• No results found

Excerpt from users’ commentary on one week of articles published on the online social network Facebook by a major Swedish news media outlet 7

[Article on realpolitik and “populist leaders such as Trump, Farage or Åkesson”, 29 June 2016]

[user 0001] Detta blir konsekvensen när politiker inte bryr sig om folket som gav dem jobbet.

Likes: 1

[user 0002] Vänsterpopulismen är fruktansvärd skapare av våld i samhället....

Likes: 0

[user 0003] Exakt (tyvärr...)!

Likes: 0

[user 0004] När du inte har argument, benämn då motståndaren för ”populist”.

Likes: 0

[user 0005] Det var väl lite väl populistiskt av dig att uttrycka dig på det viset?

Likes: 0

[user 0006] Att kalla någon för populist är samma sak som att säga att man saknar argument som fungerar i verkl-ligheten bortom ens ideologiska fantasibild av verkverkl-ligheten. Det är något sjukt i den demokratiska de-batten när allt ”populister” behöver göra är att beskriva verkligheten för att vinna 20-30% av rösterna.

Det är då dags för de gamla partierna att göra detsamma, för det är först när verkligheten beskrivs utan politiskt korrekta skygglappar och välmenande omskrivningar som funktionella politiska verktyg kan utformas.

Likes: 6

[user 0007] Ett problem är att man lever i en annan verklighet... självklart finns problem i samhället och vissa är kopplade till mångkulturen. Men den enkla lösningen att stänga gränser och skicka ut folk är inte genomförbar varken praktiskt eller humanitärt. Sen är det en självklarhet att alla i landet skall leva efter samma lagar och den som bryter dessa skall dömas.

Likes: 0

[user 0005] [user 0007] - är det inte en halmdocka du kommer dragandes med?

Likes: 1

[user 0006] Som sagt, det var den största halmdocka jag sett idag! ”Humanitärt” är förresten ett milt sagt dåligt argument, och faller på sitt eget grepp som Hans Rosling klargjorde. Det är alltid humanare att spendera pengar på plats i riktiga flyktingläger än att bränna betydligt mer än hela UNCRs budget på att ta emot miljoner resursstarka ekonomiska folkvandringsmigranter, anhöriginvandrare, etc, utan en tillstymmelse till giltiga asylskäl eller ID-handlingar frånhela Afrika och Mellanöstern.

Likes: 1

[user 0008] anser att detta är ett lågvattenmärke. Skrika ”populism” är ungefär som att vråla rasist, dvs man har inget att komma med annat än känsloyttringar. skärp er [name of source]! eller så kanske ni får färre prenumeranter.

Likes: 12

[user 0007] Att nämna saker vid dess rätta namn ser jag som självklart. Från andra hållet kommer ju endast hittepå ord som pk-maffia! Och det kommer så fort man nämner den vidriga människo-7 The sample was taken on June 30th. To protect the anonymity of the contributors of the material used in this case study, the names or pseudonyms of the according users, as well as the title of the respective article and the name of the media outlet will not be reproduced. For technical reasons, glyphs such as so-called emojis are not either reproduced. Where they constitute the entirety of a comment, they are replaced with the note “[emoji]”; articles with less then seven comments or with politically irrelevant contents are replaced with the note “[...]”. Otherwise, the material is reproduced as given.

Appendix V - Comments by Facebook Users A077

A076 ...And Reconcile Us with Evil

[user 0007] [user 0015]. Har du sett läst på om Trumps sätt att vara affärsman? Gör det och återkom sedan och säg om det är en man du vill skall styra ditt land. Jag personligen får bara rysningar! Ett sätt att bli en framgångsrik affärsman är att vara hänsynslös...

Likes: 0

[user 0005] [user 0014] - ALLA politiker är till en viss grad populister. I synnerhet inför val. Du är bekant med begreppet ”valfläsk”? Det är en uppenbar form av populism när politiker kommer med löften om saker som väljarna kan gilla och som man sedan inte inför då man eventuellt kom-mit i regeringsställning.

Sedan är det inte nödvändigtvis något negativt med populism. Politiker som lyssnar på väljare och sedan försöker främja dessas önskemål och behov kan betecknas som en populist.

Då är motsatsen en politiker som är blind och döv för vad väljarna säger och som i sitt folk-förakt ser det som viktigast att lära folket att tänka rätt.

Likes: 1

[user 0016] Var är bild på Jonas Sjöstedt?

Likes: 0

[user 0017] Frågan är om makt eliten i Bryssel kan ta detta till sig, de har ju kört verksamheten i 30 år utan att ta någon som helst hänsyn till väljare.

Likes: 1

[user 0018] I en demokrati lyssnar man på folkets vilja, sluta upp med era fega trick nu. Ni förlorade, get over it.

Nu är det sveriges folks tur att rösta om EU:medlemskap!

Likes: 0

[user 0019] Vem ska Swe handla med då menar du? Var hamnar jobben tror du? Vem tar hand om arbets-lösheten?

Likes: 0

[user 0020] [user 0019] Vem ska handla med England? Alla, verkar det som...

Likes: 0

[user 0007] Vi har gjort det vet du... att i nuläget rusa iväg utan att se hur urträde påverkar GB vore vansinne. Men det är ju så populism funkar gapa högt utan eftertanke och långtidsperspektiv.

Bröd och skådespel! Mätta och underhåll massan så är den nöjd.

Likes: 0

[user 0021] Populism=politik som är populär hos väljarna?

Likes: 0

[user 0008] vet med säkerhet att Åkesson har sagt det alla nu anser vara bra politik. Åkesson och SD kan man tycka vadsomhelst om, men icke förneka vem som har haft rätt i allt, tyvärr.

Likes: 0

[user 0019] Med skrämsel kommer man långt...

Likes: 0

[user 0008] [user 0019] , måhända, men sanningen klår det mesta.

Likes: 9

[user 0022] Den politik som var drakonisk och ren nazism i januari blev lag med flertal i riksdagen i juni.

Där hade SD rätt och Löfven och de andra i MÖK fel.

Likes: 2

[user 0023] Hvorfor er diktator Putin interessant?

Likes: 0

[user 0024] President Putin är mycket omtyckt i Ryssland...han har gjort en hel del för att folket ska få det

bättre trots EU sanktioner och han jobbar hårt på att det ska bli ännu bättre, så folk i Ukraina vill tillhöra Ryssland som tidigare. Och på Krim likaså då folket har röstat detsamma !!

Likes: 0

[user 0025] Varför ska den stoppas?

Likes: 0

[user 0026] Om man tycker det här är populism så vänta bara till valet 2018!! Här kommer de inte gå att lägga locket på & dölja fakta längre!!

Likes: 3

[user 0026] Det ”övriga” måste göra är ju helt enkelt att börja lyssna på folket och sluta bete sig som en arrogant elit som alltid vet bäst.

Märker man att folk inte vill en sak kanske man ska SLUTA med det snarare än att be alla fara åt helvete och göra tvärtom.

Likes: 0

[user 0019] Frågan är vad folk vet i olika frågor. Populistisk svada är enklare att ta in än rena fakta...

Likes: 0

[user 0026] ”The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter.”

Men ingenting tyder på att politikerna har bättre koll eller använder sig av fakta i sina resone-mang så.

Likes: 3

[user 0027] Som att riva Slussen och ens fundera på em ful guldlåda i st f Tullhuset!

Likes: 0

[user 0027] Tror ni inte Åkesson tar det dom en komplimang?!

Likes: 0

[user 0028] Helt rätt! Dom skyldiga, ( lika med invandringsfanatikerna!) får lösa de problem som det skapat.

Svårt men inte omöjligt.0 Likes: 1

[user 0029] Ja men vad är politik annat än att följa folkets önskan. Politikern representorar folket. Men i Sverige verkar ordningen vara att man ska följa [media outlet], [media outlet] och [media outlet] - annars är man rasist, landsförrädare och dum i huvudet.

Om vanliga engelsmän vill lämna EU pga pengaflödet till onödiga byråkrater, öppna gränser, onödiga regler, frosseri med EU-pengar och allmän slöseri - varför då bagatellisera det? Är det inte dags backa tillbaka och fundera på varför man faktiskt representorar sitt land och folk, om inte folkets intressen?

Annars ska man faktiskt bort från EU eller regeringsposition och sparkas uppåt till någon ambas-sadörsposition i Långtbortistan eller landshövding i Östernorrsödernordland. Speciellt i Sverige kan man ju aldrig bli av med jobbet om man är en idiot och dålig på sin tjänst.

Likes: 0

[user 0030] Amatör psykförsvar, lika lågt var gång. Nej, starta med att lyssna innan ”minaretutropet” börjar. Har det aldrig slagit denna PK svans att de ledare ni skriver så nedlåtande om kanske just är populära för att de gör det som dom själva borde göra.

Likes: 18

[user 0031] De säljer fantasier som folk gillar, inget mer - har det någonsin slagit populist-anhängarna att det finns anledningar till varför man aldrig gör det som populist-politikerna föreslår? Som t.ex. lämna EU...

Likes: 7

[user 0032] [user 0031] För att det inte ska vara en demokrati ? Likes: 1

Appendix V - Comments by Facebook Users A079

A078 ...And Reconcile Us with Evil

[user 0015] [user 0031] ”De säljer fantasier som folk gillar” Det galler val mer eller mindre alla politiker, Obama och Lofven ar ett par bra exempel.

Likes: 4

[user 0030] Ja det arbetet som det innebär att lämna EU görs inte av sig själv. Grabbarna får lite jobb. Det är alltid lättare när någon annan gör jobbet. Helt klart är det mycket åsikter samtidigt som tyckande. Vi gamlingar jämför med hur det var och känner att vi blivit lurade. Givet är att mängden invandring påvrkat ett som vi upplever pressat land. Givet är att som alltid missbru-kas detta och från flera håll och den ”vanliga arbetaren” som vet hur det känns med tidig mor-gon, arbete och ett högt skattetryck till vad man fömodar, ”lyxinvandrare”. Sanningen är det första som glöms bort i oroligheter var det någon som sa och det stämmer. Man kan inte vara kategorisk i en sådan här känsloladdad fråga. Det som är självklart för vissa är otänkbart för andra. Därför är en omröstning i sann demokratisk anda kanske det viktigaste. Ingvar Carls-son sa efter EU inträdet att vi kan alltid ha ett nyval eller straffa ut oss genom utebliven betal-ning om det inte bler som utlovat. Men jag lovar dig, en demokrati är alltid värd att kämpa för, motsatsen ska vi hålla oss långt bort ifrån. Jag vet då jag levt i diktatur under en längre tid. Tyvärr har det överstatliga EU utväcklat sig mer åt en diktatur än mot en demokrati.

Likes: 2 [user 0032] Ni menar som de gör ?

Likes: 0

[user 0033] Det är bättre än rena lögner från S med flera.

Likes: 0

[user 0034] Eller så kan man ju bara göra som nu och bara prata om vad man måste bli bättre på. Har ju funkat fint hittills. Vi måste bli bättre på att bli bättre.

Likes: 0

[user 0035] Europa kommer fortsatt ha populistiska partier så länge som de andra partierna inte har ett svar hur de vill hjälpa de som är de inhemska förlorarna på globaliseringen och de öppna gränserna.

Att kalla oroliga väljare för obildade bönder skapar endast en ännu starkare sammanhållning och tro-het till det enda partiet som lyssnar.

Likes: 0

[user 0036] Det är ett jävla gnäll, börja tröttna på allt gnäll och pessimism. Jag har det är hur bra som helst. Synd att ni inte har det.

Likes: 2

[user 0037] Du verkar inte bo i ett av de 53 utanförskapsområden som [media outlet] rapporterar om idag.

Hur många sådana fanns i Sverige för 20 år sedan?

Likes: 0

[user 0036] Nej det gör jag inte, men det verka inte vara dessa personer som yttra sig här. Men det är i så fall behjärtansvärt om man tänker på de som bor där.

Likes: 1

[user 0037] Finns inte ett parti i Sverige som inte är populistiskt. Yrkespolitiker som ser sin framtid, och ekono-miska trygghet avklarad. Men ingen förståelse för vanliga människor.

Likes: 6

[user 0038] Fräcka och politiska schackdrag har vi fått så det räcker. Hela tiden kör man med fräckare och fräck-are tilltag över huvudet på folket. Det är tur att det finns en del sanningssägfräck-are som Jimmie Åkesson, som inte jamsar med PK folket och som törs ut från åsiktskorridoren. Folket behöver sannigar inte politiska schakdrag

Likes: 8

[user 0039] De är så sant Likes: 3

[user 0019] Han skiter i folket men vill ha din röst!

Likes: 1

[user 0040] Konsten att få med folket är tecknet på en bra ledare. Vare sig man gillar personen, politiken eller deras agenda.

I slutändan har det ingen betydelse eftersom alla kan inte vara med och alla kan inte vinna. Fungerar inte demokratin blir det krig och sådant att vi haft nog av. Den stora skaran människorna blir nöjda i en demokrati, sedan får man hålla tummarna att man själv kan uppskatta det och vara en del av segern.

Likes: 1

[user 0041] Eller så slutar demokratier att vara demokraturer?

Likes: 0

[user 0042] Att inte diskutera med dessa populistiska partier är livsfarligt. Grunden i en demokrati är att varje människa har en röst och fast man inte gillar rösten så måste man prata med dom. Hur kommunis-terna = V och Fi som är populistiska på vänsterkanten har blivit accepterade av media som rumsrena är mycket besynnerligt!

Likes: 0

[user 0043] Anpassa sig till verkligheten var tillräckligt svårt för vår regeringen, att med kunskap manövrera ut motståndarna är att begära för mycket....

Likes: 3

[user 0044] Fan det var det djupaste jag läst på länge, hoppas han får betalt för att skriva detta...

Likes: 0

[user 0045] Personen i den första bilden har väldigt lite hår för att vara Trump...

Likes: 3

[user 0046] Populism... Är inte det att lyssna och göra vad väljarna vill ? Likes: 22

[user 0047] Verkar heller inte hjälpa mot populism snarare förstärka sådana fasoner.

Likes: 0

[user 0048] Förändringar som märks i väljarnas liv.. Ja snart höjs ju skatten än mer.

Likes: 6

[user 0049] Ta reda på vad en majoritet av väljarna vill, och agera sen.

Likes: 13

[user 0050] Vi har inga schackdragare här i regeringen ! De fattar ingenting, folk skjuter på varandra i städer och bränner bilar varje natt men det är viktig att få en värdelös plats i FN !

Likes: 21

[user 0051] Den som skrev detta är en riktigt stor populist Likes: 0

[user 0052] Populistisk?? Det innebär att populationen dras till det.

Likes: 0

Appendix V - Comments by Facebook Users A081

A080 ...And Reconcile Us with Evil

[...]

[...]

[...]

[Article about a retired man’s solar power station, 29 June 2016]

[user 0043] Det skulle staten subventionera... Men då tjänar ju inte Vattenfall eller polarna i dom andra elbolagen pengar så kommer aldrig hända...

Likes: 16 [user 0053] Z

Likes: 0 [user 0054] Exakt så.

Likes: 0

[user 0055] Sol och vindkraft subventioneras ju redan. Dvs skaffar jag en sån där så betalar alla i Sverige en del av min elräkning, det ser ju ut som att jag får billig el men i själva verket skulle det ta sån tid för den att bli lönsam att livslängden skulle passeras innan. Vi har trots allt inte så mycket sol i Sverige. Är kanske annan kalkyl i länder där det är mycket sol, då kan man ju driva AC’n med solenergi och när det inte är sol så behöver man inte AC’n (lika mycket).

Likes: 3

[user 0056] Frågan är kan han ladda ner tillverkad energin till mörka dagar ? Det kostar ännu mer (mycket mer) om man ska köpa laddbara batterier till att spara energin till att använda senare.

Likes: 1

[user 0057] Vare sig vind eller sol är lönsamt och kommer aldrig att bli.

Likes: 0

[user 0058] [user 0057], var har du köpt din kristallkula? Läs på lite om alternativ energiproduktion! Det ger faktiskt hopp om framtiden. %

Likes: 4

[user 0059] [user 0055] ”Sol och vindkraft subventioneras ju redan. Dvs skaffar jag en sån där så betalar alla i Sverige en del av min elräkning” – lite som kärnkraft då, ellerr?

Likes: 0

[user 0043] Menade inte subventioner på vindkraftverk och solcellsparker, där subventionen gynnar bola-get som bygger, inte privatpersonen…

Utan solceller på privata småhus och även hyres/bostadsrättshus, där subventionen gynnar oss folket direkt..

Likes: 0 [user 0060] [user 0061]

Likes: 0 [user 0062] [user 0063]

Likes: 0

[user 0027] Kanske inte så kul för grannarna!

Likes: 0

[user 0064] Grannarna kanske ska skita i om det står en solcellsblomma på en tomt som inte är deras egen….

Likes: 15

[user 0027] [user 0064] men den syns ju även för stackars grannar Likes: 0

[user 0064] [user 0027] Stackars? Om man störs av något sådant så är man den typen av granne som egentligen bör leva någonstans i norraste norrland.

Likes: 4

[user 0027] [user 0064] du tillhör tydligen de som genom F-book får utlopp för sina aggressioner!

Likes: 0

[user 0064] [user 0027] nej. Jag tillhör den skaran som inte förstår hur man kan orka gnälla på allt och sen kalla det för aggressioner när folk påpekar att det inte är deras business.

Likes: 0

[user 0065] [user 0027] Jag håller med [user 0064]! [user 0027] är du den typen som även stör sig på folk som grillar på sin uteplats och som klipper gräsmattan på tider du anser vara jobbiga, eller som har en studsmatta eller en pool så du inte får helt tyst hos dig och kan höra fågelkvittret?

Isåfall bör du inte ha grannar alls!

Likes: 0

[user 0027] [user 0065] verkligen inte! Vilken IQ har du?

Likes: 0

[user 0065] [user 0027] IQ??? Du fattade tydligen inte vad jag skrev, så det är ju ditt IQ som borde ifråga-sättas!

Likes: 0

[user 0065] 150.000 lär han ju inte tjäna in några pengar på elräkningen under resten av sin livstid...så det ät ett dyrt pensionärsprojekt för pengar man kunde haft roligare för!

Likes: 0

[user 0065] Den dagen han säljer huset så kanske det värderas

högre då det e självförsörjande på el. Så då får han tillbaka pengar....

Dvs om han flyttar nån annanstans Likes: 0

[user 0066] Måste man alltid tjäna pengar?Tydligt är att han tjänar glädje och kanske även ökad tro på sig själv och framtid. Det kan vara mer värt att göra det man tror på än det man tjänar mest på.

Likes: 0

[user 0067] [user 0068] din granne va ? Likes: 0

[user 0068] Haha aaa Likes: 0

[user 0069] Kan dere bruke en annen farge på skrifta slik at den er lesbar?

Likes: 0

[user 0070] [user 0071] en sådan hemma Likes: 0

[user 0072] Framför er trall [user 0073]? En yta att fylla.

Likes: 0

[user 0073] Njaa vi har träden ivägen plus att jag brukar köpa plastpåsar...

Likes: 0

Appendix V - Comments by Facebook Users A083

A082 ...And Reconcile Us with Evil

[user 0072] Plastpåsar?

Likes: 0

[user 0073] Han hade ju råd genom att spara in på det Likes: 0

[user 0072] Givetvis, lyssnade även på klippet nu..

Likes: 0

[user 0074] Vilken god idé! Så smart!

Likes: 0

[user 0075] Stort vill-ha-sug på den där!

Likes: 0

[user 0076] man kan också sitta under och fika på sommaren, den är jätte nice!

Likes: 0

[user 0077] Det är jättefint och de som säger att det ful de är avundsjuka Likes: 0

[user 0078] [user 0079] [user 0080] köper helsidor!!

Likes: 1

[user 0079] Har mailat och ringt Likes: 0

[user 0081] Snygg häftig go skugga Likes: 0

[user 0082] [user 0083]

Likes: 0

[user 0084] Ngr för oss? Puss Likes: 0

[user 0085] [user 0086]

Likes: 1

[user 0087] verkligen jättebra Likes: 0

[user 0088] [user 0089] Sån skulle du haft Likes: 0

[user 0090] [user 0091]

Likes: 0

[Media outlet] Här kan man läsa mer om [pensionären], solceller – och vad grannarna tycker: [link] / [signature]

Likes: 4 [user 0091] Jättesmart!

Likes: 0

[user 0092] tycker [han] är SMART!

Likes: 1

[user 0093] [user 0094]

Likes: 0

[user 0095] Läcker! Och så får han skugga också, utan parasoll!

Likes: 3

[user 0096] Jag tycker den är vacker.

Likes: 1 [user 0097] [user 0098]!!

Likes: 0

[user 0099] Helt fantastiskt innovativt! Jag vill ha en.nu Likes: 2

[user 0100] Jag tycker den är jättefin…

Likes: 2

[user 0054] Ping [user 0101]

Likes: 1

[user 0102] [user 0103] något för pågen?:) Likes: 0

[user 0104] Ja, [han] är genial! Kreativ och påhittig som få!

Likes: 4

[Article criticising the Swedish campaign for UNSC membership, 29 June 2016]

[user 0105] Löjlig kampanj med biståndspengar. Undrar hur många som går hungriga?

Likes: 0

[user 0106] Vi fick en plats tillsammans med andra storheter som Bolivia, Etiopien och Kazakstan.

Lika barn leker bäst kanske ’ Likes: 46

[user 0107] [emoji]

Likes: 2 [user 0108] Hahaha!

Likes: 0

[user 0109] Två fåvitska män fann din kommentar rolig men om du tagit dig tid till att förstå omröstnings-proceduren så var vi inte uppe mot något av de länder du nämner. Okunskap är en sak men att vara idiot och sprida lögner är en annan.

Likes: 0

[user 0106] Väl medveten om röstningsproceduren! Och faktiskt valdes nämnda länder i första omgången och de ställdes inte mot varandra. Kommentaren var mer att illustrera att sällskapet inte är det mest fruktbara. Men hoppas i vart fall de inte kallar varandra idioter!

Likes: 1

[user 0107] [user 0109] Hårda ord från en som inte visar sitt ansikte !! Och till vilken kostnad får vi nu sitta och berätta för världen hur duktiga vi är här i Sverige ??

Likes: 0 [user 0110] surt, sa räven!

Likes: 0

Appendix V - Comments by Facebook Users A085

A084 ...And Reconcile Us with Evil

[user 0111] Vad gäller att sitta på meningslös position bör nog en ledamot i EU-parlamentet inte ta munnen alltför full.

Likes: 0

[user 0109] Sverige hade sannolikt ej erhållit 134 röster i första omgången om vi varit det land som Liberalerna och Cecilia Wikström önskar att vi var. Medlem i Nato och USA:s 51 delstat. 22 miljoner i represen-tationskostnad för detta val gjorde säkert sitt men minnet av Sveriges och Olof Palmes rättframma utrikespolitik vägde nog främst. Ingen vet hur länderna röstade men sannolikt minns Kuba Sveriges stöd under hela bojkottiden och att Sydafrika röstade emot oss när v i var den enda västerländska sta-ten som upprätthöll bojkott mot apartheidregimen finns inte på kartan. Sannolikt röstade Zimbabwe på oss tillsammans med Tanzania. Troligtvis fick vi samtliga röster från de gamla öststaterna i Europa mest för vår konsekventa politik under det Kalla kriget. Vi skall inte överdriva Sveriges betydelse men att vårt land tillsammans med Finland förblev neutrala och alliansfria var till gagn för vår konti-nent. Hoppas att detta inte blir sista gången som Sverige väljs in i Säkerhetsrådet före två Natoländer.

Likes: 0

[user 0112] Tycker MW och regeringen borde bry sig mer om svenska folkets mänskliga rättigheter! T.ex. kvin-nors rätt att röra sig fritt i samhället utan att bli våldtagna!

Eller svenska medborgares rätt till bostad framför invandrare!

Eller att svenska pensionärer kan få lägre pension än nyligen invandrade!

Men de problemen sopar regeringen undrar mattan!

Men de problemen sopar regeringen undrar mattan!

Related documents