• No results found

5. Empiri

5.2 Företaget i en bransch med hög personalomsättning

Utifrån Statistiska Centralbyråns statistik (Bilaga 1) har ett företag med hög personalomsättning identifierats. Företaget befinner sig i hotell och restaurangbranschen där personalomsättningen är relativt hög jämfört med de andra branscherna.

Företaget i en bransch med hög personalomsättning

Organisationsstruktur

Utformning av arbetsuppgifter Hög grad av specialisering och hög grad av formalisering

Styrning och samordning Handlingsstyrning

Beslutsfattningssystemet Centraliserat

Arbetstillfredsställelse

Ledarstilen i företaget och beslutssystemet

utformning Auktoritärt ledarskap

Belöningssystemets utformning Timlön, orättvis lön & möjlighet till avancemang

Arbetets utformning och innehåll Monotona

De instrumentella relationerna i arbetet Ser ett sammanhang

Den sociala integreringen på arbetsplatsen God gruppsammanhållning

41 Utformning av arbetsuppgifter

Insamlad data tyder på att det råder en högre grad av specialisering. De anställda upplever i huvudsak att arbetsuppgifterna saknar variation samt att de oftast får arbeta med det som de är bäst på, vilket tyder på hög specialisering. En hög grad av specialisering får ofta de anställda att känna sig omotiverade vilket också framkommer i intervjuerna då samtliga nämner att arbetsuppgifterna i sig inte är speciellt roliga. En anställd nämner till exempel att denne tycker att företaget tänker kortsiktigt genom att inte låta de anställda vara bra på alla stationer, vilket tyder på monotona arbetsuppgifter. Det råder en hög grad av formalisering då det finns klara riktlinjer för vad som ska genomföras samt hur det ska genomföras. Det framkommer att regler och procedurer är utformade för de flesta arbetsuppgifter som de anställda ska följa. Det förekommer till exempel regler för hur bord ska torkas.

Styrning och samordning

Insamlad data tyder på att företaget tillämpar handlingsstyrning. Det innebär att det är viktigt hur arbetsuppgifterna genomförs, det vill säga att de anställdas handlingsfrihet begränsas. I intervjuerna framgår det också att de som har en högre befattning ska kontrollera att underställda förhåller sig till uppsatta regler.

Beslutsfattningssystemet

Beslutsfattningssystemet ses som centraliserat då de anställda inte får fatta beslut som rör de dagliga arbetsuppgifterna på egen hand. De stora besluten fattas av franchisetagaren medan de mindre besluten delegeras till restaurangchefen. I intervjuerna framkommer det att hierarkin är tydlig och att beslut måste gå genom överordnade. De anställda känner att de inte kan påverka beslut som berör organisationens framtid, vilket också indikerar på att det råder centralisering

Ledarstilen i företaget & beslutsystemets utformning

Ledarstilen kan klassificeras som auktoritär eftersom de anställdas delaktighet vid beslutsfattandet är begränsat. Som tidigare nämnts framkommer det i intervjun att de överordnade ska se till att underordnade följer regler, vilket tyder på ett auktoritärt ledarskap. Vid frågorna om huruvida de anställda är delaktiga vid beslutsfattandet framkommer det att de skulle uppskatta om de fick vara mer delaktiga eftersom “de som arbetar på ”golvet” har bäst koll”. Kommentaren stärker därmed resultatet om att det råder en auktoritär ledarstil.

Belöningssystemets utformning

De anställda har timlön och upplever i huvudsak att lönen är orättvis i förhållande till de arbetsuppgifter som de utför. Det grundar sig i att lönen inte är prestationsbaserad utan den bestäms enbart utifrån ålder. De anställda känner att det finns möjlighet till avancemang inom organisationen, men intresset hos de intervjuade var svagt.

42 Arbetets utformning & innehåll

De anställda upplever sig inte ha varierande arbetsuppgifter vilket tyder på en högre grad av monotona uppgifter. Som tidigare nämnts framkommer det att de anställda ofta får utföra den arbetsuppgift som denne anses vara bäst på. Brist på variation kan leda till att arbetsuppgifterna känns monotona och tråkiga vilket skapar otillfredsställelse. En anställd nämner till exempel att denne tycker att företaget tänker kortsiktigt genom att inte låta de anställda vara bra på alla stationer. Den anställde nämner det i samband med att denne faktiskt skulle uppskatta att få stå vid en annan station ibland. Det tolkas som att arbetsuppgifterna tenderar att kännas monotona vilket skapar missnöje hos de anställda.

De instrumentella relationerna i arbetet

Vid intervjuerna framgår det att de anställda kan koppla samman prestation till belöning. Det visar sig genom att de anställda ser ett sammanhang mellan prestation och nöjda gäster samt att ett bra arbete resulterar i bra service, bra mat och en generellt bra upplevelse. Anställda kontrolleras genom ”hemliga gäster” som bedömer servicen, de belönas sedan om de genomgår kontrollen felfritt. Det tolkas i studien som att de anställda ser ett sammanhang mellan arbetsuppgifterna och de belöningar som erhålls. De anställda kan dock inte se ett sammanhang mellan sina arbetsuppgifter och företagets resultat.

Den sociala integreringen på arbetsplatsen

I intervjuerna framkommer det att arbetsuppgifterna löses genom samarbete där de anställda arbetar i så kallade ”team”. Insamlad data tyder på att relationerna mellan medarbetarna fungerar övergripande bra, vilket indikerar på en god grupp sammanhållning. Samtliga av de intervjuade nämner kollegorna vid frågan ”vad är det bästa med ditt arbete?”, vilket ger tydliga tecken på en god gruppsammanhållning. Relationen till chefen tolkas i huvudsak som bra även om det inte framkommer lika tydligt som relationen till kollegorna. Enligt de intervjuade skiljer sig relationen till chefen beroende på vilken position de anställda har. I huvudsak ska de anställda se upp till chefen då det råder en tydlig hierarki inom organisationen. Samtliga av de intervjuade ansåg sig dock ha en relativt bra relation till chefen vilket gör att det tolkas som relationen till chefen upplevs som bra. Det i sin tur indikerar på en god gruppsammanhållning.

43

Företaget i en bransch med hög personalomsättning

Organisationsstruktur

Hög grad av specialisering och hög grad av

formalisering Maskinbyråkratisk organisationsstruktur

Handlingsstyrning Maskinbyråkratisk organisationsstruktur

Centraliserat Maskinbyråkratisk organisationsstruktur

Arbetstillfredsställelse

Auktoritärt ledarskap Otillfredsställelse

Timlön, orättvis lön & möjlighet till avancemang Otillfredsställelse, otillfredsställelse & tillfredsställelse.

Monotona Otillfredsställelse

Ser ett sammanhang Tillfredsställelse

God gruppsammanhållning Tillfredsställelse

Figur 5.4 Utfallets effekt på arbetstillfredsställelse och organisationsstruktur

I tabellen ovan framkommer det att karaktäristikan för företaget med hög personalomsättning kännetecknas av en maskinbyråkratisk organisationsstruktur. Det grundar sig i att hög en grad av formalisering, specialisering, centralisering samt tillämpande av handlingsstyrning är karaktäristika som kännetecknar en maskinbyråkratisk organisationsstruktur

Graden av arbetstillfredsställelse i företaget med hög personalomsättning får enligt tabellen ovan ett lågt värde eftersom att majoriteten av svaren gav antydan till det. Det grundar sig i att ett auktoritärt ledarskap, timlön, orättvis lönenivå samt monotona arbetsuppgifter bidrar till låg arbetstillfredsställelse. Det förekom dock även svar som gav antydan till att de anställda var tillfredsställda. God sammanhållning, möjlighet till avancemang och att de anställda upplever ett samband mellan de egna arbetsuppgifterna och belöningar respektive företagets resultat är indikatorer på att de anställda upplever arbetstillfredsställelse.

44

Related documents