• No results found

I den här delen av rapporten presenteras studiens förbättringsförslag och rekommendationer till fallstudieföretaget.

6.1 Rekommendationer

Förbättringsförslag och rekommendationer för varje forskningsfråga presenteras separat för att sedan presentera hur detta kan effektivisera materialförsörjningen med syfte att uppnå ökad leveransservice och minskad totalkostnad.

6.1.1 Hur kan efterfrågan prognostiseras?

Prognostisering kan användas för att underlätta planeringen av framtida materialförsörjning. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är en prognos och inte en total sanning. Utifrån identifierat efterfrågemönster kan efterfrågan prognostiseras med hänsyn till tidigare säsongers efterfrågan. Fördelen med att ta hänsyn till tidigare säsongers efterfrågan är att prognosen därmed ger en uppfattning om hur efterfrågan borde se ut under rådande omständigheter. Säsongsefterfrågan har identifierats och således är rekommendationen att prognostisering av efterfrågan bör ske med metoden säsongsindex.

6.1.2 Hur kan orderkvantiteter och orderperiodiciteter beräknas?

Med hjälp av partiformningsmetoder kan orderkvantiteter beräknas för att finna lägsta totalkostnad, vilket sker genom en avvägning mellan lagerhållningskostnad och ordersärkostnad. Samtliga partiformningsmetoder som använts i studien, med undantag för periodens behov, beräknar en lägre totalkostnad än den nuvarande. Det är en förutsättning att medellagernivåerna minskar för att uppnå en kostnadsbesparing, då det framförallt är lagerhållningskostnaden som kommer att minska och på det sättet bidra till lägre totalkostnad.

Wagner & Whitin-algoritmen beräknar den lägsta totalkostnaden och således rekommenderas att den metoden används vid partiformning. Algoritmen beräknar när inleverans bör ske storlek på orderkvantiteter. Enligt beräkningarna med prognostiserad efterfrågan kommer såväl orderkvantitet som orderperiodicitet att variera på följande sätt:

Tabell 6.1: Rekommenderade orderkvantiteter och orderperiodiciteter.

Inleverans i period Standardpanel (m3) C24 (m3)

2 13,95 9,09

14 34,14 21,58

20 40,00 38,59

24 29,54

-25 - 41,36

27 44,51

-31 50,88 34,90

36 38,52 30,51

41 53,49 40,67

Beordring bör göras med hänsyn till medelleveranstiden det vill säga tre perioder innan

6.1.3 Hur kan osäkerheter hanteras?

Osäkerheter och variationer i efterfrågan samt leveransledtid kan hanteras genom att upprätta säkerhetslager. SERV2 dimensionering av säkerhetslager tar hänsyn till orderkvantiteter samt variationer i efterfråga och leveransledtid.

Nuvarande lagernivåer är betydligt högre än vad partiformningsmetoderna och dimensionering av säkerhetslager beräknar. Höga lagernivåer minskar risken för att bristsituationer ska uppstå men samtidigt innebär det höga lagerhållningskostnader, mycket hantering och ökad risk för inkurans. För att kunna minska lagernivåerna men samtidigt hantera osäkerheter med hjälp av säkerhetslager måste ett förändrat arbetssätt med materialförsörjning implementeras. Det är även första gången prognostisering genomförs och således går det inte att uttala sig om hur korrekt prognosen kan antas vara.

En högre servicenivå bör därför väljas vid dimensionering av säkerhetslager för att undvika att bristsituationer uppstår. Rekommendationen är därför att ett säkerhetslager dimensioneras enligt SERV2 med 99 %-servicenivå.

6.2 Ökad leveransservice och minskad totalkostnad

Studien visar att lageromsättningshastigheten kan höjas med 33 % för standardpanel respektive 40 % för C24 genom att prognostisera efterfrågan och tillämpa partiformningsmetoden Wagner & Whitin. Ökad lageromsättningshastighet minskar även risken för inkurans. Lägre lagernivåer bidrar dels till mindre hantering och därmed minskar risken att virke blir skadat, det blir även lättare att inventera och därmed upptäcka när det är dags att beställa.

Prognostisering används för att underlätta planering och skapa en uppfattning om hur efterfrågan kan se ut. Genom att använda säkerhetslager kan lagernivåerna sänkas men ändå bibehålla en hög servicenivå. Säkerhetslagret minskar risken för att bristsituationer ska uppstå vilket bidrar till en ökad leveransservice. Minskad totalkostnad uppnås genom att sänka lagernivåerna och tillämpa en partiformningsmetod som utifrån efterfrågan gör en avvägning mellan ordersärkostnad och lagerhållningskostnad. Tabell 6.2 visar en jämförelse mellan studiens resultat och nuvarande materialförsörjning hos Lundqvist.

Säkerhetslagret är inkluderat i medellagervärdet och lagerhållningskostnaden för Wagner

& Whitin.

Tabell 6.2: Jämförelse mellan förbättringsförslag och nuvarande materialförsörjning.

Standardpanel C24

Lundqvist

Medellagervärde

Lundqvist

Lagerhållningskostnad Lundqvist Antal beordringar per år Lundqvist

Ordersärkostnad Lundqvist

TOTALT

Wagner & Whitin

Medellagervärde

Wagner & Whitin

Lagerhållningskostnad Wagner & Whitin Antal beordringar per år Wagner & Whitin

Ordersärkostnad Wagner & Whitin

TOTALT

Kostnadminskning Procentuell minskning

140 000 kr 420 000 kr

35 000 kr 105 000 kr

6 5

7 450 kr 5 802 kr

42 450 kr 110 802 kr

61 040 kr 44 800 kr

15 260 kr 11 200 kr

8 7

9 600 kr 8 400 kr

24 860 kr 19 600 kr

17 590 kr 91 202 kr

−41 % −82 %

Studien visar att totalkostnaden för lagerhållning och beordring av standardpanel och C24 kan minska med 41 % respektive 82 %.

Sammanfattningsvis kan materialförsörjning effektiviseras för att uppnå ökad leveransservice och minskad totalkostnad genom följande aktiviteter:

• Minskning av lagernivåerna.

• Prognostisering enligt metoden säsongsindex.

• Partiformning enligt Wagner & Whitin-algoritmen.

• Dimensionering av säkerhetslager med 99 %-servicenivå enligt SERV2.

7. Slutsatser

I den här delen av rapporten presenteras studiens slutsatser samt förslag till vidare studier.

7.1 Studiens resultat

Rekommenderade förbättringsförslag baseras på den fallstudie som genomförts och är därför specifika för fallstudieföretaget. Således går det inte att generalisera dess resultat och tillämpa förbättringsförslagen inom samtliga producerande företag. Arbetsmetodiken och analyserna som föranledde resultaten kan dock vara möjliga att tillämpa för andra tillverkande företag för att effektivisera sin materialförsörjning med syfte att uppnå ökad leveransservice och minskad totalkostnad. Beroende på nuvarande verksamhet, efterfrågemönster, typ av produkter med mera kommer analyserna visa andra resultat än denna studie.

7.1.1 Effektiviserad materialförsörjning

Studien visar att materialförsörjning kan effektiviseras, för att uppnå ökad leveransservice och minskad totalkostnad genom att använda, genom att granska nuvarande verksamhet och sedan tillämpa ändamålsenliga teorier och modeller. Arbetsmetodiken och analyserna kan sammanställas i följande aktiviteter, som förklaras mer utförligt nedan:

Related documents