• No results found

FÖRETAGSFÖRVÄRV OCH SYFTET MED FÖRET AGSBESIKTNINGEN Som tidigare nämnts genomförs det tusentals företagsförvärv per år i Sverige 109 och dessa

6. ANALYS OC H DISKUSSION

6.1 FÖRETAGSFÖRVÄRV OCH SYFTET MED FÖRET AGSBESIKTNINGEN Som tidigare nämnts genomförs det tusentals företagsförvärv per år i Sverige 109 och dessa

fakta kan vi konstatera speglas även hos de undersökta fallföretagen. Både Scandic och SCA har de senaste fem åren gjort ett flertal större förvärv. Det främsta motivet bakom genomförda förvärv hos båda fallföretagen har varit expandering i form av ökade marknadsandelar vilket även beskrivs av Sevenius som det vanligaste motivet för förvärv i Sverige110. Detta motiv upplever vi som en självklarhet för båda fallföretagen då dessa är verksamma inom flera länder och söker efter inflytande på fler marknader.

Porter beskriver fyra olika strategier111 ett företag har till förfogande när det ställs inför ett val om förvärv av ett företag. Tre av dessa strategier, aktivitetsdelning, kunskapsöverföring och omstrukturering används till viss del av fallföretagen. Inom SCA har inslag av aktivitetsdelning och kunskapsöverföring varit aktuella strategier då företaget bland annat velat göra kostnadsbesparingar med hjälp av användning av ett gemensamt distributionsnät mellan dotterbolagen. Inom Scandic har aktivitetsdelning och omstrukturering förekommit då företagsförvärv varit aktuella. Företaget har i de fall strävat efter att skapa synergieffekter genom att dela aktiviteter mellan hotellen som är olika nischade. Vid omstruktureringsstrategi har Scandic investerat i underpresterade hotell och bidragit med sin expertis i syfte att skapa en situation där både säljaren och köparen är tillfredsställda med affären. Det går att förstå att företagen inte kan implementera endast en strategi för alla förvärv, speciellt i SCAs fall, då företagsförvärven många gånger är av skilda karaktär. Därmed anser vi att det krävs olika strategier för olika förvärv om dessa ska kunna genomföras på ett effektivt sätt.

109 Sevenius, 2011, s. 41

110 Sevenius, 2002, s. 10 111 Porter, 1987, s. 43ff

För att exemplifiera kan det antas att Scandic köper ett outvecklat hotell i Stockholmsregionen där en omstrukturering krävs för att förstärka organisationen. I det fall kan Scandic utgå ifrån en omstruktureringsstrategi men även ha nytta av de fördelar som medföljer en aktivitetsdelning. Dessa fördelar kan utnyttjas från ett redan befintligt hotell i Stockholmsregionen vars aktiviteter kan delas med det nya förvärvet. Vid sådana förvärvsituationer anser vi att en kombination av de två strategierna kan vara lämplig. Även i SCAs fall kan en kombination av två strategier vara lämplig. Förslagsvis kan både aktivitetsdelning och kunskapsöverföring kombineras i vissa förvärvssituationer. Vi kan anta att SCA förvärvar ett hygienföretag i Brasilien där ömsesidig kunskapsöverföring och aktivitetsdelning sker mellan ett befintligt företag i regionen och det nya förvärvet. Det befintliga företaget har exempelvis ett välfungerande ordersystem som målföretaget kan ha nytta av och i utbyte får det ny kunskap av det förvärvda företaget.

Tidigare forskning visar på att det främsta skälet med företagsbesiktning är att köparen ska kunna värdera de risker och fördelar som är kopplade till förvärvet112, vilket även har visat sig vara fallet med både Scandic och SCA då detta är huvudskälen till varför ett förvärv genomförs. Forskningen visar även att genom en företagsbesiktning får en köpare bättre förhandlingsposition gentemot säljaren113 och likaså stämmer detta påstående överens med både Scandic och SCA som medger att företagsbesiktningsrapport varit ett viktigt stöd i förhandlingar och på så sätt gett dem större förhandlingskraft. I SCAs fall är en företagsbesiktning även ett krav från ledningen. Vid upptäckta fel får köparen tillbaka pengar i form av en prisreduktion vilket är ännu ett gott skäl till att genomföra en företagsbesiktning då undersökningens fördelar väger mer än kostnaden av att utföra den114.

Vikten av företagsbesiktning belystes starkt under intervjuerna med fallföretagen, speciellt i de fall där lönsamheten visat sig vara sämre än det var tänkt från början och då har dessa företag kunnat gå tillbaka och justera priset. Ytterligare skäl med genomförandet av en företagsbesiktning är att den ska säkerställa att det som presenterats av säljaren stämmer överens med verkligheten. Det går att diskutera huruvida väsentliga dessa skäl är för att införa en obligatorisk företagsbesiktning för samtliga företag oavsett bransch eller storlek. Med hänsyn till skälen med företagsbesiktning som framkommit kan vi argumentera för ett

112 Gorton, 2002, s. 32 113 Ibid, s. 32

införande av en obligatorisk företagsbesiktning. Trots kostnaderna som medföljer en företagsbesiktning har köparen inte så mycket att förlora på att genomföra en sådan då besiktningen säkerställer att verkligheten är så som den uppfattats i början samt att köparen får chansen att sänka priset på målföretaget.

6.2 ARBETSGÅNGEN VID FÖRETAGSBESIKTNINGEN

Arbetsgången vid en företagsbesiktning beskrivs som ett avgränsat projekt med definierade start- och sluttidpunkter, mål samt resurser. Denna besiktningsprocess kan delas in i tre tydliga faser; informationsinsamlingsfas, granskningsfas och rapporteringsfas115 och dessa faser speglas även i arbetsgången hos såväl advokater som revisorer. Trots att dessa konsulter genomför olika typer av besiktning har likheter gällande datainsamlingsprocessen, rapportering och samarbete med andra konsulter upptäckts. Det går att diskutera vilken av dessa faser är mest väsentlig inom besiktningsprocessen. Samtliga tre faser hör ihop och har en viss ordningsföljd, dock anser vi att granskningsfasen är den viktigaste delen i besiktningsarbetet och där flest resurser bör läggas. Det är den fasen som är kärnan i en företagsbesiktning och det är just där som syftet med en sådan uppnås.

Det har uppmärksammats att i samtliga fall en företagsbesiktning startar med att konsulten får ett uppdrag som kan vara från både säljare och köpare. Processen startar oftast med att konsulterna måste samla information om målföretaget i fråga för att på så sätt få en uppfattning om det aktuella fallet. Under kärnarbetet med företagsbesiktningen är samarbete mellan konsulter och experter från olika områden frekvent förekommande. Både Scandic och SCA tar hjälp av de externa konsulterna när behovet uppstår. Vanligtvis har företagen en intern kompetens som sköter vissa delar gällande företagsbesiktning och i de fall det krävs specialkompetens anlitas de externa konsulterna. Intressant fakta har kommit fram under intervjuerna som visar på att det finns stora variationer i priset för företagsbesiktningstjänsten, då en sådan tjänst kan kosta allt från 50 000 upp mot 1 000 000 SEK. Undersökningen har visat att detta har sin grund främst i antalet inblandade konsulter och den tid det tar att genomföra ett förvärv. Simesky & Bryer nämner att en företagsbesiktning är en relativt dyr tjänst116 vilket vi ser en logik i med anledning till att processen kräver en stor inbladning av många experter inom de olika områdena.

115 Pettersson, & Sevenis, 2000, s. 33ff 116 Simesky, & Bryer, 1994, s. 327

En annan likhet som upptäckts i arbetsgången är att rapporteringen sker löpande till klienten i form av både direkt och indirekt rapportering. Skälet till den löpande rapporteringen är enligt Steenberg viktig för att hålla en god kontakt med klienten genom att hålla denne uppdaterad på sådant som är värdepåverkande. Som tidigare nämnts i uppsatsen kännetecknas en företagsbesiktning av komplexitet och tidspress och detta har samtliga respondenter upplevt i olika hög grad beroende på besiktningsomfattning och karaktär. Undersökningen visar att tiden för genomförandet av en företagsbesiktning varierar hos konsulterna och att det aldrig händer på mindre än en vecka vilket även styrks av teorin då Lajoux & Elson menar att en företagsbesiktning kan ta allt från några veckor upp till ett år117. Det har kommit fram att en viktig faktor som har inverkan på att det är en hög tidspress på genomförandet av besiktningen är att målföretagets sekretessbelagda information riskerar att läcka ut ju längre tiden går. Om besiktningen skulle ta längre tid än beräknat kan det även leda till att de inblandade parterna börjar tappa entusiasmen och det är inte att föredra, konstaterar Höglund på Nordlund & Partners.