• No results found

fÖR EGEN RÄKNING PARLAMENTARISKT SAMARBETE

In document Nordisk Tidskrift 3/09 (Page 69-73)

I ÖSTERSJÖREGIONEN

Östersjöregionen hör globalt sett till de främsta i världen då det gäller t.ex. ekonomisk utveckling, social välfärd och miljösatsningar. En hel ny genera- tion har vuxit upp sedan de baltiska länderna blev självständiga, sovjetunionen föll och Ryssland återuppstod och kommunistregimen tog slut i de forna östeuropeiska länderna. samtidigt som förändringsprocessen har skett har också kontakterna mellan Östersjöländerna förtätats. förutom ekonomiska, kulturella och sociala kontakter har också ett samarbete på politisk nivå blivit aktivare. Ett gott samarbete mellan Östersjöländerna är en nödvändighet av många olika skäl.

som grannar är vi beroende av varandra, vi påverkas av det som sker i våra grannländer. som region kan Östersjöområdet klara sig bättre i globala sam- manhang. Genom att ha nära kontakter mellan länderna kan vi också försöka förebygga oroligheter, gränsöverskridande kriminalitet och en osund konkur- rens. Östersjöns miljö kräver att alla länder runt Östersjön samarbetar. Genom en ökad turism och genom en öppnare värld och nya medier har vi mycket bättre insyn i varandras vardag än förr. ungdomars rörlighet, inte minst under studietiden, är också en starkt växande ny dimension som kan ha mycket positiva följder för framtiden.

Initiativet till det parlamentariska samarbetet togs redan år 1990 då den parlamentariska Östersjökonferensen (BsPC) grundades. Alla nationella och regionala parlament deltar i den parlamentariska Östersjökonferensen. Organisationen har en permanent kommitté som består av en mindre grupp representanter för de olika parlamentariska organen som finns i regionen och en utvidgad permanent kommitté i vilken också representanter från de natio- nella och regionala parlamenten är med. den årligen återkommande konfe-

Christina Gestrin

Christina Gestrin är agrono- mie- och forstmagister. Hon representerar svenska folk- partiet i finlands riksdag sedan år 2000. I Nordiska rådet invaldes Christina Gestrin 2007. I dag är hon bl.a. ledamot av Nordiska rådets presidium samt ordfö- rande för den parlamentariska Östersjökonferensen.

rensen ordnas i månadsskiftet augusti- september. detta år hölls konferensen i Nyborg i danmark, och nästa år skall den anordnas på Åland. Jag har förmå- nen att fungera som ordförande för den parlamentariska Östersjökonferensens permanenta kommitté för andra året i rad, på Nordiska rådets mandat.

uppdraget är intressant och lärorikt. Jag har lärt mig förstå betydelsen av att parlamentariker från olika länder träffas för att tillsammans komma överens om vilka politiska frågor man vill prioritera och anser att regeringarna skall driva. från den parlamentariska Östersjökonferensen avges en resolution, ett slags program och kravförklaring. under min tid i organisationen har jag sett att det måste till en hel del arbete för att jämka ihop de olika ländernas och organisationernas synpunkter. Att nå fram till en gemensam syn är en process som är viktig och nyttig för oss parlamentariker. Om inte förr, så åtminstone då, tvingas vi motivera våra ställningstaganden men också lyssna till varandra och förstå tankegångar i de olika länderna.

det finns ett samarbetsorgan i Östersjöregionen för utrikesministrar, BssC, Östersjörådet, som fungerar som en parallellorganisation till det parlamenta- riska samarbetet. Vår önskan är att utrikesministrarna i större utsträckning än som nu är fallet skulle följa med BsPC och uppfylla de krav som BsPC ställer. Parlamentariker som deltar i internationellt samarbete har en uppgift att sprida informationen vidare till sina respektive parlament och organisationer. för min del gäller det framförallt att hålla Nordiska rådets presidium informerat om BsPC:s verksamhet.

I vår resolution från konferensen i Nyborg framhöll BsPC bl.a. att Eu:s framväxande Östersjöstrategi måste samordnas med den Nordliga dimen- sionen. Båda dessa program och processer är viktiga. I Nyborg var en av de svåra frågorna att formulera ställningstaganden om Eu så att också Ryssland, som icke Eu-land, kunde acceptera texten. diskussionen kring denna fråga visade hur oerhört viktigt det är att Eu har goda kontakter till Ryssland. I Eu:s strategi för Östersjöregionen, som förhoppningsvis godkänns av rådet under hösten, är Östersjöns miljötillstånd ett centralt tema.

Östersjöparlamentarikerna har under många år framhållit att arbetet för att återställa och skydda Östersjöns miljö hör till de allra viktigaste politiska frågorna. därför gav Östersjökonferensen från första början sitt starka stöd till det aktionsprogram som syftar till att återställa en god ekologisk nivå för Östersjön till år 2021. Aktionsprogrammet har utarbetats av den s.k. Helsingfors-kommissionen, HELCOM. Programmet godkändes av miljömi- nistrarna i november 2007 och år 2010 skall alla Östersjöländer presentera sina nationella åtgärdsprogram, där åtgärderna för att minska på utsläppen enligt en tidigare överenskommen nivå, presenteras.

HELCOM:s aktionsprogram ingår till stor del i utkastet till Eu-strategin för Östersjön. Också den vägen finns en koppling till den nordliga dimensio-

nen och till samarbetet med Ryssland. BsPC har nära följt med hur arbetet framskrider, bl.a. genom att jag år 2008 utnämndes till rapportör för genom- förandet av planen. I praktiken betyder det att jag deltar i HELCOM:s imple- menteringsgrupps möten. BsPC kräver att regeringarna håller fast vid sina åtaganden och den överenskomna tidtabellen beträffande aktionsplanen.

den ekonomiska situation vi nu upplever har tyvärr inneburit att en del länder signalerar minskat intresse och ekonomiska resurser. Att Ryssland är med om att förbättra Östersjöns miljö är viktigt. trots att mycket gjorts för att minska på utsläppen från st Petersburg så finns det fortfarande många stora belastningskällor kvar i Ryssland. Ett aktuellt stort projekt är vattenreningen av avloppsvattnet i Kaliningrad. där rinner fortfarande nästan en halv miljon människors avloppsvatten orenat ut i havet. Nyligen meddelade internationella finansieringsinstitut att man drar tillbaka sitt ekonomiska stöd för att bygga ett reningsverk eftersom misstankar om korruption i anslutning till val av entreprenör fanns. det skulle vara oerhört viktigt att Ryssland snabbt skulle undersöka saken närmare, välja en annan sakkunnig entreprenör, så att pro- jektet kunde komma igång.

under konferensen i Nyborg diskuterades också tryggheten till havs, sjö- säkerhet och möjligheter att bekämpa olyckor till havs. samordningen har gått framåt, men fortfarande finns det brister. säkerhetsföreskrifter, teknik och utrustning har blivit bättre, men trots det skulle en stor oljeolycka vara en total katastrof oberoende av var på Östersjön den skulle inträffa. försiktighet, samarbete och utbildning är viktiga aspekter då det gäller att förbättra säker- heten.

Vårt tredje tema på konferensen var den gränsöverskridande kriminalite- ten och människohandel. Människohandel är en allvarlig form av brott mot individens trygghet och rättigheter. förutom att varje land bör bli bättre på att känna igen människohandel, där det förekommer, och försöka förhindra det, är det också nödvändigt att ha ett samarbete mellan länderna i Östersjöregionen. På konferensen beslöts att en arbetsgrupp tillsätts med uppdrag att år 2011 presentera en slutrapport.

Ibland frågas det om Nordiska rådet levt ut sin tid och borde ersättas med ett organ för hela Östersjön. Mitt svar är entydigt att båda organisationerna behövs. Nordiska rådet består av fem länder med starka historiska, sociala och kulturella band och en samstämmig syn på hur välfärdssamhället skall fungera. finlands närmaste referensland är sverige. det pågår ett arbete för att riva gränshinder mellan de nordiska länderna. trots likheten mellan de nordiska länderna är det förvånansvärt svårt att få bort gamla gränshinder och förhindra nya att uppstå. det nordiska samarbetet behövs för att underlätta invånarnas liv.

det nordiska parlamentariska samarbetet inom Nordiska rådet är viktigt som initiativtagare och som forum för det nordiska samarbetet. Östersjösamarbetet inom ramen för Östersjökonferensen och Nordiska rådet kompletterar varan- dra.

In document Nordisk Tidskrift 3/09 (Page 69-73)