• No results found

4. Resultat

4.1 Deskriptiv statistik

4.1.2 Fördelning gällande bankkortet

representanter från något annat program. De tre som gått turismprogrammet med medieteknik som inriktning är inkluderade i gruppen IT media och design.

Figur 6: Fördelning av utbildningens inriktning

Av respondenterna som deltog i studien var de flesta teknikintresserade till viss del, endast 7,1% svarade att de inte var intresserade. Större spridning fanns gällande frågan kring teknisk sysselsättning på fritiden. Färre sysslar med teknik på fritiden i jämförelse med procenten som är intresserade, vid sammanräkning av kolumnerna instämmer – instämmer helt. Dessa faktorer kopplas till variabeln innovativeness.

Figur 7: Fördelningen av respondenternas teknikintresse samt teknik sysselsättning

4.1.2 Fördelning gällande bankkortet

Respondenterna tillfrågades om hur många som ägde ett bankkort, denna fråga resulterade i 100%. Alla tillfrågade ägde ett bankkort och hela 93,7% använde bankkortet dagligen eller ett par gånger per vecka. Bara 8 av respondenterna använde bankkortet ett par gånger per månad. De övriga svarsalternativen som fanns med i enkäten redogörs inte då ingen fyllde i dessa alternativ.

41

Figur 8: Fördelningen av respondenternas användande av bankkortet

Respondenterna tillfrågades om deras attityd till bankkortet. Denna fråga innehöll fyra underliggande frågor och tre av dessa redovisas i ett eget diagram, då de är kodade positivt. Diagrammet till vänster utgör frågan: Jag skulle vilja byta bankkortet mot en annan betaltjänst. Det högra diagrammet innehåller övriga tre frågor från sjunde enkätfrågan. Frågan som rör huruvida respondenterna skulle vilja byta bankkortet mot annan betaltjänst, är 46,5% inte intresserade av att byta. Överlag är man inte intresserad av att byta bankkortet mot annan betaltjänst, endast 4 personer har svarat att de har intresse av detta. Angående de övriga tre frågorna så är de redovisade som det sammanlagda värdet från respondenternas svar. Alla tre frågorna har fått höga värden och är jämt fördelade. Det som inte syns på diagrammet är att 125 respondenter svarade: instämmer - instämmer helt, om bankkortet är en bra idé. Av dessa var det 83 som instämmer helt. Liknande siffror på frågan som gällde trivsel med bankkortet, där 84 instämmer helt. På frågan om bankkortet täcker upp alla behov var det endast en respondent som fyllt i svarsalternativet instämmer inte alls. 55.91% respondenter svarade att bankkortet uppfyller deras behov. Även här svarade 123 respondenter antingen: instämmer - instämmer helt.

Figur 9: Fördelningen av viljan att byta bankkortet till en annan betaltjänst samt den

42

Frågorna som innehöll vilka faktorer som skulle få respondenterna att sluta använda sitt bankkort för andra betaltjänster, summerades för att få en överskådlig sammanställning över de faktorer som värderades mest och minst hos respondenterna. Här ser man att alla faktorer har relativt höga värden och anses viktiga för alla respondenter. De som värderas minst är de tre faktorerna som representerar användarvänlighet, dessa är: lätt att lära sig, enkel att använda och inte tidskrävande att lära sig. Alla dessa har fått mindre sammanlagt värde än de övriga faktorerna. De faktorer som har fått mest sammanlagda värde är de som tillhör variabeln perceived credibility. Strax därefter är det variabler som kopplas till användbarhet och en faktor som tillhör kompatibilitet.

Figur 10: Fördelningen av faktorer som respondenterna värderar hos andra betaltjänster

Respondenterna tillfrågades om vilka faktorer som skulle få dem att byta sitt bankkort till mobilbetalning. Dessa summerades för att få en överskådlig sammanställning över de faktorer som värderades mest och minst hos respondenterna. I denna enkätfråga finns en jämnare fördelning för de sammanslagna faktorerna. Till exempel att de faktorer som tillhör variabeln kompatibilitet, har någorlunda samma summering och detsamma gäller för de övriga variablerna. De faktorer som värderats minst är även här de som tillhör variabeln användarvänlighet, dessa är: lätt att lära sig, enkel att använda och inte tidskrävande att lära sig. Även här är de som fått mest sammanlagda värde de faktorer som är kopplade till variabeln perceived credibility.

43

Figur 11: Fördelningen av faktorer som respondenterna värderar vid byte av bankkortet till

mobilbetalning

Respondenterna tillfrågades vad deras intention är kring bankkortet. Även denna fråga innehåller fyra underliggande frågor varav tre redovisas i ett eget diagram, då de är kodade negativt. Diagrammet till vänster utgör svarsalternativet: att jag kommer behålla bankkortet. Medan det högra diagrammet innehåller de övriga tre frågorna från enkätfrågan 10. Frågan som berör huruvida respondenterna har en intention att behålla bankkortet, är det strax över 50% som säger de kommer att behålla det. Ingen respondent har svarat att de inte kommer behålla bankkortet, så detta svarsalternativ finns inte med i diagrammet. De som är minst intresserade av att behålla bankkortet utgörs av endast fyra personer. De övriga tre frågorna är redovisade som det sammanlagda värdet. Här har alla tre frågorna fått höga värden och är jämt fördelade. Det som inte syns på diagrammet, är att 86 respondenter svarade: instämmer till viss del- instämmer inte alls, angående om de planerar att byta ut bankkortet i framtiden. 3 respondenter svarade att de planerar att byta ut bankkortet. På frågan om respondenternas avsikt att byta ut bankkortet i framtiden, visade på liknande resultat. Här var det 87 respondenter som svarade: instämmer till viss del- instämmer inte alls. Det var dock några fler, 5 respondenter som hade för avsikt att byta ut bankkortet. Om respondenterna ska byta bankkortet var det 81 som svarade: instämmer till viss del- instämmer inte alls. Det var 4 respondenter som svarade att de ska byta ut bankkortet i framtiden.

Related documents