• No results found

För-och nackdelar med läroböcker respektive digitala läromedel

Elever

Nästan hälften av eleverna anger att läroböcker eventuellt behöver förbättras, medan drygt två av tio elever uppger att läroböcker i naturkunskap inte behöver förbättras (Figur 7A). Drygt hälften av eleverna anser att digitala läromedel möjligtvis behöver förbättras (Figur 7B), medan tre av tio elever finner att digitala läromedel inte behöver utvecklas.

Figur 7. Elevers uppfattning om A) läroböckernas kvalitet, B) digitala läromedlens kvalitet.

Lärare

A B

23

Fyra av fem lärare anser att läroböcker behöver utvecklas (Figur 8A) och tre av fem lärare uppger att digitala läromedel i naturkunskap också behöver förbättras (Figur 8B).

Figur 8. Lärares uppfattning om A) läroböckernas kvalitet, B) digitala läromedlens kvalitet.

Motiverad respons från lärare och elever

Nedan dokumenteras resultat från digital enkät och intervjuer i tabellform av lärares och elevers syn på för- och nackdelar vid användning av läroböcker jämfört med digitala läromedel i undervisningen i naturkunskap.

Tabell 1. Sammanställning av elevers (ovanför grå linje) och lärares (nedanför grå linje) syn på läroböcker i naturkunskapsundervisningen.

Fördelar med läroböcker Nackdelar med läroböcker

Hålla boken fysiskt i handen, vilket resulterar i god koncentrationsförmåga och fokus, bättre inlärning och kunskapsprogression, jämfört med dator.

Hittar inte alltid information i boken, då läroböcker behöver uppdateras oftare. Böcker är några år gamla.

Böcker är tydliga och strukturerade. Enkelt och smidigt att ta fram, bläddra samt läsa i. Lätt att hitta i boken, då det finns bilder och sammanfattningar i slutet av kapitlen samt register längst bak i boken.

Det finns ofta små rutor i böckerna med lite extra information och bilder. bättre för hjärnan och hälsan. Tittar igenom i egen takt och läser flera gånger.

Filmer saknas. Liten text som är svår att läsa.

Tappar fokus och motivation på grund av liten text.

Mycket text och allt innehåll är inte alltid väsentligt.

”Man tar in information på ett annat sätt eftersom man har informationen fysiskt i handen”. Det är lätt att anteckna i, markera, stryka under sidor och lägga i bokmärken vid viktiga avsnitt i boken.

Bläddra tillbaka vid behov samt få en bättre överblick på mängden.

Svårare att individanpassa. Elever som har svårt att ta in text, blir överväldigade av andelen text. Kan vara svårare att hitta information direkt. Inte anpassat för elever som behöver inlästa texter för sin förståelse.

A B

24

”Fakta i en bok är korrekt, handlar om rätt ämne och ger tillgång till all information som behövs”.

”Det finns inte några nackdelar med läroböcker i tryck som påverkar undervisningen negativt utan snarare att det kanske inte är så miljövänligt”.

”Texten i bok är lättöverskådlig, då den är uppdelad per sida. ”Med hjälp av bilder, text och sidor att bläddra i, ser man en helhet”.

Svårare att navigera i en bok, jämfört med dator.

Monotont och jobbigt att läsa en enda bok.

Otympliga att ta med. Kan glömma eller tappa bort boken.

”Ofta är läroböckerna tätt knutna till läroplanen och kunskapskraven för kursen”. Detta kan göra arbetet mer strukturerat och enklare för vissa elever”.

Böcker kan vara begränsade. Om man upplever att något är svårt att förstå, kan man ta hjälp av digitala läromedel också.

Att sitta med en fysisk bok i handen. Man kan sitta med den samtidigt som man skriver, vilket hjälper inlärningen. Följa med på ett annat sätt på lektionen, medan läraren har genomgång. ”Lätt att ha en anteckningsbok bredvid för att efterlikna bokens fakta både i skriftlig och bildlig form”.

Böcker är kostsamma.

Boken kan inte ladda ur och behöver ingen laddning.

”Många tycker det är tråkigt att läsa och väljer därför att inte göra det”.

Boken är lättare att läsa, navigera, förstå och behålla koncentrationen, jämfört med en dator.

”Mycket saker att hålla reda på. t.ex. många böcker och sidor att hitta”.

Elever är vana vid böcker. Det är en trygghet.

Skolan har använt sig av läroböcker i tryck under hela skoltiden och det är enkelt att markera boken med små lappar inför prov eller om man har alltid som att risken för att missa saker är mycket mindre”.

Finns en inbyggd modell för att inlärning skall fungera. Tillgänglighet och enkelhet att använda boken. Göra anteckningar i boken och sätta in bokmärken. Får ett större spann. Kan snabbt bläddra i boken för information. En vana att ha bok.

Skönare att läsa om det är mycket text. Mer robust jämfört med dator. under i boken. Lugnare och lättare att fokusera med en bok.

Elever glömmer eller tappar bort böcker. Man måste hoppa mellan kapitlen.

25

Tabell 2. Sammanställning av elevers syn (ovanför grå linje) och lärares (nedanför grå linje) och på digitala läromedel i naturkunskapsundervisningen.

Fördelar med digitala läromedel Nackdelar med digitala läromedel Stort urval av information och bilder. Kan förstora

texten samt zooma in och ut. Vid svårigheter att läsa text, finns ofta möjlighet att få texten uppläst.

Hittar snabbt information genom att söka på begrepp och kan finnas fler än en förklaring.

Fokuserar lite bättre. Ofta mer interaktiva övningar där elever svarar på frågor, ritar i programmet mm vilket ökar förståelsen. Inhämtning av information på olika sätt t.ex. om hemsidan inkluderar test, spel mm. Filmer är ofta inkluderade.

”Inlärning är sämre utan en fysisk bok i handen”.

Elever har svårigheter att läsa, tolka och förstå text som de läser digitalt, då de inte kan markera text på samma sätt som i en bok. Lättare att tappa bort sig vid läsning. Svårt att se samband och få helhetsförståelse vid läsning av en digital text. ”På datorn kan det bli mer komplicerat när man läser texter och texten kan vara mycket svårare att förstå.

Har märkt att texter från datorn är lättare att förstå när man skriver ut dem”.

Elever med större behov i skolan får det stöd som de behöver t.ex. genom variation av undervisningen, förklaring på flera sätt samt uppläsning av text.

Då filmer går för snabbt fram, måste filmen pausas kontinuerligt, för att kunna hänga med i förståelsen. Det resulterar i att det tar lång tid att titta på filmen, tolka och förstå informationen.

Mycket enklare att svara på frågor till uppgifter.

Elever kan kontrollera sina kunskaper efter olika kapitel i boken och sedan rättar programmet svaren direkt. Kan vara mer underhållande, mindre ansträngande uppgifter, som kan vara lättare att förstå.

”Svårt att fokusera på samma sätt på en skärm jämfört med en bok. Lätt att bli distraherad”. ”Svårt att hålla sig till uppgiften och tappar fokus”. Elever blir lätt distraherade, då det är mycket enkelt att prioritera dataspel, sociala media eller andra hemsidor som finns lättillgängliga. ”Det finns alltid en distraktion i bakgrunden”. ”Svårare att igen. Inom det digitala läromedlet finns allt tydligt markerat på samma ställe.

”Lärarens genomgång är oftast snabbare, vilket kan leda till att det är svårare att hänga med”.

Det blir enklare att förstå då läraren kan förklara och rita samtidigt. Bilder hjälper till stor del med förståelsen till ämnet. Snabbt och effektivt.

Att läsa längre digitala texter är ansträngande för ögonen, orsakar huvudvärk och trötthet.

”Ohälsosamt att stirra på en skärm så länge om dagen som vi brukar göra”. ”Skönare om man har en vanlig bok istället”.

Tillgänglighet. Digitala läromedlet alltid med på mobilen eller datorn. Smidigt att läsa, skriva och inkludera allt material på datorn. Kan lätt lägga in bilder vid behov. Tydligt, enkelt och lätt att förstå.

Interaktiva övningar: Även om det är rätt svar, kan programmet ge negativ återkoppling. Detta för att svaren i programmet kräver ett specifikt svar. Exempelvis kan frågan endast besvaras med en stor bokstav och att liten bokstav ger fel svar.

Arbetet blir mer effektivt, genom skrollning samt att ha många flikar uppe samtidigt.

”Sedan vi var små har vi alltid lärt oss att läsa i böcker, vilket är lite enklare”.

26 Man kan arbeta på ett annat sätt. Det finns mycket information att läsa. Om elever finner det ansträngande att läsa, finns det ibland möjlighet att få texten uppläst.

”Osmidigt med teknologin eller uppbyggnaden av läromedlet”. ”Svårt att hitta ibland om man måste hoppa mellan kapitlen, mer ansträngande att läsa”.

”Texterna kan skrivas ut, vilket gör att man kan använda metoder anpassade för både dator och papper, som till exempel överstrykningspennor.

Information hittas lätt och snabbt och man behöver inte ha flera olika böcker och papper, utan allt är samlat på en plats”.

Teknikstrul, vid lågt batteri eller icke fungerande nätverk. Måste ha tillgång till eluttag och internetuppkoppling. Om internet eller hemsidan strular fås inte tillgång till informationen och information som har ritats/skrivits kan ha raderats på grund av att de inte sparades. Om datorn dör, går det inte att läsa eller använda den till skolarbetet. Viktigt material försvinner. Strul med datorn, internet eller att man inte är så bra med teknik kan förstöra undervisningen.

Elever kan sortera informationen och välja ut det viktiga, samt att så mycket information är tillgänglig. ”De är också smidiga att använda och praktiska. Enkelt att komma åt sidorna och man behöver endast datorn. Finns ofta mer information om ämnet när man läser digitalt”.

”Vid svårighet att sortera ut all information, kan ett digitalt läromedel ses som överväldigande och man kan behöva hjälp med det. Kan bli för mycket text och för mycket onödig text”.

”Glömmer sällan datorn, men kan glömma en bok på skolan”.

”Känns som att texten är längre eftersom texten är större, vilket tar upp mer plats på datorn”.

”Användbart vid distansundervisning”. ”Dataskärmen är full av text och oöverskådlig.

Känns ofta inte tillräckligt omfattande”. ”Oftast kommer det upp ett svar på en fråga, så det är svårare att fördjupa sig”.

Lättare att hitta information och arbeta digitalt. ”Blir mer långtråkigt”.

”Ofta uppdaterad information och det finns oändligt med källor”. eftersöks”. ”Förstår inte vart man ska trycka eller gå in på vissa sidor eller flikar så att man kommer till det man vill”. ”Svårt att följa med i texten. Svårt att navigera olika kapitel”. ”Kan inte läsa samtidigt som dokumentet är uppe, utan måste klicka mellan olika sidor, vilket tar längre tid”. ”Svårt att hålla koll på vilken sida man är på. Kan inte markera något i texten”.

Skönare att kunna bläddra bland sidor och läsa en bok, istället för att skrolla.

”Inloggningar kan vara jobbigt att hålla reda på”.

27

”Kan hoppa mellan stycken utan att det blir knasigt. Kan förstora bilder, titta på rörliga bilder och hitta begrepp. Begrepp i marginalen uppdateras lättare om det påverkar innehållet”.

”Distraktionerna ökar lätt. Elever klickar bort från digitala läromedel. Volymen ökar med olika uppslag. Elever kan inte hoppa mellan sidorna och får ingen bra överblick. Elever får inte plats med ett uppslag på datorskärmen”. samma ställe. Har alltid med datorn. Släpar ej runt på böcker. Sparar allt på datorn.

”Elever har lång startsträcka och svårigheter att komma överens med datorn. De saknar förkunskaper som krävs för att klara av programmet”.

”Kraftfullt verktyg om det finns simuleringar inbyggda och uppläsning för elever som har svårigheter med läsning. Innehåller en större variation i innehållet”.

Läraren måste vara tydlig med vad elever skall göra och hur de hittar informationen. Eleverna är inte vana vid digitala läromedel.

”Det finns inbyggda animeringar för ökad förståelse. Laborationstips finns inkluderade”.

”Elever får ingen röd tråd med digitala läromedel.

Uttag finns inte överallt. Många elever blir trötta på att titta på datorn. Många elever tittar på andra hemsidor och blir distraherade av annat som inte har något med undervisningen att göra”.

Lärares förbättringsförslag för att effektivisera elevers