• No results found

EU:s valobservatörsuppdrag (EOM)

In document 9238/12 sn/ml/lt 1 DG C (Page 87-94)

3. TEMATISKA FRÅGOR

3.18 EU:s valobservatörsuppdrag (EOM)

Förteckningen över prioriterade länder för valobservatörsuppdrag upprättades på beslut av den höga representanten efter samråd med Europaparlamentet (valsamordningsgruppen) och medlemsstaterna (kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik, Kusp). De tio valobservatörsuppdrag som ägde rum under 2011 resulterade i djupgående utvärderingar av processerna, samtidigt som väljarnas självförtroende ökade och detaljerade och konstruktiva rekommendationer utarbetades om hur ramen för och genomförandet av framtida val kan förbättras och hur de demokratiska institutionerna kan stärkas.

EU:s övervakningsuppdrag analyserade registreringen av röstberättigade i Sudan från den 15 november 2010 till den 8 januari 2011 och drog slutsatsen att den genomfördes på ett i stort sett tillfredsställande sätt. Bedömningen och resultaten av väljarregistreringen bidrog till analysen från EU:s valobservatörsuppdrag, som hade sänts ut för att övervaka folkomröstningen i södra Sudan mellan den 9 och den 15 januari 2011. De 104 observatörer som deltog i uppdraget under ledning av Véronique de Keyser, ledamot av Europaparlamentet, gjorde bedömningen att folkomröstningen var trovärdig och välorganiserad.

EU:s valobservatörsuppdrag övervakade såväl presidentvalet som parlamentsvalet i Niger, där den första valomgången hölls den 31 januari 2011. Chefsobservatör var Santiago Fisas Ayxelà.

40 observatörer sändes till landet. Båda presidentvals- och parlamentsvalsomgångarna avlöpte väl både när det gäller organisationen av valen och politiskt. Valobservatörsuppdraget spelade en viktig roll för att öka trovärdigheten i detta avgörande val, där målet var att en militärjunta frivilligt skulle lämna ifrån sig makten till en civil regering.

9238/12 sn/AL/lt 88

BILAGA DG C

SV

Det valobservatörsuppdrag som leddes av Louis Michel, ledamot av Europaparlamentet,

övervakade parlamentsvalet den 13 februari i Tchad, där 70 observatörer hade skickats ut i hela landet. Valprocessen leddes av en valkommission, som ställdes inför svårigheter med kapaciteten och möjligheterna till konkurrens på lika villkor i valet måste stärkas avsevärt i framtiden. Ändå hade den politiska oppositionen, tack vare vissa förbättringar i valprocessen sedan det föregående valet, större möjligheter att göra sig hörd under processen och är nu bättre representerad i

parlamentet. EU:s valobservatörsuppdrag bidrog till denna övergripande förbättring.

Ugandas andra flerpartival hölls den 18 februari 2011 och övervakades av EU:s

valobservatörsuppdrag, bestående av 110 observatörer under ledning av Edward Scicluna, ledamot av Europaparlamentet. Vissa förbättringar hade skett sedan det föregående valet 2006. Valprocessen stördes dock av administrativa och logistiska misslyckanden som hade kunnat undvikas, vilket ledde till att ett oacceptabelt högt antal ugandiska medborgare fråntogs sin rätt att rösta. Dessutom utnyttjade de sittande makthavarna sin ställning så till den grad att möjligheten till konkurrens på lika villkor mellan konkurrerande kandidater och politiska partier blev kraftigt nedsatt.

Ett valobservatörsuppdrag från EU på 120 personer skickades till valet i Nigeria i april 2011 under ledning av chefsobservatör Alojz Peterle, ledamot av Europaparlamentet. Uppdraget kunde dra slutsatsen att presidentvalet var det mest trovärdiga som hade anordnats i Nigeria sedan demokrati återinfördes i landet. Ingripandet från EU:s valobservatörsuppdrag var avgörande, när valet måste skjutas upp en vecka på grund av logistiska problem, och bidrog till att valmyndigheternas

trovärdighet återupprättades. Det bidrog också till att det internationella samfundets respons blev sammanhängande och konsekvent.

Ett valobservatörsuppdrag från EU övervakade den andra omgången av presidentvalet den 5 juni i Peru. Chefsobservatör var José Ignacio Salafranca, ledamot av Europaparlamentet. Valprocessen genomfördes på ett öppet, professionellt och hängivet sätt av de lokala valmyndigheterna.

Samarbetet mellan EU och Amerikanska samarbetsorganisationen fungerade mycket väl och kan lyftas fram som ett exempel på god praxis. EU-uppdraget hade särskilt god synlighet i landet och bidrog på så sätt till att stärka de politiska banden mellan EU och Peru.

EU:s valobservatörsuppdrag under ledning av Michael Gahler, ledamot av Europaparlamentet, med 163 observatörer som deltagare, övervakade det första demokratiska valet i Tunisien den 23

oktober. Uppdraget gjorde bedömningen att valet till den konstituerande församlingen utgjorde ett hoppingivande steg i riktning mot demokrati, trots brister i öppenheten under valprocessen. I samband med detta val övervakade EU för första gången utlandsröstning.

EU:s valobservatörsuppdrag under ledning av Maria Muñiz de Urquiza övervakade president- och parlamentsvalen den 20 september i Zambia. Uppdraget omfattade 120 observatörer. Dessa val anordnades på ett öppet och trovärdigt sätt enligt iakttagelser från såväl EU:s valobservatörsuppdrag som andra närvarande internationella och regionala valobservatörsuppdrag. Regionala principer och internationella åtaganden om att hålla regelbundet återkommande och korrekta val respekterades till största delen, men för att dessa ska vara helt och hållet uppfyllda inför framtida val krävs

reformering av viktiga inslag i valförfarandet.

I samband med valet den 6 november i Nicaragua sände EU ett valobservatörsuppdrag bestående av 60 observatörer under ledning av Luis Yáñez, ledamot av Europaparlamentet. Uppdraget gjorde bedömningen att valprocessen inte nådde upp till internationella normer för demokratiska val, framför allt på grund av bristen på oberoende i valprocessförvaltningen och på grund av att de största valobservatörsgrupperna och företrädarna för det främsta oppositionspartiet inte ackrediterades.

9238/12 sn/AL/lt 90

BILAGA DG C

SV

När president- och parlamentsval hölls den 28 november i Demokratiska republiken Kongo skickade EU 147 observatörer som en del av uppdraget, under ledning av Mariya Nedelcheva, ledamot av Europaparlamentet. EU:s valobservatörsuppdrag lovordade det höga valdeltagandet i detta val, det andra flerpartivalet i ordningen, men beklagade att förberedelserna och hanteringen av valprocessen inte hade genomförts på rätt sätt. Framför allt rådde det brist på öppenhet under

viktiga steg av valprocessen, som rösträkning och sammanställning av valresultaten, vilket undergrävde trovärdigheten i detta val.

Den delegation från Europaparlamentet som deltog i alla EU:s valobservatörsuppdrag ökade synligheten och lämnade värdefulla bidrag till utvärderingen av uppdragen.

EU lade alltmer arbete på att ta upp rekommendationerna från valobservatörsuppdragen på politisk och teknisk nivå för att försöka förmå myndigheterna att genomföra nödvändiga reformer.

Uppföljning av valobservatörsuppdrag utgör en viktig del av EU:s vidare demokratistöd.

3.19 Valexpertuppdrag

På grund av begränsade tillgängliga resurser och det stora antal viktiga val som äger rum i världen varje år kan EU inte tillmötesgå varje begäran om utplacering av valobservatörsuppdrag. EU kan dock också utnyttja ett antal valexpertuppdrag, vilkas mandat är att föreslå förtroendehöjande åtgärder både under och efter valprocessen. Dessa uppdrag gör en ingående analys av den pågående valprocessen och rapporterar till berörda aktörer i valförfarandet i landet och till EU-institutionerna med rekommendationer. Valexpertuppdragen är inte observatörsuppdrag och gör inga offentliga uttalanden om valprocessen.

Under 2011 sändes åtta valexpertuppdrag till Haiti (mars), Benin (mars och april), Thailand (juni och juli), Guatemala (september och november), Liberia (oktober och november), Gambia (november), Marocko (november) och Elfenbenskusten (december).

3.20 Valbistånd

Under 2011 fortsatte EU att ge valbistånd till ett antal länder, bl.a. Haiti, Demokratiska republiken Kongo, Tunisien, Zimbabwe och El Salvador. Utan att göra avkall på sina insatser i resten av världen har EU stärkt sitt stöd för den demokratiseringsvåg som just nu sveper över södra Medelhavsområdet och Mellanöstern. Stöd tillhandahålls eller förbereds till de demokratiska reformprocesserna i Jordanien, Libyen och Egypten.

Under de senaste sju åren (2005–2011) har EU lagt nästan 700 miljoner euro eller omkring 100 miljoner euro årligen på valbistånd. Medlen kommer från geografiska instrument som EDF (Europeiska utvecklingsfonden), ENPI (det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet) och finansieringsinstrumentet för utvecklingssamarbete. De kommer också från

stabilitetsinstrumentet och det europeiska instrumentet för demokrati och mänskliga rättigheter.

EU bidrar genom sitt valbistånd till kapacitetsuppbyggnad och ger tekniskt och materiellt stöd till valprocesser i nästan 60 länder. Nästan två tredjedelar av stödet var inriktat på Afrika söder om Sahara. En stor del gick till länder som har genomgått konflikter, som Demokratiska republiken Kongo, Afghanistan, Sudan, Elfenbenskusten och Irak. EU:s program för valbistånd är inte inriktade på valet i sig, utan har snarare en valcyklisk uppbyggnad.

9238/12 sn/AL/lt 92

BILAGA DG C

SV

I de flesta fall är de brett upplagda och övergripande och omfattar tekniskt bistånd och materiellt stöd till valuppdrag. Organ för förvaltning av valfrågor får ta emot stöd, tillsammans med de främsta aktörerna i valprocessen, såsom det civila samhället, politiska partier, medier,

parlament/ministerier med ansvar för lagstiftningsreformer samt säkerhetsmyndigheter. Detta breda stöd bygger på tanken att aktörerna genom att delta på ett helhjärtat och ansvarsfullt sätt tar

gemensamt ansvar för valet, vilket kan bidra till en allmän acceptans för processen och dess resultat.

I allt större utsträckning, också på grund av att många partnerländer använder system för insamling av biometriska data, krävs särskild inriktning på registrering av röstberättigade, i vissa fall ett eget program. Ibland leder detta till att det utformas program som både kan ge stöd vid registreringen av röstberättigade och främja reformering av folkbokföringen.

Kunskap och policyutveckling samt samarbete med de viktigaste aktörerna på området valbistånd är fortsatt prioriterade områden för EU. En workshop med temat "val, våld och förebyggande av konflikter" ägde rum i juni 2011 med deltagande av företrädare för valkommissioner från många utvecklingsländer. En omfattande sammanfattande rapport sammanställdes från den workshop som anordnades i samarbete med FN:s utvecklingsprogram (UNDP). En allmän utbildning om

valbiståndsprogram som genomförs av UNDP inom ramen för det strategiska partnerskapsavtalet mellan FN och EU anordnades också i början av 2011.

Fallstudie – Stöd till den liberiska valcykeln 2010–2012

Bidrag från EU med 7 miljoner euro till en kollektiv fond med gemensamma givare (förvaltad av UNDP).

Efter över ett decennium av inbördeskrig började Liberia 2003 sin väg mot återhämning efter fredsavtalet i Accra. 2011 års president- och parlamentsval, andra gången som val hålls sedan kriget, utgjorde ett väsentligt steg i riktning mot konsolidering och demokrati i landet.

EU:s program för valbistånd i Liberia syftar till att fördjupa den demokratiska processen genom att stödja den nationella valkommittén och centrala aktörer i valförfarandet under hela valprocessen och därigenom bidra till valreform och ökat samband mellan valen och den parlamentariska utvecklingen.

På det hela taget bidrog projektet avsevärt till administrationen av valen inom en krävande rättslig ram och logistisk miljö, med få tekniska svårigheter. Den nationella valkommittén tog ledningen och egenansvar under hela projektets genomförande. Ett tillfredsställande samarbete underlättades genom att projektets tekniska experter införlivades i den nationella valkommitténs lokaler, vilket möjliggjorde kompetensöverföring i god omfattning. Samordningen mellan internationella partner och komplementariteten i valstödet gav tillfredsställande resultat.

Å andra sidan kan viktig lärdom om sätt att förbättra processen dras av erfarenheter på områden såsom kvinnors deltagande i val och medborgarutbildning.

Projektet fortsätter till slutet av 2012 med verksamhet efter valet och har således en valcyklisk uppbyggnad. Kapacitetsutveckling, institutionell översyn av den nationella valkommittén och byggande på tillvaratagna erfarenheter under valets genomförande är den huvudsakliga inriktningen under detta år. Viktiga rön och rekommendationer av EU:s valexpertuppdrag kommer att införlivas i denna verksamhet.

9238/12 sn/AL/lt 94

BILAGA DG C

SV

In document 9238/12 sn/ml/lt 1 DG C (Page 87-94)