• No results found

Exempel på malltext för avtal samt avtalsbilaga

UPPRÄTTAD ENLIGT PBL(1987:10) AV

Bilaga 1. Exempel på malltext för avtal samt avtalsbilaga

Avtal i tidiga skeden

Bolaget är medvetet om att detaljplanearbetet ska vara socialt värdeskapande och ska tillsammans med Kommunen identifiera åtaganden för att stärka den sociala hållbarheten inom (område). Utgångspunkten härvid är således det lo-kala perspektivet och Hållbarhetsutmaningarna för Botkyrka kommun.

Bolaget och Kommunen har gemensamt kommit överens om att Bolagets för-slag till åtgärder för ökad social hållbarhet i Bilaga (x) till Markanvisningsav-talet ska konkretiseras och följas upp i det fortsatta arbetet. Ett första arbete med konkretisering av åtgärderna redovisas i bilaga till detta tilläggsavtal, se Bilaga (x).

Bolaget förbinder sig att under planprocessen aktivt arbeta för att uppfylla bi-lagda effektmål (bilaga x) och att i samråd med Kommunen ta fram konkreta projektmål som bidrar till uppfyllnad av effektmålen och som ska uppfyllas vid genomförande.

Genomförandeavtal

Bolaget ska följa bifogade sociala hållbarhetskrav (Bilaga x).

Bilaga x (nästa sida)

9

Planuppdrag för detaljplan för Älgen 32 m. fl. (sbf/2020:124) Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden uppdrar åt samhällsbyggnadsförvaltningen att upprätta förslag till detaljplan för Älgen 32 m.fl. i Tumba under

förutsättning att plankostnadsavtal tecknas.

Sammanfattning

Botkyrkabyggen fick efter beslut i nämnden i mars 2016 ett positivt planbesked för ny bostadsbebyggelse i centrala Tumba. Detaljplanen ska syfta till att möjliggöra ca 170 lägenheter i form av hyresrätter,

studentbostäder och trygghetsboende som komplement till befintliga bostadshus på fastigheterna Älgen 32 m. fl. på Grödingevägen mellan Kungsvägen och Gröndalsvägen.

Till viktiga frågor att bevaka under planarbetet hör ekosystemtjänster och trafik- och säkerhetsaspekter i anslutning till friytor.

Genomförandetiden för samtliga gällande detaljplaner inom området har gått ut. Ny detaljplan upprättas enligt PBL SFS 2010:900 i dess lydelse efter 1 januari 2015. Planen genomförs enligt standardförfarande.

Plankostnadsavtal mellan kommunen och Botkyrkabyggen ska upprättas.

Ärendet

Botkyrkabyggen begärde den 30 oktober 2015 planbesked för byggnation av flerbostadshus på fastigheten Älgen 32 m. fl. i centrala Tumba.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade om positivt planbesked den 15 mars 2016.

Syftet med att ta fram en detaljplan är att möjliggöra ny bostadsbebyggelse med tillhörande friytor och parkering på fastigheterna Älgen 31 och 32, som är centralt belägna i Tumba. Bebyggelseförslaget, som ursprungligen

innehöll ca 200 bostäder i form av punkthus, har sedan begäran om

planbesked bearbetats vad gäller skala, omfattning och bebyggelsetypologi.

I det aktuella förslaget redovisas lamellhus som innehåller 172 lägenheter, varav 30 föreslås bli studentboende och 30 trygghetsboende.

Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse, daterad 2020-05-06 utgör underlag för beslutet.

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Medborgarcenter 08-530 610 00 Telefon 08-530 610 45 · E-post orjan.lindbeck@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Webb www.botkyrka.se

Planuppdrag för detaljplan för Älgen 32 m. fl.

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden uppdrar åt samhällsbyggnadsförvaltningen att upprätta förslag till detaljplan för Älgen 32 m. fl. i Tumba under förutsättning att plankostnadsavtal tecknas.

Sammanfattning

Botkyrkabyggen fick efter beslut i nämnden i mars 2016 ett positivt

planbesked för ny bostadsbebyggelse i centrala Tumba. Detaljplanen ska syfta till att möjliggöra ca 170 lägenheter i form av hyresrätter, studentbostäder och trygghetsboende som komplement till befintliga bostadshus på fastigheterna Älgen 32 m. fl. på Grödingevägen mellan Kungsvägen och Gröndalsvägen.

Till viktiga frågor att bevaka under planarbetet hör ekosystemtjänster och trafik- och säkerhetsaspekter i anslutning till friytor.

Genomförandetiden för samtliga gällande detaljplaner inom området har gått ut. Ny detaljplan upprättas enligt PBL SFS 2010:900 i dess lydelse efter 1 januari 2015. Planen genomförs enligt standardförfarande.

Plankostnadsavtal mellan kommunen och Botkyrkabyggen ska upprättas.

Orienteringskarta Ärendet

Botkyrkabyggen begärde den 30 oktober 2015 planbesked för byggnation av flerbostadshus på fastigheten Älgen 32 m. fl. i centrala Tumba.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade om positivt planbesked den 15 mars 2016.

Syftet med att ta fram en detaljplan är att möjliggöra ny bostadsbebyggelse med tillhörande friytor och parkering på fastigheterna Älgen 31 och 32, som är centralt belägna i Tumba. Bebyggelseförslaget, som ursprungligen innehöll ca 200 bostäder i form av punkthus, har sedan begäran om planbesked bearbetats vad gäller skala, omfattning och bebyggelsetypologi. I det aktuella förslaget redovisas lamellhus som innehåller 172 lägenheter, varav 30 föreslås bli studentboende och 30 trygghetsboende.

Aktuellt bebyggelseförslag. Preliminärt planområde markerat med röd linje

Föreslaget planområdet ligger direkt väster om Tumba Centrum och omfattar preliminärt hela eller delar av fastigheterna Älgen 31, Älgen 3, Älgen 32 och Sågaren 1. Dessa ligger på Grödingevägens södra sida, mellan Kungsvägen och Gröndalsvägen.

Fastigheterna ägs av Botkyrkabyggen, med undantag för Älgen 3 som är privatägd. Det preliminära planområdet omfattar ingen kommunal mark.

Detaljplan 10–19 Älgen m. fl. gäller för området. Området omfattar också delar av stadsplanerna 10–3 Tumba (Tumba centrum) och 16–13 kv. Tumba Björnen m.fl. Genomförande tiden för samtliga planer har gått ut.

Ett antal viktiga frågor behöver hanteras under framtagandet av en detaljplan.

Förslaget innebär att delar av ett befintligt grönområde exploateras och kompensationsåtgärder kommer att krävas för att säkra exempelvis

dagvattenhantering och andra ekosystemtjänster som påverkas inom området.

Den planerade bebyggelsen kommer att nås via befintlig bostadsgård. Platsen är kuperad och ny bebyggelse behöver kunna nås av boende och besökare med funktionsnedsättningar. Tillgänglighetsfrågor vad gäller lutningar och

orienterbarhet behöver bevakas under planarbetet.

Den befintliga bebyggelsen på Gröndalsvägen, inklusive Centrumkyrkan har vissa arkitektoniska och kulturhistoriska värden som tillkommande bebyggelse behöver förhålla sig till. Förhållningssätt och åtgärder kan förslagsvis

beskrivas i ett separat gestaltningsprogram som tas fram parallellt med detaljplanen och kopplas till exploateringsavtal.

Barnkonsekvenser

Bebyggelseförslaget innebär att det på den i dagsläget bilfria innergården behöver avsätta plats för angöring och parkering för de planerade bostäderna.

Detta kan innebära negativa konsekvenser för barn som bor i de befintliga och kommande bostäderna.

Ekonomiska konsekvenser

Kostnader för planarbetet regleras genom ett plankostnadsavtal mellan kom-munen och Botkyrkabyggen. Planarbetet och genomförandet bekostas av Bot-kyrkabyggen och bedöms inte medföra några övriga kommunala kostnader.

Utredningar

Preliminärt bör följande utredningar göras inom ramen för detaljplanearbetet:

• Bullerutredning

• Trafikutredning

• Kulturmiljöutredning

• Gestaltningsprogram

• Parkeringsutredning

• Naturvärdesinventering

• Dagvattenutredning

• Barnkonsekvensanalys

Preliminär tidplan

Samråd 1:a kvartal 2021

Granskning 3:e kvartal 2021

Antagande 4:e kvartal 2021

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Carina Molin Charlotte Rickardsson

Samhällsbyggnadschef Planchef

Expedieras till

Planadministratör

10

Ledamotsinitiativ - Hågelbyleden

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden anser ledamotsinitiativet besvarat.

Sammanfattning

Samhällsbyggnadsnämnden har fått ett ledamotsinitiativ från Moderaterna och Tullingepartiet och Moderaterna, angående Hågelbyleden. Ledamotsinitiativet föreslår att Hågelbyleden ska sättas som en informationspunkt på nämndens dagordning för att ge nämnden uppdatering var tredje månad om åtgärdsvals-studien och att Botkyrka kommun ska lyfta in punkten om breddning av Hågelbyleden i den befintliga åtgärdsvalsstudien för Hågelbyleden och vara drivande i frågan då den är relevant för både på kort och lång sikt.

Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer det inte som relevant att inkludera punkten Hågelbyleden på nämndens dagordning löpande eftersom det är långa processer inom Trafikverket. Samhällsbyggnadsförvaltningen är positiv till att föra en dialog med Trafikverket gällande att utvidga ÅVS:en (åtgärdsvalsstu-dien) för E4/E20 Hallunda / Vårby backe, att inkludera hela Hågelbyleden i denna ÅVS.

Ärendet

Samhällsbyggnadsnämnden har fått ett ledamotsinitiativ från Tullingepartiet och Moderaterna, angående breddning av Hågelbyleden.

Genom att lyfta in hela Hågelbyleden och dess breddning i ÅVS E4/E20 Hallunda – Vårby Backe ( i projekt Södra Porten) skulle detta underlätta då det är en pågående ÅVS. Det skulle vara betydligt mer omfattande att driva frågan om att upprätta en egen ÅVS för Hågelbyleden. Tjänstemän på kom-munen har varit i kontakt med Trafikverkets kommunrepresentant, och infor-merat om att kommunen utreder alternativa vägsträckningar inom projektet Södra Porten. Beroende på val av vägsträckning så berörs Hågelbyleden i

svar. Trafikverket har långa processer och har hittills inte visat intresse av att utreda en breddning av Hågelbyleden. Det är Trafikverket som avgör av-gränsningarna i en ÅVS. Kommunen kan endast uppvakta Trafikverket och framföra behovet av att Hågelbyleden behöver åtgärdas.

Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse, daterad 2020-05-18, utgör underlag för beslutet.

Botkyrka Kommun · Kommunledningsförvaltningen

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Hemsida: www.botkyrka.se · Kontaktcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

Susanne Pettersson

susanne.pettersson@botkyrka.se

Related documents