• No results found

Del III. Följa och sprida kunskap

8. Kunskapsförmedling under 2012

8.5. Förebyggandets konst och annan undervisning

En viktig del i arbetet är att bidra till att kunskap omsätt i handling. Under 2012 har forskarteamet aktivt medverkat i en rad sådana aktiviteter. Det handlar om den nationella uppdragsutbildningen Förebyggandets konst och medverkan i grundutbildningen i folkhälsovetenskap och masterutbildningen i preventionsvetenskap vid Örebro universitet samt medverkan i utbildningar på andra orter. Allt detta har inte skett med medel från Statens folkhälsoinstitut, men det ger ett mervärde att forskningsarbetet tas till vara inom den pedagogiska verksamheten inom folkhälsovetenskap.

En viktig del i arbetet med att bidra med kunskap är forskningsledarens medverkan i Regeringens råd för ANDT-frågor där han invalts som forskare.

Förebyggandets konst

Höstterminen 2012 genomfördes distansutbildningen ”Förebyggandets konst hur förebygger vi psykisk ohälsa i förskolan och skolan?” omfattade 7,5 högskolepoäng. I samarbete med Socialstyrelsen gav forskarteamet denna utbildning för femte gången. Kursen är ett led i regeringens strategi för att förstärka det förebyggande arbetet kring barn och ungdomars psykiska hälsa. Kursen ska ge en orientering om vilka väl underbyggda teorier och metoder som kan användas för att förebygga psykisk ohälsa bland barn och ungdomar. Målgruppen är yrkesverksamma som i sitt arbete möter barn och unga i förskole- och skolåldern, och som verkar inom idéburna, privata, kommunens eller landstingets verksamheter. Förskolans och skolans läroplan ligger till grund för kursen. Frågor om hur man förenar kunskapsmål med sociala mål, hur förskolan/skolan kan få med föräldrar i ett konstruktivt samarbete och fungera som ett stöd i föräldraskapet, diskuteras och bearbetas under utbildningen. Examinationen sker genom två skriftliga inlämningsuppgifter i grupp och en individuell uppgift.

Totalt 67 personer anmälde sig till kursstarten i juni och 39 fullföljde utbildningen. De som deltog titulerade sig som socionom, socialsekreterare, fältsekreterare, föräldrarådgivare, rektor, förskollärare, idrottslärare, skolkurator, skolsköterska, Specialpedagog, IT-pedagog, samordnare för det drogförebyggande arbetet och boendestödjare. Vid kursutvärderingen framfördes följande synpunkter på utbildningen. Vad som är bra med utbildningen:

120

• Det är ett tillfälle att delta som arbetsgrupp och få chans att fördjupa sig tillsammans.

• Kursen ger nya insikter om hur det fungerar i kommunen avseende det förebyggande arbetet.

• Chans till uppdatering inom området. Bli varse om nya forskningsresultat. • Bra litteratur, sådan man kan tipsa andra om.

• Kursen ger kunskaper som är viktiga för en forskningsbaserad praktik. • Gruppuppgifterna bidrar till vårt fortsatta arbete.

• Ett tillfälle att få en helhet av förebyggande arbete för barn och unga. Vi vet mycket om vårt eget områden men behöver förståelse för andras perspektiv, förutsättningar etcetera.

Vad som är mindre bra med utbildningen:

• För ont om tid mellan info och att uppgift ska vara klar. • Långa dagar för kursträffarna.

• Mest fokus på skola. Socialtjänstperspektivet saknas i föreläsningar och litteraturen.

Förslag inför framtiden:

• Cheferna bör involveras i högre utsträckning. Bjudas med på slutseminarium. Inbjudan kan med fördel riktas även till dem. Kanske kunde ett chefsspår finnas i samband med kursträffarna?

• Det bör finnas en tydlig struktur och tidplan för kursen redan vid inbjudan. De som är intresserade måste tidigt kunna se och ta ställning till om kursupplägget fungerar i relation till det egna arbetet.

• Bredda innehållet så att det passar både skola och socialtjänst.

Genomgående har de som gått utbildningen varit mycket nöjda. Till hösten 2013 ger Örebro universitet i samarbete med Statens folkhälsoinstitut en ny 7,5 poängs distansutbildning med fokus hälsofrämjande och förebyggande familje- och föräldrastöd.

121 Annan undervisning

Masterprogrammet i preventionsvetenskap bedrivs i samarbete mellan ämnena psykologi och folkhälsovetenskap. Denna tvååriga utbildning på avancerad nivå ges på engelska och med distansmetodik. Programmet har en inriktning mot intervention, förebyggande arbete och promotion. Frågorna som behandlas är vilka väl underbyggda principer, idéer och metoder som vi kan använda för att förebygga psykosocial problematik bland barn, ungdomar, och unga vuxna, och hur man kan premiera en positiv utveckling. De arenor som täcks i programmet är individen, familjen, skolan och närsamhället. Under utbildningen ska studenten förvärva de verktyg som krävs för att bedriva forskning om människors utveckling och preventivt arbete under handledning och att arbeta självständigt i en kunskapsbaserad verksamhet. Dessa verktyg handlar om alltifrån metateoretiska modeller, beteendevetenskapliga teorier, vetenskapliga designer och analysmetoder till hur man konkret skriver vetenskapliga rapporter för publicering.

Kursen har en orientering mot förebyggande arbete och är inriktad på hur man minskar risken för att barn och ungdomar utvecklar psykosociala problem, både externa problembeteenden som exempelvis kriminalitet, droger, våld, och interna problem, som till exempel depression, ätstörningar, självskadebeteenden, och misslyckandeförväntningar. Kursen tar också upp föräldraskapet och hur man preventivt och promotivt ska stärka föräldrarnas roll i barns och ungdomars utveckling. Masterprogrammet skapar grunderna för att förstå och kunna bedriva forskning i psykologi alternativt folkhälsovetenskap, samt ger förutsättningar för utövande av praktiskt förebyggande psykosocialt arbete. Programmet sätter fokus på (i) metateoretiska överväganden, (ii) centrala psykologiska, medicinska, psykiatriska, sociala, och kriminologiska modeller för att förstå människors utveckling över tid, (iii) de mätmetoder, designer och analytiska metoder som används i sådan forskning (iv) implementering av förebyggande program, samt (v) vetenskapliga utvärderingar av förebyggande program. Detta masterprogram är sannolikt det mest avancerade som finns på svenska universitet idag när det gäller frågan om att förebygga psykosociala problem bland barn och ungdomar.

Forskarteamet har medverkat i utbildningen och därigenom bidragit med förmedling av kunskaper från den egna forskningen. Några masterstudenter har handletts av medlemmar i forskarteamet. Tre uppsatser har genomförts inom ANDT-området varav en har lett fram till en publikation i en vetenskaplig tidskrift (Schölin & Eriksson, 2012).

122

Hälsoutvecklarprogrammet är en treårig grundutbildning med bas i folkhälsovetenskap. Teamet har här regelbundet medverkat med föreläsningar, grupphandledning, seminarier, workshops samt handledning av examensarbeten.

123

Related documents