• No results found

6. Empiri och analys 30

6.5. Lag och moral 48

6.5.3. Föreställningar om de som säljer sexuella tjänster 54

En del av informanterna hade reflekterat mycket över fenomenet och hade klara åsikter och tankar i frågan. Flera av dem hade också en önskan om att föra fram en annan bild av personer som köper sexuella tjänster och att de såg sitt deltagande i studien som ett sätt att bidra till en mer nyanserad bild av fenomenet sex mot ersättning. De politiska åsikter som kom fram i intervjuerna handlade mycket om en liberal människosyn och att sex mot ersättning borde vara ett fritt val och ett självständigt beslut mellan två vuxna människor. Detta var också något som återspeglades i den syn flera av dem hade på de som de köpte sexuella tjänster av. På samma sätt som de själva fattade självständiga, medvetna val ville de att de som dem köpte sexuella tjänster av också skulle göra det. Detta lyfte dessa personer i relation till att det finns svårigheter med att prata om sex mot ersättning som ett homogent fenomen då motiven både till att köpa och sälja sexuella tjänster kan skifta stort.

”Det är, jag tror liksom att det finns flera kategorier av tjejer som säljer sex. Jag tror det är väldigt farligt att dra alla över en kam. Alltså det är självklart så att det finns tjejer som finansierar missbruk. Det finns tjejer som tvingas, och sen så finns det, tror jag, kategorin med tjejer som ser prostitutionen som ett sätt att skapa sig lite, både spänning kanske i tillvaron och ett ekonomiskt utbyte. Som skiljer på det helt enkelt. Och jag vill ju absolut vara och köpa sex av personer som vet vad de gör och som har gjort medvetna val. Det är väldigt viktigt.” – Johan 41 år.

Denna differentiering hängde även samman med att vilja köpa sexuella tjänster av de som gjort medvetna val och att undvika dem som inte valt det själv. Flera av informanterna pratade om svårigheterna med sex mot ersättning då det finns fall där människor far illa och blir tvingade samt när det finns en tredje part inblandad. De informanter som resonerade kring

detta menade att denna typ av sex mot ersättning borde vara förbjuden, så som koppleri och människohandel, men att det finns andra former som inte borde vara det.

”Och litegrann också där att, om det nu är så, vilket jag, min uppfattning är att det finns olika kategorier och olika motiv till att prostituera sig, ja men då måste man också titta på, alltså då kan man inte dra alla prostituerade över en kam, och man kan heller inte dra på med ett batteri av åtgärder emot prostitution som gäller för alla. Därför att motiven är olika.” – Johan 41 år.

De personer som såg att köpa sexuella tjänster som en krydda eller spänning i tillvaron upplevde också i vissa fall att de kvinnor de köpte av såg det som detta. Som tidigare nämnts var det viktigt för dessa personer att köpa sexuella tjänster av någon som hade möjlighet och förmåga att fatta ett beslut om att sälja sexuella tjänster eller inte och att de också upplevde att de som de köpte av gjorde det som ett extra tillskott i kassan eller en extra spänning i tillvaron.

”Helt klart en ekonomisk vinning, givetvis. Att, kanske finansiera en livsstil som man inte har råd med genom jobbet. Ett par tjejer som jag har träffat några gånger har jobbat inom sjukvården eller hemtjänsten. Och mitt intryck som jag har fått när man har sett lägenheter och så vidare är att de, jag tror säkerligen att deras liv skulle gå runt även utan att sälja sex men, vill man, att konsumtionen som de vill ha kräver att de drar in mer pengar.” – Johan 41 år.

De moraliska värderingar och gränsdragningar, samt de resonemang kring de som de köper sexuella tjänster av som informanterna delgav mig kan ses som en form av positionering och ett avståndstagande från den stigmatiserade bilden av ”sexköparen” och den ”prostituerade”. Istället framträder en ansvarsfull och rationell person som köper sexuella tjänster av vuxna rationella kvinnor som fattat självständiga beslut och där det i varierande grad finns ett ekonomiskt och i vissa fall relationellt utbyte. Detta är något som också Jahnsen (2012) skönjde i sitt material och där de problematiska sidorna av sex mot ersättning, så som våld, tvång, utnyttjande och människohandel är något som erkänns att det finns, men som personerna tar avstånd ifrån och distanserar sig ifrån (Jahnsen 2012). Det visar också på hur informanterna på samma sätt som de tänker att det finns stora variationer och nyanser mellan de som köper sexuella tjänster, så finns det också det bland personer som säljer sexuella tjänster. Utifrån deras berättelser blir det också tydligt att genom upplevelser och erfarenheter i möten med personer som säljer sexuella tjänster så kommer de främst i kontakt med personer som de upplever har gjort självständiga val. Personer som säljer sex som en

extrainkomst eller extra tillskott i kassan och inte som det enda alternativet för att överleva eller för att de blir tvingade.