• No results found

Föreningarnas hus - köp av fastigheterna Törnrosen 2, 8 och 9 Förslag till beslut

In document Uppföljning oktober (Page 179-186)

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att kommunfullmäktige beslutar

att godkänna förslaget till köpeavtal gällande fastigheterna Törnrosen 2, 8 och 9 för en köpeskilling av 1 000 000 kronor.

att uppdra åt kommunstyrelsen och fastighetschefen att teckna hyresavtal med föreningen Folkets Hus i Borgholm i enlighet med villkoren som finns bifogade köpeavtalet samt med pensionärorganisationerna SPF och PRO för att för-verkliga ett föreningarnas hus.

Ärendebeskrivning

Föreningen Folkets Hus i Borgholm och kommunen har under en tid haft dialog hur vi tillsammans ska säkra verksamheten som föreningen driver då föreningen inte har kraft att själva sköta fastigheterna på ett bra sätt. Därför föreslås att kommunen övertar fastigheterna för en köpeskilling om 1 000 000 kronor samtidigt som före-ningen tecknar ett 30-årigt hyresavtal med kommunen avseende del av fastigheten Törnrosen 2 som garanterar dem rätten att utan ersättning nyttja lokalerna för bio, opera, teater och musikföreställningar.

Förutom föreningen Folkets Hus i Borgholm ges utrymme att nyttja Törnrosen 2 för i huvudsak föreningsverksamhet och därigenom skapa ett föreningarnas hus i centra-la Borgholm. Dialog har under senare år hållits med SPF och PRO om fasta lokaler för deras socialt viktiga verksamhet, vilket de i dagsläget delvis saknar. Dessa kan med fördel inhysas i denna fastighet.

Övriga fastigheter kan kommunen över tid utveckla och den befintliga stadsplanen från 1942 medger för fastigheterna Törnrosen 8 och 9 byggrätter för cirka 8 lägen-heter.

Fastigheternas marknadsvärde bedöms vara betydligt högre än det framförhandlade priset och gynnar såväl föreningsverksamhet som en kommunal utveckling av fler bostäder.

179

2 (3)

Föreningen får idag drygt 250 000 kronor i årligt bidrag av kommunen för sin verk-samhet och sina lokaler. Verkverk-samhetsbidraget kommer minska betydligt då före-ningen enbart kommer kunna söka stöd för delar av sin verksamhet.

Fastigheternas driftskostnader 2020 uppgick till cirka 185 000 kronor (VA, el, fjärr-värme) och hyresintäkterna till 133 000 kronor (lägenhet, gamla konsum och gara-gen).

Bedömd förenklad driftkalkyl:

Kostnader

VA, el, fjärrvärme 185 tkr

Skötsel 50 tkr

Summa 235 tkr

Intäkter

Hyra SPF/PRO 60 tkr (kan kvittas mot föreningsbidrag)

Hyra lägenhet 80 tkr

Övriga hyresintäkter 50 tkr Minskning av bidrag till FH 200 tkr

Summa 390 tkr

Fastighetens skick är delvis eftersatt (senaste renoveringen gjord i slutet av 80-talet) och det totala underhållsbehovet bedöms till upp mot 4 000 000 kronor vilket får ar-betas in i kommunens underhållsplan. Behovet består av fasadunderhåll, ventilation, energiåtgärder samt ytskikt i huvudbyggnaden. Över tid behövs även hiss till andra våningen beroende på hur lokalerna ska användas ur ett tillgänglighetsperspektiv.

Uppskattade upparbetade akuta underhållskostnader i prioritetsordning plan 1:

Fasadrenovering 600 tkr

Fönster och ytterdörrar 300 tkr

Ventilation 600 tkr

Energiåtgärder (biosal) 100 tkr

Utemiljö 100 tkr

Ytskikt, inkl våtrum 300 tkr

Summa 2000 tkr

Det behövs även en upprustning av biografssalongens inredning. Detta sköts med fördel av Förningen Folkets hus då denna skulle kunna söka betydande stöd mot-svarande 50 % av kostnaden av Svenska Filminstitutet.

Jens Odevall Kommunchef

Skickas till

Kommunstyrelsen för beredning Kommunfullmäktige för antagande

180

Tillväxtenheten

Fastighetsavdelningen

181

Köpekontrakt

§ 3 Inteckningar och pantbrev

§ 4 Rättigheter och belastningar

§ 5 Fastighetens skick

Fastigheten Törnrosen 2, Törnrosen 8 och Törnrosen 9 I det följande kallad fastigheten

Säljaren överlåter härmed fastigheten till köparen

Överlåtelsen sker mot en överenskommen köpeskilling om

eller annat datum enligt överenskommelse

Köparen betalar köpeskillingen till säljaren på följande sätt:

• Betalar kontant på tillträdesdagen Total summa köpeskilling

kronor

kronor kronor På tillträdesdagen ska likvidavräkning upprättas.

Parterna är medvetna om möjligheten att ta in ett villkor i köpekontraktet att detta köp kan återgå om köparen inte ordnat sin finansiering av köpet senast en viss dag, exempelvis genom upptagande av lån och/eller försäljning av sin nuvarande bostad.

Köparen har godtagit att inte ta in ett sådant villkor. Köparen är medveten om att köpet därför inte kan återgå, även om köparen inte har sin finansiering klar på tillträdesdagen, och art utebliven betalning kan medföra att säljaren kan häva köpet och kräva skadestånd.

Säljaren garanterar

att fastigheten på tillträdesdagen är intecknad till: 103 500 kronor.

att fastigheten på tillträ<lesdagen inte är pantsatt.

Säljaren garanterar

att fastigheten inte belastas av servitut, nyttjanderätter, ledningsrätter, utmätnings- eller kvarstadsanteckningar.

Fastigheten överlåts i det skick den är på kontraktsdagen om inte annat överenskommits.

§ 6 Ansvar för skada

§ 7 Äganderättens övergång samt fördelning av intäkter och kostnader

§ 8 Myndighets beslut, rådighetsinskränkning, anslutningsavgifter

§ 9 Lagfarts- och lånekostnader

Skadas eller försämras fastigheten mellan kontraktsdagen och tillträdesdagen ansvarar säljaren för skadan eller försämringen om den beror på säljarens vanvård, på att säljaren orsakar denna eller om den beror på olyckshändelse som ingen av parterna kunnat råda över.

Ansvaret övergår på köparen från och med den avtalade tillträdesdagen, även om köparen vid den tidpunkten på grund av köparens dröjsmål inte tillträder fastigheten.

Säljaren garanterar att fastigheten fram till tillträdesdagen är fullvärdesförsäkrad, Parterna är överens om att äganderätten till fastigheten övergår på köparen på tillträdes dagen.

Intäkter och kostnader (inklusive driftskostnader och övriga kostnader) hänförliga till fastigheten för tiden före tillträdesdagen svarar säljaren för medan köparen svarar för intäkter och kostnader som uppkommer från och med tillträdesdagen.

Avräkning av intäkter och kostnader ska ske på tillträdesdagen och justeras mellan parterna.

Vad avser kommunal fastighetsavgift/fastighetsskatt är parterna införstådda med att betalningsskyldigheten belastar den av dem som är ägare av fastigheten den 1 januari respektive år, Parterna är överens om att avräkning och fördelning av fastighetsavgiften/

fastighetsskatten ska ske parterna emellan på tillträdesdagen på sätt som angivits ovan, Om inget annat anges i detta kontrakt med bilagor garanterar säljaren, att på fastigheten belöpande

• gatukostnadsersättning

• el-anslutningsavgifter

• VA-anslutningsavgifter

erlagts, om sådan ersättningsskyldighet inträtt.

Säljaren garanterar även att annat åläggande från miljö- och hälsoskyddsnämnd eller annan myndighet inte föreligger än vad som angivits i detta kontrakt.

Köparen ska betala alla lagfarts- och inteckningskostnader i anledning av köparens förvärv. Kostnader aviserade från säljarens bank vid lösen av säljarens lån ska betalas av säljaren.

I det fall köparens bank tar ut en avgift för att vara behjälplig med överföringen av köpeskillingen, och i förekommande fall lösen av säljarens lån, är parterna överens om att köparen ska betala denna. En sådan avgift kan bland annat bli aktuell när köparen inte tar några lån för att finansiera köpet.

2 (4)

§ 10 Kontraktsbrott

§ 11 Energideklaration

§ 12 Städning och kvarglömd egendom

§ 13 Överlämnande av handlingar samt nycklar

§ 14 Skriftliga meddelanden

Skulle någon part inte fullgöra sina skyldigheter enligt detta kontrakt, har motparten rätt till skälig ersättning. Är kontraktsbrottet av väsentlig betydelse för part har denne dessutom rätt att häva köpet. Omedelbar hävningsrätt föreligger inte om köparen är privatperson och kan hänvisa til1 sådana extraordinära omständigheter som inte skulle ha kunnat undvikas även om alla rimliga åtgärder hade vidtagits.

Vid köparens kontraktsbrott, som leder till hävning av köpet, ska ersättning i första hand regleras ur betald handpenning. Överstiger säljarens skada handpenningen ska köparen snarast betala mellanskillnaden. Är säljarens skada mindre än

handpenningen ska säljaren snarast återbetala mellanskillnaden till köparen. Vid köparens kontraktsbrott ska ersättningen till säljaren även innefatta säljarens kostnad för mäklarprovision i samband med försäljningen av fastigheten.

Innan en byggnad säljs ska säljaren enligt 6 § lagen om energideklaration för byggnader se till att det finns en upprättad energideklaration för byggnaden. En upprättad energideklaration får användas i tio är. Säljaren har upplyst om att någon sådan energideklaration inte finns.

Köparen begär inte att säljaren fullgör sin skyldighet enligt ovan. Köparen är medveten om att detta innebär att köparen avstår sin rätt att enligt 14 § lagen om energideklaration för byggnader låta upprätta en energideklaration på säljarens bekostnad.

Fastigheterna behöver ej städas och/eller tömmas.

Parterna är överens om att möbler, köksutrustning och all scenutrustning samt

"Gurkboden" och "Lilla konsum" inklusive innehåll ska ingå i köpet.

Sedan köpeskilling betalats enligt de i 1 § angivna villkoren, ska säljaren till köparen överlämna bevittnat kvitterat köpebrev avseende fastigheten och övriga handlingar

som behövs för att köparen ska få lagfart. Säljaren ska även till köparen överlämna de nycklar säljaren har samt aktuellt utdrag ur fastighetsregistret, obelånade pantbrev, gällande tomtkarta om sådan finns och andra handlingar rörande fastigheten, vilka är av betydelse för köparen som ägare av denna.

Skriftliga meddelanden med anledning av detta kontrakt ska ske genom personligt överlämnande/överlämnande genom bud, brev, rekommenderat brev eller e-post till den adress som angetts för motparten på kontraktets första sida samt med

kännedomskopia till ansvarig mäklare.

Meddelande ska anses ha kommit mottagaren tillhanda:

om avlämnats personligen/bud: vid överlämnandet;

om avsänt med brev: vid mottagandet;

om avsänt med e-post: vid avsändande;

om avsänt med rekommenderat brev: tre arbetsdagar efter avlämnande för postbefordran.

3 (4)

184

§ 15 Skrivuppdrag

§ 16 Övrigt

§ 17 Godkännande

§ 18 Mäklararvode

Parterna är införstådda med att handläggaren av föreliggande köpeavtal inte har förmedlat objektet på sedvanligt sätt utan anlitas som juridiskt biträde med begränsat ansvar att upprätta köpehandlingar och kontakt med bank inför tillräde samt i övrigt vad som regleras i Fastighetsmäklarlag (2021:516 ).

Kommunen betalar den egeninsats som kan krävas vid utbyte av fåtöljerna i

biograflokalen. I köpet ingår inventarier i form av möbler och köksutrustning samt all scenutrustning. Därutöver övertar kommunen Gurkboden och Lilla konsum, båda med innehåll. Kommunen handikappanpassar biolokalen. Utöver dessa villkor se bifogade villkor.

Det är en förutsättning för detta avtal att Borgholms kommun fattar beslut om och godkänner köpet av fastigheterna. Skulle Borgholms kommun inte

godkänna eller inte fatta beslut i ärendet innan (DATUM) så återgår avtalet i sin helhet och ingen av parterna har rätt till ersättning.

Partena är överens om att Borgholms kommun ska stå för kostnaden för fastighetsmäklarens arvode (totalt 15 000 kr exkl. moms).

§ 19 Skriftliga pantbrev Kan säljaren inte överlämna obelånade fysiska pantbrev till köparen på

tillträdesdagen, ska ur köpeskillingen deponeras - på spärrat konto i XXXXXXXXX - ett belopp som motsvaras av pantbrevsbelopp samt ett tillägg på 15 %. Säljaren har rätt att fritt disponera det spärrade beloppet (jämte ränta) den dag då nämnda pantbrev överlämnas till banken eller den dag då dödning skett samt nya pantbrev utfärdats.

Kostnad för dödningsförfarandet betalas av säljaren.

Handlingar

Bilagor

Köparen har tagit del av, och är införstådd med, följande handlingar:

• Juridisk information säljare och köpare fastighet

• Integritetspolicy

Följande bilagor tillhör köpekontraktet:

Säljaren har tagit del av, och är införstådd med, följande handlingar:

• Juridisk information säljare och köpare fastighet

• lntegritetspolicy

Juridisk information säljare och köpare fastighet Kopia tomtkarta

Utdrag ur Lantmäteriets fastighetsregister

Parterna har, genom sina signaturer på detta kontrakt, tagit del av och godkänt innehållet.

Undertecknande

Av detta köpekontrakt har tre likalydande exemplar upprättats, varav säljare och köpare tagit var sitt samt ett utgör mäklarens arkivexemplar.

Underskrift Säljare

FOLKETS HUS I BORGHOLM UPA, FÖRENINGEN (732000-0131)

Underskrift Köpare

BORGHOLMS KOMMUN (212000-0795)

4 (4)

Borgholms kommun Hemsida www.borgholm.se E-post kommun@borgholm.se Organisationsnr

212000-0795

Postadress

Box 52

387 21 Borgholm

Besöksadress

Torget

Östra Kyrkogatan 10

Telefon

Kommunen och Föreningen ingår ett 30-årigt hyresavtal med option till förlängning, enligt vilken Föreningen:

a. Har rätt att i fastigheten Törnrosen 2 anordna bio, opera, teater och musikföreställningar och därvid vid varje tillfälle utan ersättning disponera foajé och biolokal.

b. Får anordna föreställningar i biolokalen varje onsdag, fredag kl 17.00 till söndag från kl. 13.00 under hela året. Föreningen skall med en måndags framförhållning inlämna ett spelprogram som löper över minst sex veckor. Icke utnyttjade tider enligt ovan skall snarast avbokas hos kommunen. Utnyttjandet av lokalerna utöver ovan nämnda dagar från Föreningens sida får överenskommas från fall till fall.

c. Får ordna operaföreställningar i biolokalen med mellanaktsservering i Törnrosen och köket ett antal lördagar under året från kl 17.00.

d. Utan ersättning får disponera kontoret och kiosken. Kommunen står för el, värme och vatten och snabb bredbandsanslutning.

e. Helt disponera kioskavdelningen och biljettkuren i foajén samt maskinrummet på andra våningen, äger maskinutrustningen där samt ljudanläggningen i biosalongen och förbinder sig att hålla denna utrustning i funktionsdugligt skick. Kommunen står för el och att föreningen får tillgång till snabb bredbandskuppkoppling i maskinrummet.

Föreningen förbinders sig att med två veckors varsel ställa en biomaskinist till kommunens förfogande i de fall då kommunen visar film i biolokalen.

Maskinisten arvoderas av kommunen enligt den taxa som föreningen tillämpar.

Kommunen förbinder sig att ställa ett rimligt antal parkeringsplatser till förfogande på eller i närheten av den aktuella fastigheten vid tillfällen då föreställningar äger rum.

Kommunen förbinder sig att efter övertagandet av fastigheten behandla Föreningen på ett likvärdigt sätt som andra föreningar i kommunen i vad avser verksamhetsstöd m.m.

186

In document Uppföljning oktober (Page 179-186)

Related documents