• No results found

Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus med garage på fastigheten Östra Gårdstånga 2:15, Hästgården Amerika, Flyinge

Ärendebeskrivning

Anders Hanström ansöker om förhandsbesked för ett nytt bostadshus med garage på en fastighet i sydöstra delen av Flyinge. Nytillkommen byggnadsarea är cirka 200 kvadratmeter (m²). Det planerade bostadshuset är i två plan med 27 graders tak-lutning och träfasad. Det placeras i anstak-lutning till den befintliga gården och träd-gården. Någon avstyckning planeras inte. Gården ligger avskilt från övrig bebyggelse med träddungar i nordväst och sydost. Nybyggnationen möjliggör generationsboende.

Fastigheten ligger utanför detaljplanerat område och sammanhållen bebyggelse.

Beredning

Bebyggelse har funnits på platsen sedan lång tid tillbaka enligt Häradskartan.

Befintligt bostadshus med stall är byggt i början av 1990-talet då det äldre bostads-huset brann ner. Det nya bostadsbostads-huset är i två plan men totalt inte högre än det befintliga huset i 1½ plan. Den planerade bebyggelsen ligger norr om utökat strand-skydd utmed Kävlingeån vid Flyinge ängar och söder om den grusås som går genom området. Enligt den fördjupade översiktsplanen för Flyinge Gårdstånga ligger platsen inom område med värdefull landskapsbild samt skyddsvärd terrängform

(Läns-styrelsen i Skåne län). Flyinge ängar, som ligger mellan Flyinge tätort och Kävlingeån, ingår också i kommunens naturvårdsprogram. I närheten av gården finns

forn-lämningsområden men några kända fornlämningar finns inte på denna plats.

Fastigheten gränsar till naturreservat och andra värdefulla naturområden. Enligt den fördjupade översiktsplanen bör landskapsförändrade åtgärder inte tillåtas i området och uppförande av kompletterande bebyggelse ska anpassas till lokal byggnads-tradition och landskapsbild.

Enligt 2 kapitlet 1 § plan- och bygglagen (2010:900) PBL ska vid prövning av frågor enligt denna lag hänsyn tas till både allmänna och enskilda intressen.

Enligt 2 kapitlet 2 § PBL ska prövningen i ärenden om förhandsbesked syfta till att markområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov. Företräde ska ges åt sådan användning som från allmän synpunkt medför en god hushållning. Bestämmelserna om hus-hållning med mark- och vattenområden i 3 och 4 kapitlet miljöbalken ska tillämpas.

Enligt 2 kapitlet 4 § PBL får mark tas i anspråk för att bebyggas endast om marken från allmän synpunkt är lämplig för ändamålet.

forts

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

forts § 86

Enligt 2 kapitlet 5 § PBL ska bebyggelse lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet bland annat med hänsyn till människors hälsa och säkerhet, möjlighet att ordna trafik, vattenförsörjning, avlopp, avfallshantering, elektronisk kommunikation samt samhällsservice i övrigt.

Enligt 2 kapitlet 6 § PBL ska byggnadsverk utformas och placeras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.

Om den som avser att vidta en bygglovspliktig åtgärd begär det ska byggnads-nämnden enligt 9 kapitlet 17 § PBL ge ett förhandsbesked i frågan om åtgärden kan tillåtas på den avsedda platsen.

Enligt 9 kapitlet 18 § PBL är ett förhandsbesked som innebär att åtgärden kan tillåtas bindande vid den kommande bygglovsprövningen, om ansökan om bygglov görs inom två år från den dag då förhandsbeskedet vann laga kraft.

Enligt 9 kapitlet 39 § punkt 3 PBL ska ett förhandsbesked som innebär att en åtgärd kan tillåtas innehålla de villkor som behövs för att förhandsbeskedet ska vara förenligt med de förutsättningar som gäller för den kommande bygglovsprövningen.

Yttranden

Ägarna till åtta grannfastigheter har hörts. När svarstiden gått ut hade yttrande från fyra grannfastigheter inkommit som alla godkänt åtgärden.

Miljöavdelningen påpekar i sitt yttrande bland annat att hänsyn måste tas till natur-reservatet och andra värdefulla naturområden i närheten vid byggnationen. Sökande ska också kontakta miljöavdelningen när det gäller avloppsfrågan.

Lagrum

Plan- och bygglagen (2010:900) PBL 2 kapitlet 1, 2 och 4-6 §§ samt 9 kapitlet 17, 18 samt 39 §§.

Motivering

Platsen är sedan tidigare ianspråktagen för bebyggelse. Nybyggnationen sker i

anslutning till nuvarande gårdsplan och omgärdas av befintlig trädgård mot söder. De kompletterande byggnaderna bedöms inte förändra landskapsbilden avsevärt.

Bedömningen om byggnaden följer lokal byggnadstradition sker i samband med bygglovet.

forts

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

Tjänsteskrivelse, 2015-08-03.

Ansökan med ankomststämpel, 2015-06-01.

Översiktskarta med ankomststämpel, 2015-06-01.

Situationsplan med ankomststämpel, 2015-06-30.

Husförslag med ankomststämpel, 2015-06-01.

Miljöavdelningens yttrande, 2015-06-30.

Beslut

– Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att:

lämna positivt förhandsbesked med följande föreskrifter:

Utformning av byggnaden ska ske i samråd med handläggande arkitekt i samband med bygglovsansökan. Byggnationen ska anpassas till landskapsbild och till lokal byggnadstradition.

Upplysningar

- Detta förhandsbesked upphör att gälla om ansökan om bygglov inte lämnats in inom två år efter det att beslutet om förhandsbesked vunnit laga kraft.

Ett positivt förhandsbesked innebär inte att åtgärden får påbörjas.

- Påträffas fornlämningar i samband med markarbetena ska dessa i enlighet med 2 kapitlet lagen om kulturminnen med mera, omedelbart avbrytas och

länsstyrelsen underrättas. Fornlämningar kan uppträda som mörkfärgade gropar, eldstäder, sotfärgade jordlager med mera.

- Sökande ska ta kontakt med kommunens miljöavdelning när det gäller avloppsfrågan. Övriga punkter i miljöavdelningens yttrande ska beaktas.

Beslutet kommer att kungöras i Post- och inrikes tidningar. Ägare till grannfastigheter och andra berörda kommer att informeras.

Enligt fastställd taxa utgör avgiften för förhandsbesked 8 262 kronor och kartavgiften 200 kronor. Avgifterna kommer att faktureras.

Expedieras:

Kart- och bygglovsavdelningen

Anders Hanström, Hästgården Amerika, 247 47 Flyinge

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

§ 87 BYGG.2015.0041

Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och förråd/ garage på

Related documents