• No results found

Bil I Särskilda semesterregler

2 Förläggning av semesterledighet

2.1.1 Ledighetsperiod och semesterrätt

Enligt semesterlagen (1977:480) ska semesterledigheten förläggas så att arbetstagaren regelmässigt får en ledighetsperiod om minst fyra (4) veckor under juni–augusti (byggsemestern). Om det finns särskilda skäl får dock byggsemestern förläggas under annan tid.

Arbetstagare har vid anställningsavtalets ingående skyldighet att på arbetsgivarens begäran uppge sin semesterrätt.

2.1.2 Gemensam lokal rekommendation om byggsemestern

Byggföretagens lokalkontor och berörd Byggnads region kan träffa överenskommelse om en gemensam rekommendation beträffande för-läggning av byggsemestern för en bestämd ort eller region. Företag som följer sådan rekommendation har ingen skyldighet att förhandla om byggsemesterns förläggning.

2.1.3 Överenskommelse om annan förläggning av byggsemestern Byggföretagens lokalkontor och berörd Byggnads region kan träffa överenskommelse om att ett visst företag får förlägga byggsemestern under annan del av året än juni–augusti, dela upp byggsemestern i fle-ra perioder eller förlägga mindre del av byggsemestern vissa bestämda dagar.

2.1.4 Förhandling om förläggning av semestern

Om förläggning av byggsemestern inte sker i enlighet med lokal rekommendation enligt punkten 2.1.2, och parterna inte har träf-fat överenskommelse om annan förläggning av byggsemestern en-ligt punkten 2.1.3, ska arbetsgivaren primärförhandla förläggning-en av semestern förläggning-enligt 11 § lagförläggning-en (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet. Om förläggningen avser flera arbetsplatser inom ett turordningsområde ska förhandlingen ske med berörd MB-grupp. Om MB-grupp saknas eller området är större än ett turordningsområde ska förhandling ske med berörd Byggnads region. Om arbetstagaren är oorganiserad eller om förhandlingsberättigad arbetstagarorganisation inte önskar förhandla, ska arbetsgivaren samråda med arbetstagaren om ledighetens förläggning.

2.2 Förläggning av semesterdagar utöver byggsemestern

2.2.1 Samråd

2.2.1.1 Allmänt

Vid förläggning av semesterdagar utöver byggsemestern ska arbetsgi-varen i möjligaste mån ta hänsyn till såväl av arbetstagarna framförda individuella önskemål som krav hänförliga till produktionen.

Beträffande önskemål om arbete i stället för obetald semesterledighet se punkten 2.3.

2.2.1.2 Förläggning av semester avseende enskild arbetstagare

Vid förläggning av semesterdagar utöver byggsemestern ska arbetsgi-varen samråda med berörd arbetstagare i så god tid att denne har skälig tid på sig för att kunna delge arbetsgivaren sina personliga önskemål.

Samråd bör ske så snart klarhet råder om den enskilde arbetstagarens rätt till semesterledighet.

2.2.1.3 Gemensam förläggning av semester avseende flera arbetstagare Arbetsgivare som vill förlägga semesterdagar utöver byggsemestern gemensamt för en eller flera arbetsplatser ska samråda med berörd arbetstagare om semesterns förläggning enligt punkten 2.2.1.2. Vid detta samråd ska arbetsgivaren föreslå minst två olika alternativ till förläggning av semesterdagarna.

Om arbetstagare inte har rätt till semesterledighet med ersättning vid enhetlig semesterförläggning ska arbetsgivaren, om det är rimligt och möjligt, försöka bereda berörd arbetstagare arbete under sådan tid.

Vad som angivits under punkterna 2.2.1 och 2.2.2 får inte i något fall kränka arbetstagarens rätt att spara semester enligt semesterlagen.

2.2.1.4 Genomförande av samrådsskyldigheten

Samråd enligt punkterna 2.2.1.1 och 2.2.1.2 kan ske genom användan-de av ”Formulär för samråd angåenanvändan-de förläggningen av semesterda­

gar utöver byggsemestern” som är framtaget av Byggföretagen och Byggnads.

Samråd behöver inte ske om förhandling har genomförts med berörd arbetstagares fackliga organisation enligt punkten 2.2.2.

2.2.2 Enhetlig förläggning av semesterdagar utöver byggsemestern efter förhandling med berörd Byggnads region

Arbetsgivare som vill förlägga semesterdagar utöver byggsemestern gemensamt för en eller flera arbetsplatser kan begära förhandling om detta med berörd Byggnads region.

Arbetsgivarens förhandlings- och samrådsskyldighet har fullgjorts när förhandling upptagits mellan de lokala parterna, oavsett om parterna vid förhandlingen kan enas om förläggningen av berörda semester dagar eller inte. Att överenskommelse träffas om hur semesterdagarna ska för-läggas utgör inte något hinder för enskild arbetstagare att framföra sina individuella önskemål om förläggningen av berörda semesterdagar.

Om regionen inte vill medverka i förhandling, kvarstår arbetsgivarens samrådsskyldighet i förhållande till berörd arbetstagare enligt

punk-2.3 Arbete, obetald semester eller permittering

För arbetstagare som vid semesterstängning i samband med huvudse-mester (byggsehuvudse-mester) inte är berättigad till tillräckligt antal betalda semesterdagar för ledigheten gäller följande:

Berörd arbetstagare är på begäran skyldig att lämna arbetsgivaren besked i vad mån arbetstagaren önskar få ut semesterledighet som inte är fören-ad med semesterlön eller avstå från sådan ledighet. Besked ska lämnas senast tre (3) veckor efter att arbetstagaren har fått veta hur många se-mesterdagar utan lön arbetstagaren har eller beräknas få rätt till.

Om berörd arbetstagare inte lämnar besked inom föreskriven tid anses arbetstagaren ha godtagit att vara ledig utan ersättning under semes-terperioden.

Om berörd arbetstagare inom ovan angiven tid har meddelat arbetsgi-varen att arbetstagaren vill arbeta, men trots detta inte tilldelas något arbete, är arbetstagaren att anse som permitterad för den del av se-mesterstängningen, under vilken arbetstagaren inte är berättigad till ledighet med semesterlön. Arbetstagaren är därmed berättigad till er-sättning enligt Byggavtalet § 5 eller Bilaga A1 protokollsanteckning 1 till § 20.

Om arbetsgivare lägger ut huvudsemester för berörd arbetstagare utan att skaffa sig kännedom om arbetstagarens önskemål eller trots att ar-betstagaren har förklarat sig vilja arbeta under semestern, har arbets-tagaren rätt att avstå från ledigheten även om den har lagts ut. Om arbetsgivaren inte kan förse arbetstagaren med arbete är arbetstagaren att anse som permitterad för den del av semesterstängningen, under vilken arbetstagaren inte är berättigad till ledighet med semesterlön.

Om arbetstagare nyanställs efter att arbetsgivaren har skaffat sig kän-nedom om övriga berörda arbetstagare på arbetsplatsen vill arbeta el-ler ta ut obetald semester, bör frågan angående ledighet regelmässigt avgöras vid anställningstillfället.

2.4 Underrättelse om semesterförläggning

Arbetsgivare ska underrätta berörd arbetstagare om semesterledighe-tens förläggning om möjligt åtta (8) dock senast fyra (4) veckor före semesterns början.

ÖVERENSKOMMELSE OM SÄRSKILDA ÅTGÄR-DER FÖR ARBETSTAGARE SOM UTSATTS FÖR ASBESTEXPONERING

SAF, LO och PTK har den 22 oktober 1987 träffat överenskommelse om särskilda åtgärder för arbetstagare som utsatts för asbestexpone-ring. Parterna har i anslutning till denna överenskommelse enats om att arbetstagare som genomgår undersökning enligt punkterna 2-4 i överenskommelsen ska erhålla utgående lön (Byggavtalet § 3 punk-ten 6.2) samt ersättning för undersökningskostnader och reskostnader med anledning av undersökningar, vilka inte ersätts från den allmänna försäkringen.

Arbetstagaren ska genom intyg etc. visa att rätt till ersättning föreligger.

Ersättning för reskostnader utges för billigaste allmänna färdmedel eller efter överenskommelse med milersättning enligt Byggavtalet

§ 6 punkten 1.

ARBETSMILJÖAVTAL