• No results found

Förberedelser (säkerhet och förövning)

6 ANALYS

6.2 Förberedelser (säkerhet och förövning)

Never permit the enemy to acquire unexpected advantage.80 6.2.1 Analys

Säkerhet och förövning kan sägas vara nyckelprinciper under förberedelsefasen av en operation. I de historiska fall McRaven använder sig av i sin studie, har SF-enheterna anfallit förband som försvarat förberedda försvarsställningar. I dessa fall, har säkerhet varit nödvändig för att skydda tidsplaneringen av operationen såväl som metodval vid själva attacken.

Den andra principen vid förberedelsefasen av en operation är förövning. Under förberedelserna förövas uppdraget vilket medger att planerarna (C ODA och SFL) kan identifiera sårbarheter och begränsningar för åtgärder och implementering i planeringsarbetet. Förövning kan ibland översättas till välövad trupp med en enkel och beprövad stridsteknik. Helst bör allt övas i skala 1:1 men då detta inte går att göra får man ha en plan som bygger på sånt som tidigare fungerat.

Vid förberedelsen inför en specialoperation är hörnstenen säkerhet. Utan operativ säkerhet kommer överaskning att bli svår att uppnå. Nätverksbaserade SF-operationer visar på nya säkerhetsbehov, vilka aktualiseras under operationens genomförande fas. Den gemensamma lägesuppfattningen som fås genom att man delar på den gemensamma informationsdomänen (där den egna operativa informationen hämtas, delges och förädlas) bör skyddas både inom

78 V Holmberg, S. C., Preliminär specifikation av portabel personlig ledningscentral (PPL), 1995.: En energikälla eftersträvas för alla enheter, dock kan vissa enheter ha separata batterier. Minimal uppstarttid för systemet skall eftersträvas. Batterierna skall gå att ladda från olika energikällor. Laddningskapacitet buren av operatören får ingå om det ryms inom totalvikten och ej minskar operatörens förmåga till verkan. Batteriet skall gå att ladda minst 1000 cykler och skall tillåta minst 12 timmars drifttid, längre drifttid eftersträvas.

79 Johansson Lars, Svensson Henrik, Design av Testplattform för Morgondagens Soldat, 2003.: Genom exempelvis röststyrning, ögonstyrning och eller pekning på display kan operatören styra vad som skall presenteras eller matas in. Detta kan innebära att peka ut en plats på den digitala kartan eller markera symboler.

och mellan operatörerna. Skyddandet av datalänken både fysiskt81 och teletekniskt kommer att vara avgörande.82 Detta medför att operatörer som faller i motståndarens händer måste kunna avföras från nätverket för att inte hela operationen skall äventyras. Nätverkets mängd av trafik kan även komma att förvarna motståndaren om en attack är nära förestående. För att motverka dessa svagheter är det viktigt att försvåra för motståndare att se operativa mönster i datatrafiken genom att, över tiden, hålla ett högt flöde av information genom nätverket. Mina egna erfarenheter under de år som ubåtsjakten bedrevs mest intensivt är att detta praktiserades med stort allvar inom den svenska flottan.

Det ökade säkerhetskravet på operatörerna när de befinner sig vid målet, kan innebära att informationsprofiler kommer att sändas ut som C-meddelande (envägskommunikation) till operatörerna, som endast befinner sig i mottagningsmod för att minimera eventuella elektromagnetiska signaturer.83 Gemensamt för SF och nätverksbaserade operationer är behovet av förövning under förberedelserna för att förbättra samspelet. Genom förövning med de i nätverket ingående enheterna kommer naturliga kontaktytor och informationsstrukturer att skapas mellan enheterna. Denna förövning leder till att procedurer och verktyg finslipas mellan enheterna. Nätverksbaserade SF- operationer kommer därmed att innebära stora krav på övning och förberedelser, precis som traditionella SF-operationer.

6.2.2 Slutsats:

Den tydligaste konsekvensen av förberedelserna inför ett troligt händelseförlopp är dess ökning av övningstiden. Om SF-operatörerna både planerar, förbereder samt genomför uppdraget kommer förberedelsetiden att tas på bekostnad av planeringstiden. Med det ökade tempot i framtidens krigföring, vilket jag utgår från i denna uppsats, kan det bli tvunget att dela på operatörerna mellan planering och genomförande. Med andra ord kommer nätverksbaserade SF-operationer att öka tempot i planeringen men kräva längre tid för övning och förberedelser mellan nätverkets olika delar, för att inte nämna de specialister på informationsoperationer som kan komma att behöva inkorporeras i nätverket.

81 V Holmberg, S. C., Preliminär specifikation av portabel personlig ledningscentral (PPL), 1995.: Behörighet hos användaren kontrolleras vid inloggning. Användare skall själv ha möjlighet att destruera data. Om enheten tappar kontakt med operatörens personliga nätverk skall den ej gå att använda. Obehöriga försök till dataåtkomst bör medföra autodestruktion av enheten. Lagring kan ske internt hos operatören eller externt inom informationsdomänen. 82 Remiss 2 Doktrin för gemensamma operationer, kapitel om info ops.

83 Johansson Lars, Svensson Henrik, Design av Testplattform för Morgondagens Soldat, 2003, s 7-8: Operatörens personliga nätverk skall vara trådlöst. Kommunikationen skall vara maximalt okänslig mot olika former av störningar, vara krypterad samt vara svår att pejla. Det personliga nätverket skall kunna förmedla alla för systemet förekommande datatyper. Uteffekt från operatören varieras beroende på mottagaren. För gruppchefer/C ODA bör

kommunikationsutrustningen ge möjlighet att sända och ta emot data utifrån grupp och gruppmedlemmar på två olika kanaler. Varav en är dominerande och scannas. Extern kommunikation kan ske via WLAN för sändning av bild-, video-, text-, positions-, varnings- och stridsvärdes data. Dessa datatyper tidsstämplas vid sändning och mottagning. Alla datatyper skall komprimeras.

Till skillnad mot traditionella SF-operationer kommer nätverksbaserade SF- operationer troligtvis att finna sin styrka i synnergieffekterna av nätverkets delar och dess förmåga att lösa uppkomna situationer. Nätverksbaserade SF- operationers förmåga till anpassning kommer därmed att utgöra grundpelaren i planeringen, där övning och repetition fokuserar på att möta det oväntade.

Related documents