• No results found

Förfrågan/samtycke till deltagande i forskningsstudie (lärare)

In document Att ta sig an världen (Page 197-200)

Käll- och litteraturförteckning Källor och material

Bilaga 2: Förfrågan/samtycke till deltagande i forskningsstudie (lärare)

Förfrågan om deltagande i en forskningsstudie om globalisering i samhällskunskaps-undervisningen

Jag har redan tidigare informerat dig om forskningsstudiens syfte, relevans och metoder genom dels ett brev och ett samtal. Nedan vill jag dock utveckla något om eventuella risker med projektet och om hantering av data.

Eventuella risker eller problem.

Att genomföra observationer och intervjuer på en skola kan naturligtvis medföra problem vad gäller integritets- och anonymitetsfrågor. Även om du erbjuds anonymitet genom alias kommer du att kunna identifieras av kollegor på den egna skolan. Som jag ser det är det mitt arbete som forskare att hålla mig trogen det du säger. Det finns ingen dold agenda med det jag gör. Min forskning kommer att handla om din undervisning och planering, men analysen kommer inte att gälla på individnivå. Ambitionen i min studie är att analysera i relation till en samhällskontext och inte till något perfekt idealtillstånd. Allt för många studier som fokuserar på lärarnas arbete leder till bristmodelller, det vill säga om något fungerar dåligt beror det på lärarnas bristande kunskaper. Något sådant perspektiv kommer min studie inte att ha. På elevnivå ser jag inga risker då deras insatser och aktiviteter på lektionerna inte kommer att vara en del av det empiriska material jag använder.

Materialet kommer att avkodas, anonymiseras och behandlas konfidentiellt. Ändå kommer undersökningsgruppen (lärarna) att vara identifierbar av andra personer på skolan. I avhandlingen kommer resultaten att anonymiseras genom att skolan beskrivs som en kommunal gymnasieskola i en större stad och lärare att tilldelas alias. Samtidigt vill jag återigen understryka att risken för obehag i samband med detta är liten då studiens fokus ligger på innehållet.

Insamlade data

Insamlade data kommer att hanteras i enlighet med etiska riktlinjer för konfidentialitet, Jag kommer att göra ljudupptagningar med mp3-spelare, dels vid intervjuer med dig och dels vid lektionstillfällena. Intervjuerna kommer att spelas in och transkriberas i sin helhet. Fokus kommer att ligga på vad som sägs, vad du berättar, och inte hur det sägs. Efter intervjuerna görs en återkoppling där du får ta del av transkripten. Lektionstillfällena kommer att spelas in i sin helhet. Med utgångspunkt i fältanteckningar kommer sedan avsnitt att väljas ut för att transkriberas. Materialet kommer sedan att analyseras i form av innehållsanalys med fokus på globaliseringsinnehållet i undervisningen.

Ljudupptagningar (i digital form) och transkripten kommer att förvaras åtskilda från kodlistorna under bearbetningsfasen. Kodlistorna kommer att förvaras i skolans kassaskåp (låst med nyckel och kod) till vilket endast rektor har tillgång. Efter avslutat forskningsprojekt kommer avkodat material, ljudupptagningar (mp3-filer) och transkript att förvaras i låst arkiv på Avdelningen för historiska och politiska studier vid Karlstads universitet i 10 år. När forskningsstudien är genomförd kommer den att publiceras som en licentiatavhandling tidigast 2011. Skolan och medverkande lärare kommer att anonymiseras genom att de får fingerade namn vilket innebär att varken skolan eller någon enskild lärare kommer att kunna identifieras.

Medverkan är helt frivillig och du kan när som helst avbryta ditt deltagande utan att behöva uppge orsakerna och utan några negativa konsekvenser.

Ansvarig för projektet är Johan Sandahl (forskare) och Karlstads universitet (huvudman).

Med vänliga hälsningar, Johan Sandahl

0709-928353

--- Jag har tagit del av ovanstående information, såväl muntligt samt skriftligt genom

forskningsplanen och ovanstående skrivelse. Jag är införstådd med vad projektet innebär och är positiv till att delta i studien.

Namnunderskrift: __________________________________________________________ Namnförtydligande: ________________________________________________________ Ort och datum: ________________________________den_________________________

Bilaga 3: Intervjuguide (lärare)

Intervjufrågor om globaliseringsundervisningen i samhällskunskapen

Grundläggande frågor

Lite om dig själv. Namn, bakgrund, hur länge du arbetat som lärare och på vilka skolor och program, vilka ämnen du har etcetera.)

Material som du har haft med dig samt läroboken

Ta med den lärobok du använder (om du gör det, annars exempel på artiklar eller liknande). Berätta om materialet och i vilket sammanhang du använder det!

Vad du tar med (i materialet), det vill säga stoffinnehåll. Hur du använder materialet

Varför du väljer detta när du undervisar om globalisering

Globalisering i undervisningen

Vad vill du uppnå med undervisningen kring globalisering? (VARFÖR GLOBALISERING?) Vilket innehåll väljer du för att uppnå det du vill? (STOFF)

Vilka metoder använder du för att uppnå det du vill? (METODER, AKTIVITETER) Hur planerar du innehållet i förhållandet till helheten: LEKTION-MOMENT-KURS (vad i globaliseringsinnehållet speglas mot kursen Samhällskunskap i din mening?)

Lärarens kunskaper

Var hämtar du information kring globalisering? (KÄLLOR) Svårigheter?

”Sökmotorer”, hur beter du dig för att hitta informationen

Hur tillämpar du stoffet med eleverna? Var hittar du dina metoder? Vilka inspirationskällor har du? (METODKÄLLOR)

Hur testar du eleverna på det du vill uppnå? (BEDÖMNING-UTVÄRDERING)

Hur fortbildar du dig? (Specifikt i globaliseringsfrågor och allmänt i samhällskunskapsämnena? Läser du kurser? Har du gjort några resor som påverkat dig? Litteratur/facklitteratur som påverkat dig?

Hur påverkas ditt upplägg av olika program/elevgrupper? (Nu och tidigare i karriären) Innehåll?

Metoder? Mål?

Om globalisering

Om du skulle själv formulera vad globalisering är – vad skulle du säga då?

Vad av ”din syn” är viktig för dig att ge till eleverna? Hur speglas denna syn i din undervisning?

Samhällskunskapen

Vad ser du som samhällskunskapens syfte i skolan? (VARFÖR SAMHÄLLSKUNSKAP) Hur arbetar du generellt för att uppnå syftet? (HUR)

Vad tycker du är det viktigaste att ta upp i samhällskunskapen? (STOFF)

Vad, i din mening, har påverkat din syn på ämnet mest? Vad är det som gör att du fokuserar på det du gör? (ex. åren i yrket? Universitetet? Läroplan/kursplan? Engagemang utanför skolan? Intresse?)

Hur ser du på kursplanerna i samhällskunskap och ämnesbeskrivningarna? Påverkas din undervisning av ditt andraämne? Om ja, på vilket sätt?

In document Att ta sig an världen (Page 197-200)