• No results found

I deltagarnas beskrivningar av föräldrarelationerna under familjehemsplaceringen framträder två kategorier, dels en nyanserad relation där deltagarna beskriver sina föräldrarelationer både

positivt och negativt och dels en mer onyanserad relation där deltagarna är förhållandevis sparsamma i sina beskrivningar. I den nyanserade kategorin framträder en bild av ganska aktiva och engagerade föräldrar både vad gäller biologmödrarna och familjehemsföräldrarna. I den onyanserade kategorin beskriver deltagarna familjehemsföräldrarna övervägande positivt och ganska vagt. De upplevs inte lika aktiva och engagerade. Med föräldrarelationer avses relationen till var och en av föräldrarna, d.v.s. biologisk mor, biologisk far, familjehemsmor och familjehemsfar.

Nyanserad

Adam och Matilda placeras i den nyanserade kategorin eftersom deras berättelser innehåller både positiva och negativa beskrivningar av sina föräldrar. De upplevs ha accepterat sina biologiska mödrar med deras fel och brister. Gemensamt för dem är att de har haft en tät kontakt med sina biologiska mödrar under placeringstiden. Adam beskriver att hans mor kan vara instabil, inkonsekvent och underlig ibland. Han ger också en beskrivning av en kärleksfull mor som har varit ett otroligt stöd för honom. Adam anser att hans mor är en väldigt bra människa, men konstaterar att hon inte fungerar som förälder. Han anser att hon är en bra kompis istället.

”Mor och jag har ett speciellt förhållande…”, …” jag har lärt mig att ta mamma för den hon är”. I Matildas beskrivning av sin biologiska mor framträder en person som bryr sig väldigt mycket och som alltid har gett henne mycket presenter. Hon har även en negativ sida då hon kan vara sur och grinig. Matilda upplever sin mor som ganska fri utan några tydliga regler. Hon berättar också om när hennes mamma försökte få hem henne till sig.

Hon snackade ju väldigt mycket skit om familjehemsföräldrarna hela tiden och det var jätte jobbigt, jättejobbigt. Jag visste inte vad jag skulle säga och hela den perioden försökte hon ju få mej att flytta dit och det

var en jätte jobbig period. … och jag var där och sedan drack hon och drack, drack och drack”.

Adams relation till sin far är präglat av faderns frånvaro. Adam har inte träffat honom sedan han var 6 år. Fadern har uttryckt sitt intresse för kontakt med Adam i telefonsamtal med Adams mamma, men det har aldrig blivit av. Adam menar att han skulle kunna träffa honom nu och ha en bra relation till sin far, eftersom han tycker bra om honom. Han anser dock att han kunde ha varit mer delaktig i familjens situation när den började bli problematisk. Matilda menar att hennes pappa är alltför mycket alkoholist för att det ska gå att ge någon utförligare beskrivning av honom. Hon har träffat honom vid ett par tillfällen under hela uppväxten och anser att det räcker. Matilda har ingen önskan att lära känna honom utan är nöjd med att veta vem han är.

Adam och Matildas beskrivningar av sina familjehemsföräldrar ger intrycket av dem som trygga, respektingivande och engagerade. Adam beskriver sina familjehemsföräldrar som trygga, stabila, vänliga, tillmötesgående, konsekventa och med bra kommunikation mellan varandra.

”Det jag märkte mest var att det var en sådan trygghet att komma till dem, att komma till ett riktigt hem”

Matilda beskriver familjhemsmamman som omtänksam, bra på uppfostran, att hon inte gör som alla andra och att hon har egna funderingar. Familjehemspappan beskrivs som en person som man har respekt för, men som hon samtidigt hade lättare att prata med.

De har inte alltid upplevt familjehemsföräldrarna positivt. Sebastian ger uttryck för att det kunde vara ganska tufft ibland.

” Nej, lugna har de inte varit. De har varit rätt skarpa tillbaka. … Det har fungerat stundtals väldigt bra och stundtals mindre bra tycker jag”

Matilda är den person av alla respondenter som beskriver relationen till familjhemsföräldrarna mest negativt. Hon berättar att hon inte hade någon bra kontakt med familjehemsföräldrarna under tiden i familjehemmet. Hon ville inte öppna sig för dem utan drog sig tillbaka istället. Matilda tror att detta delvis kommer av deras regler som var mycket annorlunda jämfört med hennes kompisars regler.

”En del fick vara ute och dricka och träffa killar hit och dit, men jag fick ju inte… många gånger vågade jag inte ens diskutera det.”

Onyanserad

I den onyanserade kategorin placeras Sebastian och Tim utifrån deras fåordiga och ganska ensidiga beskrivningar av sina föräldrarelationer. Sebastian beskriver sin biologiska mamma som snäll och rar, men med problem att se vad som ska gå i första hand. Han menar att hon valde alkoholen före sina barn. Sebastian anser att han har accepterat detta.

Jag har ju fått ett jättebra liv ändå, till skillnad mot henne. Hon får skylla sig själv”…

Tim beskriver sin mamma som lite rädd av sig och lite hård i jämförelse med familjehemsmamman. Tim menar att hon var rädd i största allmänhet, men kan inte ge några exempel på hur det yttrade sig.

Sebastians pappa gick bort när han var i 10-års ålder, men innan dess bodde han hos honom varannan helg. Han trivdes och hade det bra hos honom, när han var där. I efterhand har Sebastian fått höra att pappan hade problem, men det var inget han märkte eller kommer ihåg. Tim beskriver sin pappa som bråkig, men ger ingen utförligare beskrivning av det mer än att han inte bråkade med sina barn. Tim menar att han inte kan beskriva sin relation till sin pappa.

…” alltså, jag har ju inte så mycket minnen. Jag har väl förträngt allt.”

Sebastian och Tim ger ganska vaga och positiva beskrivningar av sina relationer till familjehemsföräldrarna och av deras egenskaper. Sebastian uttrycker sig enligt följande:

”ja, vad ska man säga, de är ju snälla…de hjälper till om det är något…det går att prata med dem” Tim ger följande beskrivning av familjehemsföräldrarna:

”Snälla, jag vet faktiskt inte hur de är” … Familjehemspappan är hårdare fast ändå väldigt lugn… Familjehemsmamman är den snälla och positiva”

Både Sebastian och Tim menar att de hade regler som de flesta andra. De ger uttryck för att ha haft det ganska fritt i jämförelse med Adam och Matilda. Sebastian berättar emellertid att han har upplevt att familjehemsföräldrarna varit lite ängsliga för att det skulle hända honom något.

”De har varit rädda att släppa taget när man började vara ute… De var väl rädda att man skulle hålla på med en massa dumheter”…

Även om Sebastian kom hem för sent fick han inget speciellt straff, men de pratade om det dagen efter.

Relationen under placeringstiden placerar respondenterna jämnt i de två kategorierna, nyanserad respektive onyanserad relation till föräldrarna. Uppdelningen i de två kategorierna är inte helt separerade från varandra utan respondenternas berättelser av erfarenheterna avseende relationerna till föräldrarna kan placeras utifrån ett kontinuum där Adam och Matildas upplevelser är mer tydliga i att tillhöra den nyanserade kategorin. Matilda var betydligt mer negativ till relationen med familjehemsföräldrarna även om hon också beskrev många positiva upplevelser i sin relation till dem. Hon är även den person som beskriver mest negativa erfarenheter av sin biologiska mor. Sebastians uttalar sig visserligen både positivt och negativt om sin biologiska mor, men mest negativt. Sebastian uttrycker en ganska positiv relation till familjehemsföräldrarna, men med vaga beskrivningar. Tim ger en mer neutral och vag beskrivning av sin relation till familjehemsföräldrarna och utmärker sig genom sin svårighet att minnas något från barndomen. Gemensamt för Sebastian och Tims beskrivningar av sina föräldrarelationer är att de är färre och vagare. Samtliga intervjudeltagares relationer till sina fäder präglas av frånvaro under deras uppväxt i familjehemmet, vilket återspeglas i respondenternas utsagor.

Related documents