• No results found

Förebyggande verksamhet i form av föräldrastöd

In document EEB – Fråga 6–14 (Page 195-200)

Framåtsikt 2015-2018 Socialnämnden

10. Förebyggande verksamhet i form av föräldrastöd

I enlighet med de nationella riktlinjerna om generellt föräldrastöd har vi en ambition om att på sikt kunna erbjuda alla föräldrar någon form av föräldrastöd under barnets uppväxt – från kunskapsbaserade föräldrastödsprogram till temabaserade föräldramöten och andra former av mötesplatser. På föräldraträffarna får man tips och råd om hur man kan stärka relationen med sitt barn, undvika onödiga bråk och få vardagen att fungera smidigare. I gruppen kan föräldrarna byta erfarenheter och får praktiska tips om hur man underlättar dialogen med sitt barn och hittar nya sätt att hantera konflikter.

För närvarande erbjuder vi:

- ABC – alla barn i centrum, för föräldrar med barn i åldern 3–12 år - Bättre föräldraskap, för föräldrar med barn i åldern ca 2–7 år

- Familjeverkstan, studiecirkel, för föräldrar med barn i åldern 3–12 år.

Översiktlig bedömning av ekonomiska konsekvenser ambitionshöjning Föreslagna ambitionshöjningar kostar 1,1 miljoner kronor för 2015 Förändrings/effektiviseringsarbete

Förvaltningen arbetar med ständiga förbättringar som kan vara små sett ur det korta per-spektivet. Tid och andra resurser som frigörs används till kvalitetshöjningar inom förvalt-ningens verksamhetsområden. Under flerårsplaneperioden behöver förvaltningen frigöra och omfördela resurser för att driva utvecklings och förändringsarbete med anledning av de krav som finns på omställning inom många av nämndens verksamhetsområden.

Som konstaterats så har behöver resurser frigöras och tillföras verksamheterna för att de ska kunna möta de behov och förväntningar som finns på:

- att ställa om verksamheten till tidiga och förebyggande insatser och samtidigt värna individens rätt till skydd

- en större tillgänglighet, så att fler söker hjälp och stöd - en kvalitetsökning i socialtjänsten

- erfarna socialsekreterare som uppfyller statliga kompetenskrav och vård och stödsam-ordnare med högre kompetens

- volymökningar

BOTKYRKA KOMMUN Socialförvaltningen

Stöd och utvecklingsenheten

2013-02-06

24 [33]

I flerårsplanen för 2015 föreslås effektiviseringskrav på cirka 1,6 procent d.v.s. 8,3 miljo-ner kronor under 2015 förutom de 5,2 miljomiljo-ner kronor som ligger i 2014 års budgetram.

Det kommer tillsammans med ovan uppräknade effektiviseringsbehov ställa stora krav på omställning av socialtjänsten verksamheter. Av socialnämndens verksamheter är den största delen lagstyrd och cirka 20 % består av transfereringar i form av ekonomiskt bi-stånd, ett anslag som dessutom överskrider budgeten kraftigt. Det faktiska effektivise-ringskravet för 2015 blir därför betydligt högre än 1,6 procent för de verksamheter som återstår när ekonomiskt bistånd är frånräknat om flerårsplanens 2014-2017 ramförslag för 2015 kvarstår.

Uppdrag

Socialnämnden har inga uppdrag att redovisa från fullmäktiges ettårsplan 2014.

Ombudgeteringar

Nämnden avser att i nämndens årsredovisning begära att fullmäktige beslutar om att medel avseende projekt införande av nytt verksamhetssystem 2,7 miljoner kronor och projektet stötta barns skolgång 0,7 miljoner kronor ombudgeteras 2014.

Investeringar

Boenden, projektering och byggnation ca -1,0 -1,0 -5,0 -5,0 Ersättning Idavall 4 platser, Tornet 1

(Tekniska nämnden)

(- 6,0)

Ersättning Silverkronan, 8 platser - 12,0

Inventarier, larm etc. Idavall och Silver-kronan

- 2,0

Boende 8 platser personer med komplexa vårdbehov (samsjuklighet

bero-ende/psykiatri)

- 12,0 - 12,0

Larm och inventarier till boenden -3,0 -2,0 -1,0 -1,0

Summa - 5,0 -3,0 - 34,0 -8,0 - 13,0

BOTKYRKA KOMMUN Socialförvaltningen

Stöd och utvecklingsenheten

2013-02-06

25 [33]

Investeringsbehoven

Förvaltningen har kontinuerligt behov av bostäder och boenden

Socialförvaltningen har ett kontinuerligt behov av jour och träningslägenheter. De bostäder som förvaltningen hyr av fastighetsägare för att upplåta med andrahandskontrakt till de brukare som är hemlösa övergår efter en prövoperiod till andrahandshyresgästen, då upp-står ett behov av att ersätta lägenheten.

Förvaltningens behov kommer troligen att bli svårare att fylla i samband med att Botkyr-kabyggen börjar renovera och byta stammar i miljonprogramsområdena. Det minskar anta-let tillgängliga lägenheter, socialförvaltningens behov av lägenheter kommer antagligen inte kunna prioriteras av dem i det läget. Eventuellt kan Botkyrkabyggen erbjuda kortare kontrakt för tomställda lägenheter (ej överlåtningsbara) till hemlösa. Kommunen kommer att få ta ett större ansvar för att finna lägenheter utanför Botkyrkabyggens bestånd till dem som är aktuella inom socialtjänsten och som räknas som hemlösa.

Socialförvaltningens lägenheter, boenden och verksamhetslokaler kan i princip vara lokali-serade var som helst i kommunen men det är viktigt att det är nära till allmänna kommuni-kationer och ofta även till andra verksamheter som drivs av förvaltningen. Det finns dock boendeformer som kräver ett avskilt läge men med tillgång till allmänna kommunikationer.

I första hand försöker vi inrymma boenden i befintligt lägenhetsbestånd i kommunen och i det syftet för vi dialog med olika fastighetsägare men när det inte är möjligt återstår projek-tering och byggnation. Det är viktigt att förvaltningen är med tidigt i exploaprojek-teringsproces- exploateringsproces-sen för att få möjlighet att påverka tillgången till olika former av boendelösningar. Vår planering är inte i fas med flerårsplaneringen, de belopp som står upptaget i tabellen ovan får ses som en markering ungefär vad det årligen kan komma att röra sig om. Ärenden kommer att beredas i samverkan med samhällsbyggnadsförvaltningen och tas upp för be-handling allt efter som det blir aktuellt.

Kompetens att ge stöd när det gäller extern förhyrning/ köp av fastighetsrätter/villor Socialförvaltningen och vård och omsorgsförvaltningen hyr och köper bostäder externt.

Samhällsbyggnadsförvaltningen behöver avsätta/få resurser för att kunna stödja oss i större omfattning i dessa frågor.

BOTKYRKA KOMMUN Socialförvaltningen

Stöd och utvecklingsenheten

2013-02-06

26 [33]

Köp av fastigheter och bostadsrätter kommer att bli nödvändigt

Under 2013 har samhälls- och byggnadsförvaltningen fått en beredskap på tekniska nämn-den om maximalt åtta miljoner kronor för projektering, köp av lägenheter eller andra ob-jekt som skulle passa till boende för målgruppen. Det är viktigt att det anslaget får kvarstå som ett årligt anslag även för resterande år under flerårsplaneperioden. På grund av brist på kompetens/resurser har det varit svårt att utnyttja anslaget.

Ersättningsboenden för Idavall och Silverkronan

2012 tvingades socialförvaltningen stänga två gruppboenden, Idavall med fyra platser i Norsborg och ett särskilt boende, en avdelning med åtta platser på Silverkronan. Totalt tolv platser som behöver ersättas då behovet kvarstår. Lokalprogram har tagits fram av social-förvaltningen för särskilt boende och beställning är skickad till samhällsbyggnadsförvalt-ningen. Projektet, Tornet 1 i Norsborg som ersätter rivningen av Idavall är försenat, det är inte kostnadsberäknat, sex miljoner kronor finns enligt uppgift avsatt i Tekniska nämndens investeringsbudget. Det är stora svårigheter med att få tomtmark anvisad som ersättning för Silverkronan. Under tiden köper socialförvaltningen boendeplatser, oftast på HvB- in-stitution, vilket medför att dessa personer räknas som hemlösa eftersom de saknar eget kontrakt.

Boende för personer med komplexa vårdbehov

Boende för sex personer med psykisk funktionsnedsättning och aktiva beroendeproblem.

Boendet behöver om möjligt ligga på avstånd från övrig bebyggelse. Beställning är skickad till samhällsbyggnadsförvaltningen.

Dagverksamhet för personer med psykisk funktionsnedsättning

Behov att utöka sysselsättningen inom socialpsykiatrin, Dalvägen har verksamhet i olämp-liga lokaler, Träffverksamheten Fyren har för små lokaler. Därför finns behov av två större eller tre mindre lokaler för dagverksamheten.

Kontorslokaler

Vuxenenheten vars målgrupp är vuxna med beroendeproblem har tillfälligt omlokaliserats från Rotemannen i Alby och på Alby gård till röda huset på Munkhättevägen 49. Tidigare var också landstingets beroendemottagning lokaliserade till Alby gård, men de har flyttat ut eftersom lokalerna är för trånga och olämpliga för verksamheten De är dock intresserade av att flytta in i gemensamma lokaler om det finns lämpliga lokaler. Behovet av att ha ge-mensamma lokaler med beroendemottagningen kvarstår och förvaltningen undersöker möj-ligheten till samlokalisering i Riksteaterns f.d. lokaler.

Socialpsykiatriska enheten sitter i lokaler som inte är ändamålsenliga. De kommer att be-höva flytta till mer effektiva kontorsytor när deras kontrakt går ut 2015, gärna tillsammans eller i omedelbar närhet till vuxenenheten.

BOTKYRKA KOMMUN Socialförvaltningen

Stöd och utvecklingsenheten

2013-02-06

27 [33]

Ensamkommande flyktingbarn

Vi räknar med att cirka 16-18 barn med permanent uppehållstillstånd på sikt årligen ska beredas boende. Vi kommer att under planeringsperioden upphandla detta. Det bästa alter-nativet är då om Botkyrka kan erbjuda lokaler (stora villor) till entreprenören att bedriva verksamheten i. När ungdomarna är 18-21 år kan de behöva hjälp att få en egen bostad.

Det innebär att kommunen ansvarar för att ordna cirka 10-15 bostäder/försökslägenheter årligen inom något år.

Ansvaret för att bereda boende finns enligt förordning också för andra ungdomar som har varit i samhällsvård i familjehem och på institution.

BOTKYRKA KOMMUN Socialförvaltningen

Stöd och utvecklingsenheten

2013-02-06

28 [33]

Bilaga nr 1 Äskanden

Tkr, 2014 års priser År 2015 År 2016 År 2017 År 2018

1.

Boende för personer med komplexa vårdbehov (sam-sjuklighet)

6-8 boendeplatser fr.o.m. 1 juni 2015

Vårddygn 80 % beläggning beräknat på 8

plat-ser 1 168 2 336 2 336 2 336

per dygn (tkr) 2,735 2,735 2,855 2,855

Intäkter

8 tjänster boendestödjare samt semvik 0,5 o

personaldrift 2 100 4 200 4 200 4 200

1 tj sysselsättningshandledare inkl personaldrift 235 470 470 470 1 tjänst sjuksköterska/ vård och

stödsamord-nareinkl personaldrift 195 390 670 670

Lokaler, boendehyror o lokalrelaterade kostn.

cirka 475 950 950 950

Övrig drift 460 920 920 920

Avgår intäkter, mat och hyror (80% beläggning) -270 -540 -540 -540

Nettokostnad 3 195 6 390 6 670 6 670

2. Volymökning barn och unga

2,0 utredande socialsekreterare inkl övrig drift 1 300 1 300 1 300 1 300

1,0 utredande socialsekreterare inkl övrig drift 650 650 650

1,0 utredande socialsekreterare inkl övrig drift 650 650

Lokaler och övrig drift ca 100 100 100 100

Lokaler och övrig drift ca 50 50 50

50 50

Insatser inkl till insatser inom sociala insats-grupper

50

Insatser 1 000 1 000 1 000

Insatser 1 000 1 000

Insatser 1 000

Total handläggning volymförändring barn

och unga 1 400 3 100 4 800 5 850

3. Ekonomiskt bistånd 8000 8000 8000 8000

Minskning på grund av konjunktuppgång -2000 -2000 -2000

-2000 -2000

-2000

Summa ekonomiskt bistånd 8 000 6 000 4 000 2 000

In document EEB – Fråga 6–14 (Page 195-200)

Related documents