• No results found

Förslaget till lag om ändring i brottsbalken

7 kap. Om brott mot familj 2 §

Bestämmelsen är ny, liksom brottsrubriceringen. De allmänna över-vägandena finns i avsnitt 8.

Genom straffbestämmelsen föreskrivs straffansvar för den som, vid förmedling av annans adoption av en person under arton år, genom olaga tvång eller vilseledande eller genom att utlova eller ge otillbörlig ersätt-ning förmår en person att lämna samtycke eller tillstånd till en sådan adoption. Bestämmelsen tar alltså sikte på enbart sådana otillbörliga för-faranden som sker i samband med förmedling av adoptioner av personer under arton år. Den är tillämplig oavsett om det rör sig om en internatio-nell eller natiointernatio-nell adoption.

43 Subjektet för bestämmelsen beskrivs indirekt genom att det skall vara

fråga om en gärning vid förmedling av annans adoption av en person under arton år. Med detta avser bestämmelsen att träffa främst personer som agerar som förmedlare vid annans adoption av en person under arton år. Avsikten är emellertid att också andra personer som vidtar någon lik-nande åtgärd som syftar till att främja annans adoption av en person under arton år skall omfattas. Som exempel på det senare kan nämnas en enskild person som genom otillbörlig påverkan skaffar sig tillgång till barn som han eller hon sedan mot ersättning överlämnar till ett barnhem eller en adoptionsförmedlare. Det kan också handla om en person som på uppdrag av den egentlige förmedlaren agerar på ett sådant otillbörligt sätt som beskrivs i bestämmelsen för att t.ex. skaffa fram ett samtycke eller ett tillstånd till en adoption av ett barn, men som sedan inte i övrigt bidrar till förmedlingen av barnet. Bestämmelsen är tillämplig oavsett om per-sonen agerar för en sammanslutnings räkning eller om han eller hon

age-rar enskilt. Genom att det skall vara fråga om otillbörliga åtgärder som vidtas vid förmedling av annans adoption av en person under arton år faller t.ex. presumtiva adoptionsföräldrars eventuella otillbörliga ageran-de utanför ageran-det straffbara områageran-det.

För straffansvar erfordras att ett relevant och nödvändigt samtycke eller tillstånd för adoption har lämnats av någon därtill behörig. Det kan t.ex. röra sig om samtycke av barnets biologiska föräldrar eller någon annan ställföreträdare för barnet eller det barn som avses bli bortadopte-rat. Det kan också vara fråga om ett tillstånd av en myndighet eller orga-nisation.

Samtycket eller tillståndet skall ha utverkats med användande av olaga tvång eller vilseledande eller genom att utlova eller ge otillbörlig ersätt-ning. Med begreppet olaga tvång skall förstås detsamma som i straffbe-stämmelsen om olaga tvång i 4 kap. 4 § brottsbalken. Tvånget skall alltså bestå i ett användande av misshandel eller annars genomföras med våld eller hot om brottslig gärning eller, om tvånget är otillbörligt, utövas ge-nom hot att åtala eller ange annan för brott eller att om annan lämna menligt meddelande. Med begreppet vilseledande avses i första hand sådana fall där gärningsmannen genom att uppväcka en oriktig uppfatt-ning förmår den andre personen till ett sådant handlande som beskrivs i bestämmelsen. Ett vilseledande kan emellertid också ske genom att gär-ningsmannen vidmakthåller en oriktig föreställning som den andre per-sonen redan förut hyser. Med ersättning avses såväl ekonomisk ersätt-ning som ersättersätt-ning av annat slag t.ex. mat, husrum, narkotika eller kläder. Genom att ersättningen skall ha varit otillbörlig utesluts från det straffbara området sådan fullt legitim och rimlig ersättning för omkost-nader som t.ex. ett barnhem eller en organisation kan ha haft för om-händertagande av barnet eller adoptionen. Denna kostnad kan växla från tid till annan och variera mellan olika länder och adoptionskontakter samt kan även avse andra kostnader än de som direkt kan härledas till det specifika barnet (se prop. 2003/04:131 s. 27 och 41).

Gärningsmannen skall förmå en person att lämna samtycke eller till-stånd. För att straffansvar skall föreligga erfordras ett orsakssamband mellan den otillbörliga påverkan och samtycket eller tillståndet. Det innebär att samtycket eller tillståndet skall ha lämnats just på grund av att olaga tvång eller vilseledande använts eller att ersättning utlovats eller givits. Om samtycke eller tillstånd ändå skulle ha lämnats föreligger inte något orsakssamband och ansvar för otillbörlig påverkan vid adoption av barn skall inte komma i fråga.

För straffansvar för fullbordat brott fordras att ett samtycke eller ett tillstånd faktiskt har lämnats av någon därtill behörig. Huruvida någon adoption verkligen har kommit till stånd har emellertid inte någon bety-delse för straffansvaret.

Straffskalan för otillbörlig påverkan vid adoption av barn är böter eller fängelse i högst två år.

44 Om de i bestämmelsen angivna rekvisiten är uppfyllda och brottet

dessutom innebär att gärningsmannen har överträtt straffbestämmelsen i 4 kap. 4 § brottsbalken om olaga tvång, skall domstolen normalt döma enbart för brottet otillbörlig påverkan vid adoption av barn. Däremot skall domstolen för det fall brottet är att hänföra till sådant grovt olaga tvång som avses i 4 kap. 4 § andra stycket brottsbalken enbart tillämpa

45 den bestämmelsen. För övriga konkurrenssituationer som kan

före-komma får domstolen med beaktande av sedvanliga konkurrensregler göra en prövning av samtliga omständigheter i varje enskilt fall.

5 §

Ändringen innebär att även försök till det nya brottet otillbörlig påverkan vid adoption av barn straffbeläggs. I sådana fall där ett samtycke eller tillstånd inte har lämnats, kan således straffansvar för försök komma i fråga.