• No results found

Förtroendevalda som inte arvoderas med kommunalrådsarvode och som förlorar arbetsinkomst på grund av sammanträde eller förrättning har rätt till ersättning för inkomstbortfall. Den

förtroendevaldes arbetsgivare ska styrka inkomstbortfallet.

Till förtroendevald, som på grund av sina kommunala uppdrag går miste om arbetslöshetsersättning, utgår ersättning för styrkta inkomstförluster.

7

5.1 Styrka inkomstbortfall

Förtroendevald som är anställd hos annan är Forshaga kommun, ska genom intyg från sin arbetsgivare styrka inkomstförlusten. Inkomstförlust kan styrkas på två sätt:

1. A) Intyg för beräkning av ersättningsbelopp per dag eller timme

Den förtroendevalde lämnar uppgift om vilket löneavdrag som arbetsgivaren gör vid

frånvaro för förtroendeuppdrag. Uppgifterna intygas genom originalintyg från arbetsgivaren.

Intyget ska lämnas till nämndens sekreterare i början av varje mandatperiod och därefter så snart som inkomstförhållandena ändras.

B) Intyg över gjorda löneavdrag

Den förtroendevalde ska, utöver ovan angivet intyg, på uppmaning från kommunen, kunna lämna intyg från sin arbetsgivare som visar vilka avdrag som under aktuell period har gjorts för ledighet för förtroendeuppdraget. Kopia av lönespecifikation eller kontrolluppgift godtas som intyg om det av dessa framgår med vilket sammanlagt belopp som löneavdrag gjorts för ledighet för förtroendemannauppdrag. I annat fall godtas annat av arbetsgivaren särskilt utfärdat intyg över gjorda avdrag för ledighet för förtroendemannauppdrag.

Om det vid en avstämning visar sig att den förtroendevalde fått ersättning för förlorad arbetsinkomst som överstiger gjorda avdrag ska rättelse ske genom att det för mycket utbetalda beloppet återbetalas.

2. Förtroendevald som väljer detta alternativ ska fortlöpande per månad eller sammanträde alternativt förrättning genom intyg från arbetsgivare styrka för vilken tid och med vilket belopp som löneavdrag har gjorts. Utbetalning av ersättning för förlorad arbetsinkomst sker då utifrån detta underlag. Något ytterligare intyg härutöver som styrker förlorad

arbetsinkomst behöver inte lämnas av den som väljer detta alternativ.

Ersättning för förlorad arbetsinkomst utbetalas endast för frånvaro som medfört avdrag på lön eller motsvarande. Detta medför tillexempel att semesterledighet, kompensationsledighet eller

förskjuten arbetstid inte ersätts. Ersättning utbetalas inte till kommunalråd.

5.2 Beräkningsformel för ersättning för inkomstbortfall för företagare

För att få ersättning för förlorad inkomst förutsätts att den förtroendevalda haft en verklig inkomstförlust på grund av uppdraget och kan styrka detta. Den som är passiv ägare till

näringsfastighet eller till företag kan inte i något fall anses förlora arbetsinkomst från fastigheten eller rörelsen genom ett kommunalt förtroendeuppdrag. Den som driver egen verksamhet i form av aktiebolag omfattas av reglerna för anställda. Undantag kan i särskilda fall göras vid uppstart av aktiebolag, då schablonersättning kan utbetalas under begränsad tid

Beräkningsformel för ersättning för inkomstbortfall för företagare (motsvarande)

Ersättning per dag

För företagare som kan styrka

inkomstbortfallet men inte beloppet sker utbetalningen i form av schablonersättning motsvarande

Om det kan styrkas att inkomstförlusten är större så utgår ersättning för den verkliga förlusten.

2,5 % av kommunalrådets månadsarvode

8

5.3 Begäran förlorad arbetsinkomst

Begäran om utbetalning av ersättning för förlorad arbetsinkomst görs på särskild blankett som lämnas till nämndens sekreterare. Blanketterna finns tillgängliga på kommunens webbplats.

5.4 Förlorad semesterförmån

Förtroendevalda som på grund av uppdrag för kommunen går miste om betalda semesterdagar, semesterersättning eller annan form av semesterförmån ska ersättas. Den förtroendevalde lämnar uppgift om vilket avdrag som arbetsgivaren gjort till följd av förlust av betalda semesterdagar, semesterersättning eller annan form av semesterförmån. Uppgifterna intygas genom originalintyg från arbetsgivaren.

Ersättning kan ske på två sätt:

1. A) Ersättning utbetalas för förlorad semestersättning med högst 12 % på utbetald ersättning för lönebortfall enligt ovan.

B) Ersättning utbetalas för förlorade semesterdagar med högst det belopp som motsvarar lönebortfallet per arbetsdag.

2. Förtroendevald som kan visa att semesterförmånen påverkats negativt, men inte på vilket sätt, får schablonersättning motsvarande ett procentpåslag med 12 % på utbetald ersättning för lönebortfall.

Förtroendevald har inte rätt till ersättning för styrkt förlorad semesterförmån om schablonersättning tidigare utbetalats för lönebortfallet.

Ersättningen betalas inte till kommunalråd på hel- eller deltid.

5.5 Särskilda arbetsförhållanden

Förtroendevalda med speciella arbetstider eller särskilda arbetsförhållanden i övrigt kan i särskilda fall få ersättning för lönebortfall och förlorad semesterförmån. Det kan till exempel gälla om det inte kan anses som skäligt att de förtroendevalda fullgör sina ordinarie arbetsuppgifter i omedelbar anslutning till sammanträde eller motsvarande.

Ersättningen betalas inte ut till kommunalråd på hel- eller deltid.

5.6 Förlorade pensionsförmåner för fritidspolitiker

Ersättning för förlorad pensionsförmån utgår till förtroendevald fritidspolitiker som på grund av uppdrag åt kommunen går miste om pensionsförmån.

Förtroendevalda fritidspolitiker får rätt till ersättning för styrkt förlorad pensionsförmån. Den årliga ersättningen ska uppgå till 4,5 procent av den sammanlagda ersättningen för förlorad arbetsinkomst som under ett kalenderår utbetalats till den förtroendevalde för fullgörande av

förtroendeuppdraget hos Forshaga kommun.

9

5.6.1 Begäran om ersättning av förlorad pensionsförmån

1. För att kunna få ersättning för förlorad pensionsförmån krävs att den förtroendevalde, med intyg från sin arbetsgivare, kan styrka att fullgörandet av det kommunala för-

troendeuppdraget medfört en lägre inbetalning av tjänstepensionsavgifter och därmed en förlorad pensionsförmån.

2. Den förtroendevalde ska lämna sin begäran om ersättning för förlorad pensionsförmån senast vid utgången av februari månad, året efter det år till vilken förlusten hänför sig.

3. Bestämmelserna avser förtroendevalda som innehar uppdrag inom Forshaga kommun.

Bestämmelserna omfattar sålunda inte förtroendevald som får pension enligt äldre avtal inom Forshaga kommun.

4. Ansökan om ersättning för förlorad pensionsförmån ska göras på blankett som finns på kommunens webbplats.

5. Till blanketten ska ett intyg från arbetsgivaren bifogas som styrker att den förtroendevalde har haft en förlorad pensionsförmån på grund av att den förtroendevalde haft ett uppdrag som förtroendevald hos Forshaga kommun. Arbetstagare anställda hos Forshaga kommun som utför uppdrag åt den egna kommunen, får inget tjänstepensionsavdrag och för dessa förtroendevalda uppstår alltså ingen pensionsförlust. Blanketten och intyget ska lämnas in till respektive nämndsekreterare före februari månads utgång.

Related documents