• No results found

Hur förändras aktievärdet hos bolag till följd av anslutningen till FTSE4Goods

5. Analys

6.1 Hur förändras aktievärdet hos bolag till följd av anslutningen till FTSE4Goods

Även denna studie presenterar ett varierat resultat där det har skett både positiva och negativa förändringar i värde och avkastning hos de undersökta bolagens aktier. Detta i linje med tidigare studier på området. Ett resultat som initialt försvårade möjligheterna att konstatera ett samband mellan anslutningen till FTSE4Good och aktiernas utveckling. Den regressionsanalys som genomfördes i syfte att stärka eller avvisa ett samband mellan de undersökta variablerna visade att skillnaderna i aktievärdena mellan de två perioderna är signifikant. Vad som dock brister med denna signifikanta skillnad är att anslutningen inte går att värdera. Den kodades då istället ”noll” eller “ett” för att definiera de olika tillstånden icke-anslutet respektive anslutet. Kodningen säkerställer dock inte att det är specifikt anslutningen som är den händelsen som är bidragande till aktieförändringarna, snarare anger kodningen att en händelse vid dessa tidpunkter bidragit till en förändring.

Den första indikationen som minskade möjligheten till att anslutningen direkt skulle ha påverkat aktiernas värde var de varierande resultaten mellan de olika bolagens aktier. Vid ett starkt samband mellan anslutningen till FTSE4Good och aktiernas utveckling bör resultatet ha varit entydigt, oavsett om kopplingen vore positiv eller negativ. Efter djupgående analys med anknytning till befintliga teorier som har fungerat som analysunderlag ökade sannolikheten att de signifikanta skillnaderna i aktievärdena beror på andra kursdrivande faktorer än den specifika händelsen att bolaget tas upp på hållbarhetsindexet FTSE4Good. Genom granskning av årsredovisningarna för de undersökta bolagen identifieras dessutom andra finansiella händelser vilka kan kopplas till de förändringarna i aktiernas värden som skett under observationsperioden. Sådana händelser är förbättrade finansiella resultat, framgångar inom produktlanseringar och framgångar vad gäller antal utdelningar eller volymen på dessa. Vid negativ kursutveckling har det motsatta identifierats, det vill säga försämrat resultat eller ökad skuldsättning. Både vid positiv och vid negativ utveckling återfinns en eller flera finansiella händelser i kombination som förklarar de förändringar som skett i aktiekursen. Utifrån resultatet dras slutsatsen att anslutningen till FTSE4Good inte direkt kan ha haft en inverkan på aktiekursens utveckling under observationsperioden. Detta går i linje med viss tidigare forskning där man inte heller finner ett samband mellan anslutningen till ett hållbarhetsindex och avkastningen för dessa.

Enligt resultatet i studien kan vi inte konstatera ett samband mellan anslutningen till hållbarhetsindexet FTSE4Good. Att ett samband inte kan konstateras existera kopplas till ett antal bakomliggande orsaker. Till att börja med omfattas urvalsgruppen som

ingår i undersökningen av stora, välkända bolag. Eftersom att arbetet med hållbarhet blir allt viktigare och fokus i större utsträckning hamnar på ekologiskt handlande, möjliggörs att omvärlden uppfattar hållbart arbete som en självklarhet från bolag i denna storlek. Erkännandet om hållbart arbete har således inte så stor betydelse då det ses som en självklarhet att bolagen prioriterar sådana frågor för att gynna omvärlden ur ett ansvarsfullt perspektiv. Att arbeta med dessa frågor är av större betydelse och därav belönas inte bolagen vid anslutningstillfället då det inte är en nyhet att bolaget fokuserar på ESG-frågorna. Erkännandet genom anslutning till FTSE4Good blir mindre betydelsefullt då det är en slags medalj för något självklart.

Man har i samband med hållbart arbete funnit att det är kostsamt då man bland annat kan komma att behöva byta arbetssätt och dylikt. Dessa kostnader riskerar att radera ut delar av ett bolags vinst och kan därmed minska möjligheten till exempelvis utdelningar. Detta kan av omvärlden tolkas som något negativt och minska det ekonomiska incitamentet till investering i ett ”hållbart” bolag. Människan antas vara rationell i sitt tänkande och prioriterar den finansiella investeringen före den “goda” investeringen. Därmed ökar möjligheten att andra motivationsfaktorer kommer i första hand vad gäller investeringar och att man ser till andra faktorer än erkännandet om hållbart arbete.

Vidare konstateras det även att informationsspridningen om anslutningen till hållbarhetsindexet är begränsad från bolagens håll. För att som investerare få tillgång till denna information måste man vara medveten om vad det är man letar efter. Exempelvis bör man känna till uppdateringstillfällena av FTSE4Good-indexet över kommande anslutningar och uteslutningar. Att informationen är knapphändig kan påverka möjligheterna till ökad efterfråga och därigenom erhålla belöning från omgivningen i form av högre marknadsvärde. Detta återspeglas i värdet på bolagens aktiekurs. Att bolagen inte i större utsträckning informerar omvärlden om sina premierade hållbara prestationer finner vi som en bakomliggande orsak till att marknaden inte har belönat bolagen med att värdera aktierna högre. Omvärlden är inte tillräckligt informerad för att i större utsträckning efterfråga de nyligen anslutna bolagens aktier, än vad vi hade räknat med.

Slutligen konstateras att anslutningen till FTSE4Good rent finansiellt inte framstår vara så bra som det verkar eller som man hade kunnat hoppas på. Utifrån resultatet som tyder på utebliven effekt på aktievärdet ser vi att motivationen till att anslutas till FTSE4Good inte bör ligga i förhoppning om finansiella framgångar. Snarare bör moralen eller strävan om en hållbar omvärld ligga till grund för att vilja anslutas. I framtiden kan man dock hoppas på att marknaden i större utsträckning kommer att fokusera på bolagens hållbarhet även när det kommer till investeringar. På så sätt kan marknaden i framtiden komma att belöna de bolag som erhåller en plats på ett hållbarhetsindex till följd av hållbart arbete genom att värdera bolaget högre på marknaden.

6.2 Hur påverkar bolagens signalering om anslutningen värdet på aktierna?

Related documents