• No results found

31 Trafikverket, Nationella vägdatabasen

1 Förbi Lindes-

Lindes-berg 80 km/tim

Den kalkyl som tagits visar att åtgärderna är olönsamma. Detta beror på att åtgärderna inte genererar några restidsvinster för väg-trafik jämfört med nollalternativet, då has-tigheten inte ändras på någon del av sträckan. Restidsvinster för gående och cy-klister kan inte värderas samhällsekono-miskt och måste också läggas in i den sam-manvägda bedömningen av lönsamhet.

De största kvantifierbara nyttorna tillfall-ler personbilstrafiken genom ökad res-tidssäkerhet och trafiksäkerhet, cykel ge-nom stärkta lokala cykelkopplingar samt godstransporter (ställplats).

Åtgärderna bidrar till ökad framkomlighet för vägtrafik samt gång- och cykeltrafik. Ef-fekterna på trafikökning och överflyttning bedöms som mycket små. Åtgärderna bi-drar till ökad restidssäkerhet för både per-son- och godstransporter. Användbarheten för näringslivets transporter förbättras ge-nom ställplatser. Effekter på trafiksäkerhet och restid är små i relation till åtgärdskost-naden. En stärkt gång- och cykelkoppling leder till ökad trygghet samt ökad fysisk ak-tivitet i transportsystemet, med positiv på-verkan på hälsa. Åtgärderna bidrar till ökad trafiksäkerhet för samtliga trafikanter och bidrar därmed också till social hållbarhet.

Paket Samhällsekonomisk analys Fördelningsanalys Transportpolisk måluppfyllelse

2 Förbi

Lindes-berg 100 km/tim

Kalkylen visar på god lönsamhet med en nettonuvärdeskvot på 1,3. Det beror fram-förallt på positiva trafiksäkerhetseffekter och restidseffekter. Merparten av de åtgär-der som ingår i paketet har kunnat väråtgär-deras samhällsekonomiskt. Resultatet får därmed sägas vara tillförlitligt.

De största kvantifierbara nyttorna tillfall-ler personbilstrafiken genom ökad res-tidssäkerhet och trafiksäkerhet, samt cy-kel genom stärkta lokala cycy-kelkopplingar. Män får en större nytta av åtgärderna än kvinnor. För näringslivets transporter har en utbyggnad till mötesfri väg inte lika stor betydelse eftersom de inte kan tillgo-dogöra sig en hastighetshöjning.

Minskade restider för personbil bedöms bi-dra till överflyttning av resor till personbil och därmed öka mängden fordonskilometer med personbil. Åtgärderna bidrar till ökade utsläpp av koldioxid vid byggande, drift och underhåll. Även ökad hastighet ger negativ påverkan. Mötesseparering och ökade has-tigheter ger negativ påverkan på barriäref-fekter för djur. Dessa efbarriäref-fekter mildras av vilt- och faunapassager men effekterna är fortfarande negativa jämfört med nollalter-nativet. Mortaliteten blir däremot positiv för djurlivet. Åtgärderna bidrar till mins-kade restider för persontransporter. Kor-tare restider bidrar till förbättrade möjlig-heter för pendling och större arbetsmark-nadsregioner. Användbarheten för närings-livets transporter förbättras genom ställ-platser. De planskilda korsningarna är kost-nadsdrivande men ger goda trafiksäker-hetseffekter i relation till kostnaden. Åtgär-derna bidrar till ökad trafiksäkerhet för samtliga trafikanter, vilket också bidrar till positivt till social hållbarhet. Stärkt gång- och cykelkoppling leder till ökad trygghet för gående och cyklister samt ökad fysisk aktivitet i transportsystemet.

Paket Samhällsekonomisk analys Fördelningsanalys Transportpolisk måluppfyllelse

3

Lindesberg-Storå 80 km/tim

Den kalkyl som tagits visar att åtgärderna är olönsamma. Detta beror på att åtgärderna inte genererar några betydande restidsvins-ter för vägtrafik jämfört med nollalrestidsvins-ternati- nollalternati-vet. Flera av de åtgärder som ingår i paketet kan inte värderas samhällsekonomiskt. Hit hör restidsvinster för gående och cyklister samt trimningspaketet för Hällabacken och Hinderbacken. Effekterna av dessa åtgärder måste också läggas in i den sammanvägda bedömningen av lönsamhet.

De samhällsekonomiska nyttorna tillfaller samtliga trafikslag. Åtgärderna ger posi-tiva effekter för såväl män som kvinnor, vuxna, barn och unga. Användbarhet för näringslivets transporter förbättras dock genom ställplatser och förbättrad robust-het i backar.

Åtgärderna bidrar till förbättrad tillgänglig-het för gående och cyklister och skapar goda cykelkopplingar på sträckor där det ej finns idag. Tillsammans med åtgärder för förbättrade busshållplatser bedöms detta kunna leda till en viss överflyttning av resor till gång, cykel och kollektivtrafik. Åtgärder i Hällabacken och Hinderbacken leder till ökad restidssäkerhet för både person- och godstransporter. Användbarhet för närings-livets transporter förbättras genom ställ-platser. Åtgärderna bidrar till att förbättra barns skolvägar och kan därmed innebära minskade kostnader för skolskjuts. Effekter på trafiksäkerhet och restid är små i relat-ion till åtgärdskostnaden. Åtgärderna bi-drar till ökad trafiksäkerhet för samtliga trafikslag. Påverkan på jämställt transport-system är neutral. Hälsoeffekterna är posi-tiva genom ökad fysik aktivitet. Mycket po-sitiva effekter på barns skolvägar.

Paket Samhällsekonomisk analys Fördelningsanalys Transportpolisk måluppfyllelse

4

Lindesberg-Storå 100 km/tim

Kalkylen visar på god lönsamhet med en nettonuvärdeskvot på 1,5. Det beror fram-förallt på positiva trafiksäkerhetseffekter och restidseffekter. Merparten av de åtgär-der som ingår i paketet har kunnat väråtgär-deras samhällsekonomiskt. Resultatet får därmed sägas vara tillförlitligt.

De samhällsekonomiska nyttorna tillfaller samtliga trafikslag. Åtgärderna ger posi-tiva effekter för såväl män som kvinnor, vuxna, barn och unga.

Minskade restider för personbil bedöms bi-dra till överflyttning av resor till personbil och därmed öka mängden fordonskilometer med personbil. Åtgärderna bidrar till ökade utsläpp av koldioxid vid byggande, drift och underhåll. Även ökad hastighet ger negativ påverkan. Mötesseparering och ökade has-tigheter ger negativ påverkan på barriäref-fekter för djur. Dessa efbarriäref-fekter mildras av vilt- och faunapassager men effekterna är fortfarande negativa jämfört med nollalter-nativet. Mortaliteten blir däremot positiv för djurlivet. Åtgärderna bidrar till mins-kade restider för persontransporter. Kor-tare restider bidrar till förbättrade möjlig-heter för pendling och större arbetsmark-nadsregioner. Användbarheten för närings-livets transporter förbättras genom ställ-platser. Åtgärderna bidrar till ökad trafiksä-kerhet för samtliga trafikanter, vilket också bidrar till positivt till social hållbarhet. Stärkt gång- och cykelkoppling leder till ökad trygghet för gående och cyklister samt ökad fysisk aktivitet i transportsystemet. Förbättrade skolvägar minskar behovet av skolskjuts.

Paket Samhällsekonomisk analys Fördelningsanalys Transportpolisk måluppfyllelse