• No results found

Företagspresentationer

In document Värdering av varumärken (Page 30-33)

4. Empiri

4.1 Företagspresentationer

4.1.1 Företag A

Företag A har en stark position på marknaden inom detaljhandeln. Företaget marknadsför sig under sina egna varumärken som utgör 90 procent av sortimentet, samt även genom externa varumärken för att möta en större kundgrupp och tillfredställa fler behov. Verksamheten drivs genom tre helägda affärsområden, vilka även står för och säljer sina varumärken.

Varumärkets redovisade värde utgör 6 % av koncernens balansomslutning.

I dagsläget är varumärket oerhört vikigt som konkurrensfaktor inom detaljhandeln. Stora detaljhandelskedjor tar allt större marknadsandelar från mindre fristående butiker.

Den noterade koncernen redovisar sedan år 2005 enligt internationella standarden IFRS.

Företaget har genom förvärv och nyetableringar vuxit sig stora och har idag butiker i Sverige och övriga Norden. Företaget gjorde ett rörelseförvärv av dotterbolag A1 innehållande varumärke A, i början av år 2005 och redovisades i samband med bokslutet 2005-08-31.

Branschen som företaget verkar i har upplevt förändrade konsumtionsmönster de senaste åren och konkurrensen har ökat då distributionen har vidgats till fler typer av butiker och därmed har företaget fått möta nya stora konkurrenter.

4.1.2 Varumärke A

Koncernen består av moderbolaget A med tillhörande dotterbolag. Varumärke A tillhör det förvärvade dotterbolaget A1.

Företag A:s verksamhet är uppdelad på tre affärsområden och varumärke A säljs i två av dem.

Varumärke A riktar sig främst till den något yngre målgruppen där mode och trender är av stor vikt vid köpbeslutet. Varumärket såldes till en början i egna butiker men fungerar sedan förvärvet som en grossist till koncernens butiker och distributionen sker således bara där.

Varumärke A marknadsförs delvis separat. I samband med förvärvet uppgav företaget att varumärket skulle generera cirka 90 miljoner i intäktsökning på ett par års sikt.

4.1.3 Redovisning av varumärke A

Varumärke A är det enda varumärket som företag A tar upp i sin årsredovisning. Varumärket bedöms till att ha en obegränsad nyttjandeperiod och därför görs ingen årlig avskrivning.

Däremot görs en nedskrivningsprövning varje år men för räkenskapsåret 06/07 har en sådan

inte varit aktuellt. Motiveringen är att det diskonterade nuvärdet av framtida kassaflöden som varumärket förväntas generera är större än det redovisade värdet. Det framgår i noten att värderingen av varumärket baseras på prognoser av framtida kassaflöden för en femårsperiod, vilka också godkänts av ledningen. Även en långsiktig tillväxttakt fastställs då nyttjandeperioden ansetts obegränsad. För kassaflöden har en diskonteringsränta på 12 % använts.

4.1.4 Företag B

Företag B verkar inom detaljhandeln och har en stark position på marknaden inom sin affärsgren. Företaget har butiker i Norden samt i ytterligare ett europeiskt land. Företagets största enskilda marknad finns i Sverige. Företaget påstår sig lägga ned stora resurser på att förstå deras kunder och deras situation och på så sätt försöka möta deras behov genom att erbjuda rätt sorts produkter. Affärsmodellen syftar till att ha kontroll i hela värdekedjan från design till försäljning i butik.

Företag B såldes av sin tidigare ägare vidare till två riskkapitalbolag år 2004, en koncern bildades och koncernen upprättar från det året sin årsredovisning enligt IFRS. I början av 2006 noteras bolaget på Stockholmsbörsen.

Företag B konkurrerar främst med andra kedjor, såväl nationella som internationella kedjor.

Företaget skriver i sin årsredovisning att den utveckling som varit i branschen har gynnat stora kedjor vilket har resulterat i att de kan inta fler marknadsandelar. De stora kedjorna har oftast stora resurser till marknadsföring och därmed blir varumärkessatsningar en allt större nödvändighet. Företaget försöker möta den ökade konkurrensen med att vara mer frekvent i uppfräschningar av sina butiker.

4.1.5 Varumärke B

Varumärket har en lång historia på den svenska marknaden och har en stark position i Norden men är även etablerat i ett annat europeiskt land. Varumärkets värde ligger i lojaliteten hos dess kundkrets som är mer stabil än den för yngre kundgrupper. All distribution sker i helägda butiker. Företaget säljer både interna och externa varumärken men det framgår inte i årsredovisningen vad som är vad.

Största hotet mot varumärke B är enligt dem själva om kunderna skulle sluta uppfatta deras produkter som moderiktiga. Ett annat hot som kan skada varumärket är om externa producenter överträder lagar, normer och etiska aspekter vad gäller anställningsförhållanden.

4.1.6 Redovisning av varumärke B

Ägarstrukturen ändrades år 2004 då koncernen förvärvades. Ur redovisningssynpunkt betraktades det som ett rörelseförvärv och därmed ska varumärken identifieras och redovisas separat. Varumärke B redovisades första gången vid bokslutet 2005-08-31. Eftersom företaget beräknar att marknadens utveckling kommer att vara positiv och att varumärket kommer att bestå under en lång tid har nyttjandeperioden bedömts vara obegränsad. Värdet nedskrivningsprövas varje år genom att återvinningsvärdet beräknas. För år 2006/2007 har ingen nedskrivning gjorts då återvinningsvärdet beräknas överstiga det redovisade, trots en höjd diskonteringsränta och sänkning av den prognostiserade tillväxttakten. Den årliga

värderingen, som görs inför bedömning om eventuell nedskrivning, baseras på kassaflödesprognoser på fyra år samt även på ett evigt flöde eftersom nyttjandeperioden är obegränsad. Kassaflödesprognoser görs för två grupper av kassagenererande enheter: Norden och Övrigt. Nedskrivningsprövning görs därmed separat för de två enheterna efter att deras kassaflöden har beräknats och prognostiserats.

In document Värdering av varumärken (Page 30-33)

Related documents