• No results found

2016-06-21 Fördela annonseringen på båda lokaltidningarna

Innehållsförteckning

2016-06-21 Fördela annonseringen på båda lokaltidningarna

I Botkyrka kommun finns inte bara en, utan faktiskt två lokaltidningar. Medborgarna är därmed ganska lyckligt lottade utifrån det faktum att det därmed finns en viss mångfald av den kritiskt granskande journalistiken där kommunen, förvaltningarna,

verksamheterna och politiska beslut granskas och återrapporteras till medborgarna.

Det blir lite skevt att kommunen väljer att ensidigt förlägga all annonsering till endast den ena tidningen.

Rimligen borde kommunen försöka bidra till att det även i framtiden finns en mångfald i journalistiken genom att fördela den tidningsannonsering man gör på båda två

tidningarna och inte ensidigt bara gynna den ena tidningen.

Vi föreslår kommunfullmäktige besluta

att uppdra åt kommunstyrelsen att låta kommunledningsförvaltningen fördela kommunens annonsering så att den fördelas mellan de två lokaltidningarna.

Jimmy Baker

TJÄNSTESKRIVELSE 1[3]

Kommunledningsförvaltningen

2019-05-08 Dnr KS/2016:496

Kommunledningsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45, Tumba · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 08 530 610 00 Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Marianne Wladis Kommunstyrelsen

Motion - Fördela annonsering på båda lokaltidningarna (M)

Sammanfattning

Jimmy Baker (M) föreslår i motionen att kommunfullmäktige ska uppdra åt kommunstyrelsen att låta kommunledningsförvaltningen fördela kommu-nens annonsering mellan de två lokaltidningarna, Mitt i Botkyrka och Bot-kyrka Direkt.

Kommunledningsförvaltningen håller med om att det är viktigt att kommu-nen bidrar till att det finns en mångfald av lokala medier i kommukommu-nen. En bra lokaljournalistik uppskattas av medborgarna vilket ökar värdet av att an-nonsera i lokaltidningarna. Kommunen ska dock inte ge presstöd utan end-ast annonsera utifrån det informationsbehov som finns.

Sedan flera år tillbaka fördelar kommunen sin gemensamma annonsering i båda lokaltidningarna. Annonsen ”Aktuellt i Botkyrka” annonseras i båda tidningarna varje vecka. Kommunen annonserar utöver detta dessutom lö-pande i bägge lokaltidningarna.

Annonsavtal tecknas löpande, på årsbasis, med såväl Botkyrka Direkt som Mitt i Botkyrka/Salem. Årsavtal tecknas med bägge tidningarna efter årliga förhandlingar.

Ärendet

Jimmy Baker (M) har vid kommunfullmäktiges sammanträde 2016-06-21, § 158 lämnat en motion: Fördela annonsering på båda lokaltidningarna. Mot-ionären föreslår att kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att låta kommunledningsförvaltningen fördela kommunens annonsering mellan de två lokaltidningarna, Mitt i Botkyrka och Botkyrka Direkt.

Kommunens annonseringar i lokaltidningarna

Kommunen fördelar idag sin kommungemensamma annonsering i båda lo-kaltidningarna på följande sätt:

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[3]

Kommunledningsförvaltningen

2018-02-22 Dnr KS/2016:496

Efter att de så kallade Pejlsidorna (en fyrsidig inlaga med samhällsinformat-ion och kalendarium som annonserades varannan vecka i Botkyrka Direkt) lades ner i slutet av 2017, annonserar kommunen på följande sätt:

En halvsida ”Aktuellt i Botkyrka” varje vecka i Botkyrka Direkt.

Tio gånger under året utökas annonsen till en helsida.

Sedan 2018 annonserar kommunen också digitalt på botkyrkadirekt.se.

I tidningen “Mitt i Botkyrka/Salem” annonserar kommunen med en halvsida varje vecka.

Utgivningen gör uppehåll under sommarsemesterperioden samt under jul- och nyårsveckorna, det innebär cirka 42 utgivningar per år och tidning.

Aktuellt i Botkyrka är en kanal som syftar till att i första hand förmedla samhällsinformation från alla verksamheter i Botkyrka kommun inom ra-marna för kommunens lagstadgade informationsansvar.

Annonskostnaden för kommunikationsenheten uppgick år 2018 till totalt 1198 tkr totalt för annonseringen i båda lokaltidningarna samt digital annon-sering.

Dessutom annonserar kommunens förvaltningar löpande i bägge lokaltid-ningarna. Det rör sig om inbjudningar till kommunens event, rekryterings-annonser med mera. Total rekryterings-annonsering i Botkyrka Direkt 2018 870 426 kronor netto. Total annonsering för Mitti Botkyrka/Salem under 2018 var 662 824 kronor netto.

Annonsavtalen tecknas på kalenderårsbasis efter årliga förhandlingar. Avta-let med Botkyrka Direkt omfattar ”Aktuellt i Botkyrka” samt övrig förvalt-ningsspecifik annonsering och löper ut den 31 december 2019. Avtalet med Mitt i Botkyrka/Salem omfattar ”Aktuellt i Botkyrka” samt övrig förvalt-ningsspecifik annonsering och löper också ut den 31 december 2019. Av-talsförhandlingar inför 2020 sker i oktober 2019.

Yttrande

Vi håller med om att det är viktigt att kommunen bidrar till att det finns en mångfald av lokala medier i kommunen som aktivt kan granska kommunen, övriga verksamheter och samhällsliv på platsen. En bra lokaljournalistik uppskattas av medborgarna vilket ökar värdet av att annonsera i lokaltid-ningarna. Kommunen ska dock inte ge presstöd utan endast annonsera uti-från det informationsbehov som finns.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 3[3]

Kommunledningsförvaltningen

2018-02-22 Dnr KS/2016:496

Då vi inte längre har Pejl på Botkyrka som var en fyrsidig bilaga i vartannat nummer av Botkyrka direkt är fördelningen av annonsering i de båda lokal-tidningarna nu mera jämnt fördelad.

Vi sluter avtal varje år utifrån verksamhetens behov och budget och med den tidning som kan skapa gott värde och kostnadseffektivt erbjudande.

Andra viktiga parametrar för kommande fördelning av vår totala annons-budget i respektive lokaltidning är:

– distributionsform och uppnådd distributionstäckning – upplaga

– räckvidd – läsare (hur många läsare nås totalt) – kontaktkostnad per läsare

– redaktionellt innehåll.

Inför kommande förhandling, som sker i oktober 2019, kommer vi att göra en helhetsbedömning av dessa kriterier då vi fortsätter arbetet med annonse-ring i våra lokaltidningar.

Leif Eriksson Fredrik Gladh

Kommundirektör chef för kommunikationsenheten

PROTOKOLLSUTDRAG 1[2]

Kommunstyrelsen

2019-06-03 Dnr KS/2015:263

§ 103

Svar på motion - Mer effektiva medborgarkontor (M) (KS/2015:263)

Beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:

Kommunfullmäktige avslår motionen.

Reservation

Samtliga ledamöter för (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Sammanfattning

Jimmy Baker (M), Kia Hjelte (M) och Besnik Morina (M) har vid

kommunfullmäktiges sammanträde 2015-03-26, § 48, lämnat motion: Mer effektiva medborgarkontor. Genom motionen föreslår motionärerna att kommunstyrelsen ges i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att kunna organisera om dagens antal medborgarkontor till totalt två stycken.

Medborgarkontor finns idag i Alby, Fittja, Hallunda, Tullinge och Tumba.

Kontoren ligger i de lokala centrumanläggningarna. På medborgarkontoren sitter förutom medborgarcenters samhällsvägledare även områdesstrateger.

Tillsammans utgör de en viktig kommunal närvaro i medborgarens vardagsmiljö.

Att effektivisera resurserna för medborgarkontoren och kontaktcenter har funnits med i hela den process som startade efter beslut om sammanslagning av de två enheterna och som genomfördes under 2018. De egna lokaler som tidigare använts av kontaktcenter för telefoni och administration har sagts upp. Alla medarbetare från båda de tidigare enheterna har beretts plats i befintliga medborgarkontor. Medborgarkontoren har anpassats för att inrymma både telefoni, administration samt personliga besök. Med alla samhällsvägledare fördelade på medborgarkontoren och med kompetens att svara i alla kanaler har sårbarheten i bemanning begränsats. Detta

BOTKYRKA KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG 2[2]

Kommunstyrelsen

2019-06-03 Dnr KS/2015:263

sammantaget bör på sikt leda till minskade lokalkostnader såväl som minskade kostnader för timvikarier.

Kommunledningsförvaltningen anser att en minskning av antalet

medborgarkontor till två stycken, utan att erbjuda andra alternativ, avsevärt skulle minska den kommunala närvaron i kommundelarna. Det, i sin tur, riskerar att leda till ett minskat förtroende mellan kommunen och dess medborgare. För en stor del av medborgarna skulle också avståndet öka till den lättillgängliga och uppskattade service medborgarcenter erbjuder via medborgarkontoren. Särskilt drabbar det de med språksvårigheter och de, t ex äldre, som behöver extra stöd med det ökande antalet e-tjänster i kommunen och i annan viktig samhällsservice.

Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i tjänsteskrivelse 2019-05-09.

Motivering

Alla förvaltningar ska effektivisera 2 %, inklusive medborgarkontoren. Mit-tenmajoriteten är dock överens om att vi inte ska lägga ner en så viktig hällsfunktion som medborgarkontoren. Vi går mot ett mer digitaliserat sam-hälle, men vi är inte helt digitaliserade än och många Botkyrkabor förlitar sig på de fysiska medborgarkontoren och den direkta kontakten med kom-munen.

Yrkande

Stina Lundgren (M) yrkar bifall till motionen.

Propositionsordning

Ordföranden ställer ordförandeförslaget mot Stina Lundgrens (M) bifallsyrkande och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med ordförandeförslaget.

_____

Expedieras till:

Kommunfullmäktige

MOTION Kommunfullmäktige

2015-03-26