• No results found

Förbättringsmöjligheter hos Optily

6.3.2

Etiska aspekter

I dagens värld är det många som anser att vissa yrkesgrupper kommer se ett skifte i vem som utför arbetet. Det påstås att hälften av jobben som vi känner till dem idag kommer att automatiseras antingen via robotar eller mjukvara om 20 år [32]. Ersätter Optily en mänsklig arbetare?

Optily tar endast hand om den enskilda packningen, programmet behandlar till exempel inte historik, prioriteringar eller andra föremål än av rundskaftad natur. I det stora hela kan Optily därför inte ersätta planeringsansvarig.

Det finns även andra arbetsuppgifter som behöver göras i samband med planering av kör- ningar. Material som tallrikar och fästanordningar behöver ses över och underhållas. Även uppgifter som lagerhantering och prioriteringar av när en beställning behöver vara klar är något som är minst lika viktigt för beläggningsprocessen. Med Optily kan därmed plane- ringsansvarig fokusera på andra uppgifter och på så sätt öka effektiviteten på andra håll.

6.4

Förbättringsmöjligheter hos Optily

Eftersom Optily är utvecklad specifikt för att packa beläggningskammare hos Ionbond är det stor risk att det inte går att använda Optily i annan verksamhet företaget håller på med. Optily är i nuläget inte anpassat för något annat än beläggningskammare men skulle kunna anpassas för att en användare ska ha möjlighet att definiera packningsregler och ytterligare specifikationer för att lösa mer generella packningsproblem. Detta skulle varit mer relevant om gruppen istället genomfört projektet med syfte att sälja Optily till många olika företag vars verksamheter skiljer sig åt.

7

Slutsatser

I denna del av rapporten ges författarnas sammanfattade uppfattning om allt som har skri- vits. För tydlighetens skull ställs frågeställningarna upp igen och svaras på. En sammanfatt- ning om de viktigaste lärdomarna och huruvida syftet nåddes eller ej ges även här.

1. Hur kan Optily implementeras så att värde skapas för kunden? Optily utvecklades med

fokus på användbarhet. Genom att användagränssnitsbiblioteket JFeonix lyckades projekt- gruppen skapa ett program som både är estetiskt tilltalande och enkelt att använda. Detta i sig har varit av stort värde för kunden. Gruppens val att outsourca funktionalitet till existe- rande mjukvarubibliotek har även gett möjligheten att implementera mycket funktionalitet utan att behöva utveckla den från grunden. Detta har gjort att kunden har kunnat få önskad funktionalitet inom tidsramen av detta projekt. Som nämnts tidigare har fokus även legat på att med hjälp av Optily försöka minska stressen för de anställda hos Ionbond. Detta har pro- jektgruppen lyckats med eftersom den huvudsakliga orsaken för stressen var att planerade körningar inte faktiskt fick plats när de skulle packas. I och med att Optily redan vid plane- ringsstadiet signalerar huruvida en planerad körning går att realisera i verkligheten eller ej kan planeringsansvarig ta hänsyn till detta innan denne skickar ut arbetsordern.

2. Vilka erfarenheter kan dokumenteras från detta projekt som kan vara intressanta för

framtida projekt? Under projektets gång har gruppen samlat på sig flera erfarenheter.

Gruppen har bland annat upptäckt Kotlin och visat att det går att att utveckla ett program av tillräcklig kvalite för att kunden ska kunna använda det. Detta är intressant eftersom Kotlin fortfarande är ett väldigt ungt språk och fortfarande relativt okänt. Utöver detta finns även har samtliga gruppmedlemmar fått ökad erfarenhet av versionhanteringsverktyget git.

3. Vilket stöd kan man får genom att skapa och följa upp en systemanatomi? Grup-

pens uppfattning angående stödet en systemanatomi kan ge är förhållandevis tillbakadragen. Gruppen inser att det finns ett visst värde av att skapa en systemanatomi eftersom det genom denna gick att skapa och strukturera aktiviteter. Gruppens slutsats är dock att stödet slutar där eftersom systemanatomin som skapades vid projektets slut skiljde sig drastiskt från den som gjordes i början vilket indikerar att den initiala systemanatomin inte stödde i särskild stor utsträckning formandet av slutprodukten

4. Hur kan Optily bistå kunden i att uppnå deras miljömål? Ionbond har som nämnt ett mål att minska sin energianvändning med 2%. Huruvida detta uppnås med hjälp av Optily har gruppen ej räknat på. Det som dock med säkerhet kan sägas är att Optily har bidragit till ökad energieffektivitet. Genom Optily har kunden lyckats öka antalet föremål per körning och detta leder till att energin per föremål minskar i och med att ytbeläggningsmaskiner- na använder lika stor mängd energi oberoende på hur många föremål som ska ytbeläggas. Detsamma gäller ytbeläggningsmaterialet.

Del II

A

Påverkan av en MVP av Tjelvar

Guo

A.1

Introduktion

Förkortningen MVP kommer från engelskan och betyder Minimum Viable Product och är alltså en produkt som är så minimal som möjligt. En MVP är typiskt minimal i den mening att den innehåller precis så många funktioner som krävs för att uppfylla de tidiga behoven hos en kund, men en MVP måste inte nödvändigtvis vara minimal i den meningen. Exempel på detta presenteras i senare delar av rapporten. Syftet med en MVP är att i ett tidigt skede samla in feedback från kunden som sedan kan has i åtanke när vidareutveckling av produkten sker. Det kan tyckas rimligt att detta ofta är ett billigare alternativ än att skapa en produkt med en uppsjö av funktioner för att sedan släppa den till kund och få reda på att hälften av funktionerna var onödiga och något som kunden inte kommer att använda sig av. Att arbeta med skapandet av en MVP påverkar också utvecklingsprocessen. Hur denna påverkan ser ut är något som undersöks i denna rapport.

Related documents