001.docx 2015-10-05