• No results found

Att få möjlighet att förstå

I det här kapitlet ges förslag på hur man kan underlätta barnets möjlighet att förstå vad som ska hända och vad som händer. Det beskrivs hur barnet kan förberedas och ges möjlighet att känna igen situationer men också hur man kan göra för att under tiden förklara för barnet vad som pågår.

”När vi ska bada packar vi alla badsaker och så visar vi honom att nu ska vi åka och bada genom att visa hans speciella sim­ring och då vet han exakt att ’nu får jag bada’. Då blir han jätteglad, då har han nästan inget tålamod att komma ut till bilen.” (Citat från en förälder)

Nästa citat beskriver hur en förälder har en strävan efter att ge sin dotter möjlighet att förstå vad som händer genom att känna igen sig.

”Vi försöker följa rutiner så att alla gör samma saker på samma sätt och i samma ordning. Hon har för­ mågan att förstå att okay, det blir… så att det inte blir något annat helt plötsligt, för då blir det ju kaos hos henne också.”

Följande citat är hämtat från en intervju med en personlig assistent och beskriver hur assistenten hela tiden berättar för flickan vad de gör i syfte att underlätta flickans förståelse.

”Nu ska vi göra det här. Nu tar jag av de här byxorna, nu får du raggsockorna på… alltså så att vi pratar med henne hela tiden […] även om hon inte svarar.”

Betydelsen av att få möjlighet att förstå

Möjligheten för barnet att förstå vad som händer nu och vad som kommer att hända underlättar för barnet att vara delaktigt. Föräldrarna och de personliga assistenterna som vi har träffat har berättat att det många gånger handlar om att barnet behöver förberedas, ibland vid upprepade tillfällen. Hur det här görs beror på vilka sensoriska förmågor hos barnet som är starka, t ex syn (visa bilder), hör- sel (spela speciell musik), lukt, smak eller känsel (barnet får lukta, smaka eller känna på ett föremål som representerar det som ska hända). Ofta väljer man att ”förstärka” genom att ge barnet flera olika sensoriska intryck på en och samma gång.

När det gäller somliga barn gäller det att undvika att förbereda i alltför god tid. Barnet tror att det ska hända ”nu” och blir därför uppspelt alldeles för tidigt. För att hjälpa barnet att förstå kan man också påminna under tiden som aktiviteten pågår. Att på olika sätt bli påmind om och få för- klarat för sig vad som händer kan hjälpa till att hålla engagemanget uppe.

Rutiner bidrar till att barnet får möjlighet att känna igen det som händer. Att känna igen är också en aspekt när barnet behöver utveckla sin förmåga att förstå att han eller hon kan påverka omgiv- ningen (Dunst, 2008).

Om vi återkommer till tankarna kring Känsla av sammanhang, KASAM, kan möjligheten att för- stå jämföras med ”begriplighet” (Antonovsky 2005). Begriplighet syftar på i vilken utsträckning en person upplever inre och yttre händelser som förnuftsmässigt gripbara, med andra ord förståeliga. Det innebär att informationen upplevs som ordnad, sammanhängande, strukturerad och tydlig för barnet i motsats till kaotisk, oväntad och oförklarlig. Aktiviteterna måste alltså vara begripliga för barnet för att de ska upplevas som meningsfulla.

Tips på hur man kan göra för att ge barnet möjlighet att förstå

Tips på hur man kan göra för att underlätta för barnet att förstå vad som händer och ska hända:

w Använd mobiltelefon/Iphone. Det finns många möjligheter med dagens teknik, t ex att ta tid på hur lång tid något tar, för att påminna om vad som ska göras och när det är dags. Det finns också många appar som kan vara en tillgång. Se även sid 114.

w Skapa någon form av bildschema eller dagordning för vad som ska hända. Om man laminerar bilderna, hålslår i ena kanten och trär dem på en stor nyckelring blir de lätta både att bläddra med och att ta med.

”Med detsamma på morgonen om han ska rida så visar vi bilden rida. När vi sätter på byxor så får han bilden.”

w Skapa intresse för kommande aktiviteter. Om det är jobbigt för barnet när skolterminen är över och rutinerna kring skolan försvinner kan det vara bra att ha skapat ett intresse för det kommande midsommarfirandet eller den kommande semesterturen.

”Man förbereder genom att bygga upp en förväntning. Det är en avvägning. Ibland börjar vi fler månader i förväg.”

w Skapa rutiner kring aktiviteter som barnet kan känna igen från gång till gång.

w Förklara för barnet vad som pågår. Berätta att ”nu tar vi på din mjuka, sköna tröja som du fick av mormor”, ”nu går vi på trottoaren och är på väg till…” eller ”nu borstar vi dina tänder så de blir rena och fina. Där nere, där uppe”.

Diskussionsfrågor att arbeta vidare med

Ÿ Hur kan du göra för att förbereda barnet inför det som ska ske?

Ÿ Hur kan du göra för att barnet lättare ska känna igen sig i olika situationer?

Ÿ Hur kan du förklara för barnet vad som händer och sker under tiden som det pågår?

Ÿ Hur kan du utveckla det sätt du arbetar tillsammans med barnet idag när det gäller att ge barnet möjlighet att förstå?

Ÿ Vilka av barnets styrkor kan ni dra nytta av när ni förbereder barnet, för att barnet ska känna igen sig och för att förklara vad som händer och sker?