• No results found

Exempel på riskhantering

• Finanspolicy • Etikkod

• Kreditpolicy • Miljöpolicy

• Pensionspolicy

Kostnadspost % av total kostnad

Personal 16

Avskrivningar 3

Fasta kostnader 19

Råmaterial och komponenter 47

Produktutveckling 2

Transporter 6

Påverkan på resultat

Risk Förändring före skatt, Mkr

Råmaterial

Stål 10% +/– 1 000

Plaster 10% +/– 500

Valutor¹) och räntor

GBP/SEK –10% 353

CAD/SEK –10% 243

Råmaterial och kom-ponenter står för nära hälften av koncernens kostnader.

Råvaruexponering

5 000 EUR/ton

4 000

3 000

2 000

1 000

0

03 04 05 06 07

Stål Rostfritt stål Stål, 39%

Rostfritt stål, 10%

Koppar och aluminium, 13%

Plaster, 22%

Övrigt, 16%

Affärsrisker

Electrolux förmåga att öka lönsamheten och avkastningen för aktieägarna är till stor del beroende av hur väl koncernen lyckas utveckla nya produkter och upprätthålla en kostnadseffektiv till-verkning. Hanteringen av prisförändringar på råmaterial och kom-ponenter samt genomförandet av strukturåtgärder är också vik-tiga faktorer för att kunna upprätthålla och öka lönsamheten.

Hård konkurrens på marknaden

Electrolux agerar på konkurrensutsatta marknader som i de fl esta fall är relativt mogna. Det innebär att efterfrågan är relativt stabil samtidigt som priskonkurrensen är stark inom fl ertalet produktka-tegorier. Under 2007 var priskonkurrensen mest påtaglig på den europeiska marknaden, till stor del beroende på dess fragmente-rade struktur med ett stort antal konkurrenter. Priskonkurrensen var även märkbar i Nordamerika trots den väsentligt mer konsoli-derade strukturen på marknaden. Electrolux strategi är baserad på produktinnovation och varumärkesbyggande och strävar bland annat till att minimera och motverka priskonkurrensen för de pro-dukter som säljs.

Kundexponering

Konsolideringen bland Electrolux stora kunder, till exempel hem-elektronikkedjor, har medfört att förhandlingsstyrkan bland åter-försäljarna ökat, samtidigt som möjligheter till högre tillväxt ska-pats. Försäljning till globala och nationella återförsäljarkedjor har starkt bidragit till Electrolux tillväxt, i synnerhet på den nordameri-kanska marknaden. Konsolideringen inom detaljhandeln har medfört att beroendet av enskilda kunder stiger och därmed ökar kreditriskerna i kundfordringarna.

Electrolux har tillräcklig fl exibilitet att möta variationer i efterfrågan eftersom andelen fasta kostnader är relativt låg. Av koncernens totala kostnader är cirka 20 procent fasta kostnader. Den enskilt största kostnadsposten är inköp av material och komponenter.

Omstruktureringen i ett intensivt skede

En stor del av Electrolux tillverkning fl yttas från högkostnadslän-der till länhögkostnadslän-der med lägre kostnadsbas. Det är en komplex process som kräver hantering av en rad olika aktiviteter och risker. Ökade kostnader i samband med fl ytt kan påverka enskilda kvartals resultatutveckling. Vid fl ytt av tillverkning är Electrolux även bero-ende av att leverantörer av komponenter och insatsvaror lyckas leverera på ett kostnadseffektivt sätt.

Råmaterial och komponenter största kostnadsposten

Electrolux köpte under 2007 komponenter och råvaror för cirka 49 miljarder kronor. Cirka 23 miljarder kronor avsåg råvarukostna-der. De råvaror som koncernen främst är exponerad mot är stål, plaster, koppar och aluminium. Electrolux använder inte fi nansiella instrument för att säkra råvarupriserna vid inköp. Bilaterala avtal används emellertid för att säkra prisrisken. En mindre del av inkö-pen av råvaror sker på löpande basis. Kostnaderna för råmaterial ökade med totalt cirka 2 miljarder kronor under 2007.

Under de senaste åren har koncernens kostnader för råmaterial stigit väsentligt. Främst genom besparingar men också genom högre försäljningspriser har koncernen delvis kunnat motverka de ökade kostnaderna.

Prisutveckling för stål

Electrolux köpte råvaror för cirka 23 miljarder kronor under 2007. Inköp av stål var den största enskilda kostnaden.

Stålpriser i Tyskland. Priset på rostfritt stål har ökat kraftigt under det senaste åren.

risker

risker

Finansiella risker och åtaganden

De fi nansiella riskerna i koncernen regleras av den fi nanspolicy och kreditpolicy som antagits av Electrolux styrelse. Hanteringen av dessa risker är i huvudsak centraliserad till koncernens fi nans-avdelning och sker till stor del genom användande av fi nansiella instrument. Redovisningsprinciper, riskhantering och riskexpone-ring beskrivs mer i detalj i Not 1, Not 2 och Not 17.

Valutaexponering

Med verksamhet i en rad länder över hela världen exponeras Electrolux för effekter av förändringar av valutakurser. De påverkar resultatet i koncernen både när utländska dotterbolags resultat-räkningar översätts till svenska kronor, så kallad omräkningsex-ponering, och när produkter exporteras och säljs i länder utanför tillverkningslandet, även kallad transaktionsexponering.

Omräkningsexponeringen är främst relaterad till EUR och USD.

Transaktionsexponeringen är störst i EUR, USD, GBP och HUF.

Tack vare koncernens globala närvaro med tillverkning och för-säljning i ett fl ertal olika länder balanseras valutaeffekterna. En samtidig förändring av varje enskild valutas värde med 10 procent mot SEK skulle påverka koncernens resultat på ett år med cirka +/– 500 Mkr. Förändringar i valutakurser påverkar även koncer-nens eget kapital. Skillnaden mellan tillgångar och skulder i utländsk valuta är föremål för dessa valutakursförändringar och utgör en utländsk nettoinvestering. Vid årsskiftet 2007 var de största utländska nettotillgångarna i USD, EUR och HUF.

Valutasäkring

Koncernen använder valutaderivat för att säkra den nering som uppstår. Normalt säkras den beräknade valutaexpo-neringen för de närmaste sex till tolv månaderna. Valutaexpone-ringen vid omräkning av utländska dotterbolags resultaträkningar säkras inte. Vid utgången av 2007 uppgick marknadsvärdet på koncernens valutasäkringar avseende transaktionsexponeringen till 61 Mkr.

Enligt koncernens fi nanspolicy kan delar av de utländska net-totillgångarna säkras genom upplåning i landets valuta och genom användande av valutaderivat. Valutavinster och -förluster på net-totillgångar och säkringar bokförs direkt mot eget kapital. Kostna-den för säkringarna redovisas under fi nansnettot. Under 2007 uppgick kostnaden för säkring av utländska nettotillgångar till 75 Mkr.

Ränterisker

Vid utgången av 2007 hade Electrolux en extern upplåning på 11 163 Mkr. Lån är främst upptagna i EUR och i SEK. Den genom-snittliga räntesatsen på den externa upplåningen var vid årsskiftet 5,8 procent. Den genomsnittliga räntebindningstiden uppgick vid årsskiftet till 0,2 år. Med utgångspunkt från lånevolym och ränte-bindningstid under 2007, skulle en förändring av ränteläget med en procentenhet påverka koncernresultatet med +/– 60 Mkr.

Pensionsåtaganden

Vid utgången av 2007 hade Electrolux åtaganden för pensioner och förmåner på cirka 21 miljarder kronor. Koncernen förvaltar pensionstillgångar på cirka 14 miljarder kronor. Vid utgången av 2007 var cirka 38 procent av tillgångarna placerade i aktier, 48 procent i obligationer och 14 procent i övriga placeringar.

Förändringar av tillgångarnas och åtagandenas värde från år till år beror främst på hur ränte- och aktiemarknaderna utvecklas.

Ändrade antaganden om den genomsnittliga livslängden och kostnader för hälsovård är exempel på andra faktorer som påver-kar pensionsåtagandena. Kostnaderna i resultaträkningen för pensioner och förmåner uppgick för 2007 till cirka 900 Mkr. Under 2007 betalades cirka 900 Mkr kronor in till koncernens pensions-stiftelser.

För att ha en god kontroll och en kostnadseffektiv förvaltning av koncernens pensionsåtaganden är hanteringen av dessa centra-liserade till koncernens fi nansavdelning. Koncernen använder rän-tederivat för att säkra delar av pensionsriskerna.

Övriga risker

Förändringar av regelverk och direktiv

EU införde 2005 ett direktiv om elektriskt och elektroniskt avfall (WEEE), vilket lägger kostnadsansvaret på producenterna och importörerna för återvinning och behandling av sådant material vid skrotning.

Koncernens kostnader för WEEE uppskattas till cirka 600 Mkr per år när direktivet är fullt infört 2008. Uppskattningen baseras på Electrolux antaganden om implementeringsgraden av direkti-vet samt återvinningsandelen i respektive land. En högre återvin-ningsandel innebär högre kostnader för WEEE och vice versa. En stor del av kostnaden har Electrolux hittills kompenserat genom en synlig avgift som lagts till priset på berörda produkter. Avgiften är tillåten i de fl esta länder i Europa fram till och med 2011 för små apparater och 2013 för stora apparater. Därefter är avgiften inte längre tillåten.

Valuta, transaktionsexponering, prognos 2008

Mkr Nettofl öde Säkringar Netto

EUR –5 610 1 760 –3 850

USD –4 770 1 710 –3 060

GBP 3 420 –1 690 1 730

HUF –2 390 1 370 1 020

CAD 1 900 –910 990

AUD 1 690 –720 970